Τρίτη, 7 Μαρτίου 2017

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΑΝΑΚΡΙΤΗ Η ώρα της απολογίας για τους 14 του κυκλώματος των μεταναστών στην Κρήτη


Ενώπιον του ανακριτή Ηρακλείου πρόκειται να βρεθούν σήμερα οι δεκατέσσερις αλλοδαποί, μέλη του διεθνούς κυκλώματος διακίνησης μεταναστών, που εξάρθρωσαν τις προηγούμενες ημέρες οι αστυνομικές αρχές της Κρήτης.Πρόκειται για εννέα άτομα από το Αφγανιστάν, τρία από τη Συρία, μία 37χρονη Βουλγάρα και ένας 29χρονος από το Πακιστάν.
Και οι δεκατέσσερις, όπως και τα υπόλοιπα μέλη του κυκλώματος, οι πέντε Έλληνες, αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις για σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, διευκόλυνση παράνομης εισόδου, εξόδου ή μεταφοράς μη νόμιμων μεταναστών, κατ’ επάγγελμα τέλεση πλαστογραφίας, παραβάσεις περί όπλων και παράνομη βία.
Υπενθυμίζεται ότι το κύκλωμα εξαρθρώθηκε μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση αστυνομικών υπηρεσιών του νησιού σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου στην ευρύτερη περιοχή του Τσούτσουρα Ηρακλείου, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν τα μέλη του κυκλώματος, αλλά εντοπίστηκαν και 112 μετανάστες να ζουν μέσα σε σπηλιές και ποιμνιοστάσια.
Το εγκληματικό δίκτυο αποτελούνταν από τέσσερις «πυρήνες», που αναλάμβαναν την υλοποίηση των επιμέρους δραστηριοτήτων σε Αίγυπτο, Κρήτη, Αθήνα και Ιταλία.
Οι δράσεις του κάθε «πυρήνα» αφορούσαν – κατά περίπτωση – στην προσέλκυση των ενδιαφερόμενων αλλοδαπών, στη φύλαξη, τη μεταφορά και τον εφοδιασμό τους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα καθώς και στη διεκπεραίωση των οικονομικών ζητημάτων που αφορούσαν στην παράνομη διακίνηση τους.
Η αμοιβή που αξίωνε η εγκληματική οργάνωση για τη διακίνηση των αλλοδαπών, ανέρχονταν σε 2.000-4.000 ευρώ, κατ’ άτομο, ενώ το παράνομο οικονομικό όφελος που αποκόμιζαν διακινούνταν μέσω εξωτραπεζικού δικτύου (μέθοδος Hawala), το οποίο υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των 760.000 ευρώ.
Μάλιστα οι πτυχές της υπόθεσης αυτής που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από την ημέρα της σύλληψης των μελών του κυκλώματος είναι σοκαριστικές σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κρατούσαν τους μετανάστες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν και μικρά παιδιά.
Αστυνομικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση, δε θα ξεχάσουν ποτέ τις εικόνες, που αντίκρισαν μέσα στις σπηλιές με τους μετανάστες να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, αλλά και την ικανοποίηση τους, όταν αντιλήφθηκαν ότι η αιχμαλωσία τους τελείωσε.
Οι πέντε Έλληνες, ανάμεσα τους και ο 47χρονος αρχιφύλακας, που υπηρετούσε σε αστυνομικό της ενδοχώρας και είχε το ρόλο “πληροφοριοδότη” στο κύκλωμα, αναμένεται να απολογηθούν αύριο Τετάρτη.
Σημειώνεται ότι ο αστυνομικός έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα και σε βάρος του έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση.
cretapost.gr
 
Υποστήριξη : SITE | Αρχική | facebook
Δ.Σ © 2012. ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ - limenika-nea.blogspot.com
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ Δ.Σ-Δ.Σ ΦΟΡΟΥΜ
ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ ΛΣBlogger
-->