Τετάρτη, 5 Απριλίου 2017

ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ - ΚΑΠΝΙΚΑ 2015 - 2016 Πρόληψη και Καταστολή της Οργανωμένης Εγκληματικότητας: Ο ρόλος του Λιμενικού Σώματος - Αποτελέσματα ΠΙΝΑΚΕΣ
"Η στρατηγική Λ.Σ για την αποτελεσματικότερη επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων αναπτύσσεται στην εντατικοποίηση των περιπολιών στο Ανατολικό Αιγαίο, στην αναδιάταξη διαθέσιμων Μέσων και Προσωπικού, στη διαρκή και δυναμική ανάδειξη του θέματος σε διεθνές επίπεδο για την προώθηση της κοινής κατανόησης της συλλογικής ευθύνης για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε."

του Δημήτρη Σαιτάκη

Για το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή ως Επιχειρησιακό πεδίο διεξαγωγής αστυνομικών επιχειρήσεων είναι όλος ο θαλάσσιος χώρος που περιβάλλει την χώρα μας, σταυροδρόμι 3 ηπείρων.

Οι τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις, σε αυτήν την εκτεταμένη ακτογραμμή και την πυκνή ναυτιλιακή κίνηση και λόγω της εγγύτητας με τα τουρκικά παράλια, τις συχνά δυσμενείς καιρικές συνθήκες και την πολύ μεγάλη θαλάσσια επιφάνεια νότια και δυτικά της χώρας, αφορούν κυρίως την εξάπλωση και δράση των εγκληματικών δικτύων στα ελληνικά θαλάσσια ύδατα και τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα.

Για την αντιμετώπισή τους το Λιμενικό προτάσσει σε επιχειρησιακά μέσα:

240 Πλωτά μέσα διαφόρων Τύπων,

2 Μοίρες Εναέριων Μέσων, δηλαδή 6 Ε/Π TWIN-ENGINE HELICOPTERS AS 365N3 DAUPHIN II και 7 Α/Φ (02 CESSNA RG 172 AIRPLANES 02 SOCATA TB-20 AIRPLANES 03 TWIN-ENGINE TURBOPROP AIRPLANES F –406),

Δεκάδες χερσαία μέσα (κινητές μονάδες παρακολούθησης, περιπολικά οχήματα, μοτοσυκλέτες),

Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών (100 στελέχη) και

21 Κλιμάκια Ειδικών Αποστολών με 400 περίπου στελέχη.

Το οργανωμένο έγκλημα διώκεται με το άρθρο 187 του Π.Κ. και τόσο ο διεθνής χαρακτήρας των εγκληματικών δικτύων, η ιεραρχική δομη, ο εκσυγχρονισμός του τρόπου και των μεθόδων δράσης τους δημιουργούν υπέρογκα κέρδη, τα οποία μετά διοχετεύονται παντού μέσω της νομιμοποίησης εσόδων.

Η Συνθήκη του Παλέρμο, γνωστή ως η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά του Διεθνικού Οργανωμένου Εγκλήματος (2010) που ενσωματώθηκε με το Νόμο 3875/2010 ποινικοποιεί τη συμμετοχή σε οργανωμένες εγκληματικές ομάδες, τη νομιμοποίηση των προϊόντων εγκλήματος, προβλέπει τη λήψη μέτρων κατά της διαφθοράς, θεσπίζει διαδικασίες δίωξης και επιβολής κυρώσεων, διαδικασίες διεθνούς συνεργασίας και εκδόσεων προσώπων, ποινικοποιεί την παρακώλυση της δικαιοσύνης και προβλέπει την προστασία μαρτύρων, θεσπίζοντας διαδικασίες συλλογής, ανταλλαγής και ανάλυσης πληροφοριών. Ενέχει τρία Πρωτόκολλα: α)Κατά της διακίνησης προσώπων και ιδιαίτερα γυναικών και παιδιών, β)Κατά της λαθραίας διακίνησης μεταναστών από τη γη, τη θάλασσα και τον αέρα και γ) Κατά της κατασκευής και διακίνησης όπλων και πυρομαχικών

Ο συντονισμός των Αστυνομικών επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος πραγματοποιείται από τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές κι όταν απαιτείται σε επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου.

Η στρατηγική Λ.Σ για την αποτελεσματικότερη επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων αναπτύσσεται στην εντατικοποίηση των περιπολιών στο Ανατολικό Αιγαίο, στην αναδιάταξη διαθέσιμων Μέσων και Προσωπικού, στη διαρκή και δυναμική ανάδειξη του θέματος σε διεθνές επίπεδο για την προώθηση της κοινής κατανόησης της συλλογικής ευθύνης για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

Παράλληλα, στα πλαίσια της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, συντονίζει την Επιχείρηση ΠΟΣΕΙΔΩΝ-ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΥΝΟΡΑ, συμμετέχει διαθέτοντας ικανά στελέχη στην δεξαμενή προσωπικού και μέσων του οργανισμού FRONTEX, συμμετέχει στις Διεργασίες Ανάλυσης Κινδύνου και προωθεί Πιλοτικά Προγράμματα στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης (R&D).

Επιπρόσθετα, η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα με τον Europol και Interpol ενισχύει περαιτέρω την παρουσία μας τόσο επιχειρησιακά όσο και σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών, στοχευμένων επιχειρησιακών δράσεων, παρακολούθησης σεμιναρίων - εκπαιδεύσεων. Ακόμη, υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με εκτός Schengen χώρες, αλλά και εντός του ενιαίου χώρου Schengen (SIS-SIRENE, Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης), με Υπηρεσίες, όπως CECLAD, SOCA, UNODC και Πρεσβείες.

Με όλες αυτές τις επιχειρησιακές δράσεις και συνέργειες τα αποτελέσματα των δύο τελευταίων ετών είναι εντυπωσιακά.

 Χαρακτηριστικά αναλυτικά παραθέτω τα αποτελέσματα των επιτυχιών του Λ.Σ. αναφορικά με την καταστολή διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και λαθρεμπορίας καπνικών προϊόντων:

ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ 2015 - 2016


ΑΡΜΟΔΙΑ ΑΡΧΗ

ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ

1.      ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
504
2.      ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΕΝΤΑ ΑΤΟΜΑ
602
3.      ΚΑΝΝΑΒΗ
2 τ. 809 kgr 650,224 gr
4.      ΗΡΩΪΝΗ
12 kgr 418,8 gr
5.      ΚΟΚΑΪΝΗ
54 kgr 899,8 gr
6.       ΚΑΤΑΣΧΕΘΕΝΤΑ ΜΕΣΑ
03 I.X. – 02Φ/Γ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ

ΣΕ ΚΟΙΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΣΥΝΑΡΜΟΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΑΡΧΕΣ

ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ

ΕΛ.ΑΣ. – Σ.Δ.Ο.Ε.

1.    ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
5
2.    ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΕΝΤΑ ΑΤΟΜΑ
12
3.    ΚΑΝΝΑΒΗ
13 τ. 511 kgr 330gr
4.    ΚΟΚΑΪΝΗ
36     kgr 145 gr
5.    ΚΑΤΑΣΧΕΘΕΝΤΑ ΜΕΣΑ
M/VMUNZUR” σημαίας Παναμά
 02 Φ/Γ

ΚΑΠΝΙΚΑ 2015-2016

ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
84
ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ
164
ΚΑΤΑΣΧΕΘΕΝΤΑ ΤΣΙΓΑΡΑ
359.229.200
ΚΑΤΑΣΧΕΘΕΙΣ ΚΑΠΝΟΣ σε gr
799.820
ΚΑΤΑΣΧΕΘΕΝΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ
41
ΚΑΤΑΣΧΕΘΕΝΤΑ ΠΛΟΙΑ
6
ΔΙΑΦΥΓΟΝΤΕΣ ΔΑΣΜΟΙ (ΕΥΡΩ)
64.831.697,28

Δ.Α.ΣΑΪΤΑΚΗΣ
Πλοίαρχος ΛΣ (ε.α.)
τ. Περιφερειακός Διοικητής 7ης ΠΕΔΙΛΣ
και  Κεντρικός Λιμενάρχης Ηρακλείου
http://www.cretalive.gr
 
Υποστήριξη : SITE | Αρχική | facebook
Δ.Σ © 2012. ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ - limenika-nea.blogspot.com
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ Δ.Σ-Δ.Σ ΦΟΡΟΥΜ
ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ ΛΣBlogger
-->