Κυριακή, 23 Απριλίου 2017

ΦΑΚΕΛΟΣ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ:Επίσημα αποτελέσματα του ΥΠΕΣ - Λεπέν 24,38% - Μακρόν 22,19% στον δεύτερο γύρο
Αμόν και Φιγιόν καλούν σε ψήφο υπέρ του Μακρόν - Σοβαρά επεισόδια στο Παρίσι ανάμεσα σε υποστηρικτές της Λεπέν και δημοκρατικούς - Δεν στηρίζει κανέναν στον β' γύρο ο υποψήφιος της αριστεράς Μελανσόν - Δημοσκόπηση β γύρου: Ο Μακρόν κινείται στο 62%-64% και η Λεπέν στο 36%-38%
11:23 Σχεδόν αμέσως έγινε και η πρώτη δημοσκόπηση για τον β' γύρο που θα γίνει στις 7 Μαΐου: Ο Μακρόν κινείται στο 62%-64% και η Λεπέν στο 36%-38%.


11:20 
Το υπουργείο Εσωτερικών διορθώνει τα μέχρι στιγμής αποτελέσμα με τη Λεπέν να προηγείται με και τον Μακρόν να λαμβάνει 

11.00 
Σε δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ γάλλων πολιτών και αφορούν τις εκτιμήσεις για τον δέυτερο γύρο την πρωτιά συγκεντρώνει ο Μακρόν με ποσοστό 62-64% και η Λεπεν ποσοστό 36-38 των ψηφοφόρων.


10.55 
Στάση αναμονής τηρεί ο υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας με τη ριζοσπαστική Αριστερά Ζαν-Λουκ Μελανσόν.
Όπως τόνισε σε δήλωσή του, δεν δίνει βάση στα αποτελέσματα των εκτιμήσεων των εταιρειών δημοσκοπήσεων.
Πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα των μεγάλων γαλλικών πόλεων δεν έχουν ακόμη ενσωματωθεί.
Είναι προφανές ότι ο κομμουνιστής υποψήφιος πρόεδρος δεν αποδέχεται την τρίτη ή τέταρτη θέση που του δίνουν τα exit poll και εκφράζει αισιοδοξία για μια τελικά καλύτερη κατάταξη του. Ανέφερε, δε,  δε ότι στον δέυτερο γύρο δεν θα στηρίξει κανέναν από τους υποψήφιους.


10.45 Με την ανακοίνωση των πρώτων επίσημων αποτελεσμάτων ξέσπασαν στο Παρίσι σοβαρά επεισόδια ανάμεσα σε υποστηρικτές της Λεπέν και δημοκρατικούς

10.40 
Ανατροπή στα αποτελέσματα. Με την ενσωμάτωση στο 5,2%, η Μαρίν Λε Πεν προηγείται με 24,38% - Δεύτερος με Μακρόν με 22,19% και τρίτος ο Φιγιόν με 19,63%. Ακολουθεί ο Μελανσόν με 18,09%

22.30 
Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Φρανσουά Ολάντ τηλεφώνησε στον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν και τον συνεχάρη για την είσοδό του στον δεύτερο γύρο.

22.15 
Την ικανοποίησή της για το εκλογικό αποτέλεσμα που την φέρνει στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών εξέφρασε η Μαρίν Λεπέν.

Η ίδια μίλησε για ιστορικό αποτέλεσμα, κάνοντας λόγο για μάχη στον β΄γύρο κατά της παγκοσμιοποίησης, αλλά και για μάχη επιβίωσης της ίδιας της Γαλλίας.

«Είναι η ώρα να απελευθερώσουμε τον γαλλικό λαό από την αλαζονεία των ελίτ» συνέχισε, καλώντας όλους τους «πατριώτες» να την στηρίξουν.

Η ηγέτις του Εθνικού Μετώπου μίλησε ενώπιον πυκνότατου ακροατηρίου των οπαδών της, ενώ η ομιλία της έκλεισε με τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας.

22:11 
Αντιδρώντας στα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών, συντηρητικοί και σοσιαλιστές πολιτικοί εκφράζουν τη στήριξή τους προς τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν εναντίον της Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Μετά την δημοσιοποίηση των πρώτων εκτιμήσεων, ο προεδρικός υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπενουά Αμόν κάλεσε όλους τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν τον Εμανουέλ και να απορρίψουν την Λεπέν με τον ισχυρότερο τρόπο.

«Η σημερινή ήττα είναι ένα βαθύ τραύμα» παραδέχτηκε ο Αμόν. «Μετράω την ιστορική τιμωρία στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. «Δεν είναι μόνο μια βαθιά πολιτική ήττα, αλλά και μια ηθική ήττα για τη χώρα μας και ιδιαίτερα για την αριστερά [...] Η αριστερά δεν είναι νεκρή [...] περιμένετε μια αναγέννηση που σήμερα είναι οδυνηρή αλλά αύριο θα είναι γόνιμη» είπε.

Από την άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Φρανσουά Φιγιόν επίσης δήλωσε ότι θα στηρίξει τον Μακρόν.«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την ψήφο κατά της άκρας δεξιάς. Εγώ θα ψηφίσω υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν» είπε.

Την ίδια στάση δήλωσε ότι θα κρατήσει ο Αλέν Ζιπέ των Ρεπουμπλικανών, ο οποίος έχασε το χρίσμα του κόμματος από τον Φιγιόν. Ο πρώην πρωθυπουργός Ζαν-Πιερ Ραφαρέν και μέλος του Ρεπουμπλικανών δήλωσε ότι σε «ό,τι τον αφορά και χωρίς δισταγμό δηλώνω ότι πρέπει να συσπειρωθούμε πίσω από τον Εμανουέλ Μακρόν».

Στήριξη στον Μακρόν προσέφερε και ο Μανουέλ Βαλς, πρώην πρωθυπουργός και διεκδικητής του χρίσματος των Σοσιαλιστών (έχασε από τον Αμόν).

Ο πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ, ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στεφάν Λε Φόλ εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους προς τον Εμανουέλ Μακρόν.


21:58 
Αντιδρώντας στα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών, συντηρητικοί και σοσιαλιστές πολιτικοί εκφράζουν τη στήριξή τους προς τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν εναντίον της Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Μετά την δημοσιοποίηση των πρώτων εκτιμήσεων, ο προεδρικός υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπενουά Αμόν κάλεσε όλους τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν τον Εμανουέλ και να απορρίψουν την Λεπέν με τον ισχυρότερο τρόπο.

«Η σημερινή ήττα είναι ένα βαθύ τραύμα» παραδέχτηκε ο Αμόν. «Μετράω την ιστορική τιμωρία στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. «Δεν είναι μόνο μια βαθιά πολιτική ήττα, αλλά και μια ηθική ήττα για τη χώρα μας και ιδιαίτερα για την αριστερά [...] Η αριστερά δεν είναι νεκρή [...] περιμένετε μια αναγέννηση που σήμερα είναι οδυνηρή αλλά αύριο θα είναι γόνιμη» είπε.

Από την άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Φρανσουά Φιγιόν επίσης δήλωσε ότι θα στηρίξει τον Μακρόν.

Το ίδιο έκανε και ο Μανουέλ Βαλς, πρώην πρωθυπουργός και διεκδικητής του χρίσματος των Σοσιαλιστών (έχασε από τον Αμόν).

Ο πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ, ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στεφάν Λε Φόλ εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους προς τον Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πρώην πρωθυπουργός Ζαν-Πιερ Ραφαρέν και μέλος του Ρεπουμπλικανών δήλωσε ότι σε «ό,τι τον αφορά και χωρίς δισταγμό δηλώνω ότι πρέπει να συσπειρωθούμε πίσω από τον Εμανουέλ Μακρόν». 

21:39
 Αντιδρώντας στα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών, ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Μπενουά Αμόν κάλεσε τους Γάλλους να ψηφίσουν τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν κόντρα στο Εθνικό Μέτωπο της Μαρί Λεπέν.

Ψήφο στον Μακρόν από τους ψηφοφόρους του δημοκρατικού τόξου ζήτησε για τον δεύτερο γύρο ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζενέβ, καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό.

Το ίδιο έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Ζαν-Πιερ Ραφαρέν, μέλος των Ρεπουμπλικανών του Φιγιόν.

Συσπείρωση γύρω από τον Μακρόν ζήτησε και ο πρώην πρωθυπουργός Ζαν-Πιερ Ραφαρέν.

21: 20 
Oι πρώτες αντιδράσεις -  Οι ηττημένοι του πρώτου γύρου έκαναν αμέσως δηλώσεις, καλώντας τους ψηφοφόρους να στηρίξουν τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο.

21:00Ο Εμανουέλ Μακρόν με 23,7% κόβει πρώτος το νήμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με την εκτίμηση ψήφου της Ipsos/Sopra Steria. Στη δεύτερη θέση η Μαρίν Λεπέν με 21,7%.

Στην έρευνα της Harris Interactive o Μακρόν συγκεντρώνει 23% και η Μαρίν Λεπέν 22%, ενώ στην έρευνα της Ifop ο Μακρόν είναι στο 23,8% και η Λεπέν στο 21,6%.

Στην έρευνα της Kantar για το τηλεοπτικό δίκτυο TF1 και το RTL Μακρόν και Λεπέν είναι στο 23% και Φιγιόν-Μελανσόν στο 19%. Ο Μπενουά Αμόν των Σοσιαλιστών είναι στο 7%.

20:58 Το τελικό ποσοστό της αποχής στην ψηφοφορία του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στο 20%, σύμφωνα με δύο έρευνες που δόθηκαν στην δημοσιότητα πριν από λίγη ώρα. Η έρευνα του Harris Interactive προβλέπει αποχή στο 21,5%, ενώ έρευνα του Ifop-Fiducial για το Paris Match και το CNews τοποθετούν την αποχή στο 19%. Η αποχή που καταγράφηκε στην αντίστοιχη ψηφοφορία του 2012 ήταν 20,52%.


Ολα τα σενάρια ανοιχτά στη σκιά της τρομοκρατίας
Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης κρίνεται στις γαλλικές κάλπες


19:30 Το βελγικό RTBF που δεν δεσμεύεται από τη νομοθεσία της Γαλλίας για τα exit poll, δίνει τη δική του εκτίμηση του αποτελέσματος: Μακρόν 24%, Λεπέν 22%, Φιγιόν 20,5% και Μελανσόν 18%.

19:28 Οι Γάλλοι υποψήφιοι και το κρασί τους με φόντο το τραγούδι της Κάρλα
Η ώρα της κρίσης πλησιάζει για τις πιο κρίσιμες και απρόβλεπτες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία. Ιδού τα πιο χαρακτηριστικά παραλειπόμενα της διαδικασίας όπως τα κατέγραψε το BBC μέσω των ανταποκριτών του.

18.00 Στις 17:00 (ώρα Γαλλίας, 18:00) το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ανερχόταν σε 69,42% έναντι 70,59% που ήταν την ίδια ώρα στις εκλογές του 2012, και 73,87% την ίδια ώρα το 2007 και 58,45% την ίδια ώρα το 2002, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών.

Ψήφισαν οι 11 υποψήφιοι - Μήνυμα Ολάντ υπέρ της Δημοκρατίας
Μπενουά Αμόν, 49 ετών, Σοσιαλιστικό Κόμμα
Έκπληξη της προεκλογικής εκστρατείας, το μέλος αυτό της αριστερής πτέρυγας του Σοσιαλιστικού Κόμματος κατάφερε να επιβάλει την κοινωνική και οικολογική γραμμή του στον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών με αντίπαλο τον πρώην πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς.

Πρώην υπουργός του προέδρου Φρανσουά Ολάντ και βουλευτής, αυτός ο «αντάρτης» προσπαθεί να συνασπίσει μια αριστερά κατατεμαχισμένη σε πολλά ρεύματα ώστε να προκριθεί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών. Κέρδισε την υποστήριξη του οικολόγου Γιανίκ Ζαντό, ο οποίος παραιτήθηκε υπέρ του, αλλά δεν σφράγισε μια συμμαχία με τον ταραξία της ριζοσπαστικής αριστεράς, τον Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Μαρίν Λεπέν, 48 ετών, Εθνικό Μέτωπο

Πρόεδρος από το 2011 του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο που ιδρύθηκε από τον πατέρα της, ευρωβουλευτής, η Μαρίν Λεπέν δηλώνει ότι θέλει «να αποδώσει τη Γαλλία στη Γαλλία». Ποντάρει στο κύμα που έφερε τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και οδήγησε τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ του Brexit, για να κερδίσει με τις ιδέες της κατά της μετανάστευσης, κατά της Ευρώπης και κατά της παγκοσμιοποίησης.

Είχε λάβει 17,9% των ψήφων κατά την πρώτη υποψηφιότητά της σε προεδρικές εκλογές το 2012. Το κόμμα της κατήγαγε έκτοτε εκλογικές επιτυχίες. Αν και έρχεται πρώτη στις προθέσεις ψήφου στις δημοσκοπήσεις, μέχρι στιγμής φέρεται να χάνει σταθερά στον δεύτερο γύρο.

Εμμανουέλ Μακρόν, 39 ετών, Εμπρός!
Άγνωστος στο κοινό μέχρι την είσοδό του στην κυβέρνηση το 2014, αυτός ο πρώην τραπεζίτης που έγινε υπουργός Οικονομίας έθεσε στα τέλη Αυγούστου υποψηφιότητα στην κούρσα για την προεδρία με το κίνημά του, το «Εμπρός!», που τοποθετείται στο κέντρο της πολιτικής σκακιέρας.

Νέος και χαρισματικός, προσελκύει τα πλήθη στις συγκεντρώσεις του και έχει την υποστήριξη κάθε λογής προσωπικοτήτων της πολιτικής, των μέσων ενημέρωσης ή της οικονομίας, όμως πρέπει ακόμη να μετατρέψει σε ψήφους τις συγκεχυμένες επιθυμίες του για πολιτική ανανέωση. Δεν έχει εκλεγεί ποτέ σε αιρετό αξίωμα και οι αντίπαλοί του επισημαίνουν την έλλειψη εμπειρίας του.

Ζαν-Λικ Μελανσόν, 65 ετών, «Η ανυπότακτη Γαλλία»

Πρώην υπουργός των σοσιαλιστών, συνιδρυτής του Κόμματος της Αριστεράς, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, υποψήφιος ήδη το 2012 (11,1%), κατεβαίνει αυτή τη φορά «εκτός κομμάτων» ως υποψήφιος της «Ανυπότακτης Γαλλίας», με την υποστήριξη του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Πολύ δραστήριος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν θέλησε να συμμαχήσει με τον σοσιαλιστή Μπενουά Αμόν, οι θέσεις του οποίου βρίσκονται κοντά στις δικές του.

Φρανσουά Φιγιόν, 63 ετών, Οι Ρεπουμπλικάνοι

Εδώ και καιρό περιορισμένος στα παρασκήνια, ο πρώην πρωθυπουργός του Νικολά Σαρκοζί (2007-2012) έκανε την έκπληξη κερδίζοντας τις προκριματικές εκλογές της δεξιάς με το πρόγραμμά του για θεραπεία σοκ, για αποκατάσταση του κύρους των αρχών, για αγώνα κατά της εγκληματικότητας και για κινητοποίηση εναντίον του «ισλαμικού ολοκληρωτισμού».

Στρατευμένος εδώ και σχεδόν 40 χρόνια στην πολιτική, ο βουλευτής αυτός του Παρισιού, ο οποίος είχε διεξάγει εκστρατεία με θέματα τη λιτότητας και την εντιμότητα, έχει πληγεί πολύ από ένα σκάνδαλο για εικονική απασχόληση μελών της οικογένειάς του που οδήγησε στην απαγγελία σε βάρος του κατηγοριών για «κατάχρηση δημοσίων κεφαλαίων».

Ναταλί Αρτό, 47 ετών
Υποψήφια του κόμματος της άκρας αριστεράς Εργατική Πάλη, αυτή η εκπαιδευτικός με ειδίκευση την οικονομία και τη διαχείριση είχε ήδη θέσει υποψηφιότητα το 2012 (0,56% των ψήφων).

Φρανσουά Ασελινό, 59 ετών
Αυτός ο πρώην επιθεωρητής Οικονομικών, υπέρμαχος της εθνικής κυριαρχίας, ο οποίος περιγράφει τον εαυτό του ως τον «υποψήφιο της εθνικής απελευθέρωσης», προτείνει το «Frexit», την έξοδο της Γαλλίας από την ΕΕ.

Ζαν Λασάλ, 61 ετών
Κεντρώος βουλευτής της νοτιοδυτικής περιφέρειας Πυρηναίων Ατλαντικού, αυτός ο πρώην βοσκός πραγματοποίησε απεργία πείνας 39 ημερών κατά της μετεγκατάστασης ενός εργοστασίου από την περιφέρειά του και διέσχισε πεζή τη χώρα επί εννέα μήνες για να συναντήσει τους Γάλλους.

Νικολά Ντιπόν-Ενιάν, 56 ετών

Πρόεδρος του κινήματος Debout la France (Όρθια Γαλλία, 1,79% το 2012), υπέρμαχου της εθνικής κυριαρχίας, καλεί τους Γάλλους σε μια «αφύπνιση» και στην έξοδο από το ευρώ.

Φιλίπ Πουτού, 50 ετών
Υποψήφιος ήδη το 2012 του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος (NPA, 1,15%), αυτός ο εργάτης έγινε γνωστός από τη μάχη του για τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας στο εργοστάσιο της Ford στο οποίο εργαζόταν.

Ζακ Σεμινάντ, 75 ετών
Αφού συγκέντρωσε 0,25% των ψήφων το 2012, αυτός ο πρώην δημόσιος υπάλληλος είναι και πάλι υποψήφιος «ενάντια στο πολιτικό σαράι που τα έχει συμφωνήσει με την αυτοκρατορία του χρήματος».

Η Λεπέν δεν παρέδωσε εγκαίρως αφίσες για τα εκλογικά τμήματα εξωτερικού

Η υποψήφια της ακροδεξιάς στις γαλλικές προεδρικές εκλογές Μαρίν Λεπέν δεν παρέδωσε έγκαιρα τις αφίσες για τη σημερινή ψηφοφορία ώστε να αναρτηθούν έξω από τα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού, ανακοίνωσε την Κυριακή το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

14:27 
Στη μέση της εκλογικής διαδικασίας έχουν ψηφίσει το 28,54% των εκλογέων, ενώ το 2012 είχαν ψηφίσει το 28,29%

13:16 Εκκενώθηκε εκλογικό τμήμα στην πόλη Μπεσανσόν

Εκκενώθηκε εκλογικό τμήμα στην πόλη Μπεσανσόν της ανατολικής Γαλλίας μετά τον εντοπισμό κλεμμένου οχήματος που είχε εγκαταλειφθεί με αναμμένη τη μηχανή την ώρα που διεξαγόταν η ψηφοφορία για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.


Ανοιξαν οι κάλπες

Άνοιξαν οι κάλπες στα 66.546 εκλογικά κέντρα της Γαλλίας για τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Οι σχεδόν 47 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα μπορούν να ψηφίζουν μέχρι τις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδος). Σε ορισμένες μεγάλες πόλεις τα εκλογικά κέντρα θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις 20:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδος).

Επί ποδός βρίσκονται 50.000 αστυνομικοί και 7.000 στρατιώτες, τρεις ημέρες μετά από την επίθεση στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων που κόστισε τη ζωή σε έναν αστυνομικό.

Είναι η πρώτη φορά κατά την διάρκεια της 5ης Δημοκρατίας που προεδρικές εκλογές διεξάγονται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015.


Σάββατο 22 Απριλίου 2017

23:48: Ποιοι είναι οι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας

Σε ένα ευμετάβλητο σκηνικό ανατροπών και εκπλήξεων, ο φόβος για την επικράτηση ακραίων φωνών ηχεί απειλητικά. Τα σενάρια των πολιτικών μονομαχιών στον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών πολλά και η νευρικότητα έντονη σε μια Γαλλία που καλείται να αποφασίσει για το μέλλον της υπό τη σκιά του Brexit, των πολιτικών λιτότητας, της τρομοκρατίας. Στο εκλογικό παζλ και ο ευρωσκεπτικισμός που συχνά μεταφράζεται ως αντισυστημική ψήφο εκδίκησης

17:14 Για τις πιο κρίσιμες κάλπες ετοιμάζονται οι Γάλλοι
Για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, που μπορεί να αλλάξουν το παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό, ετοιμάζονται οι Γάλλοι. Οι ψηφοφόροι θα προσέλθουν αύριο, Κυριακή, στις κάλπες κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας με περισσότερους από 50.000 αστυνομικούς και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας να έχουν κινητοποιηθεί εκτάκτως λόγω των εκλογών.

18:16 Γαλλία-Εκλογές: Ξεκίνησε η ψηφοφορία στα υπερπόντια γαλλικά εδάφη
Ξεκίνησαν να ψηφίζουν το Σάββατο για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές οι ψηφοφόροι στα υπερπόντια γαλλικά εδάφη και οι γάλλοι κάτοικοι εξωτερικού -μεταξύ των οποίων και σε ορισμένες αμερικανικές πολιτείες όπως η Χαβάη-, μία ημέρα πριν από τον πρώτο γύρο μιας διαδικασίας που μπορεί να αλλάξει το παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό.

17:23 DW: Οι αναποφάσιστοι θα κρίνουν την έκβαση των προεδρικών

Οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία θεωρούνται καθοριστικές όχι μόνο για την ίδια τη χώρα, αλλά και την ΕΕ. Σε περίπτωση επικράτησης της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στο δεύτερο γύρο στις 7 Μαΐου η Ένωση απειλείται με ισχυρούς κλυδωνισμούς, μιας και η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου προκρίνει ένα δημοψήφισμα για την παραμονή της Γαλλίας στην ΕΕ, αλλά και την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.


21 Απριλίου 2017

21:04 
Δημοσκόπηση: Η Λεπέν κερδίζει έδαφος μετά την επίθεση στο Παρίσι - ο Μακρόν θα νικήσει στον α' γύρο
Η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν εμφανίζεται να κερδίζει έδαφος, σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση που διεξήχθη στο σύνολό της μετά την επίθεση στο Παρίσι, όμως ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν προβλέπεται ότι θα την κερδίσει στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της 23ης Μαΐου, αλλά και ότι θα επικρατήσει της Λεπέν στον δεύτερο και τελικό γύρο δύο εβδομάδες αργότερα.

Στη δημοσκόπηση που διεξήγαγε το ινστιτούτο Odoxa για λογαριασμό του περιοδικού Le Point και δημοσιεύτηκε σήμερα, Παρασκευή, ο Εμανουέλ Μακρόν προβλέπεται ότι θα είναι ο νικητής του πρώτου γύρου, εξασφαλίζοντας ποσοστό 24,5% των ψήφων, καταγράφοντας πτώση 0,5% σε σύγκριση με προηγούμενη δημοσκόπηση.

Η Λεπέν καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στη δημοσκόπηση αυτή συγκεντρώνοντας ποσοστό 23%, με άνοδο 1%.

Ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς Φρανσουά Φιγιόν και ο αριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν βλέπουν τα ποσοστά τους να μειώνονται κατά 0,5% και να πέφτουν στο 19%, συνεπώς δεν προβλέπεται να καταφέρνουν να πάρουν το εισιτήριο για τον γύρο της 7ης Μαΐου.

Ο Μακρόν «έχει καλές πιθανότητες να καταλάβει την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο και επομένως είναι απίθανο να αποκλειστεί» επισήμανε ο Γκαέλ Σλιμάν του Odoxa στο κείμενο που επεξηγεί τα στοιχεία της δημοσκόπησης.

Στον β΄ γύρο ο Εμανουέλ Μακρόν προβλέπεται ότι θα νικήσει με άνεση τη Λεπέν, όπως καταδεικνύει η δημοσκόπηση. 

18:55 Σόιμπλε: Το ευρώ θα επιβιώσει των γαλλικών εκλογών

17:58 Πυρά κατά Φιγιόν για «σεξιστικά σχόλια». 
Αντιμέτωπος με έντονες επικρίσεις βρέθηκε και πάλι ο υποψήφιος της Δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν, επειδή άφησε να εννοηθεί ότι μία γαλλίδα δημοσιογράφος δεν γνώριζε πρότασή του επειδή έλειπε με άδεια εγκυμοσύνης.

Στη διάρκεια του ντιμπέιτ των 11 υποψηφίων, η δημοσιογράφος του France 2 Λέα Σαλαμέ πίεσε τον Φιγιόν να δώσει λεπτομέρειες για τα σχέδιά του να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στις κοινωνικές υπηρεσίες της Γαλλίας.

«Κατανοώ γιατί μου κάνετε αυτή την ερώτηση, καθώς ήσασταν απούσα εδώ και λίγο καιρό και σας συγχαίρω, αλλά έχω ήδη απαντήσει σε αυτή την ερώτηση 20 φορές, ανάμεσά τους και σε αυτή την εκπομπή»« είπε.

«Φωτιά» πήραν τα social media μετά τα σχόλια του Φιγιόν, με πολλούς χρήστες να χαρακτηρίζουν τον υποψήφιο -ο οποίος έχει δει τα ποσοστά του να μειώνονται εξαιτίας του σκανδάλου Penelope-gate- μυσογύνη και συγκαταβατικό.

Ο δημοσιογράφος Θιμπό Πεζερά έγραψε στο Twitter: «Ονειρεύομαι ή μήπως ο Φιγιόν κατηγόρησε τη Σαλαμέ ότι δεν παρακολουθούσε την προεκλογική εκστρατεία επειδή ήταν έγκυος;»

Υπενθυμίζεται ότι η σύζυγος του Φιγιόν, σύμφωνα με πρόσφατες αποκαλύψεις έλαβε τουλάχιστον 800.000 ευρώ ως κοινοβουλευτική βοηθός του συζύγου της και του αναπληρωτή του, χωρίς ωστόσο να εργαστεί ποτέ στο Κοινοβούλιο. 

17:30 Καζνέβ: Η Λεπέν προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την επίθεση στο Παρίσι. 
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ κατηγόρησε την Παρασκευή την Μαρίν Λεπέν ότι προσπαθεί να εκμεταλλευθεί χωρίς αιδώ την επίθεση στην Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων για να τροφοδοτήσει τον φόβο και να διαιρέσει τον γαλλικό λαό για μικροπολιτικούς λόγους.

«Ορισμένοι υποψήφιοι επέλεξαν σήμερα το πρωί την ακρότητα και την διαίρεση», δήλωσε ο Μπερνάρ Καζνέβ.

Το Εθνικό Μέτωπο έχει καταψηφίσει στο Κοινοβούλιο έναν προς έναν όλους τους αντιτρομοκρατικούς νόμους που έχουν παρουσιασθεί, τόνισε ο γάλλος πρωθυπουργός απαντώντας στις δηλώσεις της Λεπέν, η οποία ζήτησε την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων και την απέλαση των ξένων πολιτών που βρίσκονται σε καταλόγους παρακολούθησης από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Ο γάλλος πρωθυπουργός απάντησε και στον Φρανσουά Φιγιόν επισημαίνοντας τις δικές του επιδόσεις στον τομέα της ασφάλειας την εποχή που ήταν πρωθυπουργός στην κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί.

Η επίθεση κυριάρχησε στις δηλώσεις των υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές την Παρασκευή και οι τόνοι αναμένεται να ανέβουν περισσότερο το βράδυ, καθώς το σίγουρο είναι ότι η επίθεση ανακατεύει την τράπουλα στο τέλος της μακράς προεκλογικής εκστρατείας.

15:00 
Καταιγισμό ψευδών ειδήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δέχονται οι γάλλοι ψηφοφόροι ενόψει των προεδρικών εκλογών παρότι η ροή των αποκαλούμενων "junk news" ("ειδήσεις-σκουπίδια" ή "άχρηστες ειδήσεις") δεν είναι τόσο μεγάλη όσο ήταν εκείνη που καταγράφηκε κατά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, προκύπτει από μελέτη επιστημόνων της Οξφόρδης. Τα αποτελέσματα της μελέτης που πρόκειται να δοθούν σήμερα στη δημοσιότητα αλλά και εκείνα μιας άλλης έρευνας που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη έρχονται να προστεθούν στις καταγγελίες αξιωματούχων στη Γαλλία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ για ρωσική ανάμειξη κατά την προεκλογική περίοδο.

14:56 
 «Άλλη μία τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι. Ο λαός της Γαλλίας δεν θα το ανέχεται αυτό για πολύ ακόμη. Θα έχει μεγάλη επίπτωση στις προεδρικές εκλογές», ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter μετά την επίθεση στα Ηλύσια Πεδία που κόστισε την Πέμπτη το βράδυ τη ζωή ενός αστυνομικού. 

13:44  OPINIONWAY: Μακρόν 23%, Λεπέν 22%, Φιγιόν 21%.
 Ο Εμανουέλ Μακρόν εξασφαλίζει το 23% (αμετάβλητο) των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, η Μαρίν Λεπέν το 22% (αμετάβλητο), ο Φρανσουά Φιγιόν το 21% (+1) και ο Ζαν-Λικ Μελανσόν το 18% (-1), σύμφωνα με δημοσκόπηση της OPINIONWAY που πραγματοποιήθηκε από τις 18 μέχρι τις 20 Απριλίου. Στον δεύτερο γύρο, ο Μακρόν επικρατεί της Λεπέν με 64%-36%, ενώ ο Φιγιόν επικρατεί της Λεπέν με 59%-41%.

13:30  Φιγιόν: «Βρισκόμαστε σε πόλεμο... Ή αυτοί ή εμείς». Ο υποψήφιος της Δεξιάς δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ότι προτεραιότητα του επόμενου προέδρου θα πρέπει να είναι η μάχη κατά του «ισλαμιστικού ολοκληρωτισμού». Ο Φιγιόν, ο οποίος στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται να έπεται του κεντρώου Εμανουέλ Μακρόν και της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, τόνισε: «Αυτή η μάχη για την ελευθερία και την ασφάλεια των Γάλλων θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης. Απαιτεί ανυποχώρητη αποφασιστικότητα και ψυχραιμία». Και πρόσθεσε: «Το ριζοσπαστικό Ισλάμ θέτει σε δοκιμασία τις αξίες μας και την δύναμη του χαρακτήρα μας». Ο Φιγιόν, ο οποίος πραγματοποιεί προεκλογική εκστρατεία προωθώντας μια σκληροπυρηνική πλατφόρμα στο ζήτημα της ασφάλειας, πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε σε πόλεμο, δεν υπάρχει εναλλακτική, ή εμείς ή αυτοί». Όπως σημείωσε ο ίδιος, η προτεραιότητα της εξωτερικής του πολιτικής σε περίπτωση εκλογικής του νίκης θα είναι να «καταστρέψει το Ισλαμικό Κράτος».

13:00  Η Λεπέν ζήτησε εκ νέου κλείσιμο των συνόρων της Γαλλίας. Με λαϊκιστικές κορώνες απαντά η υποψήφια στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας του ξενοφοβικού Εθνικού Μετώπου, στην ένοπλη επίθεση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.  Νωρίτερα δήλωσε πως η Γαλλία θα πρέπει να αποκαταστήσει αμέσως τους συνοριακούς ελέγχους και να απελάσει ξένους οι οποίοι περιλαμβάνονται στις λίστες παρακολούθησης των υπηρεσιών πληροφοριών.Η Λεπέν, η οποία πρότεινε κατά την προεκλογική εκστρατεία της ένα σκληροπυρηνικό πρόγραμμα κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά της μετανάστευσης, κάλεσε τη σοσιαλιστική κυβέρνηση να θέσει αμέσως σε εφαρμογή αυτά τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο προεκλογικό μανιφέστο της.

12:50  Μικρό προβάδισμα σε Μακρόν. Ο Εμανουέλ Μακρόν εξασφαλίζει το 23% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και η Μαρίν Λεπέν ακολουθεί με ποσοστό 22%. Ο Φρανσουά Φιγιόν εξασφαλίζει ποσοστό 21% και ο Ζαν-Λικ Μελανσόν 18%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Opinionway που πραγματοποιήθηκε από τις 18 μέχρι τις 20 Απριλίου. Στον δεύτερο γύρο, ο Μακρόν φέρεται να επικρατεί της Λεπέν με 64% - 36%, ενώ σε περίπτωση που η μάχη διεξαχθεί μεταξύ Φιγιόν και Λεπέν, ο πρώτος φέρεται να επικρατεί με 59% - 41%.

12:40  Πώς εκλέγεται ο πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας;


Ο πρόεδρος της Γαλλίας εκλέγεται με καθολική και άμεση ψηφοφορία, με πλειοψηφικό σύστημα δύο γύρων για πενταετή θητεία που μπορεί να ανανεωθεί άπαξ. Ο πρόεδρος πρέπει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία κατά τον πρώτο ή το δεύτερο γύρο των εκλογών, όποιο και αν είναι το ποσοστό συμμετοχής.

Η λευκή ψήφος που επιτρέπει την έκφραση άρνησης επιλογής δεν αναγνωρίζεται στην Γαλλία. Βάσει του νόμου του 2014, τα λευκά ψηφοδέλτια καταμετρώνται χωριστά από τα άκυρα και καταγράφονται στα πρακτικά κάθε εκλογικού τμήματος, αλλά δεν λαμβάνονται υπ΄όψιν στον υπολογισμό των εκφρασμένων ψήφων.

Οι προηγούμενοι πρόεδροι:
2012-2017: Φρανσουά Ολάντ (σοσιαλιστής)
2007-2012: Νικολά Σαρκοζί (δεξιά)
1995-2007: Ζαν Σιράκ (δεξιά) υπηρέτησε δύο συνεχόμενες θητείες, μία επταετή και μία πενταετή
1995-2007: ο σοσιαλιστής Φρανσουά Μιτεράν υπηρέτησε δύο συνεχείς επταετείς θητείες
Κανένας πρόεδρος της 5ης Δημοκρατίας δεν έχει εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.

Πώς εκτυλίσσεται η ψηφοφορία

Εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους είναι 46,97 εκατομμύρια ψηφοφόροι , ανάμεσά τους 1,3 εκατομμύριο που ζουν εκτός της μητροπολιτικής Γαλλίας. Τα 66.546 εκλογικά κέντρα της Γαλλίας ανοίγουν στις 08.00 τοπική ώρα (09.00 ώρα Ελλάδος) και κλείνουν στις 19.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδος). Σε ορισμένες μεγάλες πόλεις τα εκλογικά κέντρα θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις 20.00 τοπική ώρα (21.00 ώρα Ελλάδος). Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί το Σάββατο στις Γαλλικές Αντίλλες, στην Γουιάνα, στο Σεν Πιερ ε Μικελόν και στην Γαλλική Πολυνησία.
Περισσότεροι από 50.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες, με την υποστήριξη 7.000 στρατιωτών της επιχείρησης Sentinelle (οι οποίοι βρίσκονται ανεπτυγμένοι επί μονίμου βάσεως μετά τις επιθέσεις του Ιανουαρίου 2015) έχουν κινητοποιηθεί.Είναι η πρώτη φορά κατά την διάρκεια της 5ης Δημοκρατίας που προεδρικές εκλογές διεξάγονται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015.

Αποτελέσματα;
Ο γαλλικός εκλογικός νόμος απαγορεύει την δημοσίευση εκλογικών αποτελεσμάτων, εκτός των ποσοστών συμμετοχής, όσο διαρκεί η ψηφοφορία. Η παράταση της ψηφοφορίας στις μεγάλες πόλεις δυσχεραίνει το έργο των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων, που θα έχουν μία ώρα λιγότερη για να επεξεργασθούν τις εκτιμήσεις τους με βάση τα προσωρινά στοιχεία της καταμέτρησης. Εάν οι διαφορές στα ποσοστά των υποψηφίων είναι μικρές, η πολυαναμενόμενη εμφάνιση της εικόνας των δύο φιναλίστ που θα συμμετάσχουν στον δεύτερο γύρο στις οθόνες της τηλεόρασης δευτερόλεπτα μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας δεν είναι καθόλου εγγυημένη. Στην περίπτωση αυτή, οι πρώτες εκτιμήσεις θα ανεώνονται κατά τη διάρκεια της βραδιάς με βάση τα αποτελέσματα της καταμέτρησης.
Οι δύο φιναλίστ της Κυριακής θα αναμετρηθούν στις 7 Μαΐου.Η ορκωμοσία του 8ου προέδρου της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας θα πρέπει να γίνει μέχρι την 14η Μαΐου, οπότε και λήγει η θητεία του Φρανσουά Ολάντ.


12:00 Η τρομοκρατία πλανάται πάνω από τις γαλλικές εκλογές:Το ζήτημα της ασφάλειας και η απειλή της τρομοκρατίας βρέθηκαν και πάλι στο προσκήνιο, δύο ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία που επισκιάστηκε από την επίθεση το βράδυ της Πέμπτης στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας.

Το νέο αυτό χτύπημα ρίχνει απότομα και με τραγικό τρόπο την αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας και δεν αποκλείεται να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών, όπως αναφέρουν το ΑΠΕ και το Reuters.

tovima.gr
 
Υποστήριξη : SITE | Αρχική | facebook
Δ.Σ © 2012. ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ - limenika-nea.blogspot.com
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ Δ.Σ-Δ.Σ ΦΟΡΟΥΜ
ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ ΛΣBlogger
-->