Σάββατο, 22 Απριλίου 2017

ΑΝ Ο ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ ΗΤΑΝ… ΣΟΥΗΔΟΣ

Χρήστος Μιχαηλίδης      

Ιστορία από τον ευρωπαϊκό Βορρά. Μία αλληγορική διαφήμιση με σλόγκαν που ταιριάζει ως σχόλιο στην γεμάτη υπονοούμενα δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας για τα χρήματα που συγκέντρωσε η εκλιπούσα μητέρα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δημιουργία κέντρου αλληλεγγύης για άτομα με ειδικές ανάγκες

Με αφορμή την δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή, που άφηνε υπονοούμενα (αντί να δώσει στοιχεία, αφού έκανε πως κάτι ξέρει) για το «πού πήγαν τα χρήματα;» που συγκεντρώθηκαν από τη μητέρα του προέδρου της ΝΔ Μαρίκα Μητσοτάκη (έπασχε από πολιομυελίτιδα και δεν ζει πια) για τη δημιουργία ενός κέντρου αλληλεγγύης για άτομα με ειδικές ανάγκες θυμήθηκα αυτήν την ιστορία:


Τον Σεπτέμβριο του 2003 βρέθηκα σε δημοσιογραφική αποστολή στη Σουηδία για την κάλυψη της δολοφονίας της τότε υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Άννα Λιντ, δύο μέρες πριν.


Στο ξενοδοχείο όπου διέμενα, και κάνοντας ένα ζάπινγκ στα τηλεοπτικά κανάλια, πρόσεξα να επαναλαμβάνεται συχνά μια διαφήμιση που μούκανε εντύπωση.

Το πρώτο πλάνο έδειχνε τις πλάτες ενός ζευγαριού που κάθονταν δίπλα-δίπλα σ’ έναν δερμάτινο, όπως φαινόταν, καναπέ και έβλεπε τηλεόραση.

Το δεύτερο πλάνο, μας έδειχνε το ζευγάρι φάτσα, από μπροστά, και από τη μέση και πάνω.

Ο άνδρας ήταν πολύ απότομος με τη σύντροφό του. Της άρπαζε το τηλεχειριστήριο από το χέρι και της μιλούσε με άσχημο τρόπο. Τι ακριβώς της έλεγε, δεν γνωρίζω.

Όταν εκείνη του έφερε έναν δίσκο με το φαγητό του, εκείνος δοκίμασε λίγο, το έφτυσε με απέχθεια και πέταξε όλον τον δίσκο στο πάτωμα, βρίζοντας και χειρονομώντας πάλι.

Στο τέλος, το πλάνο άνοιξε όλο, και τότε είδα ότι ο άνδρας δεν καθόταν σε καναπέ, αλλά σε αναπηρικό καροτσάκι με μαύρη δερμάτινη πλάτη, και τα πόδια του ατροφικά, κρέμονταν. Στενοχωρήθηκα και μάλωσα τον εαυτό μου που είπα από μέσα μου κακές κουβέντες για αυτόν.

Η εικόνα πάγωσε στο σημείο αυτό, με τους δύο να κάθονται απέναντί μου, εκείνος έξαλλος, εκείνη φοβισμένη. Έπεσε μια μαύρη φάσα στο κάτω μέρος , και εκεί έτρεξαν κάποιες λέξεις λευκές. Δεν τις κατάλαβα. Δεν γνωρίζω σουηδικά.


Την άλλη μέρα, συναντήθηκα σε συνέντευξη Τύπου με μια φίλη συνάδελφο από τη Στοκχόλμη, και κάποια στιγμή της περιέγραψα τη διαφήμιση που είχα δει το προηγούμενο βράδυ. Χαμογέλασε με νόημα. Μου είπε ότι την είχε δει αρκετές φορές, ότι είναι κοινωνικό μήνυμα του συλλόγου των ατόμων με ειδικές ανάγκες, και ότι είχε προκαλέσει πολλές συζητήσεις στα ΜΜΕ. Μου μετέφρασε βεβαίως και τα λόγια που ήταν γραμμένα κάτω από την παγωμένη εικόνα του ανάπηρου άνδρα που είχε συμπεριφερθεί με τόσο αισχρό τρόπο στη σύντροφό του.

Τα λόγια ήταν: «Ο άνθρωπος αυτός είναι μαλάκας. Ως τέτοιον πρέπει να του συμπεριφέρεστε».

protagon.gr

 
Υποστήριξη : SITE | Αρχική | facebook
Δ.Σ © 2012. ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ - limenika-nea.blogspot.com
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ Δ.Σ-Δ.Σ ΦΟΡΟΥΜ
ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ ΛΣBlogger
-->