Κυριακή, 16 Απριλίου 2017

ΤΟΥΡΚΙΑ: Μικρό προβάδισμα του «Ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα - Το «Όχι» προηγείται στην Κωνσταντινούπολη© Provided by kathimerini.gr

Οι κάλπες σε όλη την Τουρκία έκλεισαν στις 17.00 (ώρα Ελλάδας) και ξεκίνησε αμέσως η καταμέτρηση των ψήφων του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση που, αν εγκριθεί, αναμένεται να δώσει υπερεξουσίες στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην ανατολική Τουρκία, όπου τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν μία ώρα νωρίτερα το πρωί, έκλεισαν στις 16.00. Σύμφωνα με το δίκτυο Cnn Τurk, η συμμετοχή στο σημερινό δημοψήφισμα εκτιμάται ότι θα φτάσει περίπου στο 90%. Το HaberTurk έκανε λόγο για συμμετοχή 86%.

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, όλα δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Τούρκων απάντησε θετικά στο ερώτημα του Ερντογάν για τη συνταγματική αναθεώρηση. Στο 95% της καταμέτρησης το «Ναι» προηγείτο με 51,8% και το «Όχι» ακολουθούσε με 48,2%.

Στην Κωνσταντινούπολη, στο 88% της καταμέτρησης το όχι πέρασε μπροστά με 50,3%. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Βεϊσι Καϊνάκ σχολίασε ότι αν και το «Ναι» δεν έλαβε όσες ψήφους ανέμενε, συνεχίζει να ηγείται της κούρσας. Το μεγαλύτερο αντιπολιτευτικό κόμμα CHP, από την πλευρά του υπογράμμισε ότι η απόφαση της εκλογικού συμβουλίου να αποδεχθεί ψήφους που δε φέρουν σφραγίδα θα προκαλέσει σοβαρό ζήτημα νομιμότητας.

«Η Ανώτερη Εφορευτική Επιτροπή απέτυχε καθώς επέτρεψε να διαπραχθεί απάτη στο δημοψήφισμα» δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Μπουλέντ Τεζτζάν σε δημοσιογράφους από τα κεντρικά γραφεία του CHP στην Άγκυρα. Ο ίδιος κατήγγειλε ότι διαπράχθηκαν παράνομες ενέργειες υπέρ της τουρκικής κυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ, κατά της συνταγματικής μεταρρύθμισης ψήφισε η πλειοψηφία των απόδημων Τούρκων που διαμένει στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, με καταμετρημένο το 63,4% των ψήφων στη χώρα μας το «Ναι» λαμβάνει 20,8% (106 ψήφους), ενώ το «Όχι» 79,2% (403 ψήφους). Περίπου 55 εκατομμύρια ψηφοφόροι είχαν δικαίωμα συμμετοχής σε αυτή τη διαδικασία.


Οι Τούρκοι που ζουν στο εξωτερικό είχαν ήδη ψηφίσει τις προηγούμενες ημέρες στα κατά τόπους προξενεία ή εκλογικά τμήματα.
 
Υποστήριξη : SITE | Αρχική | facebook
Δ.Σ © 2012. ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ - limenika-nea.blogspot.com
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ Δ.Σ-Δ.Σ ΦΟΡΟΥΜ
ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ ΛΣBlogger
-->