Σάββατο, 8 Απριλίου 2017

ΓΡΑΦΕΙΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΛΣ - ΕΛ.ΑΚΤ. Καλό Πάσχα στη γη της Αγάπης και του Ξεβολέματος.Πάσχα σημαίνει πέρασμα.

 Το πρώτο Πάσχα αφορούσε στη διάβαση της Ερυθράς Θαλάσσης από τον Εβραϊκό λαό. Ήταν η μετάβαση από την Αιγυπτιακή σκλαβιά προς την ελευθερία της γης Χαναάν.

 Για τους Εβραίους θα ήταν ίσως πιο βολική η παραμονή τους στην Αίγυπτο. Παρότι σκλάβοι είχαν το φαγητό τους, λιγοστό αλλά σίγουρο, είχαν στέγη για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Από την απέναντι μεριά της Ερυθράς φύσαγε ο αέρας της ελευθερίας, όμως η γη ήταν άνυδρη, χωρίς δυνατότητα κάλυψης των διατροφικών αναγκών ούτε λίγων ανθρώπων πόσο μάλλον ενός λαού. Έρημος πέρα ως πέρα. Γη σκληρή και άγνωστη.

 Δεν υπήρχαν τότε GPS και άλλες ηλεκτρονικές ευκολίες. Η ψυχή του ανθρώπου όμως δεν αντέχει, ή τουλάχιστον δεν είναι πλασμένη για να αντέχει, σε κλουβιά είτε αυτά είναι χρυσά είτε όχι, όπως άλλωστε στην περίπτωσή μας. 

Η ανάγκη λοιπόν για ελευθερία μαζί με την εμπιστοσύνη (πίστη) που έδειξε ο Ιουδαϊκός λαός στο Θεό των πατέρων του τον οδήγησε στην έξοδό του από τη σκλαβιά της Αιγυπτιακής γης. 

Την ίδια ανάγκη για ελευθερία έχει ο άνθρωπος κάθε εποχής. Μπορεί τυπικά τώρα να μην είμαστε σκλάβοι κάποιοι κάποιου άλλου, όλοι όμως βάζουμε αφεντικά στο κεφάλι μας που μας καταδυναστεύουν.

 Ο κύριος δυνάστης μας είναι ο εγωισμός μας. Αυτός ευθύνεται για τα προσωπικά μας δεινά αλλά και για τα δεινά όλου του κόσμου.

 Σκεφτείτε πόσο διαφορετικά θα ήταν ο καθένας μας να μη μάχεται για τα ατομικά του δικαιώματα αλλά για τα δικαιώματα του διπλανού του.

 Σκεφτείτε να μη μαλώναμε με το γείτονα για το που θα μπει η περίφραξη του οικοπέδου μας αλλά να ανοίγαμε πόρτες επικοινωνίας και αγάπης. 

Σκεφτείτε κάθε χώρα να ρύθμιζε μόνο τα του εαυτού της και να μην προσπαθούσε να "σώσει" τις άλλες χώρες από τον κακό τους εαυτό.

 Βολεύει ο εγωισμός. Αρχικά τουλάχιστον. Κάποια στιγμή όμως καταλαβαίνουμε ότι γίνεται δυνάστης. Μας περιχαρακώνει. Μας αποκλείει από τον περίγυρό μας. Το περιβάλλον μας. Μας εμποδίζει να επικοινωνήσουμε με τον διπλανό μας. Με τον αδελφό μας. Θέλει κότσια για να μπορέσουμε να βγούμε από αυτόν.

 Φοβόμαστε να ξεβολευτούμε. Φοβόμαστε να ανοιχτούμε στον διπλανό μας μη μας πληγώσει. Φοβόμαστε να πλανηθούμε στην άγνωστη ακόμη σε εμάς γη της Αγάπης για να μη χάσουμε τις ευκολίες που έχουμε. Θέλει κότσια για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτό το Πάσχα από το εγώ στο εμείς.
Δεν είμαστε όμως μόνοι μας. Έχουμε το Θεό μας να μας οδηγεί. Να μας δείχνει το δρόμο. Πρώτος αυτός θυσιάζει τον εαυτό του για όλους εμάς. Λαμβάνει αρχικά και την ανθρώπινη φύση με την ενανθρώπισή του. Γεύεται τις δυσκολίες της. Αποθεώνεται αλλά και λοιδορείται, υβρίζεται, ραπίζεται. Ανεβαίνει στο Σταυρό. Όλα αυτά όχι για τις δικές του αμαρτίες, γιατί δεν έχει τέτοιες, αλλά για τις δικές μας.Τελικά πεθαίνει, ώστε με την επακουλουθήσασα Ανάστασή Του να συμπαρασύρει και την ανθρώπινή μας φύση στην Ανάσταση.


Ας εμπιστευθούμε το Θεό μας. Ας ακολουθήσουμε τα βήματά του.

 Ας έχουν οι πράξεις μας γνώμονα το συμφέρον του διπλανού μας και όχι το δικό μας ή έστω όχι μόνο το δικό μας. Είναι δύσκολο αλλά είναι και λυτρωτικό. Μας λευτερώνει από την καχυποψία, σπάει τα κάγκελα του κελιού της απομόνωσής μας. 

Ας κάνουμε ο καθένας την ειρηνική, εσωτερική του επανάσταση προς την Ανάσταση. Ας μη περιμένουμε από τον άλλο να ξεκινήσει. Ας κάνουμε εμείς το πρώτο βήμα. 

Καλό Πάσχα στη γη της Αγάπης και του Ξεβολέματος. 
 
Υποστήριξη : SITE | Αρχική | facebook
Δ.Σ © 2012. ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ - limenika-nea.blogspot.com
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ Δ.Σ-Δ.Σ ΦΟΡΟΥΜ
ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ ΛΣBlogger
-->