Κυριακή, 7 Μαΐου 2017

«ΜΑΧΑΙΡΙ» τώρα και στα Ειδικά Μισθολόγια βάζει το νέο μνημόνιο

ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΔ-ΣΑ, δικαστικοί, γιατροί και πανεπιστημιακοί στον «Προκρούστη» το 2018


Νέα περικοπή για τα ειδικά μισθολόγια περιλαμβάνει για το 2018 το τελικό κείμενο του ευρωπαϊκού μνημονίου. Όπως πληροφορείται το «business stories», παρά την προσπάθεια του υπουργού Άμυνας να μην υπάρξουν απώλειες για τους στρατιωτικούς το 2017, η κυβέρνηση δέχτηκε ένα «σετ περικοπών» για την επόμενη χρονιά με στόχο να κλείσει το δημοσιονομικό κενό.


«Μαχαίρι» θα μπει ακόμη και στις αμοιβές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που λαμβάνουν το λεγόμενο «επίδομα επικινδυνότητας». Επομένως, τουλάχιστον με βάση το κείμενο που συμφωνήθηκε θίγονται οι μάχιμοι. Στο κείμενο του συμπληρωματικού μνημονίου της ευρωπαϊκής πλευράς (SMoU), στη σελίδα 48, αναφέρεται ότι η κυβέρνηση «θα εγκρίνει», ως προαπαιτούμενο ενέργεια (prior action), «νομοθεσία για να ολοκληρώσει τον εξορθολογισμό των ειδικών μισθολογίων ακολουθώντας την ίδια μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για το ενιαίο μισθολόγιο». Όπου «εξορθολογισμός» στη γλώσσα του μνημονίου σημαίνει περικοπή.


Το θέμα των special wage, όπως ονομάζονται τα ειδικά μισθολόγια, αφορά, μεταξύ άλλων, δικαστικούς, γιατρούς του ΕΣΥ και πανεπιστημιακούς. Ωστόσο, το νέο μνημόνιο φωτογραφίζει κυρίως τους στρατιωτικούς και τους λοιπούς ενστόλους (λιμενικούς, σώματα ασφαλείας κ.ά.).
Τα επιδόματα


Η συγκεκριμένη αναφορά υπάρχει στη σελίδα 4 όπου αναφέρονται αναλυτικά τα παραμετρικά μέτρα τα οποία θα πρέπει να ψηφιστούν ως προαπαιτούμενο στο πλαίσιο του νέου Μεσοπρόθεσμου με στόχο να υπάρξει συνολική εξοικονόμηση της τάξεως του 0,3% του ΑΕΠ (54 εκατ. ευρώ) και να πιαστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% σταθερά την τετραετία 2018-2021. Όπως επισημαίνουν γνώστες του κειμένου, οι επίμαχες αναφορές στη λίστα για τα ειδικά μισθολόγια είναι οι εξής:


1. Κατά την ψήφιση των πολυνομοσχεδίων από τη Βουλή η κυβέρνηση θα πρέπει ως prior action να νομοθετήσει τον εξορθολογισμό (δηλαδή το κόψιμο) ορισμένων επιδομάτων στον στρατιωτικό τομέα, με απόδοση 7 εκατ. ευρώ το 2018.


Σε αυτά θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλαμβάνονται:


(i) «Τα κριτήρια επιλεξιμότητας και ο τρόπος υπολογισμού για τα επιδόματα των επικίνδυνων λειτουργιών (dangerous operations allowances)». Η αναφορά παραπέμπει, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «b.s.», στους δείκτες και τα κριτήρια με τα οποία θα δίνεται στο εξής το επίδομα επικινδυνότητας.


(ii) «Ο εξορθολογισμός του επιδόματος που καταβάλλεται για την υπηρεσία στο εξωτερικό μέσω της μείωσης των θέσεων και της διάρκειας των τοποθετήσεων στο εξωτερικό». Αυτή η διάταξη αφορά τους αξιωματικούς που υπηρετούν εκτός Ελλάδας.


2. «Ο εξορθολογισμός των κινήτρων απόδοσης στο μισθολόγιο του Δημοσίου κατά 33 εκατ. ευρώ». Στο πλαίσιο αυτό, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) προχωράει εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα τη λίστα των επιδομάτων που θα περικοπούν στο πλαίσιο της κατάρτισης των προαπαιτούμενων.


Σαφώς η διάταξη αυτή είναι πιο γενική, αλλά οι γνώστες του κειμένου τονίζουν στο «b.s.» ότι αφορά επιδόματα και αμοιβές 180.000 δημοσίων υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια. Προτού καν στεγνώσει το μελάνι της προκαταρκτικής συμφωνίας, στο παρασκήνιο έχει ήδη αρχίσει ένα διπλό παζάρι: από τη μία έχουμε το παζάρι ανάμεσα στο ΓΛΚ και στους πιστωτές και από την άλλη τις ισορροπίες εντός κυβέρνησης για το ποιοι θα θιγούν.


Στο ΓΛΚ εργάζονται πυρετωδώς για να καταρτιστεί η ακριβής λίστα που θα ψηφιστεί. Μπορεί όμως να περάσει; Μέρος της εξίσωσης για τους ενστόλους είναι και το γεγονός ότι δικαιώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας για την επαναφορά των μισθών τους στα επίπεδα προ του Ιουλίου του 2012. Εφόσον αυτές οι μισθολογικές αναπροσαρμογές δεν έχουν γίνει ακόμη, οποιαδήποτε νέα περικοπή είναι πολύ δύσκολο να ψηφιστεί από τη Βουλή.


Οι δαπάνες για τα ειδικά μισθολόγια αντιπροσωπεύουν το 35% της συνολικής μισθολογικής δαπάνης της Γενικής Κυβέρνησης. Οι επαπειλούμενες περικοπές εκτός από ενστόλους, γιατρούς, πανεπιστημιακούς και δικαστικούς αφορούν και άλλες ειδικότητες σε διάφορα υπουργεία, καθώς προβλέπεται η μείωση στο μισό του αριθμού των ειδικών μισθολογίων: από είκοσι που είναι σήμερα να γίνουν περίπου δέκα.


Μεταξύ των μέτρων που συζητιόνται είναι η ενσωμάτωση των επιδομάτων στον νέο βασικό μισθό (π.χ. το νοσοκομειακής απασχόλησης για τους ιατρούς του ΕΣΥ) και η συγχώνευση μισθολογίων για καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ.


Οι περικοπές που δεν έγιναν


Οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια είχαν προκαλέσει κόντρα από το 2016 ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο με αφορμή την πρόβλεψη του μνημονίου για εξοικονόμηση 118 εκατ. ευρώ από τις αμοιβές των στρατιωτικών από 1/1/2017. Ο κ. Χουλιαράκης είχε αναφέρει από το βήμα της Βουλής τον Ιούλιο ότι δεν είχε λάβει τις προτάσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τα ισοδύναμα, προκειμένου να μην παγώσουν οι μισθολογικές αναπροσαρμογές των ενστόλων. Ο κ. Καμμένος επέμεινε στη θέση ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν ψηφίζουν μειώσεις στις αποδοχές των στρατιωτικών.(ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ «BUSINESS STORIES» 07/05/2017 – ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ)

 
Υποστήριξη : SITE | Αρχική | facebook
Δ.Σ © 2012. ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ - limenika-nea.blogspot.com
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ Δ.Σ-Δ.Σ ΦΟΡΟΥΜ
ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ ΛΣBlogger
-->