Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017

ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ: Η πτώση του 2017 παρασύρει και το 2018 στην Ελλάδα


Του Μηνά Τσαμόπουλου

Στο συνεχώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικά περιβάλλον της ανατολικής Μεσογείου η ελληνική κρουαζιέρα καλείται να βρει τον δρόμο προς την ανάπτυξη.

«Το 2017 είναι χαμένο αφού οι αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων και στα 42 ελληνικά λιμάνια αναμένεται να είναι μειωμένες κατά 22,7%. Στα ίδια βήματα θα ακολουθήσει και το 2018» επισημαίνουν στο newmoney.gr στελέχη της αγοράς.

Η προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων δεν είναι εύκολη αφού υπάρχει έλλειψη σωστής επικοινωνίας με τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου που μοιράζουν το παιχνίδι παγκοσμίως.

Το λιμάνι του Πειραιά με τους ένα εκατομμύρια επιβάτες προσπαθεί να κρατήσει στους ώμους του σαν άλλος Άτλας το οικοδόμημα. Όμως αυτό δεν φθάνει. Θα πρέπει να ενισχύσει τη θέση του. Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Cosco που ανέλαβε την τύχη του λιμανιού και καλείται μέσα σε δύσκολες συνθήκες να διαμορφώσει τη στρατηγική που θα ακολουθήσει, ούσα όμως άπειρη στη διαχείριση τερματικών σταθμών κρουαζιέρας.

Η κρουαζιέρα παραμένει μια δυναμική αγορά, η οποία καταγράφει υψηλότερη δραστηριότητα κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις από 25,3 εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο αναμένεται να πραγματοποιήσουν μία κρουαζιέρα μέσα στο 2017, σχεδόν 4% περισσότεροι από το 2016. Πρόκειται για μια βιομηχανία μοναδική καθώς έχει κινηθεί ανοδικά κάθε έτος για τρεις δεκαετίες, και με συνολική αύξηση κατά 62% την δεκαετίας 2007-2016. Η έννοια της «κυκλικότητας» των οικονομικών δραστηριοτήτων. Τα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά μεγέθη της κρουαζιέρας, συμπεριλαμβανομένων των ναυπηγήσεων, εκτιμάται ότι δημιουργούν κύκλο εργασιών που προσεγγίζει τα 11 εκ. δολάρια.

Η ασιατική αγορά έφερε την «παγκοσμιοποίηση» του προϊόντος. Οι εταιρείες κρουαζιέρας, με την συνεργασία με την κινέζικη κυβέρνηση - όπως δήλωσαν πρόσφατα στην παγκόσμια συνάντηση της κρουαζιέρας που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ – δημιούργησαν μια καινούργια αγορά, που σήμερα υποδέχεται το 9% της παγκόσμιας χωρητικότητας του στόλου, με προοπτική να ξεπεράσει ακόμα και την αγορά της Βορείου Αμερικής.

Ναυπηγήσεις

Οι εταιρείες κρουαζιέρας συνεχίζουν να ναυπηγούν πλοία. Τα νέα πλοία μόνο εντός του 2016 ήταν 15, και σύμφωνα με τις υφιστάμενες παραγγελίες θα προστεθούν σύντομα κρουαζιερόπλοια συνολικής χωρητικότητας 200.000 επιβατών. Συνολικά, 74 πλοία βρίσκονται σήμερα σε παραγγελία, εκ των οποίων τα 71 «χτίζονται» στην Ευρώπη, και θα προσφέρουν σύντομα κρουαζιέρες σε διαφορετικές αγορές ανά τον κόσμο. Παράλληλα μέσα στο 2016 περισσότερα από 65 κρουαζιερόπλοια, περίπου 10% του παγκόσμιου στόλου, βρέθηκαν στα ναυπηγεία για ανακατασκευή.

Το στοίχημα της Μεσογείου

Το στοίχημα της Μεσογείου είναι να εκμεταλλευτούν οι χώρες το γεγονός ότι παραμένει σταθερά ελκυστική για τις εταιρείες κρουαζιέρας. Για μια εταιρεία κρουαζιέρας ένας επιβάτης που ταξιδεύει στην Ευρώπη το φθινόπωρο, την εποχή των μεγάλων κερδών για την κρουαζιέρα, αφήνει στην εταιρία 300 δολάρια καθαρό κέρδος, ενώ στην Καραϊβική το αντίστοιχο κέρδος ανέρχεται μόλις 100 δολάρια. Συνεπώς, το ενδιαφέρον για την περιοχή παραμένει έντονο.

http://www.newmoney.gr
 
Υποστήριξη : SITE | Αρχική | facebook
Δ.Σ © 2012. ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ - limenika-nea.blogspot.com
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ Δ.Σ-Δ.Σ ΦΟΡΟΥΜ
ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ ΛΣBlogger
-->