Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2017

Πλωτά Λιμενικού: Εξοντωτικές βάρδιες & ελλείψεις


Πλωτά Λιμενικού: Εξοντωτικές βάρδιες & ελλείψεις
Ακόμα και 18 (!) ώρες την ημέρα, κατά μέσο όρο, μπορεί να βρίσκονται σε επιχειρήσεις τα πληρώματα των πλωτών του Λιμενικού Σώματος.


Αυτό καταγγέλλει η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών ΛΣ (ΠΕΑΛΣ), η οποία σημειώνει ότι:

• Η μη δημιουργία σύνθεσης πληρωμάτων ώστε να εξαλειφθεί τελείως το φαινόμενο πληρώματα, κυρίως στο Ανατολικό Αιγαίο, να επιχειρούν εβδομαδιαία 110 έως 130 ώρες.

Όταν κάποια απ’ αυτά τα πλωτά επιχειρούν 7 ημέρες την εβδομάδα, με ίδια πληρώματα, τότε μπορεί να εκτιμηθεί βάσιμα ότι μπορεί κάποιοι να εργάζονται και 18 ώρες την ημέρα!

Κατά την ΠΕΑΛΣ «οι προτεινόμενες λύσεις δημιουργίας αμοιβών πληρωμάτων από την υπάρχουσα ήδη μειωμένη οργανική δύναμη των λιμενικών αρχών αποτελεί εμπαιγμό προς τα πληρώματα»

Η Ένωση σημειώνει ακόμα ότι τα μεγάλα κενά στις οργανικές συνθέσεις των πλωτών που έχουν ως αποτέλεσμα την διαρκή, μόνιμη επιφυλακή των ίδιων πληρωμάτων και την εκτέλεση επιχειρήσεων μόνιμα με την ελάχιστη οργανική σύνθεση.

Και σα να μην φτάνει αυτό δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις, που χρησιμοποιούνται τα πληρώματα «ως κυβερνήτες φουσκωτών, σκοποί σε προβλήτες, υπηρεσίες γραφείων κλπ.»

Ακόμα, η ΠΕΑΛΣ επισημαίνει:
1. Την επί μακρόν απουσία εκπαίδευσης στη χρήση όπλων.
2. Τις ελλείψεις σε μέσα αυτοπροστασίας (αλεξίσφαιρα γιλέκα κλπ).
3. Την έλλειψη ακόμη και υποτυπώδους φαρμακείου στα ΠΛΣ.
4. Τη μη ορθολογική κατανομή του προσωπικού στα ΠΛΣ.
5. Τη μη συγκρότηση κατάλληλων τεχνικών υποστηρικτικών ομάδων προκειμένου επιλύονται τα έκτακτα μηχανικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΠΛΣ σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

«Σήμερα πλωτά παραμένουν σε ακινησία από 1 έως και 3 μήνες περιμένοντας τα 1 – 2 στελέχη ΛΣ μηχανικούς, που έχουν αναλάβει αυτή τη δράση για την αποκατάστασή τους», σημειώνει η Ένωση.
Στην ανακοίνωση της ΠΕΑΛΣ αφού καταγράφονται και μια σειρά αιτήματα κυρίως οικονομικού χαρακτήρα σημειώνονται τα εξής:

«Η ΠΕΑΛΣ όντας πεπεισμένη ότι τα πλωτά επιχειρησιακά μέσα ΛΣ και τα πληρώματά τους αποτελούν τον έναν από τους δύο πυλώνες του ΥΝΑΝΠ/Αρχηγείου Λ.Σ. και για την διατήρηση της επιχειρησιακής δράσης τους (έρευνα – διάσωση, αστυνόμευση, προστασία θαλασσίου περιβάλλοντος κλπ) και της ναυτοσύνης του Σώματος θεωρεί την αναστροφή της επικρατούσας παραπάνω κατάστασης υποχρέωση όλων και εφικτή, αρκεί να υπάρξει θέληση ως προς αυτό από την Στρατιωτική, Πολιτική Ηγεσία, τις αρμόδιες Υπηρεσίες αλλά και τους συνδικαλιστικούς φορείς.

Στο πλαίσιο αυτό, απαιτούνται δράσεις και συνεργασία ώστε να αντιμετωπιστούν από τη μεριά των υπηρεσιών ΛΣ τα ζητήματα που δεν έχουν οικονομικό κόστος, αλλά οι λύσεις τους απαιτούν σωστό προγραμματισμό, θέληση, στόχο και κατάλληλες οδηγίες – εντολές προς τις αρμόδιες υπηρεσίες από τη Στρατιωτική Ηγεσία, ενώ από την πλευρά της Πολιτικής Ηγεσίας, η εξεύρεση λύσης για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που απαιτούν νομοθετικές παρεμβάσεις και οικονομικό κόστος.

Τέλος, αναγνωρίζοντας την ευθύνη που μέχρι σήμερα μας αναλογεί για την μη επίλυση των προβλημάτων, ευχαριστούμε τους Αξιωματικούς αλλά και τα στελέχη ΛΣ Υπαξιωματικούς και ΛΦ για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν εκθέτοντάς μας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα δίκαια αιτήματά τους και τους διαβεβαιώνουμε ότι τόσο η ΠΕΑΛΣ όσο κι οι συνάδελφοι όλων των βαθμίδων αλλά κι οι υγιείς συνδικαλιστικές δυνάμεις της Περιφέρειας, είμαστε δίπλα τους, αναγνωρίζουμε την προσφορά τους, κατανοούμε τα προβλήματα τους και με σταθερή πορεία θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των προβλημάτων και την εξεύρεση λύσεων».
 
Υποστήριξη : SITE | Αρχική | facebook
Δ.Σ © 2012. ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ - limenika-nea.blogspot.com
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ Δ.Σ-Δ.Σ ΦΟΡΟΥΜ
ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ ΛΣBlogger
-->