Δευτέρα, 3 Ιουλίου 2017

ΣΟΒΑΡΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ Ρόδος: Προειδοποιητικά πυρά από το Λιμενικό για ύποπτο τουρκικό πλοίο Δεν σταμάτησε και συνέχισε την πορεία του προς τουρκικό λιμάνι
Προειδοποιητικές βολές από το πλήρωμα σκάφους του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής δέχθηκε, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, εμπορικό πλοίο υπό τουρκική σημαία στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Ρόδου. Ωστόσο ο καπετάνιος αρνήθηκε να σταματήσει και συνέχισε την πορεία του προς τουρκικό λιμάνι. Επίσης στο περιστατικό δεν υπήρξε εμπλοκή του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η Λιμενική Αρχή Ρόδου το μεσημέρι της Δευτέρας δέχθηκε ανώνυμη καταγγελία για εμπορικό πλοίο σημαίας Τουρκίας που μετέφερε ναρκωτικά και βρίσκεται σε θαλάσσια περιοχή 30 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά του νησιού. Άμεσα στο σημείο έσπευσε σκάφος του ΛΣ που εντόπισε σε ελληνικά χωρικά ύδατα το πλοίο και το πλήρωμα του ελληνικού σκάφους προχώρησε στις προβλεπόμενες κατά το νόμο ενέργειες ζητώντας από τον καπετάνιο να σταματήσει για έλεγχο. Εκείνος δεν σταμάτησε αλλά συνέχισε την πορεία του και ακολούθως το πλήρωμα του σκάφους του ΛΣ προχώρησε σε προειδοποιητικές βολές σε ασφαλές σημείο. Ο καπετάνιος του εμπορικού και πάλι δεν σταμάτησε και συνέχισε την πορεία του μπαίνοντας σε διεθνή και ακολούθως στα τουρκικά χωρικά ύδατα οπότε η επιχείρηση από την πλευρά του Λ.Σ. ολοκληρώθηκε.

Ο πλοίαρχος του φορτηγού πλοίου M/V ACT, Σαμί Καλκαγιάν, μιλώντας στο CNN Turk είπε, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters, ότι το Λιμενικό τον διέταξε να δέσει στο λιμάνι της Ρόδου για έλεγχο και άνοιξε πυρ εναντίον του σκάφους του, όταν αυτός αρνήθηκε, αφήνοντας 16 τρύπες από σφαίρες -όπως ανέφερε- στο πλοίο.

«Η ακτοφυλακή ζήτησε να δέσω στο λιμάνι της Ρόδου αμέσως και εμείς δεν το δεχτήκαμε. Ήθελαν να κάνουν έλεγχο (στο πλοίο) και εμείς δεν το δεχτήκαμε» είπε ο πλοίαρχος. «Είπαν ότι θα άνοιγαν πυρ εάν δεν σταματούσαμε και κάνανε αυτό που είπανε» πρόσθεσε.

Ο πλοίαρχος, σημειώνει το Reuters, δεν είπε γιατί δεν ήθελε να γίνει έλεγχος στο πλοίο του. Δήλωσε επίσης ότι δεν υπήρξε κίνδυνος εισροής υδάτων από τις τρύπες που, όπως ισχυρίζεται, άφησαν οι σφαίρες.

Η ανακοίνωση - απάντηση του Λιμενικού Σώματος

«Μεσημβρινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Ρόδου δέχτηκε ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία, ότι Φ/Γ πλοίο με όνομα “ACT” σημαίας Τουρκίας, το οποίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της ν. Ρόδου μετέφερε ναρκωτικές ουσίες. Άμεσα κινητοποιήθηκε η εν λόγω Λιμενική Αρχή, σκάφος της οποίας, εντόπισε το πλοίο “ACT” σημαίας Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή 3,5 ν.μ. βορειοδυτικά ν. Ρόδου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Από το πλήρωμα του σκάφους ζητήθηκε από τον Πλοίαρχο του Φ/Γ πλοίου να πλεύσει προς τον όρμο Τριαντών ν. Ρόδου προκειμένου διενεργηθεί έλεγχος. Ο Πλοίαρχος του “ACT”, δεν υπάκουσε στις εντολές και στα ηχητικά σήματα του σκάφους της Λιμενικής Αρχής, με αποτέλεσμα να ριφθούν προειδοποιητικές βολές χωρίς ωστόσο και πάλι να σταματήσει την πορεία του. Αντιθέτως, το “ACT” συνέχισε τον πλου του εισερχόμενο στα τουρκικά χωρικά ύδατα, ενώ το σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σταμάτησε την καταδίωξη επί της οριογραμμής.

Παράλληλα, για το ζήτημα ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Τουρκικές Αρχές.»

http://www.tovima.gr/
 
Υποστήριξη : SITE | Αρχική | facebook
Δ.Σ © 2012. ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ - limenika-nea.blogspot.com
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ Δ.Σ-Δ.Σ ΦΟΡΟΥΜ
ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ ΛΣBlogger
-->