Τετάρτη, 6 Σεπτεμβρίου 2017

Αθάνατος... ΘΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ-ΝΕΚΡΟΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ...1981Αυτοί οι άνθρωποι είναι ήρωες!!! Εμείς πότε θα σταθούμε με αξιοπρέπεια δίπλα στις οικογένειες τους ;;;;;;; Εμπρός λοιπόν ας κάνουμε κάτι !!!Γ.Μ 


Αθάνατος... ΘΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ-ΝΕΚΡΟΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ...1981

Με αφορμή την μνήμη του συναδέλφου θέλουμε να υπενθυμίσουμε oτι πρέπει να υπάρχει "ειδική μέριμνα" και προστασία όχι μόνο των άμεσων αλλά και των έμμεσων θυμάτων τρομοκρατικών ενεργειών.

Ο ΚΕΛΕΥΣΤΗΣ Λ.Σ. ΓΚΟΥΜΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ (Α.Μ.:1264) εκτελώντας διατεταγμένη υπηρεσία ως συνοδός ασφαλείας στο Ε/Γ-Ο/Γ "ΑΡΙΩΝ" Ν. Μυτιλήνης 22, το οποίο πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Πειραιάς-Χάιφα Ισραήλ, μέσω Ρόδου και Λεμεσού, είναι το πρώτο θύμα τρομοκρατικής ενέργειας σε βάρος βαθμοφόρου του Λιμενικού Σώματος.

Το πρωί της 20ης Δεκεμβρίου 1981 έξω από το λιμάνι της Χάιφα, στο Ε/Γ-Ο/Γ "ΑΡΙΩΝ" Ν.Μ. 22 σημειώθηκε ισχυρότατη έκρηξη από εκρηκτικό μηχανισμό. Η έκρηξη είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του 34χρονου Κ/ΣΤΗ Λ.Σ. ΓΚΟΥΜΑ Σταύρου, ο οποίος ήταν και το μόνο θύμα από τους επιβαίνοντες του πλοίου, το οποίο καταστράφηκε στη συνέχεια ολοσχερώς εξαιτίας της πυρκαγιάς.

Γεννημένος τον Σεπτέμβριο του 1947 στο Γοργόμυλο Πρεβέζης, προερχόμενος από πολυμελή αγροτική οικογένεια, κατατάχθηκε στο ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ στις 02 / 10 / 1971 ως Λιμενοφύλακας. Ήταν ένας νέος άνθρωπος με αγάπη για τη ζωή και τη θάλασσα.

Η οικογένεια του Κελευστή Γκούμα, στα χέρια του οποίου "έσκασε" η βόμβα έξω από το Ισρηλινό λιμάνι της Χάιφα με αποτέλεσμα ο Λιμενικός να "διαμελιστεί εις τα εξ ων συνετέθη", παρέλαβε τη σωρό του "με δόσεις", λόγω της έκτασης του διαμελισμού του σώματος του αγαπημένου τους, και έκανε "δυο κηδείες". Η χήρα του κελευστή προσλήφθηκε τότε ως καθαρίστρια στο Μέγαρο του ΝΑΤ, στον Πειραιά, προκειμένου να στηρίξει τα ορφανά παιδιά της. Καμία αξίωση για αποζημίωση δεν εγέρθηκε παρότι ήταν πράγματι ιδιαίτερα "προκλητικό" να σταλεί τότε ανθρωπιστική βοήθεια στην Παλαιστίνη, από Ελληνικό πλοίο που σταμάτησε στο Ισραήλ. Πολλοί μιλούν για την τρομοκρατική αυτή ενέργεια ως "αναμενόμενη".

Με το με αριθ. 19/1993 Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης, αναγνωρίστηκε με τους νόμιμους τύπους το γεγονός ότι η ανθρωποκτονία κατά της ζωής του Κελευστή Λ.Σ. Γκούμα Σταύρου,αποτελεί ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, εμπίπτουσα στη διάταξη του άρθρου 8 του ν.1897/1990.

Κατά την Ενωσιακή έννομη τάξη ως Θύματα λογίζονται τα φυσικά πρόσωπα τα οποία υπέστησαν ζημία, συμπεριλαμβανομένης σωματικής ή ψυχικής βλάβης, συγκινησιακής δοκιμασίας ή οικονομικής απώλειας, που προκαλείται απευθείας από αξιόποινη πράξη, καθώς και τα μέλη της οικογένειας ενός ατόμου του οποίου ο θάνατος προκλήθηκε από αξιόποινη πράξη. (Μέλη οικογένειας: ο σύζυγος, ο μη έγγαμος σύντροφος, ο καταχωρημένος σύντροφος, οι συγγενείς σε ευθεία γραμμή, τα αδέλφια και οι εξαρτώμενοι από το θύμα)»

Περαιτέρω, και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα Θύματα τρομοκρατικών ενεργειών είναι ίσως τα μόνα θύματα που υφίστανται επίθεση με τελική πρόθεση των δραστών να ζημιωθεί η κοινωνία. Έχουν ασφαλώς τις ίδιες ανάγκες για προστασία και συνδρομή με τα θύματα οποιασδήποτε άλλης σοβαρής βίαιης εγκληματικής πράξης. Οι ανάγκες αυτές πρέπει να αντιμετωπιστούν και στην περίπτωση των θυμάτων αυτών και των οικογενειών τους με αντίστοιχους τρόπους.

Γνωρίζουμε επίσης, οτι με το άρθρο 23 του Ν.3448/2006 υπάρχουν και λειτουργούν Ομάδες Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών οι οποίες έχουν ως αποστολή την αναγνώριση και ταυτοποίηση των θυμάτων από ατυχήματα, καταστροφές και εγκληματικές και τρομοκρατικές ενέργειες. Οι ομάδες αυτές αποτελούνται από ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, εμπειρογνώμονες και αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τέλος, μόλις εχθές, 16 Νοεμβρίου 2015 με Οδηγία της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε Νέους κανόνες για την καλύτερη προστασία των θυμάτων εγκληματικών πράξεων στην ΕΕ, κανόνες που θα ισχύουν για όλα τα άτομα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας. Η οδηγία καθορίζει μια σειρά δεσμευτικών δικαιωμάτων για τα θύματα εγκληματικών πράξεων, καθώς και σαφείς υποχρεώσεις για τα κράτη μέλη της ΕΕ ως προς τη διασφάλιση αυτών των δικαιωμάτων στην πράξη.

Η ανάγκη ειδικής προστασίας προσώπων με την νομική και πραγματική ιδιότητα του [άμεσου ή έμμεσου] θύματος τρομοκρατικής ενέργειας είναι πασίδηλη και θα πρέπει να είναι και απαρέγκλιτα αποτελεσματική από τις Υπηρεσίες της Πολιτείας.
 
Υποστήριξη : SITE | Αρχική | facebook
Δ.Σ © 2012. ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ - limenika-nea.blogspot.com
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ Δ.Σ-Δ.Σ ΦΟΡΟΥΜ
ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ ΛΣBlogger
-->