Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2017

"ΜΥΡΙΖΕΙ" ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ Απολογισμός, αφήγημα για επενδύσεις και στο βάθος…ανασχηματισμός – Ο Τσίπρας συγκαλεί υπουργικό μετά την El Dorado και την καταστροφή του Σαρωνικού


Ανασχηματισμός “μυρίζει” στο Μαξίμου. Δεν είναι η πρώτη φορά που η λέξη ακούγεται ή διαρρέεται, ωστόσο αυτή τη φορά πολλοί είναι εκείνοι που λένε πως εάν ο Αλέξης Τσίπρας δεν το πράξη θα χρεωθεί “απραξία”.Οι ατυχείς χειρισμοί τόσο για την πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό, αλλά και το «παράθυρο» του ΥΠΟΙΚ για τυχόν νέα μέτρα το 2018 προκάλεσαν αναταράξεις και έφεραν στην επιφάνεια υπόγειες συγκρούσεις που μαίνονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Ο πρωθυπουργός στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να απευθυνθεί δημοσία στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ενώ αναμένεται να περιγράψει με σαφήνεια τη στρατηγική που θα ακολουθήσει τους αμέσους επόμενους μήνες η κυβέρνηση θέτοντας προτεραιότητες και στόχους στο νομοθετικό έργο.

Με την προσοχή του πρωθυπουργού να είναι στραμμένη και στην έναρξη αλλά και στην έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, ο ίδιος πρόκειται να στείλει στους υπουργούς σαφές μήνυμα ότι δεν πρόκειται να κάνει ανεκτά και νέα κρούσματα έλλειψης συντονισμού. Και σε καμία περίπτωση κωλυσιεργίες και διαχειριστικές ανεπάρκειες.

Συν τοις άλλοις, ο κ. Τσίπρας κρατά ακόμα κλειστά τα χαρτιά του για τον ανασχηματισμό. Οπότε, όλοι πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψιν ότι ειδικά από δω και πέρα εισέρχονται σε…διακεκαυμένη ζώνη.

Βέβαια ο ανασχηματισμός φαίνεται πως αφορά στη συμπεριφορά κάποιων υπουργών οι οποίοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο βρέθηκαν στο “μάτι” της κοινωνίας ή των ίδιων των κυβερνητικών στελεχών.

Ας δούμε ποιοι μπορεί να είναι οι λόγοι που ο Αλέξης Τσίπρας μπορείν προβεί σε κάποιον αιφνιδιαστικό ανασχηματισμό.

1. Η πετρελαιοκηλίδα


Κάπως έτσι ο πρώτος (και ο πιο εύκολος) στόχος για πολλούς είναι ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Τα όσα έγιναν με τη βύθιση του Αγία Ζώνη ΙΙ και κυρίως τα όσα ακολούθησαν, με την έλλειψη σχεδίου και συντονισμού των υπηρεσιών, αλλά και οι δηλώσεις του υπουργού τον έχουν βάλει για τα καλά στο στόχαστρο.

Ο κ. Τσίπρας έσπευσε να “εξαφανίσει” από τον χάρτη την αρμόδια υπηρεσία που κρίνει το αξιόπλοο των πλοίων και να δώσει τις αρμοδιότητες στους Νηογνώμονες, ωστόσο πολλοί ήταν εκείνοι που σχολίασαν ότι το “άδειασμα” αυτό δεν είναι αρκετό και πως το Μαξίμου χρεώνεται την “αστοχία” του υπουργού Ναυτιλίας.

2. Τα κόκκινα δάνεια


Το φλέγον θέμα των κόκκινων δανείων, το οποίο κρίνει το μέλλον των τραπεζών, είναι το επόμενο μέτωπο μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Εδώ μπαίνει για ορισμένους στο στόχαστρο ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, με τους “αντιπάλους” να μιλούν για απραξία.

Το ζήτημα των κόκκινων δανείων μπορεί να συνδεθεί και με νέα μέτρα που μπορεί να απαιτηθούν απ’ την πλευρά των δανειστών και αυτό είναι μια προοπτική που προκαλεί αναβρασμό στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

3. Το Ελληνικό


Το θέμα των επενδύσεων έγινε πεδίο… βολής της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση βρέθηκε εν μέσω πυρών από κάθε κατεύθυνση. Οι καθυστερήσεις στο Ελληνικό οι οποίες προκάλεσαν ως και τη δημιουργία ανεκδότων του τύπου “η κηλίδα στον Σαρωνικό είναι από το πετρέλαιο που δημιουργήθηκε από το αρχαίο δάσος του Ελληνικού”, βάζουν στο στόχαστρο την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.

Η task force για τις επενδύσεις με επικεφαλής τον ίδιο και εποπτεύοντες τους Αλέξη Χαρίτση και Δημήτρη Λιάκο, δείχνει την πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να “τρέξει” τα θέματα και κατά πολλούς την πρόθεσή του για αντικατάσταση όσων αποτελούν βάρος.

Στην πολιτική ωστόσο και με βάση τη γνωστή ρήση ότι “πολλά λέγονται και δεν γίνονται, ενώ πολλά γίνονται και δεν λέγονται” οι φήμες περί ανασχηματισμού μπορεί και να αποδειχθούν προσπάθεια… αποσυμπίεσης.

Πολλοί είναι εκείνοι που επισημαίνουν ωστόσο πως η πραγματική αποσυμπίεση έρχεται (έστω και για μικρό διάστημα)με τον ανασχηματισμό…

crashonline.gr
 
Υποστήριξη : SITE | Αρχική | facebook
Δ.Σ © 2012. ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ - limenika-nea.blogspot.com
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ Δ.Σ-Δ.Σ ΦΟΡΟΥΜ
ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ ΛΣBlogger
-->