Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2017

SOS: Η ρύπανση ήρθε και δυστυχώς θα μείνειΣυνέντευξη: Σωτήρης Σκουλούδης

Τον κώδωνα του εφιαλτικού κινδύνου της μόνιμης ρύπανσης της αθηναϊκής ριβιέρας -και όχι μόνο- κρούει ο μοριακός βιολόγος-γενετιστής με εξειδίκευση στη βιολογία θαλάσσης, Θοδωρής Γιάνναρος, επισημαίνοντας στον φακό του zougla.gr τα πλείστα όσα λάθη κατά την επιχείρηση απορρύπανσης που λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ημέρες στον Σαρωνικό. Αλλά όχι και στη Σαλαμίνα, όπως θα έπρεπε, προκειμένου να λυθεί οριστικά το πρόβλημα... «Πρόκειται για ένα ασήμαντο ατύχημα, που όμως εξελίχθηκε με δική μας ευθύνη σε μια τεράστια οικολογική καταστροφή και υπάρχει κίνδυνος να γίνει μη αναστρέψιμη», επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Ο μοριακός βιολόγος-γενετιστής με εξειδίκευση στη βιολογία θαλάσσης, Θοδωρής Γιάνναρος, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου


Ο επιστήμονας, ιδρυτής της εταιρείας MOM για την προστασία της μεσογειακής φώκιας, με μεγάλη εμπειρία σε θέματα θαλάσσιου περιβάλλοντος, έθεσε εαυτόν στη διάθεση της Πολιτείας προκειμένου να βοηθήσει σε θέματα συμβουλευτικής αλλά και τεχνογνωσίας στις πολύ κρίσιμες διαδικασίες απορρύπανσης, από την επιτυχία των οποίων εξαρτάται το μέλλον του Σαρωνικού. Επικοινώνησε με τον αρμόδιο υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή ο οποίος τον παρέπεμψε άμεσα στον Γιάννη Πολυχρονόπουλο, επικεφαλής της επιχείρησης απορρύπανσης. Λίγο-πολύ, ο κύριος Πολυχρονόπουλος του απάντησε ότι «δεν τον ενδιαφέρει» η άποψη του.

«Η άγνοια και η ανεπάρκεια είναι οι απόλυτοι εχθροί σε μία τόσο κρίσιμη διαδικασία απορρύπανσης, για ένα συμβάν που έχει προκαλέσει εκτεταμένη οικολογική καταστροφή. Το μαζούτ διαλύει τα πάντα στον βυθό και για αυτό η πραγματική απορρύπανση ξεκινάει από εκεί και όχι από την επιφάνεια», τονίζει, και εξηγεί παραστατικά:

​«Η άγνοια και η ανεπάρκεια είναι οι απόλυτοι εχθροί σε μία τόσο κρίσιμη διαδικασία απορρύπανσης, για ένα συμβάν που έχει προκαλέσει εκτεταμένη οικολογική καταστροφή. Το μαζούτ διαλύει τα πάντα στον βυθό και για αυτό η πραγματική απορρύπανση ξεκινάει από εκεί και όχι από την επιφάνεια»«Είναι σαν να έχετε μια λερωμένη στολή, να τη βάζετε στη μπανιέρα για να πλυθεί, και το νερό να γίνεται μαύρο, όπως και τα τοιχώματα της μπανιέρας που μαυρίζουν επίσης. Αντί να ανοίξετε την τάπα του σιφονιού και να φύγει το μαύρο νερό (η ρύπανση), είναι σαν να καθαρίζετε τα τοιχώματα της μπανιέρας που έχουν μαυρίσει, αφήνοντας μέσα το μολυσμένο νερό.

»Αυτό ακριβώς συμβαίνει σήμερα στον Σαρωνικό. Ψάχνουμε τις κηλίδες και δεν χτύπαμε το πρόβλημα στη ρίζα του, δηλαδή στα σωματίδια που έχουν κατακαθίσει στον βυθό. Πιθανότατα το επόμενο καλοκαίρι θα αντιμετωπίσουμε το ίδιο πρόβλημα, σε διαφορετική μορφή».

Ο Θοδωρής Γιάνναρος, μιλώντας και σε διεθνείς τηλεοπτικούς σταθμούς για το ζήτημα, επιμένει στην άποψή του, επισημαίνοντας ότι αν δεν ακολουθηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες, τότε ο Σαρωνικός θα επιστρέψει στην κατάσταση προ δημιουργίας του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας (δεκαετία του 1980), όταν αποτελούσε τη λυματοδόχο της Αττικής και το κολύμπι ήταν απαγορευμένο. Μάλιστα, όπως προειδοποιεί, θα χρειαστεί τουλάχιστον μια ολόκληρη γενιά (30 χρόνια) για να καθαρίσουν τα νερά και να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση.
 
Υποστήριξη : SITE | Αρχική | facebook
Δ.Σ © 2012. ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ - limenika-nea.blogspot.com
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ Δ.Σ-Δ.Σ ΦΟΡΟΥΜ
ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ ΛΣBlogger
-->