Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου 2017

Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ Οι Φασιστικές νοοτροπίες, η Πειθαρχία και η κατάχρηση εξουσίας


Αφού όλα τα προβλήματα των Ενόπλων Δυνάμεων τα λύσαμε τώρα που έχουμε στρατιωτικό συνδικαλισμό ας αναδείξουμε κι ένα ακόμα. Αυτό το θέμα κάνει “τζίζ” γιατί όταν το ακουμπάμε χτυπάμε πολύ ευαίσθητες χορδές. Αφορά τη σύγχυση που επικρατεί μεταξύ της πειθαρχίας, της κατάχρησης εξουσίας και της φασιστικής νοοτροπίας.

Συχνά πυκνά χαμηλόβαθμα κυρίως στελέχη, φέρονται να έχουν υπερβεί τα όρια της στρατιωτικής δεοντολογίας. Είτε με τη συμπεριφορά, είτε με το λόγο, είτε ακόμα ακόμα με απαράδεκτες πρακτικές, καταστρατηγούν κανονισμούς και νόμους σχετικούς με τη συμπεριφορά έναντι κατωτέρων. Εκείνοι που είναι θύματα τέτοιων καταστάσεων είναι συνήθως κληρωτοί οπλίτες, πολίτες δηλαδή που υπηρετούν τη θητεία τους.

Συναντάται πολύ συχνά στην κοινωνική ψυχολογία, το φαινόμενο της καταπιεστικής άσκησης της δοτής εξουσίας από ανθρώπους που οι ίδιοι καταπιέζονται από άλλους, πιο πάνω απ’ αυτούς. Το φαινόμενο είναι πολύ έντονο σε δομές όπως οι ένοπλες δυνάμεις και γενικά όπου υπάρχει απόλυτο σύστημα κλιμακωτής διοίκησης. Είναι λογικό τα κατώτερα στελέχη μιας τέτοιας δομής να “νιώθουν” όλη την πυραμίδα της εξουσίας να βαραίνει πάνω τους.


Από την άλλη πλευρά, όταν υπάρχουν και ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ κανόνες άσκησης της εξουσίας, η πίεση είναι ανεκτή και η αντίδραση ελεγχόμενη. Στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις υπάρχουν στρατιωτικοί κανονισμοί που περιγράφουν με σαφήνεια τον τρόπο που ασκείται η διοίκηση, τα δικαιώματα υφισταμένων και προϊσταμένων καθώς και τις σχέσεις μεταξύ τους. Για το Στρατό Ξηράς το “ευαγγέλιο” είναι ο Στρατιωτικός Κανονισμός 20-1, ο οποίος με τρόπο απόλυτο, σαφή και ιδιαίτερα επεξηγηματικό περιγράφει όλα όσα οφείλει να κάνει ή να μην κάνει ένας στρατιωτικός. Αντίστοιχα για τους άλλους Κλάδους υπάρχουν οι αντίστοιχοι κανονισμοί (Κανονισμός Πειθαρχίας για την ΠΑ και οι Διατάξεις ΠΝ).

Η αδυναμία πολλών χαμηλόβαθμων στελεχών που δεν προέρχονται από ΑΣΕΙ ή ΑΣΣΥ να εμπεδώσουν την πειθαρχία είναι η γενεσιουργός αιτία πολλών δεινών. Η λανθασμένη τακτική των διοικητών να ΜΗΝ επιβάλλουν την πειθαρχία σύμφωνα με τους κανονισμούς αλλά με προσωπικές μεθόδους ή ακόμα χειρότερα με ξένες προς το ρόλο των ΕΔ πρακτικές, κάνει το πρόβλημα μείζον. Η έλλειψη στρατιωτικής παιδείας στα κατώτερα στελέχη που δεν έχουν φοιτήσει σε παραγωγικές σχολές των ΕΔ, ενισχύει τις πρακτικές άσκησης της εξουσίας κατά το δοκούν και με γνώμονα την προσωπική άποψη που έχει ο καθένας γι’ αυτή.

Το γεγονός πως πολλοί διοικητές δεν κάνουν τον κόπο να επιβάλλουν τη μελέτη και τη γνώση των στρατιωτικών κανονισμών και να ελέγχουν τα στελέχη πάνω σ΄αυτούς, πυροδοτεί καταστάσεις με εκρηκτικά αρνητικά αποτελέσματα. Το ίδιο συμβαίνει και με την προσκόλληση ορισμένων διοικητών στο γράμμα των κανονισμών και την απάνθρωπη πολλές φορές τήρηση των αναφερόμενων σ’ αυτούς. Η ύπαρξη μέτρου αναφορικά με την τήρηση των κανονισμών και η πλήρης και λεπτομερής γνώση τους απ’ ΟΛΟΥΣ αποτελεί το κλειδί για την εμπέδωση της πειθαρχίας.

Οι παθογένειες από την άγνοια και τη λειτουργία με βάση τους κανονισμούς, είναι πολλές. Η πιο συνηθισμένη είναι η κατάχρηση εξουσίας. Πολλά στελέχη μικρών βαθμών κατά κύριο λόγο, στην προσπάθεια τους ν’ αναδείξουν το καταπιεσμένο “εγώ” τους, καταπιέζουν τους υφισταμένους τους με προσβλητικό τρόπο τις περισσότερες φορές. Στην περίπτωση που ο διοικητής επιτρέψει ή συγχωρήσει τέτοιου είδους συμπεριφορές, ή ακόμα χειρότερα τις ενθαρρύνει, τότε το πράγμα πάει και παραπέρα. Δημιουργείται κλίμα που παραπέμπει σε φασιστικές νοοτροπίες και συμπεριφορές οι οποίες μεταφέρονται σε εκτός στρατοπέδων κοινωνικά περιβάλλοντα.

Τα περιβάλλοντα αυτά δεν είναι πάντα ανεκτικά σε τέτοιου είδους συμπεριφορές και πολύ συχνά αντιδρούν με τρόπο που παίρνει η μπάλα συνολικά τις Ένοπλες Δυνάμεις. Πολλές φορές έχουν ελεγχθεί σε δικαστήρια διαπροσωπικές και οικογενειακές σχέσεις στρατιωτικών στις οποίες περίσσευε η βία και η φασιστική συμπεριφορά.

Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και ειδικά σε χώρους όπως οι Ειδικές Δυνάμεις, πολλά χαμηλόβαθμα στελέχη ξεφεύγουν από κάθε έλεγχο. Αυτό γίνεται λόγω της ιδιαιτερότητας της αποστολής και της σκληρής έως εξοντωτικής αλλά πλήρως αναγκαίας εκπαίδευσης. Το αρνητικό είναι εδώ πως περισσεύει τεστοστερόνη και όταν ο κανονισμός ακολουθείται πλημμελώς αυτό το περίσσευμα δημιουργεί σημαντικά προβλήματα εντός κι εκτός στρατοπέδων.

Το σύστημα ισορροπεί μόνο όταν ο κανονισμός γίνεται κτήμα όλων, η συμπεριφορά είναι ενιαία για όλους ανεξαρτήτων βαθμού και θέσης και η πειθαρχία είναι στοιχείο το οποίο λειτουργεί συνειδητά στον καθέναν ξεχωριστά. Οι λανθασμένες εντυπώσεις αλλά και η πολιτική εκμετάλλευση ακραίων συμπεριφορών από στελέχη των ΕΔ σε κοινωνικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες, θίγουν το κύρος των ΕΔ και καταστρατηγούν τη σχέση των στελεχών τους με την κοινωνία.

Τα τελευταία χρόνια η κατάχρηση της εξουσίας και οι φασίζουσες νοοτροπίες έχουν γίνει όπλο στα χέρια ορισμένων φορέων και ομάδων για μαζικές επιθέσεις εναντίον των ΕΔ. Το πιο χαρακτηριστικό είναι το δίκτυο “Σπάρτακος“, ένα αντιμιλιταριστικό και ακραίο blog αναζητά και αναδεικνύει προβλήματα τα οποία πολλές φορές περιγράφονται με εξαιρετικά υπερβολικό τρόπο.

Η αυστηρή διοίκηση που βασίζεται στην πειθαρχία, είναι άκρως αντίθετη με οιαδήποτε συμπεριφορά κατάχρησης εξουσίας και φασιστικής νοοτροπίας. Αυτό οφείλει να γίνει αποδεκτό από την κοινωνία και οι ΕΔ έχουν καθήκον να το επικοινωνήσουν. Οι πολίτες, και ειδικότερα οι νέοι, θα εκτιμούσαν πολύ ένα τέτοιο άνοιγμα από την πλευρά των ΕΔ.
 
Υποστήριξη : SITE | Αρχική | facebook
Δ.Σ © 2012. ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ - limenika-nea.blogspot.com
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ Δ.Σ-Δ.Σ ΦΟΡΟΥΜ
ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ ΛΣBlogger
-->