Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου 2017

ΒΡΕΙΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ...ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ (ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ) ΑΡΧΗΓΟΥ !


Ζητήστε εκείνον , που σε περίπτωση αποτυχίας θα του καταλογίσουν ευθύνες. Να είσαι αρχηγός σημαίνει ουσιαστικά πως ξέρεις να κάνεις τους ανθρώπους σου να συνεργάζονται , να αναγνωρίζεις και να χρησιμοποιείς τις ικανότητες του καθενός . Αρχηγός δεν είναι αυτός που διατάζει , αλλά αυτός που έχει αναλάβει το έργο. Ο αρχηγός δεν παίζει το ρόλο του παρά μονάχα αν επιδιώκει το καλό του συνόλου και όχι την ικανοποίηση της προσωπικής του ανάγκης και το προσωπικό ίδιον όφελος. Στον αρχηγό το «εγώ» πρέπει να αποσύρεται κατά κάποιο τρόπο και να χάνεται μέσα στο έργο. Η αποστολή του είναι μια γνήσια κοινωνική υπηρεσία . Διοικώ σημαίνει υπηρετώ. Ο αρχηγός είναι στην υπηρεσία της κοινότητας . Να είσαι αρχηγός σημαίνει να συναρμολογείς τις προσπάθειες όλων προς την κατεύθυνση του έργου του σκοπού. Σημαίνει να μεταδίδεις σε όλους την ελπίδα της νίκης και όχι της ηττοπάθειας .

Ένας αρχηγός πρέπει να είναι πιο θαρραλέος για να κυριαρχεί στις δειλίες που τον περιβάλλουν και περισσότερο υπομονετικός για να αντέξει τη φθορά του χρόνου και των εμποδίων , πιο ανθεκτικός στη μοναξιά , παρά πιο πλούσιος στην ανθρώπινη θαλπωρή. Ένας καταβεβλημένος αρχηγός είναι νικημένος εκ των προτέρων . Ο αρχηγός που πιστεύει στο μέλλον , έχει εμπρός του το καλύτερο μέλλον . Η ικανότητα της αποφασιστικότητας είναι μια από τις πιο ειδικές αρετές της αρχηγίας . Αν ο αρχηγός είναι φτωχός σε αποφασιστικότητα , κάθε ενέργεια παραλύει και αν αντίθετα οι συνεργάτες του ή οι συγγενείς του αποφασίζουν για λογαριασμό του τότε έχουμε το φαινόμενο της αναρχίας .

Να ζεις σημαίνει να διαλέγεις και όταν διαλέγεις πάντα κάτι θα θυσιάσεις .
Ένας αρχηγός περιμένει πάντα τις δυσκολίες , μα δεν αφήνει τον εαυτό του να υπνωτισθεί από αυτές . Αναμενόμενες ή απρόβλεπτες αποτελούν πάντα μέρος του προγράμματος. Για έναν αρχηγό οι δυσκολίες είναι εμπόδια τοποθετημένα στο δρόμο του, όπου του δίνουν την ευκαιρία ν’ αναδειχθεί. Ένας αρχηγός δεν γνωρίζει το φόβο και αν τον γνωρίζει κανένας άλλος γύρω του δεν πρέπει να τον αντιληφθεί. Η ψυχραιμία του να στηρίζει τους δικούς του ανθρώπους και να αποκρίνει τον πανικό , που είναι ο χειρότερος από όλους τους κινδύνους .Η σιωπή του αρχηγού είναι ένδειξη μιας δυνατής θέλησης και εμπνέει σεβασμό. Η λογοδιάρροια και η φλυαρία ξεφτίζουν συχνά το γόητρο και την εμπιστοσύνη του αρχηγού. Πηγαίνοντας να αναλάβει κάποιος την αρχηγία κάποιων ανθρώπων δεν πρέπει να χάσει την αρχηγία του εαυτού του . Ο αρχηγός δεν πρέπει να λέει στους συνεργάτες του , «δεν είστε τίποτα», «είστε δειλοί». Αλλά πρέπει να λέει , «μείνετε ψύχραιμοι», όπως έχετε εμπιστοσύνη στις ικανότητές σας» .

Αντίληψη του πραγματικού για τον αρχηγό σημαίνει να μην κλαίγεται άκαρπα για τις αδυναμίες των υφισταμένων του, αλλά να πασχίζει να τους χρησιμοποιεί ανάλογα με τις ικανότητές τους .

Η αρμοδιότητα του αρχηγού βρίσκεται στην τέχνη να δημιουργεί την ενότητα , γνωρίζοντας να συνταιριάζει τις προσπάθειες του καθενός μέσα στην προοπτική του κοινού έργου. Ένας αρχηγός δεν μπορεί να εργάζεται με προοπτική εβδομαδιαίας αντοχής . Να σκέφτεται ότι το αύριο είναι ο ρόλος του αρχηγού . Χτες έπρεπε να είχε ετοιμάσει το σήμερα . Ο αρχηγός πρέπει να είναι πάντα καλοπροαίρετος και όχι αφελής . Η αποστολή του αρχηγού είναι το κοινό καλό . Ούτε η ιδιοτροπία , ούτε το συμφέρον , ούτε ο εγωισμός δεν πρέπει να υπαγορεύουν στον αρχηγό τις αποφάσεις τους.

Ο αληθινός αρχηγός είναι ανιδιοτελής .Δεν προχωράει για να αναδείξει τον εαυτό του. Ο αρχηγός δεν πρέπει να περιμένει αναγνώριση ούτε πρέπει να κλαίγεται για την αχαριστία των ανθρώπων. Ο πραγματικός αρχηγός δεν κάνει λόγο ποτέ για τον εαυτό του , δεν λέει «εγώ» . Θεωρεί τον εαυτό του μέσα στο σύνολο και σκέφτεται το εμείς . Ο αρχηγός πρέπει να είναι ένας εμψυχωτής και όχι ένας δικτάτορας . Αποφασίζω και διατάζω.

Ο πραγματικός αρχηγός δεν είναι εκείνος που τα κάνει όλα μόνος του , αλλά αυτός που ξέρει να κάνει τους άλλους να τον βοηθούν . Κάνοντας τους άλλους να εργάζονται ο αρχηγός πολλαπλασιάζει την εργατικότητα του .
Αν ανακατεύεται σε όλα τα μικροζητήματα χάνει και χρόνο και κύρος . Ο αρχηγός πρέπει να στηρίζει τους συνεργάτες του και να ασφαλίζει τη θέση τους . Ένας πραγματικός αρχηγός φανερώνει τη δύναμή του καλύπτοντας τους κατώτερούς του . Τοποθετήστε τους ίδιους ανθρώπους κάτω από την διοίκηση δυο αρχηγών . Ο ένας θα τους εμψυχώνει , θα τους πείσει για το κοινό σκοπό με συνεργασία , κατανόηση και εγκαρδιότητα . Θα πετύχει το έργο του . Ο άλλος θα κλαίγεται από το πρωί μέχρι το βράδυ για την ανικανότητα των ανθρώπων του , θα από τον έναν στον άλλον για να τους επιπλήξει και να τους αποθαρρύνει. Θα αποτύχει στο έργο του.

Φίλιππος Τζίτζης
 
Υποστήριξη : SITE | Αρχική | facebook
Δ.Σ © 2012. ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ - limenika-nea.blogspot.com
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ Δ.Σ-Δ.Σ ΦΟΡΟΥΜ
ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ ΛΣBlogger
-->