Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2017

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΠΟΛΥΜΗΝΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Στα άδυτα της «μαφίας» των λαθραίων τσιγάρων
Ηταν πρωί της 13ης Δεκεμβρίου όταν αστυνομικοί έκαναν έφοδο σε υπαίθριο πάρκινγκ στον Ασπρόπυργο, ύστερα από πληροφορίες ότι στο σημείο λειτουργούσε παράνομο συσκευαστήριο καπνού. Πράγματι, κρυμμένους μέσα σε νταλίκες με βουλγαρικές πινακίδες εντόπισαν 14 τόνους χύμα καπνού και μηχανήματα παρασκευής τσιγάρων, ενώ τα πέντε άτομα που βρέθηκαν να ξεφορτώνουν καπνό από την καρότσα ενός φορτηγού συνελήφθησαν.

Παρότι το περιστατικό δεν έτυχε δημοσιότητας, αποκαλύπτεται ότι αποτελεί τον τελευταίο κρίκο στην αλυσίδα των ερευνών που ξεκίνησαν το 2016 από τη Θεσσαλονίκη για την εξάρθρωση ενός από τα μεγαλύτερα κυκλώματα παρασκευής και διακίνησης λαθραίων τσιγάρων διεθνώς. Οι επικεφαλής φέρονται να συνδέονται με τη «μαφία» του τσιγάρου σε Ιταλία, Βουλγαρία και Ρουμανία, και να είχαν υπό τον έλεγχό τους τα πρωτοφανή σε μέγεθος και οργάνωση εργοστάσια παραγωγής λαθραίων τσιγάρων, που ήρθαν στο «φως» τον Μάιο στον Ασπρόπυργο.Ο «Franco»

Το χρονικό της πολύμηνης έρευνας άρχισε να ξετυλίγεται τον Ιούνιο του 2016. Αξιωματούχοι της ιταλικής αστυνομίας ενημέρωσαν τη Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος Θεσσαλονίκης ότι ένας Ιταλός, σεσημασμένος για λαθρεμπόριο τσιγάρων και διακίνηση ναρκωτικών, κάνει συχνά ταξίδια για «δουλειές» στην Ελλάδα. Οπως ήταν αναμενόμενο, οι άνδρες της υπηρεσίας έμαθαν πότε ο «Franco», όπως ήταν το ψευδώνυμό του, θα επισκεπτόταν ξανά την Αθήνα και μόλις αφίχθη στη χώρα, τον έθεσαν υπό παρακολούθηση. Προέκυψε ότι συναντήθηκε στο Ιλιον με δύο ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ενωση: έναν 49χρονο, ύποπτο για λαθρεμπόριο τσιγάρων, και τον κουμπάρο και άμεσο συνεργάτη του. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν, σύμφωνα με μια εκδοχή, η αγορά χύμα καπνού από την Ιταλία και η μεταφορά του για επεξεργασία στα «μυστικά» εργοστάσια του Ασπροπύργου.

Την ίδια περίοδο, Βούλγαροι αστυνομικοί κατέγραψαν ύποπτες συναλλαγές του 49χρονου και των συνεργατών του στη χώρα τους και ενημέρωσαν την ΕΛ.ΑΣ. Οι πληροφορίες αφορούσαν την αγορά από την ομάδα των ομογενών μιας πρέσας, όχι για την παρασκευή τσιγάρων αλλά για την κατασκευή μονωτικών υλικών.

Οι αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης παρακολούθησαν το φορτηγό που μετέφερε το μηχάνημα από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα και οδηγήθηκαν για πρώτη φορά στα κρυμμένα καπνεργοστάσια του Ασπροπύργου. Τις εβδομάδες που ακολούθησαν, χρησιμοποιώντας ακόμα και drones, «μέτρησαν» έντεκα κτίρια-αποθήκες σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα, Μαγούλα και Ωρωπό. Ηταν περιφραγμένα ώστε να μη διακρίνεται το εσωτερικό τους και στον μαντρότοιχο είχαν κάμερες ασφαλείας για να καταγράφουν τις κινήσεις περιμετρικά. Τα ακίνητα είχαν νοικιαστεί από άτομο-φάντασμα, που χρησιμοποιούσε πλαστή κυπριακή ταυτότητα. Ακόμα, οι ύποπτοι είχαν συστήσει τέσσερις εταιρείες εισαγωγών - εξαγωγών στο Πετρίτσι κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, στις οποίες είχαν καταχωρίσει τον στόλο των 50 φορτηγών με τα οποία έκαναν τη διανομή των τσιγάρων στην Κεντρική και τη Δυτική Ευρώπη. Είχαν έδρα στην ίδια ακριβώς διεύθυνση και ως νόμιμοι εκπρόσωποί τους εμφανίζονταν τοξικομανείς, άποροι ή πρόσωπα που είχαν πεθάνει.

Τον Απρίλιο του 2017 και ενώ η έρευνα βρισκόταν στην τελική ευθεία, οι Ελληνες αστυνομικοί αποφάσισαν να σκηνοθετήσουν έναν «τυχαίο» τροχονομικό έλεγχο σε μία από τις νταλίκες. Σκοπός τους ήταν να επιβεβαιώσουν τις υποψίες ότι τα φορτηγά που μπαινόβγαιναν στις αποθήκες μετέφεραν λαθραία τσιγάρα και να δώσουν απάντηση στο ερώτημα «τι χρησίμευαν τα μονωτικά υλικά που κατασκεύαζε το κύκλωμα». Ξημερώματα 28ης Απριλίου, άνδρες της Τροχαίας σταμάτησαν, στα διόδια Μαλγάρων, μία από τις νταλίκες και βρήκαν μέσα σε γύψινα τούβλα 105.000 πακέτα τσιγάρων με εμπορική επωνυμία «American Legend». Ο οδηγός κατέθεσε ότι είχε συμφωνήσει να εισπράξει 2.000 ευρώ για να μεταφέρει τα τσιγάρα στην Ισπανία.

Διαβάστε περισσότερα στο kathimerini.gr
 
Υποστήριξη : SITE | Αρχική | facebook
Δ.Σ © 2012. ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ - limenika-nea.blogspot.com
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ Δ.Σ-Δ.Σ ΦΟΡΟΥΜ
ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ ΛΣBlogger
-->