Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου 2017

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ Της συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, με θέμα ημερήσιας διάταξης την ενημέρωση για τις διαδικασίες ολοκλήρωσης της απορρύπανσης του Σαρωνικού και της ναυαγιαίρεσης του Δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ»
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΖ΄- ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄
ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ


ΑΔΙΟΡΘΩΤΑ

Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο
(Άρθρο 40 παρ. 1 Κ.τ.Β.)
Στην Αθήνα σήμερα, 8 Δεκεμβρίου 2017, ημέρα Παρασκευή και ώρα 11.40΄, στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κωνστ. Τσαλδάρη» (223) του Μεγάρου της Βουλής, συνήλθε σε συνεδρίαση η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος, υπό την προεδρία της Προέδρου αυτής, κυρίας Αικατερίνης Ιγγλέζη, με θέμα ημερήσιας διάταξης την ενημέρωση για τις διαδικασίες ολοκλήρωσης της απορρύπανσης του Σαρωνικού και της ναυαγιαίρεσης του Δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ».

Την Επιτροπή ενημέρωσαν οι κ.κ.: Παναγιώτης Κουρουμπλής, Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Σωκράτης Φάμελλος, Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νεκτάριος Σαντορινιός, Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Διονύσιος-Χαράλαμπος Καλαματιανός, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Λαμπρίδης, Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Ράπτης Σταμάτιος, Αρχηγός Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ,

Μπακόπουλος Δημοσθένης, Διοικητής Δημόσιας Αρχής Λιμένα, Λαγουρός Αλέξανδρος, Διευθυντής Επιτελικού γραφείου Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, Μαρκουλάκης Στυλιανός, Διευθυντής της Διεύθυνσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Αντιπλοίαρχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, Ευαγγελοπούλου Ελένη, Ειδική συνεργάτης-νομική σύμβουλος Γενικού Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Χαράλαμπος Γαργαρέτας, Ειδικός συνεργάτης-σύμβουλος του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ελένη Κουρουμπλή, Συνεργάτης του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Κωνσταντίνος Κατσάφαρος, Ειδικός Συνεργάτης επί θεμάτων Αλιείας του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) οι κ.κ.: Σπυρίδων Μαυράκος, Πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ, Βασίλειος Λυκούσης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας, Ιωάννης Χατζηανέστης, Νομική Σύμπουρα και Αριστομένης Καραγεωργής, Διευθυντές Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας και Κωνσταντίνος Παρινός, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής.
Από την Εταιρεία «Σπανόπουλος» οι κ.κ.: Θεοδώρα Μαρουσοπούλου, Υπάλληλος στο Τμήμα Επιχειρήσεων-Τομέας Έρευνας- Διάθεσης και Αντιρύπανσης, Στέφανος Σκαρβέλης, Συνεργάτης για θέματα Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος και Αντιμετώπισης Ναυαγίων, Βασίλης Μαμαλούκας, Διευθυντής του Τμήματος Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος της εταιρείας «Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος, Σταυρούλα Πούλη, Προϊσταμένη του ΣΥΓΑΠΕΖ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αθηνά Παναγιώτου, Σύμβουλος του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε την α΄ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής. Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ.:

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΓΓΛΕΖΗ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Αγαπητές και αγαπητοί  συνάδελφοι, ξεκινάει η συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας  Περιβάλλοντος, με  θέμα ημερήσιας διάταξης την ενημέρωση για τις διαδικασίες ολοκλήρωσης της απορρύπανσης του Σαρωνικού και της ναυαγιαίρεσης του  Δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ».
Καλωσορίζουμε όλους τους προσκεκλημένους μας και τους ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους στις διαδικασίες της Επιτροπή μας. Να ευχαριστήσω, ιδιαίτερα, τον κ. Υπουργό που ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημά μας για ενημέρωση της Επιτροπής, τόσο για την εξέλιξη της διαδικασίας της απορρύπανσης του Σαρωνικού, όσο και της ανέλκυσης του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ».
Το είχαμε υποσχεθεί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε προηγούμενη συνεδρίαση και το πραγματοποιούμε. Η σημερινή ενημέρωση, μαζί με τα Πρακτικά της συνεδρίασης της 20ης  Σεπτέμβριου του τρέχοντος έτους της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, θα αποτελέσουν τη βάση της εισήγησης της Επιτροπής επί του θέματος.
Στη συνεδρίαση που προηγήθηκε, λίγες μέρες μετά το συμβάν, αποτυπώθηκε η αγωνία όλων μας για τη διερεύνηση των ευθυνών, αλλά και την απόδοση και επιβολή ποινών, ταυτόχρονα με τη διαδικασία της απορρύπανσης των ακτών και του θαλάσσιου οικοσυστήματος, για να μπορέσει να επιτευχθεί η αποκατάσταση των οικολογικών παραμέτρων της περιοχής.
Σήμερα, βρισκόμαστε τρεις μήνες, περίπου, μετά το συμβάν και νομίζω ότι υπάρχουν περισσότερα στοιχεία που μπορούν να αποτιμηθούν. Με γνώση ότι πρόκειται για ένα θέμα που απαιτεί συνεχή παρακολούθηση, είναι σημαντικό να ακούσουμε τη, μέχρι τώρα, εκτίμηση των επιστημόνων, των εμπειρογνωμόνων και όσων ανέλαβαν τις διαδικασίες της απορρύπανσης.
Πρέπει να ενημερωθούμε για το αν είναι αντιστρεπτές οι επιπτώσεις του ναυαγίου, ποιες οι παρεμβάσεις που πρέπει ακόμη να γίνουν, αν είναι ασφαλείς οι παραλίες μας για τον κόσμο, αν η Αλιεία έχει μέλλον στο Σαρωνικό.
Είχαν αναδειχθεί και άλλα ζητήματα, πέρα από την αποκατάσταση του περιβάλλοντος του Σαρωνικού, όπως η συνεργασία με το σκάφος του «EMSA», η διαδικασία αποζημίωσης των πληγέντων, η ανέλκυση του ναυαγίου και η διαχείρισή του, η εφαρμογή της Οδηγίας «ο ρυπαίνων πληρώνει». Πιστεύω ότι θα μας ενημερώσετε για αυτά τα ζητήματα και για πολλά περισσότερα.
Το λόγο έχει ο κ. Κουρουμπλής.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Καλημέρα και από εμένα. Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ευχαριστώ την κυρία Πρόεδρο για την πρωτοβουλία και ευχαριστώ και εσάς για την συμμετοχή σας, παρότι η σημερινή μέρα είναι λίγο δύσκολη για όλους, αλλά νομίζω ότι το θέμα είναι πάρα πολύ σημαντικό και ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Απασχόλησε τη Δημόσια ζωή για μεγάλο χρονικό διάστημα, διότι ήταν ένα πολύ ευαίσθητο θέμα που αφορούσε το περιβάλλον. Εμείς, ως οφείλαμε, για δεύτερη φορά, ήρθαμε στη Βουλή για να ενημερώσουμε την Εθνική αντιπροσωπεία και δι’ ημών τον ελληνικό λαό για ό,τι είχε διαμειφθεί και ό,τι έχει γίνει αυτό το χρονικό διάστημα.
Με βάση, λοιπόν, το Διάταγμα 55 που δημοσιεύθηκε το 1998 και που προβλέπει τη διαδικασία, «ο ρυπαίνων πληρώνει», η Κυβέρνηση μετά το ατύχημα που, δυστυχώς, συνέβη στις 9 προς 10 Σεπτεμβρίου με τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ», προχώρησε με αποφασιστικό τρόπο στο τομέα της απορρύπανσης από τις συνέπειες αυτού του ναυαγίου.
Οι στόχοι ήταν τρεις. Πρώτον, να περιοριστεί στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό οι επιπτώσεις της ρύπανσης. Δεύτερον, να μηδενιστεί η αιτία της ρύπανσης που ήταν το βυθισμένο πλοίο και τρίτον, να ανελκυστεί το πλοίο, ώστε η Εισαγγελική έρευνα, μέσα από την αξιοποίηση των εμπειρογνωμόνων, να μπορέσει να δώσει τα στοιχεία για να έχουμε ακριβή διάγνωση των αιτίων του γεγονότος.
Από την πρώτη στιγμή, λοιπόν, ξεκίνησε η προσπάθεια απορρύπανσης. Συστρατεύτηκαν όλες οι δυνάμεις που διέθετε η χώρα και πρέπει να σας πω ότι, όταν υπάρχει συλλογικότητα, σε αυτό τον τόπο μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα και τα ποιοτικά αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας, τα έχουμε τώρα. Βεβαίως, δεν θα είμαι εγώ αυτός που θα επιβεβαιώσω τα επιστημονικά κέντρα και τους φορείς που ενεπλάκησαν, όπως το Πολυτεχνείο Αθηναίων, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Ινστιτούτο Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ινστιτούτο Ενέργειας του Πανεπιστημίου Αθηνών και το ΕΛΚΕΘΕ, το οποίο, μαζί με τους επιθεωρητές περιβάλλοντος, είχε την επίβλεψη. Όλοι οι φορείς, λοιπόν, παρακολουθούσαν από την πρώτη στιγμή την όλη τη διαδικασία.
Από την άλλη πλευρά, από την πρώτη στιγμή που συνέβη το γεγονός, οι άνθρωποι του Υπουργείου, οι Ναυτικοί Πρόξενοι του Υπουργείου στο Λονδίνο, σε συνεργασία του με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, τον κ. Καλαματιανό, ενημέρωσαν τον αρμόδιο φορέα, το «Διεθνές Κεφάλαιο Αποζημίωσης Ζημιών Ρύπανσης από Πετρέλαιο» και έτσι, από τη δεύτερη ημέρα του ναυαγίου υπήρχαν άνθρωποι εδώ, οι οποίοι παρακολουθούσαν και επόπτευαν όλη τη διαδικασία της απορρύπανσης.(Συνέχεια ομιλίας κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ, Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής)
Σ’ αυτό το μεσοδιάστημα ήρθαν εδώ εκπρόσωποι από φορείς από τον οργανισμό Rempec που εδρεύει στη Μάλτα και έχει ευθύνη για τα ζητήματα του περιβάλλοντος στη Μεσόγειο, από ανθρώπους που ήρθαν από το λιμάνι του Ρότερνταμ και εκλήθησαν εδώ μετά από πρόταση προσφορά του Δημάρχου Αθηναίων, από εκπροσώπους άλλων φορέων που συζητήσαμε με τις πρεσβείες της Νορβηγίας, του Ισραήλ και της Μεγάλης Βρετανίας και βεβαίως από τις αρμόδιες Επιτροπές Περιβάλλοντος της Ε.Ε.. Εκείνο που πρέπει να επισημάνω είναι ότι ο διεθνής οργανισμός για τις απορρυπάνσεις προκειμένου να προβεί σε οποιαδήποτε αποζημίωση έχει ως όρο στο καταστατικό του ότι η χώρα πρέπει να αποδείξει ότι εξάντλησε όλες τις δυνατότητες που είχε ώστε το αποτέλεσμα της απορρύπανσης να είναι το καλύτερο δυνατό. Πρέπει εδώ να σημειώσω κυρίες και κύριο συνάδελφοι ότι σε όλη αυτή την προσπάθεια δεν χρησιμοποιήθηκε  ούτε ένα κιλό χημικών, γεγονός που συμβαίνει ως πρακτική και σε άλλες χώρες και μάλιστα της Ε.Ε.. Με μηχανικό τρόπο έγινε η όλη προσπάθεια θα εξηγηθεί από τους ειδικούς και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι παραδίδουμε όλες αυτές τις παραλίες με βάση την ισχύουσα νομοθεσία γιατί κάποιοι μας κατηγόρησαν γιατί παραδίδουμε και τις παραλίες. Οι παραλίες πρέπει να παραδίδονται, να υπογράφονται σχετικά συμφωνητικά για υποχρεώσεις που μπορούν να προκύψουν από τις εταιρείες απορρύπανσης.
Εδώ επίσης θέλω να σημειώσω ότι από το 1998 σ’ αυτό το σχετικό διάταγμα υπάρχει ρητή διάταξη που προβλέπει την έκδοση υπουργικής απόφασης η οποία θα πρέπει να προσδιορίζει τις προδιαγραφές με βάση τις οποίες θα πρέπει να λειτουργούν οι ιδιωτικές εταιρείες. Πράγμα το οποίο δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί τέτοια υπουργική απόφαση για να προσδιορίζει τις προδιαγραφές των εταιρειών. Ήδη έχουμε από τον Απρίλιο συγκροτήσει επιτροπή η οποία επεξεργάζεται αυτή την υπόθεση.
Πρέπει να σας πω ότι δεν είναι τόσο απλό θέμα, είναι σύνθετο θέμα αλλά ωστόσο πέρασαν πάρα πολλά χρόνια για να φτάσουμε σε ένα σημείο. Πιστεύω ότι στο επόμενο 2μηνο θα εκδοθεί και θα ενημερωθεί η αρμόδια επιτροπή. Η σκέψη μου είναι αφού γίνει το σχέδιο της απόφασης να το θέσουμε υπόψη της επιτροπής γιατί και οι βουλευτές μπορεί να έχουν  κάποιες αποφάσεις συμπληρωματικού και διορθωτικού χαρακτήρα και ως εκ τούτου να βγει μία υπουργική απόφαση η οποία να μπορεί να αποτυπώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις προδιαγραφές λειτουργίας αυτών των εταιρειών. Είμαστε μία περιοχή του κόσμου με πολλούς διαύλους, με πολλά θαλάσσια περάσματα, θαλάσσιους διάδρομους, περνάνε χιλιάδες πλοία από τις θάλασσές μας, έχουμε ακτογραμμές, είμαστε η 10η χώρα σε ακτογραμμές στον κόσμο. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι πρέπει σε όλα αυτά τα ζητήματα να είμαστε προετοιμασμένοι ανά πάσα στιγμή να μην συμβούν αλλά μέσα στη ζωή είναι και τα ατυχήματα.
Το δεύτερο ζήτημα για το οποίο ήθελα να σας ενημερώσω είναι ότι από την πρώτη στιγμή ξεκινήσαμε την προσπάθεια περιορισμού της διαρροής και αμέσως ξεκίνησε η διαδικασία άντλησης του πετρελαίου που είχε το συγκεκριμένο πλοίο. Πρέπει να σας πω ότι οι ακτογραμμές που επηρεάστηκαν από αυτή την ιστορία ήταν περίπου 24 χιλιόμετρα και επίσης πρέπει να σας πω ότι ο χρόνος ολοκλήρωσης της απορρύπανσης σε σχέση με ένα άλλο προηγούμενο γεγονός παρόμοιο με το Α1 είναι πολύ λιγότερος. Πέντε μήνες περίπου κράτησε η προηγούμενη απορρύπανση,τρεις μήνες και λιγότερο κράτησε αυτή η διαδικασία
Ξεκίνησε η απάντληση πετρελαίου, ολοκληρώθηκε και είναι η πρώτη φορά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στη χώρα που με πράξη έπειτα από εντολή του αρμόδιου Υπουργού -, όπως προβλέπει ο νόμος - ανελκύστηκε το πλοίο που βυθίστηκε, χωρίς να επιβαρυνθεί το Ελληνικό Δημόσιο ούτε ένα ευρώ. Το τονίζω και να είναι σαφές ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ.
Τώρα, γιατί ο νόμος αυτός έμεινε ανενεργός όλ’ αυτά τα χρόνια, αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα κι ένα άλλο ερώτημα. Ένα, επίσης, δεύτερο ζήτημα που θα ήθελα, να θέσω υπόψη σας είναι ότι το ταμείο για τις αποζημιώσεις από τις απορρυπάνσεις, το «διεθνές κεφάλαιο», όπως λέγεται, μετά από τη συνεχή συνεργασία κι αφού διαπίστωσε ότι, πραγματικά, εδώ κάναμε μια δουλειά εξαιρετικά ποιοτική και αποτελεσματική, ως ορίζεται από το καταστατικό του, δημιούργησε ταμείο στον Πειραιά από τις 2 Νοεμβρίου και όλοι όσοι έχουν υποστεί ζημίες, είτε είναι δημόσιοι φορείς - το Δημόσιο, η Τοπική Αυτοδιοίκηση -, αλλά και ιδιώτες
.(Συνέχεια ομιλίας κυρίου Παναγιώτη Κουρουμπλή, Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής)
επαγγελματίες όλοι μπορούν πλέον, να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους κι έτσι χωρίς δικαστική διαμάχη, να διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.
Είναι, λοιπόν, άλλη μια παράμετρος, η οποία νομίζω ότι αξίζει, ν’ αναφερθεί, αρκεί να σας πω ότι έχουν προεγκριθεί 51 εκατ. ευρώ. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η πρώτη φορά, που έχουμε την παρουσία αυτού του Ταμείου στην Ελλάδα, παρότι η Ελλάδα είναι εδώ και αρκετά χρόνια συνδρομητή αυτού του Ταμείου, και είναι η πρώτη φορά, λοιπόν, που προεγκρίνονται αυτά τα χρήματα, προκειμένου, να υπάρξουν όλες αυτές οι αποζημιώσεις.
Σ' αυτή τη διαδικασία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ζητήσαμε και τη συνδρομή της EMSA. Επειδή, όμως, έγινε πραγματικά μια μεγάλη συζήτηση για το «πότε ειδοποιήθηκαν», «ποτέ έπρεπε, να ειδοποιηθούν», εγώ νομίζω ότι έχουν δοθεί οι εξηγήσεις. Απλώς, θέλω να πω ότι από τη στιγμή που το οποιοδήποτε σκάφος της EMSA, που βρίσκεται κοντά στην Ελλάδα, και κοντά στην Ελλάδα υπήρχε σκάφος στη Μάλτα, υπήρχε στην Κύπρο, υπήρχε στη Βουλγαρία και υπήρχε κι αυτό που υπάρχει σε συνεργασία με μια ιδιωτική εταιρεία εδώ στην Ελλάδα. Τα μεν τρία σκάφη αυτά, εάν υποθέσουμε ότι είχαν ειδοποιηθεί ακόμα κι από την Κυριακή, ήθελαν τρεισήμισι ημέρες, να έρθουν στην Ελλάδα, διότι είναι γνωστό ότι αυτά τα σκάφη δεν πλέον με μεγάλη ταχύτητα για λόγους συγκεκριμένους. Το σκάφος, που ήταν εδώ εκείνο το συγκεκριμένο χρόνο, είχε ευθύνη απάντλησης και συγκέντρωσης πετρελαιοειδών από μια άλλη υπόθεση, που είναι γνωστή. Από τη στιγμή που ξεφόρτωσε, τις επόμενες ώρες ανέλαβε δράση στην Ελλάδα.
Άλλωστε, είναι γνωστό ότι το πρόβλημα με την ιστορία είναι, πως ενώ το πλοίο βυθίστηκε τα ξημερώματα της 9ης προς τη 10η, το πρόβλημα άρχισε, να προκύπτει από την Τρίτη το μεσημέρι, όταν διαπιστώθηκε ότι έφυγαν πετρέλαια από τα συγκεκριμένα φράγματα, που υπήρχαν γύρω από το ναυάγιο. Πιστεύω, λοιπόν, ότι από μεριάς μας με συντονισμό του Υπουργείου, του Λιμενικού, της συνεργασίας που είχαμε με τους Δήμους, με τους φορείς της περιοχής υπήρξε το αποτέλεσμα, το οποίο θα αποτυπωθεί τώρα από το ΕΛΚΕΘΕ, που, κυρίως, έχει την επιστημονική παρακολούθηση της εξέλιξης των πραγμάτων και, βεβαίως, από τον Επιστημονικό Διευθυντή της ομάδας, που είχε την ευθύνη για τη διαδικασία της απορρύπανσης.
Στη συνεργασία που είχαμε με τους δήμους, με τους φορείς της περιοχής υπήρξε το αποτέλεσμα, το οποίο θα αποτυπωθεί τώρα από το ΕΛΚΕΘΕ, που κυρίως, έχει την επιστημονική παρακολούθηση της εξέλιξης των πραγμάτων και βεβαίως, από τον επιστημονικό διευθυντή της ομάδας, που είχε την ευθύνη για τη διαδικασία της απορρύπανσης. Επίσης, υπάρχουν μια σειρά ζητημάτων, που έχουν να κάνουν με τις έρευνες που έκανε η περιφέρεια Αττικής σε ό,τι αφορά στα οστρακοειδή, των οποίων τα αποτελέσματα είναι θετικά, είναι καλά. Το ίδιο είναι οι έρευνες και τα αποτελέσματα για τα αλιεύματα, που έχει το Υπουργείο Γεωργίας και υπάρχουν εδώ εκπρόσωποι του και η εγκύκλιος, που έχει εκδοθεί από τις 22 Οκτωβρίου, αν δεν κάνω λάθος, του Υπουργείου Υγείας, που άρχισε να παραδίδει τη δυνατότητα μιας σειράς περιοχών της συγκεκριμένης ακτογραμμής για κολύμβηση.
Αυτές είναι επί της αρχής κάποιες σκέψεις και πληροφορίες που ήθελα να σας δώσω. Πιστεύω, ότι η κυρία Πρόεδρος, που έχει την ευθύνη, θα δώσει το λόγο στο Διευθυντή, τον κ. Μαμαλούκα, που είχε την επιστημονική εποπτεία και βέβαια, στο ΕΛΚΕΘΕ και από εκεί και πέρα θα αρχίσει ο διάλογος.
 ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΓΓΛΕΖΗ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστούμε. Κύριε Υπουργέ, θα πρέπει να προηγηθούν οι κ.κ. Υπουργοί και για αυτό θα τους δώσω το λόγο.
Το λόγο έχει ο κ. Σαντορινιός.

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ (Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Κυρία Πρόεδρε, κάλυψε αρκετά ζητήματα ο κ. Υπουργός, άλλωστε εγώ θα μιλήσω συμπληρωματικά. Βρισκόμαστε εδώ 2,5 μήνες μετά από την προηγούμενη Επιτροπή Περιβάλλοντος, που βέβαια ήταν, αν μου επιτρέπετε, σε πιο αναβαθμισμένο επίπεδο, είχε έρθει και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, για να μας επιπλήξει για αυτό το ναυάγιο. Βέβαια, δεν ήρθε σήμερα για να μάθει τί έγινε τελικά, αλλά φαντάζομαι ότι θα ενημερωθεί από τα Πρακτικά. Σε εκείνη τη συνεδρίαση ο κ. Αμυράς, είχε πει ότι θα κριθούμε από το αποτέλεσμα και αυτό έγινε πραγματικότητα, κύριε Αμυρά, και ερχόμαστε εδώ να πούμε τα αποτελέσματα, τί πραγματικά έγινε, τί πραγματικά κάναμε και τελικά που έχουμε φτάσει.
Ο κύριος Υπουργός, είπε ότι στο προηγούμενο αντίστοιχο τελείωσε σε 5 μήνες η απορρύπανσή. Εμείς σε λιγότερο από 3 μήνες έχουμε ολοκληρώσει με τις διαδικασίες απορρύπανσης και μάλιστα, στον Πειραιά ολοκληρώθηκαν στις 8 Οκτωβρίου, στο Παλαιό Φάληρο στις 10 Οκτωβρίου - θα σας καταθέσω και ένα σύντομο ιστορικό για κάθε μια από αυτές τις περιοχές - στον Άλιμο στις 29 Οκτωβρίου, στις μαρίνες της Γλυφάδας επίσης, στις 29 Οκτωβρίου, στα Αστέρια Γλυφάδας, ξέρετε εκείνη την περιοχή που λέγεται «Balux», στις 30 Οκτωβρίου και προχθές τελειώσαμε στη Σαλαμίνα, στις 3 Δεκεμβρίου. Σε λιγότερο, λοιπόν, από 3 μήνες, έγινε πλήρης καθαρισμός και δεν έγινε απλώς τόσο καλός καθαρισμός, το οποίο φαντάζομαι θα το πουν  και οι εκπρόσωποι του ΕΛΚΕΘΕ, θα το πουν και οι εκπρόσωποι  της αντιρρυπαντικής εταιρίας, έγινε και προσεκτικός έλεγχος του βυθού.
 Έχουμε εδώ χάρτες, τους οποίους θα καταθέσουμε, και πιστεύω και ο κ. Μαμαλούκας, θα μας δείξει στην πορεία ότι ελέγχθηκαν όλες οι περιοχές για βυθισμένα, διότι αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος τα βυθισμένα, που μπορεί ανά πάσα στιγμή να σου ξαναλερώσουν την περιοχή. Σας λέω, λοιπόν, ότι έχει γίνει ένας πολύ προσεκτικός έλεγχος, δεν φαίνεται να υπάρχουν ορατές επιφάνειες ποσότητες βυθισμένων, θα μας πει το ΕΛΚΕΘΕ, για το τί έχει κάνει από εδώ και πέρα γενικά για το βυθό και το βένθος και υπάρχουν μικροποσότητες, τις οποίες  αυτή τη στιγμή υπάρχουν επτά δύτες στη Σαλαμίνα, που μαζεύουν και ολοκληρώνουν.
Πιστέψτε με, δεν είναι πολύ συχνό σε τέτοια περιστατικά να γίνεται τέτοιος σχολαστικός έλεγχος του βυθού. Ό,τι έγινε, έγινε σχολαστικά, σηκώθηκαν βράχοι και πλύθηκαν, έγινε δουλειά η οποία πραγματικά, πήρε τα εύσημα και από διεθνείς οργανισμούς αλλά πιστεύω, κυρίως από τους κατοίκους που βρίσκονταν εκεί, γιατί ήταν καθημερινά εκεί και ιδιαίτερα, στη Σαλαμίνα, βρίσκονταν καθημερινά εκεί.
Το δεύτερο σημαντικό και θα έλεγα, ότι έγινε και κάτι το οποίο δεν έχει ξαναγίνει. Ένας συντονιστικό, το οποίο έφερε όλους όσους έπρεπε να αποφασίσουν και συνεδρίαζε κάθε μέρα και σαββατοκύριακο και πίεζε, γι' αυτό πιστεύω ότι είχαμε και πάρα πολύ γρήγορα αποτελέσματα. Είχαμε Ανώτατους Αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος να επιβλέπουν καθημερινά τα πεδία καθαρισμού, αυτά δεν έχουν ξαναγίνει και νομίζω, ότι για αυτά θα πρέπει κάποιος να πει, «εντάξει, κάτι κάνατε». Δεν περιμένουμε ούτε μπράβο, ούτε συγχαρητήρια.
Έγινε, επίσης και κάτι άλλο: Η ανέλκυση του ναυαγίου. Γιατί έγινε η ανέλκυση του ναυαγίου; Γιατί αυτό το ναυάγιο είναι εστί ρύπανσης, όπως και όλα τα άλλα ναυάγια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στις θάλασσες μας, αλλά κανένας δεν τα χαρακτήρισε «εστία ρύπανσης». Κανένας δεν εφάρμοσε το προεδρικό διάταγμα 55/98, κατ' εξουσιοδότηση του ν.1650/1986. Γιατί, λοιπόν; Ποιος σταματούσε τις προηγούμενες κυβερνήσεις να κάνουν αυτή την ανέλκυση; Και σήμερα ακούμε, ότι μπορεί τα αίτια του ναυαγίου να είναι εκείνα, να είναι τα άλλα πήγαν οι εμπειρογνώμονες, ξέρετε κάτι; Είναι η πρώτη φορά που οι εμπειρογνώμονες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τη δουλειά τους, έχοντας το ναυάγιο στη στεριά και όχι στη θάλασσα. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό και νομίζω, ότι θα μας βοηθήσει και στη διαλεύκανση πόλης της ιστορίας.
Από κει και πέρα, και επειδή η κυρία Μανωλάκου, το είχε πει και το είχε πει επιτακτικά στην προηγούμενη συνεδρίαση, «προσέξτε να μην πληρώσει ο ελληνικός λαός άλλη μια φορά». Εφαρμόσαμε την αρχή «ο  ρυπαίνων πληρώνει». Ο ελληνικός λαός δεν θα πληρώσει τίποτα για αυτή την ιστορία. Θα πληρώσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι αντασφαλιστικές εταιρείες. Πάντως, ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να πληρώσει.
Το είπε και ο κ. Υπουργός. Είναι η πρώτη φορά που έρχεται το  IOPC και κάνε Γραφείο εδώ στον Πειραιά, στη διεύθυνση Σκουζέ 26. Σήμερα και όλες αυτές τις ημέρες από τότε που ξεκίνησε το Γραφείο αυτό να λειτουργεί, πηγαίνουν μικρομεσαίοι, πηγαίνουν ψαράδες, πηγαίνουν άνθρωποι οι οποίοι δεν είχαν την δυνατότητα να πάνε στο Λονδίνο, να πάνε να ρωτήσουν, τι δικαιολογητικά χρειάζονται για να πάρουν αποζημιώσεις. Γιατί σε όλα τα προηγούμενα ναυάγια, το IOPC υπήρχε και θα αποζημίωνε αλλά τελικά, αποζημίωσε μόνο (Συνέχεια ομιλίας του κυρίου ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΥ, Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής)
τις εταιρείες απορρύπανσης και κάποιες πολύ μεγάλες εταιρείες. Και αυτό, μετά από καιρό, βέβαια, αλλά και κάποιες πολύ μεγάλες εταιρείες. Γιατί; Γιατί αυτοί είχαν τη δυνατότητα να πάνε στο Λονδίνο να διεκδικήσουν, ο μικρομεσαίος δεν είχε τη δυνατότητα να πάει στο Λονδίνο, τώρα πάει στον Πειραιά και μάλιστα, θα ξεκινήσουν πολύ άμεσα και όλες αυτές οι αποζημιώσεις.
Εγώ, θέλω να πω και κάτι τελευταίο, να μου το επιτρέψετε. Ότι από τις μετρήσεις που έχει δημοσιεύσει ήδη το ΕΛΚΕΘΕ, φαντάζομαι θα δούμε και κάτι περισσότερο, φαίνεται ότι σε σύγκριση με τις μετρήσεις που είχαμε στην ανοικτή θάλασσα πριν το ναυάγιο- υπάρχει μια μελέτη Σεπτέμβρη 2015- Σεπτέμβρη 2016 πριν το ναυάγιο, λοιπόν- φαίνεται ότι η μέση τιμή στον ανοικτό Σαρωνικό ήταν 9,8 μικρογραμμάρια/λίτρο, σε πετρελαιοειδή. Η μέση τιμή, η μέγιστη τιμή που βρίσκουμε σήμερα στην ανοικτή θάλασσα στο Σαρωνικό στα ίδια σημεία παρατήρησης- νομίζω είναι κάποια περισσότερα τώρα- είναι 6,8 μικρογραμμάρια / λίτρο. Άρα, λοιπόν, φαίνεται ότι η κατάσταση τουλάχιστον, στην ανοικτή θάλασσα στο Σαρωνικό έχει βελτιωθεί και σε ένα μεγάλο βαθμό, σε όλες τις παραλίες που επλήγησαν δεν έχουμε υπέρβαση του ορίου των 20 μικρογραμμαρίων/λίτρο.
 Θυμάμαι, ότι πριν δυόμισι μήνες μας είχατε στήσει στον τοίχο. Δηλητηριάσατε  την πολιτική ζωή του τόπου, ρίξατε μαύρο και άλλο μαύρο. Είναι προφανές, το ξέρουμε όλοι, ότι από το καλοκαίρι το πολιτικό σας αφήγημα έχει καταρρεύσει. Δεν, ότι για δεύτερη φορά βγήκαμε με επιτυχία στις αγορές, δεν αντέχετε ότι για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο έχουμε ανάπτυξη, δεν αντέχετε ότι το δεκαετές ομόλογο της χώρας καταγράφει ιστορικά χαμηλά πριν από την κρίση και γι' αυτό το λόγο, βρίσκετε κάθε ευκαιρία για να χτυπήσετε την κυβέρνηση. Δεν θα το καταφέρετε, γιατί αυτή η κυβέρνηση λειτουργεί με ένα μότο «συνεργασία και δουλειά».
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΓΓΛΕΖΗ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Φάμελλος.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ(Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Συζητώντας ξανά στην Επιτροπή Περιβάλλοντος για το θέμα του ναυαγίου του «Αγία Ζώνη» και έχοντας μαζί μας και συνεργάτες εκτός Βουλής, νομίζω ότι πρέπει να ορίσουμε καταρχήν δύο κεφάλαια, τα οποία πρέπει να αποτελέσουν το περιεχόμενο της συζήτησης.
Αξιολογώντας το τι έγινε, θα πρέπει κάποια στιγμή να δούμε και να βοηθήσουμε το ελληνικό θεσμικό σύστημα, την ελληνική διοίκηση, στο αν έχουμε επαρκές πλαίσιο για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών, στο αν αυτό το πλαίσιο χρειάζεται αναβάθμιση, στο αν λειτούργησε στην περιοχή, στο αν υπάρχουν οι ανθρώπινοι και οι υλικοί πόροι και στο αν διατέθηκαν αυτοί οι πόροι και αν επετεύχθη το σχέδιο και τα αποτελέσματα του. Αυτό το χρειαζόμαστε να το κάνουμε, όχι μόνο για την πολιτική συζήτηση, αλλά και για τη θεσμική οργάνωση της χώρας.
Ταυτόχρονα, βέβαια, είναι αναπόφευκτο να συζητήσουμε για τα πολιτικά σχόλια του ναυαγίου και της αντιμετώπισης του, που ακολούθησαν και την εκμετάλλευση του, η οποία ήταν περισσότερο στο επίπεδο των μεγάλων ξύλινων τίτλων των εφημερίδων, τις οποίες δυστυχώς ακολούθησαν πολλοί πολιτικοί μέσα στην Βουλή, αλλά η ουσία όμως είναι να δούμε αν τελικά υπάρχει πολιτικό θέμα για συζήτηση.
Θα ξεκινήσω βάζοντας τα ζητήματα του σχεδίου και της επάρκειας του. Υπάρχει συγκεκριμένο εθνικό πλαίσιο, το οποίο ενεργοποιήσαμε, στο οποίο την πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της άμεσης ανάγκης έχει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Κατά  σύμπτωση όμως, την πρώτη βδομάδα του ναυαγίου συνεδρίαζε στη χώρα μας η επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος UNEP/MAP, που είναι το περιβαλλοντικό πρόγραμμα του ΟΗΕ για την σύμβαση της Βαρκελώνης, το Mediterranean Action Plan. Το Mediterranean Action Plan, λοιπόν, το οποίο έχει την έδρα του στην Αθήνα αφορά στη θάλασσα της Μεσογείου, συνεργάζεται με το REMPEC που είναι το επιστημονικό κέντρο για την αντιμετώπιση των ατυχημάτων τέτοιο αντικείμενου, των ναυτικών θαλάσσιων ατυχημάτων, οι οποίοι ήταν και αυτοί στην Ελλάδα και συμμετείχαν σε μια πρώτη αξιολόγηση των μέτρων αντιμετώπισης πρώτης βδομάδας.
(Συνέχεια ομιλίας του κ. ΣΩΚΡΑΤΗ ΦΑΜΕΛΛΟΥ, Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας)
Σ' αυτή τη συνάντηση, πέρα από την αξιολόγηση της δικιάς μας επιχειρησιακής και διοικητικής ικανότητας και από το REMPEC και από το UNEP/MAP, διαπιστώσαμε, ότι η χώρα εδώ και χρόνια είχε τη δυνατότητα να κάνει πολιτικές συνεργασίες με άλλες χώρες, για να αναβαθμίσει τα εργαλεία της σε επίπεδο Μεσογείου και δεν το είχε κάνει. Αυτό έγινε με τη δική μας κυβέρνηση. Η δική μας κυβέρνηση ενεργοποίησε την τριμερή συνεργασία με την Κύπρο και το Ισραήλ και έχουμε ήδη ολοκληρωμένο το σχέδιο αντιμετώπισης ατυχημάτων μεγάλης έκτασης στο θαλάσσιο χώρο από πετρελαιοειδή και υδρογονάνθρακες, το οποίο θα υπογράψουμε μέχρι τέλος Ιανουαρίου στην Κύπρο. Δεν είχε γίνει τόσα χρόνια, ενώ είχαμε τα πολιτικά εργαλεία, υπήρχε η τριμερής, δεν την ανοίξαμε εμείς. Το σχέδιο αντιμετώπισης των ατυχημάτων όμως, έγινε τώρα από αυτήν την κυβέρνηση και είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να αξιολογήσουμε για να το βάλουμε στο θεσμικό μας πλαίσιο.
Διατέθηκαν  οι απαραίτητες δυνάμεις, από την μεριά των Υπουργείων και της Διοίκησης για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα; Εγώ θα έλεγα, ότι διαπιστώθηκαν ότι υπάρχουν και νέες δυνάμεις στην κοινωνία και πρέπει να το αξιολογήσουμε αυτό, για τα σχέδια πολιτικής προστασίας παραδείγματος χάριν. Με την δικιά μας εμπειρία μπορώ να σας πω, ότι εισαγωγικά και πολιτικά η συνεργασία που επιτύχαμε με τους ΟΤΑ, η συνεργασία που επιτύχαμε με τις ΜΚΟ, η συνεργασία που πετύχαμε με το ακαδημαϊκό και επιστημονικό δίκτυο που δημιουργήθηκε δίπλα στο συντονιστικό, είναι μια εμπειρία την οποία πρέπει να την αποτυπώσουμε και στο θεσμικό πλαίσιο και δεν υπήρχε στο παρελθόν, δεν προβλεπόταν με το θεσμικό πλαίσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων. Βέβαια, πρέπει να σας πω ότι και το ίδιο το συντονιστικό ήταν πολιτική πρωτοβουλία. Το είπε όμως, ο Υφυπουργός, δεν θέλω να ξαναπώ τα ίδια λόγια.
Πάμε τώρα  να δούμε αν  επετεύχθη  το σχέδιο, γιατί ένα σχέδιο αξιολογείται  και με τα αποτελέσματά του. Είμαστε εδώ, λοιπόν, σήμερα και συζητάμε τρεις μήνες μετά το ατύχημα αυτό. Οι βασικές εργασίες μηχανικού και φυσικού καθαρισμού έχουν ολοκληρωθεί εδώ και δύο μήνες και προφανώς, η κατάσταση τον τελευταίο μήνα στις ακτές της Αττικής, πλην της Σαλαμίνας που δουλέψαμε  τον τελευταίο μήνα, συνηγορεί ακριβώς περί του αντιθέτου των δηλώσεων περί οικολογικής καταστροφής και οικολογικής βόμβας και πρέπει η Βουλή σήμερα να μιλήσει λίγο ήρεμα. Τελικά ήταν οικολογική καταστροφή; Εγώ είχα διαφωνήσει τότε, αγαπητοί συνάδελφοι της Βουλής ότι ήταν οικολογική καταστροφή και σας είχα πει ότι πρέπει  επιστημονικά, αλλά και πολιτικά να προσέχουμε το λόγο που χρησιμοποιούμε στην δημόσια σφαίρα. Η καταστροφή σημαίνει π.χ. αναντίστρεπτες επιπτώσεις στο οικοσύστημα. Μπορεί κάποιος να διαπιστώσει σήμερα αναντίστρεπτες επιπτώσεις στο οικοσύστημα του Σαρωνικού, όταν έχουμε καλύτερη συγκέντρωση - μικρότερη, χαμηλότερη συγκέντρωση - ακόμα και από την κατάσταση πριν το ατύχημα, σε ειδικούς υδρογονάνθρακες και πετρελαϊκούς ρύπους; Είναι ωραία τα μεγάλα λόγια και είναι ωραία τα ωραία  εξώφυλλα στις εφημερίδες, αλλά όταν διαψεύδεται κάποιος μέσα σε δύο μήνες, είναι καταστροφικό για την πολιτική του αξιοπιστία. Συνέβη για πολλούς, όμως, μέσα σε αυτή την Επιτροπή.
Εμείς, όμως, έχουμε να δούμε τώρα μπροστά μας τρία καινούργια ζητήματα. Πρώτον, τη διαχείριση των δευτερογενών επιπτώσεων, που πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή και θα σας πω πως το κάνουμε αυτό. Δεύτερον, την αξιοποίηση διεθνών επιστημονικών εργαλείων, πέρα και από αυτά που έχουμε ήδη χρησιμοποιήσει, εφόσον εμείς πλέον τώρα αξιολογούμε το θεσμικό πλαίσιο με τα συμπεράσματα που έχουμε και την πρόληψη των οικοσυστηματικών επιπτώσεων, μιας και δεν μιλάμε πλέον για αντιμετώπιση, γιατί δεν έχουμε εντοπισμένο  πρόβλημα, αλλά δουλεύουμε, πλέον, στο επίπεδο της πρόληψης και της παρατήρησης. Όπως  σας είπε ήδη και ο κ. Σαντορινιός, οι μετρήσεις είναι χαμηλότερες από την προ του ναυαγίου περίοδο. Ταυτόχρονα, βέβαια, πρέπει να πω, ότι κάναμε και ορισμένα πράγματα που δεν έχουν ξαναγίνει στη χώρα, δηλαδή, γραφείο του IOPC π.χ. στη χώρα δεν είχε ξανανοίξει. Το REMPEC το ίδιο, από τη Μάλτα να είναι εδώ στα γραφεία του Υπουργού και να κάνουμε συνεδρίαση την πρώτη εβδομάδα του ατυχήματος, δεν έχει ξαναγίνει. Όπως επίσης, το σκάφος να έρθει, σε τρεις ημέρες και να δουλέψει. Όλα αυτά τα κάναμε την Τετάρτη. Το ευρωπαϊκό σκάφος, επίσης, να είναι Τετάρτη και να δουλεύει στις ακτές μας, δεν έχει ξαναγίνει. Ανέλκυση  μέσα σε δυόμισι μήνες από το ναυάγιο με καθαρό το ναυάγιο, δεν έχει ξαναγίνει. Αυτό έγινε με αυτή την Κυβέρνηση, με αυτές τις δυνάμεις, μ’ αυτόν τον δημόσιο τομέα, που οι προηγούμενες Κυβερνήσεις φρόντισαν να τον «αφυδατώσουν», να τον περιορίσουν, να του κόψουν επιδόματα, να του κόψουν μισθούς, να απολύσουν αρκετούς, μ’ αυτό τον δημόσιο τομέα και νομίζω πως αξίζει να πούμε, το ότι τελικά δεν ήταν οικολογική καταστροφή και δεν ήταν οικολογική βόμβα, οφείλεται και στους ανθρώπους που δούλεψαν.  Δούλεψαν μαζί μας πάρα πολλά στελέχη του δημόσιου τομέα και του λιμενικού, αλλά και του υπόλοιπου δημόσιου τομέα και από το δικό μας το Υπουργείο. Οφείλω να πω, ότι τους ευχαριστούμε γιατί και αυτοί συνέβαλαν, ώστε να μην υπάρχει σήμερα ούτε ένα σημάδι σε ένα βοτσαλάκι σε καμία ακτή της Σαλαμίνας και της Αττικής, γιατί το κάναμε «άνθρωποι».
Πρακτικά, επειδή οφείλω να σας ενημερώσω, για τη λειτουργία του Υπουργείου με τον διακριτό ρόλο της επιθεώρησης περιβάλλοντος - γιατί οι επιθεωρητές περιβάλλοντος έχουν και μια διακριτή λειτουργία και προς τις άλλες δημόσιες υπηρεσίες, έλεγξαν δηλαδή και επιθεωρήσαν και τις λειτουργίες του λιμενικού και του Υπουργείου Ναυτιλίας - να σας πω, ότι ακριβώς από την πρώτη μέρα  υπήρχε εντολή δική μου προς τους επιθεωρητές, έτσι ώστε το περιστατικό αυτό να αναγνωρισθεί, για να το διαχειριζόμαστε σε επίπεδο Υπουργείου και όχι σε επίπεδο Αποκεντρωμένης. Χαρακτηρίστηκε ως ιδιάζον το περιστατικό και γι' αυτό το λόγο οι επιθεωρητές περιβάλλοντος και το ΣΥΓΑΠΕΖ, το κεντρικό γραφείο αντιμετώπισης υπερβολικής ζημίας, ανέλαβε τον έλεγχο και την επιθεώρηση του περιστατικού και αμέσως, δημιουργήθηκε ομάδα η οποία συντόνιζε και παρακολουθούσε όλες τις διαδικασίες. Οι  επιθεωρητές συνέλεξαν δεδομένα για όλες τις τεχνικές και τις μεθόδους απορρύπανσης  και επέβλεψαν τη διαδικασία καθημερινά.
Θέλουμε να το διασφαλίσουμε αυτό στον Έλληνα πολίτη και στο ελληνικό περιβάλλον, ότι κάναμε επιθεώρηση στα μέσα αποθήκευσης, στα μέσα μεταφοράς και στους χώρους αποθήκευσης. Επίσης, κάναμε επιθεώρηση και στους χώρους που διατέθηκαν τα απόβλητα που συλλέχθηκαν από τη διαδικασία την απορρύπανσης. Έχει γίνει επιθεώρηση και στις εταιρείας τις συνεργαζόμενους και τους εργολάβους σε όλο αυτό το σύστημα διαχείρισης αποβλήτων, διότι, χρησιμοποιήθηκαν μέθοδοι και τεχνικές, για το καθαρισμό της ακτής από μπετόν σε κρηπιδώματα και καθαρισμούς από βράχια και σκούπισμα και αναρρόφηση από βυτιοφόρα κενού, καθαρισμούς στις ακτές με βότσαλα και κροκάλες, και χειρωνακτικός καθαρισμός με αδιαπέραστες μεμβράνες και με ειδικές τάφρους ώστε να μαζεύουμε και από το επιφανειακό στρώμα της ακτής οτιδήποτε υπήρχε ως πετρελαϊκός ρύπος. Ακόμη και τα κατεισδύον πετρελαιοειδή σε αρμόδιες ακτές καθαρίστηκαν σε αυτή την προσπάθεια τους-είναι κάτι το οποίο ξεπερνά τις γνωστές δυνατότητες και δημόσιες εμπειρίες που είχαμε μέχρι τώρα-  υπήρχε συλλογή ελαιωδών καταλοίπων αλλά και στερεών.
Ξέρετε που έχει φτάσει αυτή η καταγραφή και η εμπειρία; Γνωρίζουμε σήμερα μέχρι που έχουν πάει ακριβώς 14.550 κιλά ρυπασμένων απορροφητικών υλικών, 2.240 ρυπασμένων αποβλήτων πετρελαιοειδή 3.640 ρυπασμένων χωμάτων. Όλα είναι μετρημένα είναι καταγεγραμμένα και πλέον υπάρχει στη χώρα μας και ηλεκτρονικό μητρώο αποβλήτων που παρακολουθεί όλες τις ροές των υλικών και των αποβλήτων και αυτό είναι ένα κόσμημα για την Ελλάδα πια μπορεί και αντιμετωπίζει τόσο δύσκολες καταστάσεις πολύ καλύτερα απ' ό,τι αντιμετωπίζονται ακόμη και σε άλλες περιοχές.
Όσον αφορά τις μετρήσεις, πρέπει να σας πω ότι έχουμε στη διάθεσή μας μετρήσεις όσο αφορά τη ρύπανση στα θαλάσσια ύδατα, τα οποία θα παρουσιαστούν στη συνέχεια. Δεν θα μπω στα επιστημονικά δεδομένα. Έχουμε τουλάχιστον τρεις μετρήσεις σε κάθε μήνα, 3 μετρήσεις το Σεπτέμβριο, τρεις μετρήσεις τον Οκτώβριο και έχουμε μετρήσεις για τον Νοέμβριο στα θαλάσσια ύδατα και δειγματοληψίες ανοικτής θαλάσσης. Βέβαια, πρέπει να σας πω ότι από την πρώτη στιγμή ότι υπάρχει ήδη εφαρμογή της περιβαλλοντικής ευθύνης ότι ο ρυπαίνων πληρώνει, την αντίστοιχη εντολή του ΣΙΓΑΠΕΖ προς την πλοιοκτήτρια εταιρεία «αγία ζώνη» και την εταιρεία απορρύπανσης Σπανόπουλος groups, ώστε να μας καταθέσουν και όλα τα απαραίτητα στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη του ατυχήματος και όλα τα απαραίτητα στοιχεία όσον αφορά το σχέδιο απορρύπανσης.
Βέβαια, υπήρχε αντίστοιχη εισήγηση και στην επιτροπή αντιμετώπισης περιβαλλοντικών ζημιών, η οποία συνεδρίασε στις 17 Οκτωβρίου, αξιολόγησε το σχέδιο απορρύπανσης και υπήρχε και ομόφωνη γνωμοδότηση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Μάλιστα, καλέσαμε σε επιτροπή του γραφείου του περιβαλλοντικής ζημίας και μη κυβερνητικές οργανώσεις και περιβαλλοντικούς φορείς και πανεπιστήμια. Δηλαδή, δέχθηκαν και την εξωτερική κριτική και της εταιρίας ακόμη που είχε αναλάβει το έργο απορρύπανσης και τη συμβολή, δηλαδή και παρατηρητών, ώστε να μη μείνει τίποτα κρυφό. Ήταν ανοιχτή η    
(Συνέχεια ομιλίας κ. ΣΩΚΡΑΤΗ ΦΑΜΕΛΛΟΥ, Αναπληρωτή Υπουργού περιβάλλοντος και Ενέργειας)
συνεδρίαση της επιτροπής υπάρχει και πρακτικό και ομόφωνη γνωμοδότηση για τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί, γιατί και στο διοικητικό επίπεδο έγιναν παρεμβάσεις, οι οποίες αξίζει να αποτυπωθούν σε έναν οδικό χάρτη αντιμετώπισης σημαντικών ζητημάτων που έχουμε πλέον εξαιτίας αυτού του περιστατικού.
Πρέπει να σας πω ότι η επιτροπή αυτή αντιμετώπισης περιβαλλοντικής ζημίας έχει γνωμοδοτήσει ομόφωνα για το πώς θα υπάρχει πρόληψη και αντιμετώπιση της δευτερογενούς ρύπανσης από τις βυθισμένες ποσότητες ο πετρελαιοειδών, έτσι ώστε κατά την ανέλκυση να αντιμετωπιστούν οι πιθανές επιπτώσεις στον ναυαγίου και στο βυθό κάτω από το ναυάγιο και, βέβαια, πώς θα γίνει η τήρηση των υποχρεώσεων του υπεύθυνου φορέα, δηλαδή της πλοιοκτήτριας εταιρίας, με προτεραιότητα, βέβαια, την υποβολή μελέτης πλήρους αποκατάστασης και απορρύπανσης, αλλά και για τη συνέχιση της διενέργειας δειγματοληψιών, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμιά οικοσυστηματική επίπτωση.
Έχουμε πει και δημόσια και το έχω πει και στην επιτροπή, ότι το περιβάλλον στο Σαρωνικό θα είναι καλύτερο από ό,τι ήταν πριν από το ατύχημα και αυτό το βεβαιώνουν μετρήσεις που υπάρχουν ήδη. Φανταστείτε τι θα έχει γίνει σε ένα χρόνο που θα έχει ολοκληρωθεί και η παρακολούθηση. Πρέπει να σας πω, λοιπόν, ότι δεν υπήρχε και κανένα σημαντικό περιστατικό από τα στοιχεία που είχαμε στο επίπεδο της βιοποικιλότητας. Μόνο ένα περιστατικό συμβάντος μια Αλκυόνη, ένα πτηνό, είχαμε όλη αυτή την περίοδο, γιατί σε κάποιες ημερίδες βγήκαν και φωτογραφίες με πουλιά με πετρέλαια και υδρογονάνθρακες από άλλες περιοχές και άλλα περιβαλλοντικά ατυχήματα. Πρέπει να το πούμε κι αυτό.
Βέβαια, πρέπει να σας πω ότι από τη σύσκεψη που έχει κάνει ο Γενικός Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, που βρίσκεται δίπλα μου, με το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., δεν έχουμε, αν δεν κάνω λάθος, καμία επίπτωση στις βελτικές κοινότητες. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρέπει να πούμε ότι είμαστε πάρα πολύ ευαίσθητη ως προς την δεύτερη ρύπανση και θέλουμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι γι' αυτό που θα πούμε, πιστεύουμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι με τη χρηματοδότηση του IOPC, υπάρχει ένα πρόγραμμα παρακολούθησης του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., το monitoring δηλαδή, το οποίο θα μας το πουν οι επιστήμονες που είναι εδώ, γιατί μετά το ναυάγιο και μετά την ανέλκυση παρακολούθηση του οικοσυστήματος, που είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς και είναι επίσης κάτι που θα καταγραφεί και τη διεθνή εμπειρία, μιας και ανοίγουμε δρόμους που σας είπα ότι δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν πολλοί πυκνές επιστημονικές ή διοικητικές εμπειρίες.
Έτσι, λοιπόν, υπάρχει ένα πρόγραμμα που θα καταγράφει και θα χαρτογραφεί περιοχές που έχουν επηρεαστεί από την πετρελαιοκηλίδα. Θα υπάρχει αναγνώριση, αξιολόγηση και ανάλυση της χημικής ρύπανσης, αλλά και της οικολογικής και περιβαλλοντικής κατάστασης. Άρα θα γίνεται και οικοσυστηματική ανάλυση στις περιοχές αυτές και θα εξετάζουμε και την ενδεχόμενη βιοσυσσώρευση, διότι μπορεί οι μετρήσεις να είναι χαμηλότερες από τις προηγούμενες, όμως η βιοσυσσώρευση είναι κάτι που μας ενδιαφέρει, ιδιαίτερα στα λιπώδη και στα ελαιώδη των οργανισμών αυτών, για να μην υπάρχει το θέμα της βιοσυσσώρευσης, όπως και για ανώτερα θέματα της τροφικής αλυσίδας. Αυτό έχει εξασφαλιστεί ότι θα χρηματοδοτηθεί επίσης από το ασφαλιστικό πρόγραμμα και τους εκπροσώπους του IOPC Fund.
Επομένως, αν προσθέσουμε όλα αυτά που έχουν γίνει, νομίζω ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα, ότι ήταν ορθή η επιστημονική και η πολιτική άποψη ότι ήταν απλή κινδυνολογία από όσους χρησιμοποιούσαν τον όρο «οικολογική καταστροφή» και ότι επιτεύχθηκε σε πολύ μικρότερο από το προγραμματισμένο διάστημα η αποκατάσταση του ατυχήματος μόνο με φυσικούς και μηχανικούς τρόπους και έγινε, ταυτόχρονα και η ανέλκυση, με αποτέλεσμα να είναι καλύτεροι αυτήν τη στιγμή οι περιβαλλοντικοί, οι χημικοί και οι βιολογικοί δείκτες στην περιοχή του ατυχήματος και στην ευρύτερη περιοχή του Αργοσαρωνικού, ότι αξιοποιήθηκαν διεθνή εργαλεία και επιστημονικά και διοικητικά, τα οποία μέχρι τότε δεν είχαν αξιοποιηθεί στη χώρα, αλλά δημιουργήθηκαν και διοικητικά και επιστημονικά βήματα, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν και το  ελληνικό θεσμικό πλαίσιο και τη διεθνή συζήτηση και ότι η χώρα μας απέδειξε ότι έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να στέκεται όρθια στις δύσκολες δημοσιονομικές συζητήσεις, αλλά και σε δύσκολα περιβαλλοντικά ατυχήματα στα οποία δεν είχε μέχρι τότε εμπειρία.
(Συνέχεια ομιλίας κυρίου ΣΩΚΡΑΤΗ ΦΑΜΕΛΛΟΥ, Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας)
Βέβαια, δεν φτάνει να επιχαίρουμε γιατί τα κατάφερε η δημόσια διοίκηση και το περιβάλλον στη χώρα μας και γιατί δεν αφήσαμε αποτύπωμα στον τουρισμό ή στην ανάπτυξη της περιοχής και στην ποιότητα ζωής. Αυτό που πρέπει να πούμε και το λέμε με πολύ μεγάλη ευθύνη και το λέω και εγώ προσωπικά, είναι ότι το νέο περιβάλλον των υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο δεν είναι τόσο απλό. Σαφέστατα, χρειάζεται περισσότερη προσοχή και περισσότερες ικανότητες από όλους μας και από τη δημόσια διοίκηση. Για αυτό το λόγο, για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό να ολοκληρωθεί αυτό το σχέδιο το οποίο περιμένουμε να ολοκληρωθεί και να υπογραφεί σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στο τέλος του Ιανουαρίου και να ενσωματωθεί στη διοίκηση της χώρας μας και στα τεχνικά εργαλεία του Λιμενικού, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Υπουργείου Ναυτιλίας, γιατί ξέρουμε ότι έχουμε περισσότερες προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε και έχουμε και περισσότερες απαιτήσεις.
Το περιβάλλον είναι ταυτότητα και, ταυτόχρονα, αναπτυξιακός πόρος της χώρας και αυτή η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει να το κάνει ταυτόχρονα και εργασία και ποιότητα ζωής. Η υποτίμηση και η κατασπατάληση του περιβάλλοντος του παρελθόντος δεν ανήκει στη νέα σελίδα της χώρας μας και αυτό αποτελεί και μια συμφωνία που έχουμε πετύχει και με κοινωνικούς όρους και με πάρα πολλούς φορείς και ακαδημαϊκούς και επιστημονικούς, που δουλεύουν δίπλα στη διοίκηση. Νομίζω ότι είναι μια συμφωνία που αφορά την κοινωνία, για να αξιοποιήσουμε το περιβάλλον στη χώρα μας και, επιτέλους, να το προσέξουμε, γιατί είναι γεγονός ότι η προηγούμενη πολιτική αγνοούσε την περιβαλλοντική παράμετρο. Σας ευχαριστώ.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΓΓΛΕΖΗ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κύριος Μαυράκος.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΜΑΥΡΑΚΟΣ (Πρόεδρος του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.): Ευχαριστούμε πολύ, ως ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., για την πρόσκληση σήμερα να παραστούμε εδώ στην Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής για να παρουσιάσουμε συνοπτικά αποτελέσματα των αναλύσεων των πετρελαϊκών υδρογονανθράκων στην παράκτια ζώνη και στην ανοικτή θάλασσα του Σαρωνικού κόλπου, στα πλαίσια μελέτης των επιπτώσεων της ρύπανσης από πετρελαιοειδή στο Σαρωνικό, μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη 2» και, βεβαίως, ενεργώντας κατ' εντολή του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Θα υπάρξει μια παρουσίαση σύντομη, που θα δείξει αποτελέσματα. Εδώ από το ΕΛΚΕΘΕ είναι ο κ. Λυκούσης, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας, είναι ο  κ. Καραγεωργής, ο οποίος είναι Διευθυντής Ερευνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας, η κ. Σύμπουρα, Διευθύντρια Ερευνών, ο κ. Χατζηανέστης, Διευθυντής Ερευνών, επίσης, από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και ο κ. Παρινός, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής.
Οπότε, αυτοί ως άμεσα αναμειχθέντες στις μετρήσεις, θα σας παρουσιάσουν και τα αποτελέσματα.
Εγώ ήθελα να πω δύο κουβέντες εισαγωγικά και δεν θα καταχραστώ τον χρόνο, ότι συνολικά έγιναν οκτώ δειγματοληψίες από τη χρονική στιγμή του ατυχήματος μέχρι σήμερα σε 55 σημεία παράκτια. Συνολικά, μαζί με εκείνα που είναι στα βαθύτερα νερά είναι 75, με δύο επίσης μετρήσεις για ιζήματα. Οι μετρήσεις οι δεύτερες που έγιναν 13 και 14 Νοεμβρίου, δεν είναι τα αποτελέσματα ακόμα έτοιμα και αυτά θα παρουσιαστούν σε επόμενο χρόνο. Έχουμε πει ότι μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου θα τα έχετε.
Το αναφέρω αυτό, γιατί επειδή προφανώς αναφέρθηκαν προηγουμένως οι αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί για την προσπάθεια της Δημόσιας Διοίκησης, θα πρέπει να τονιστεί και το έργο των επιστημόνων, όπου, θα μου επιτρέψετε να πω, ότι με αυτοχρηματοδότηση όλο αυτό το καιρό δρούμε για να παράσχουμε τις πληροφορίες τις οποίες θέλει η Δημόσια Διοίκηση και οφείλουμε εμείς να τις παράσχουμε ενεργώντας στο Εθνικό Σύστημα Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Περιστατικών Θαλάσσιας Ρύπανσης, όπου για το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. προδιαγράφει συγκεκριμένους ρόλους και στον ρόλο αυτό ακριβώς στεκόμαστε πάντοτε στο πλευρό της πολιτείας και με τις εντολές της.
Δεν θέλω να επεκταθώ παραπάνω. Αν χρειαστούν παρεμβάσεις από τη δική μου την μεριά στη συνέχεια θα απαντήσω.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΓΓΛΕΖΗ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Τον λόγο έχει ο κ. Λυκούσης.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΥΚΟΥΣΗΣ (Διευθυντής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας): Ευχαριστώ πολύ και εγώ.
Δεν έχω κάτι να πω, νομίζω ότι καλό είναι να προχωρήσουμε στις παρουσιάσεις και περισσότερο θα απαντήσουμε σε ερωτήσεις όπου νομίζω ότι θα μας δοθεί εκεί η δυνατότητα να δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες.
 Απλώς, θέλω να τονίσω ότι λόγω του περιορισμένου χρόνου θα είναι συνοπτικές οι παρουσιάσεις. Οι παρουσιάσεις θα μπορούσαν να είναι μισή ώρα με τρία τέταρτα η κάθε μία, προφανώς αυτό δεν γίνεται και θα παρουσιάσουμε κυρίως αποτελέσματα.
Όμως, με βάση τις πιθανές ερωτήσεις, θα μας δοθεί η δυνατότητα να δώσουμε και πιο συγκεκριμένες απαντήσεις και λεπτομέρειες.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΓΓΛΕΖΗ(Πρόεδρος της Επιτροπής):  Λοιπόν, θα περάσουμε τώρα στην παρουσίαση.
Τον λόγο έχει ο κ. Παρινός.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΡΙΝΟΣ (Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών): Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε.
Στο πρώτο μέρος της παρουσίασης των αποτελεσμάτων του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., θα σας παρουσιάσω τα αποτελέσματα των αναλύσεων προσδιορισμού πετρελαϊκών υδρογονανθράκων, στα δείγματα θαλασσινού νερού και ιζημάτων που έχουμε συλλέξει κατά τη διάρκεια της μελέτης μας.
Μια γρήγορη εισαγωγή για την μεθοδολογία δειγματοληψιών στους παράκτιους σταθμούς. Έγιναν 8 δειγματοληψίες, από 18/9 μέχρι και 4/12, την προηγούμενη Δευτέρα, ενώ, όσον αφορά την ανοικτή θάλασσα, έγιναν δύο δειγματοληψίες με το ωκεανογραφικό ΑΙΓΑΙΟ, στα τέλη Σεπτεμβρίου και στα μέσα Νοεμβρίου, όπου συλλέχθηκαν, εκτός από δείγματα θαλασσινού νερού και δείγματα ιζημάτων, σε διάφορα βάθη και φυσικά και πλησίον του ναυαγίου του ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ, όπου έγινε δειγματοληψία θαλασσινού νερού σε έξι σημεία της στήλης του νερού. Φυσικά, συλλέξαμε ιζήματα σε βάθη από 20 μέχρι και 90 μέτρα, στην ανοιχτή θάλασσα.
Όσον αφορά τις δειγματοληψίες των υδάτων, όπως είπα και προηγουμένως, έχουν γίνει οκτώ παράκτιες δειγματοληψίες. Η τελευταία έγινε την Δευτέρα που μας πέρασε, 4/12. Έχουν γίνει δύο δειγματοληψίες ανοικτής θάλασσας. Έχουν εξεταστεί συνολικά 70 σταθμοί δειγματοληψίας και έχουν αναλυθεί 224 δείγματα θαλασσινού νερού.
Περνάμε στα αποτελέσματα. Με πράσινο χρώμα, στον χάρτη, φαίνονται οι σταθμοί και είναι 38 από τους 55 παράκτιους σταθμούς, στους οποίους οι συγκεντρώσεις κυμάνθηκαν σε φυσιολογικά επίπεδα, σε όλες τις δειγματοληψίες. Σε αυτούς τους σταθμούς δηλαδή, δεν παρατηρήθηκε ποτέ, κάποια τιμή πάνω από τις φυσιολογικές τιμές. Υπήρχαν όμως περιοχές, που η αρχική εικόνα έδειξε πολύ μεγάλη επιβάρυνση, όπως είναι τα Σελήνια και η Κυνόσουρα, το Ελληνικό στον Άγιο Κοσμά και στην Γλυφάδα, ενώ μικρή επιβάρυνση υπήρχε και σε κάποιους άλλους σταθμούς, η οποία όμως ήταν στο αρχικό στάδιο και γρήγορα οι τιμές επανήλθαν σε φυσιολογικά επίπεδα. Αναφέρομαι φυσικά στους ολικούς πετρελαϊκούς υδρογονάνθρακες.
Σας δείχνω την εξέλιξη των συγκεντρώσεων, στις δύο βασικές περιοχές που υπήρξε το πρόβλημα, όπου ήταν έντονη η επιβάρυνση. Πρώτη είναι το Ελληνικό και η Γλυφάδα. Στις 18/9 οι συγκεντρώσεις ήταν πολύ υψηλές, σε όλες τις περιπτώσεις, σε όλους τους σταθμούς δειγματοληψίας, με εξαίρεση την τέταρτη μαρίνα της Γλυφάδας. Όσο προχωρούσαν οι ημέρες και οι διαδικασίες της απορρύπανσης, τα επίπεδα αυτά, σταδιακά, μειώνονταν. Υπήρχαν βέβαια κάποιες αυξομειώσεις, οι οποίος οφείλονταν και στις διαδικασίες απορρύπανσης και, στις 2/11 καταγράφηκαν φυσιολογικές τιμές σε όλους τους σταθμούς δειγματοληψίας. Ενώ και στις 4/12, που έγινε η τελευταία δειγματοληψία, πάλι, οι συγκεντρώσεις ήταν φυσιολογικές. Και έχει και μια σημασία η Δευτέρα 4/12 όπου έγινε η δειγματοληψία, γιατί είχαν προηγηθεί έντονοι νοτιάδες, για αρκετές ημέρες, οπότε, υπήρχε και η σκέψη μήπως υπάρχει κάποια μεταφορά ρύπων προς την ακτή.
Όσον αφορά τα Σελήνια και την Κυνόσουρα και εδώ, στις 29/9, δηλαδή τις πρώτες μέρες του συμβάντος, οι συγκεντρώσεις ήταν πολύ υψηλές. Ήταν μια περιοχή η οποία επιβαρύνθηκε ιδιαίτερα από το συμβάν. Στις 23/10 δεν κατέστη δυνατό να ληφθεί κάποιο αντιπροσωπευτικό δείγμα, γιατί επιχειρούσε πολύ μεγάλος αριθμός ατόμων που έκαναν την απορρύπανση, ενώ, την Δευτέρα που μας πέρασε, 4/12, όπου έγινε η τελευταία δειγματοληψία, αφού είχαν ολοκληρωθεί και οι εργασίες καθαρισμού, οι συγκεντρώσεις κυμάνθηκαν σε φυσιολογικά επίπεδα.
Όσον αφορά τον ανοικτό Σαρωνικό, οι σταθμοί που βλέπετε στο σλάιντ, είναι οι σταθμοί δειγματοληψίας θαλασσινού νερού στον ανοικτό Σαρωνικό κόλπο. Φυσικά, πραγματοποιήθηκε δειγματοληψία και στην επιφάνεια, αλλά και σε διάφορα βάθη της στήλης του νερού, όπως σας είπα και προηγουμένως, έγινε δειγματοληψία σε έξι βάθη πλησίον του ναυαγίου της ΑΓΙΑΣ ΖΩΝΗΣ. Συγκεκριμένα, πήγαμε γύρω στα πενήντα μέτρα από το αντιρρυπαντικό φράγμα. Δεν μπορούσαμε να πλησιάσουμε πιο κοντά, για λόγους τεχνικούς. Και στις δύο δειγματοληψίες που έχουμε κάνει και το Σεπτέμβρη, αλλά και στα μέσα του Νοεμβρίου, τα επίπεδα των ολικών πετρελαϊκών υδρογονανθράκων στη στήλη του νερού, κυμάνθηκαν σε φυσιολογικά επίπεδα.
Όσον αφορά τα ιζήματα, στους ίδιους σταθμούς δειγματοληψίας, το Σεπτέμβρη, ελήφθησαν φυσικά και δείγματα ιζημάτων, τα οποία αναλύθηκαν με μεθόδους μοριακής ανάλυσης και πιο συγκεκριμένα, εναέρια χρωματογραφία και φασματομετρία μάζας. Έχει σημασία η μέθοδος μοριακής ανάκρισης και θα αναφερθούμε σε αυτό στη συνέχεια, έπειτα από κατάλληλη προεργασία.
Εδώ, σας παρουσιάζουμε κάποια αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, στη διαφάνεια αυτή, φαίνεται οι συγκεντρώσεις των αλειφατικών υδρογονανθράκων. Δεν θα μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι, οι αλειφατικοί  υδρογονάνθρακες είναι κύρια συστατικά του πετρελαίου και γι' αυτό μελετώνται.

Όπως βλέπουμε η εικόνα είναι, ότι οι συγκεντρώσεις κυμαίνονται σε αντίστοιχα επίπεδα ή και σε μερικές περιπτώσεις χαμηλότερα από ό,τι υπήρχαν παλαιότερα με βάση το αρχείο μετρήσεων του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και παρουσιάζουν μια αυξητική τάση από νοτιοανατολικά προς βορειοδυτικά, δηλαδή προς τη Σαλαμίνα, που είναι και η εικόνα που συνήθως παρατηρείται στα ιζήματα του Σαρωνικού.
Η ίδια εικόνα υπάρχει και στην περίπτωση των πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων μέρος των οποίων φυσικά είναι βασικά συστατικά του πετρελαίου, οπότε μελετώνται και μπορεί να δώσουν πολύ σημαντικές πληροφορίες για την πετρελαϊκή ρύπανση.
Τώρα η ερμηνεία αυτών των αποτελεσμάτων δεν μπορεί να είναι μια απλή ανάγνωση αριθμών, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ένα γεγονός, το οποίο είναι ότι και πριν το ναυάγιο του «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ» στο Σαρωνικό Κόλπο υπήρχε ανθρωπογενές αποτύπωμα που σχετίζεται με πετρελαιοειδή και φυσικά οφείλεται στη μεγάλη κίνηση των πλοίων και άλλες ανθρωπογενείς δραστηριότητες στην περιοχή.
Το ζητούμενο, λοιπόν, σε αυτή την περίπτωση είναι να μπορέσεις να ξεχωρίσεις με την ανάλυσή σου, εάν υπάρχει σύγχρονη επιβάρυνση ή εάν η επιβάρυνση οφείλεται στο ανθρωπογενές υπόβαθρο πετρελαιοειδών στην περιοχή.
Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε είναι η μοριακή ανάλυση, η οποία είναι μοριακή οργανική βιοχημεία ουσιαστικά, που μπορεί να σου δώσει αυτή την πληροφορία. Γνωρίζουμε πολύ καλά να εφαρμόζουμε αυτές τις τεχνικές, τις εφαρμόσαμε και από το μοριακό προφίλ των αλιφατικών και πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων, αλλά και λοιπούς διαγνωστικούς λόγους τους οποίους χρησιμοποιήσαμε είδαμε, ότι υπάρχει ήπια επιβάρυνση από το συμβάν σε τέσσερις σταθμούς.
Οι τέσσερις σταθμοί είναι πλησίον του «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ» και ανοιχτά της Γλυφάδας, του Αγίου Κοσμά και του Παλαιού Φαλήρου.
(Συνέχεια ομιλίας κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΡΙΝΟΥ, Μεταδιδακτορικού Ερευνητή από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.))
Η επιβάρυνση αυτή είναι μικρή σε σχέση με το υπόβαθρο, όμως καταγράφεται στα ιζήματα. Δηλαδή, σε αυτούς τους τέσσερις σταθμούς υπάρχει μια ήπια επιβάρυνση από το συμβάν.
Λαμβάνοντας φυσικά αυτό ως δεδομένο πραγματοποιήθηκε δεύτερη δειγματοληψία ιζημάτων στα μέσα Νοεμβρίου, όπου δειγματοληπτήσαμε σε ένα πολύ πιο πυκνό πλέγμα και φυσικά πραγματοποιήθηκε και δεύτερη δειγματοληψία στις ίδιες θέσεις που είχαμε πάρει την πρώτη φορά, προκειμένου να καταγράψουμε και να ερμηνεύσουμε τυχόν διαφοροποιήσεις.
Τα ιζήματα αυτά βρίσκονται στο τελικό στάδιο της ανάλυσης και τα συνολικά αποτελέσματα και των δύο δειγματοληψιών και η σχετική φυσικά επιστημονική ερμηνεία αυτών αναμένονται σύντομα και υπολογίζουμε μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου.
Αυτή είναι μια συνοπτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων των πετρελαϊκών υδρογονανθράκων και αργότερα θα μπορούμε να απαντήσουμε σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις.
Θα ακολουθήσει τώρα η κυρία Σύμπουρα με τα αποτελέσματα σχετικά με τις βενθικές βιοκοινωνίες.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει η κυρία Συμπούρα.
ΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΠΟΥΡΑ (Διευθύντρια Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας): Καλή σας ημέρα και από εμένα.
Η ιδιότητά μου είναι Βιολόγος – Ωκεανογράφος και θα σας μιλήσω για την αποτύπωση της κατάστασης των βενθικών βιοκοινωνιών στην υποπαράλια ζώνη και ειδικά σε βάθος από τα 20 μέχρι τα 50 μέτρα.
Το βένθος, λοιπόν, είναι ένα βιολογικό στοιχείο ποιότητας, το οποίο αποτελεί ένα πολύ αξιόπιστο στοιχείο της οικολογικής κατάστασης του θαλάσσιου οικοσυστήματος γενικότερα και χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της ποιότητας του περιβάλλοντος.
Λόγω της σταθερής του σχέσης και επαφής με το βυθό έχει αυτή την ιδιότητα να ολοκληρώνει την ποιότητα του οικοσυστήματος.
Στη συνέχεια παρατηρούμε εδώ σε αυτό το slide την υφιστάμενη οικολογική ποιότητα του Σαρωνικού Κόλπου στην περίοδο του Μαρτίου του 2017, δηλαδή, πριν το ατύχημα με τη βοήθεια ενός δείκτη διαβαθμισμένου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το Δείκτη Bentex που έχει αναπτυχθεί από το Ινστιτούτο μας και αποτελεί έναν δείκτη αξιολόγησης από τη χώρα μας και την Κύπρο και την Ελλάδα, της οικολογικής ποιότητας με βάση την Κοινοτική Οδηγία - Πλαίσιο για τα ύδατα.
Οι χρωματικές ζώνες ανταποκρίνονται στην καλή, υψηλή, μέτρια, πτωχή και κακή οικολογική ποιότητα με βάση πάντα τις βενθικές βιοκοινωνίες.
Η κατάσταση, όπως βλέπετε, στο Σαρωνικό Κόλπο είναι μέτρια στην περιοχή Ψυττάλειας – Κερατσινίου και στο νοτιοδυτικό άξονα που συμπίπτει με τη διασπορά του λήμματος των οργανικών αποβλήτων της Ψυττάλειας και οι υπόλοιπες περιοχές αξιολογούνται σε καλή οικολογική ποιότητα μέχρι και υψηλή σε κάποιο σημείο.
Στη συνέχεια βλέπουμε στη διαφάνεια τις διαχρονικές τάσεις, τις οποίες έχουν την τύχη να έχουμε διαθέσιμες στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), καθώς παρακολουθούμε συστηματικά με υπερ-δεκαετή διάρκεια. Δηλαδή, στο σημείο αυτό βλέπουμε από το 2000 μέχρι και σήμερα την εξέλιξη της οικολογικής ποιότητας στο Σαρωνικό, ενδεικτικά σε τέσσερις αντιπροσωπευτικές περιοχές, στην Ψυττάλεια, στο Φάληρο, στον Άγιο Κοσμά και στο Καβούρι. Όπως φαίνεται οι τάσεις είναι θετικές, δηλαδή η ποιότητα της βιο-κοινωνίας εξελίσσεται πολύ καλύτερα. Αυτό οφείλεται στην καλή αποδοτικότητα του έργου του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας που λειτουργεί εντατικά από το 2004 και μετά.
(Συνέχεια ομιλίας κυρίας ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΜΠΟΥΡΑ, Διευθύντριας Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας)
Επίσης, συνοψίζοντας τις επιπτώσεις της πετρέλαιο-ρύπανσης, οι οποίες χωρίζονται σε άμεσες ή βραχυπρόθεσμες. Σε επίπεδο οργανισμού είναι τοξικολογικές επιπτώσεις και σε επίπεδο πληθυσμού ή βιο-κοινωνίας αυτό εκφράζεται με τη μείωση πτώση του αριθμού των ειδών και των ατόμων. Όμως, υπάρχουν και έμμεσες ή μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, οι οποίες εκφράζονται με δομικούς δείκτες, δηλαδή αλλαγές στη σύνθεση της ποιότητας της βιο-κοινωνίας, τις οποίες μπορούμε να τις δούμε με τη χρήση δομικών δεικτών και των δεικτών οικολογικής ποιότητας που ανέφερα προηγουμένως. Με βάση, λοιπόν, την υπάρχουσα κατάσταση στους σταθμούς που έχουμε διαθέσιμους προ σύγκριση εξετάστηκε η αντίστοιχη κατάσταση σε οκτώ σταθμούς δειγματοληπτικά στις 20 - 21/09/2017 μετά το ατύχημα στο Σαρωνικό. Στη διαφάνεια βλέπουμε τη σύγκριση των βραχυπρόθεσμων δεικτών - που ανέφερα - δηλαδή του αριθμού των ειδών και των ατόμων. Έχουμε χωρίσει τη διαφάνεια σε περιοχές για να είναι πιο ευκρινής η ανάγνωση, όπου αριστερά είναι τα Σελήνια περιοχή ναυαγίου, ακολουθεί η Πειραϊκή και Ψυττάλεια, το Φάληρο, η Γλυφάδα, ο Άγιος Κοσμάς και η Βουλιαγμένη. Οι δύο δείκτες, ο αριθμός ειδών και ο αριθμός ατόμων (με τη ραβδωτή σκίαση) βλέπουμε ότι σε όλες τις περιπτώσεις είναι συγκρίσιμες έως και υψηλότερες μερικές φορές από τους αντίστοιχους σταθμούς, λίγο μεγαλύτερο βάθος, αλλά στην ίδια περιοχή.  Το μετά το ναυάγιο είναι η κόκκινη γραμμή και πριν το ναυάγιο είναι η μπλε γραμμή. Επίσης, ακολουθεί η αξιολόγηση της κατάστασης των σταθμών αυτών των οκτώ που εξετάστηκαν στη σύγκριση πάλι με την εικόνα των σταθμών των αντίστοιχων του 2016 και 2017. Πάλι στις αντίστοιχες περιοχές με το δείκτη οικολογικής ποιότητας, όπου η οικολογική ποιότητα είναι αντίστοιχη πάλι στις συγκρίσιμες περιοχές περίπου στην ίδια ζώνη. Η εικόνα, λοιπόν, είναι η ίδια, δηλαδή στην περιοχή της Ψυττάλειας Πειραϊκής είναι μέτρια, στην περιοχή των Σεληνίων είναι καλή, στο Φάληρο καλή, στον Άγιο Κοσμά καλή και στη Βουλιαγμένη και Καβούρι καλή.
Η εμπειρία μας από προηγούμενες ατυχηματικές περιπτώσεις πετρελαιορύπανσης στην Ελλάδα σχετικά με τις δυνατότητες ανάκαμψης των βυθικών βιο-κοινωνιών αφορούν μια περίπτωση του ναυαγίου του δεξαμενόπλοιου “Euroblaker X” το 2000 στον Ευβοϊκό και το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου “Sea Diamond” στην Καλντέρα της Σαντορίνης. Οι ποσότητες των καυσίμων που διέρρευσαν είναι σχετικά συγκρίσιμες και το βάθος είναι στα 30 μέτρα και πολύ βαθύτερα στην Καλντέρα. Η εμπειρία μας είναι ότι ένα μήνα μετά το ναυάγιο οι επιπτώσεις ήταν άμεσες και στις δύο περιπτώσεις στο σημείο του ναυαγίου. Οι διαδικασίες ανάκαμψης ξεκίνησαν έξι μήνες μετά και οκτώ μήνες μετά είχαν ολοκληρωθεί και το περιβάλλον είχε ανακάμψει στην προηγούμενη μορφή στον Ευβοϊκό. Επίσης, έξι μήνες μετά μεταφέρθηκε στις πλέον παράκτιες περιοχές και εκεί καθυστέρησε λίγο η ανάκαμψη. Στην περίπτωση της Σαντορίνης έξι μήνες μετά ξεκίνησε και πέντε χρόνια στο τέλος της παρακολούθησης είχαν ανακάμψει πλέον και οι μακροπρόθεσμοι δείκτες.
Εδώ ολοκλήρωσα τη δική μου παρουσίαση. Ευχαριστώ πολύ.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΓΓΛΕΖΗ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Τον λόγο έχει ο κ. Καραγεωργής.

ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗΣ (Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας): Καλημέρα σας, σας ευχαριστούμε πολύ.
Εγώ θα σας μιλήσω για την ανόργανη γεωχημεία. Πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι, εκτός από υδρογονάνθρακες, όταν έχουμε ένα πρόβλημα ρύπανσης με πετρέλαιο μπορούμε να το ανιχνεύσουμε και έμμεσα μέσω της περιεκτικότητας σε διάφορα μέταλλα.
Ξέρουμε από τη βιβλιογραφία, από τη δεκαετία του ’70, ’80 που ξεκίνησαν αυτές οι αναλύσεις, ότι το πετρέλαιο μπορεί να έχει κάδμιο, χρώμιο, κοβάλτιο, χαλκό, σίδηρο, μαγγάνιο, μολυβδαίνιο και ψευδάργυρο, αλλά τα κύρια μέταλλα τα οποία συναντάμε είναι το βανάδιο και το νικέλιο. Τα μέταλλα αυτά τα αναλύσαμε στο εργαστήριο και εδώ βλέπεται τον χάρτη - επιτρέψτε μου, κυρία Πρόεδρε, να πω ότι η οθόνη είναι πολύ μικρή για να δείξουμε αυτά που θέλουμε, γιατί έχουν και μια φινέτσα, μια λεπτομέρεια η οποία χάνεται, αλλά, τέλος πάντων, θα προσπαθήσω να τα πω προφορικά.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΓΓΛΕΖΗ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δυστυχώς, αυτά είναι να μέσα που διαθέτουμε.
ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗΣ (Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας): Προσπαθήστε να δείτε στον χάρτη τον μόνιμο σταθμό παρακολούθησης, τις μπλε κουκίδες, είναι αυτά τα οποία είπε η κυρία Σύμπουρα, που παρακολουθούνται συστηματικά από το ΕΛΚΕΘΕ από το τέλος της δεκαετίας του ’90 μέχρι σήμερα, με μελέτες, κυρίως, της ΕΥΔΑΠ, με χρηματοδότηση, δηλαδή, η οποία προέρχεται πλέον από τον ιδιωτικό τομέα, παρόλα αυτά, όμως, μ’ αυτή τη δυνατότητα έχουμε πάρα πολύ καλές πληροφορίες χρονοσειρών στην περιοχή και, ως εκ τούτου, μπορούμε να έχουμε και ασφαλή αποτελέσματα για ό,τι σας λέμε σήμερα. Οι κόκκινοι σταθμοί είναι οι επιπλέον σταθμοί που χρησιμοποιήσαμε για να δούμε τις πιθανές συνέπειες του ατυχήματος και, όπως βλέπετε, η περιοχή έχει μια πολύ μεγάλη κάλυψη και μια αρκετά ικανοποιητική λεπτομέρεια.
Ήθελα να σας δείξω και κάτι πιο χειροπιαστό. Αυτό είναι το κουτί με το οποίο παίρνουμε τα δείγματα στο καράβι. Είναι ένα κουτί από ανοξείδωτο ατσάλι 40 x 40 εκ. και βλέπετε ότι ο κουβάς αυτός ήταν γεμάτος με λάσπες. Αυτές οι λάσπες είναι από τη δειγματοληψία που έγινε το Σεπτέμβριο του 2017 εξαιτίας του ατυχήματος, προφανώς δεν μπορείτε να δείτε τις λεπτομέρειες, αλλά μπορώ να σας πω εγώ που ήμουν πάνω στο καράβι και οι συνάδελφοι που κάναμε την δειγματοληψία ότι το ίζημα, σε γενικές γραμμές, ήταν καθαρό, δεν υπήρχαν ίχνη πετρελαίου, δεν υπήρχε οσμή πετρελαίου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έτσι ήταν πάντα. Π.χ. στην επόμενη δειγματοληψία του Νοεμβρίου, ενώ οι περισσότεροι σταθμοί ήταν καθαροί, υπήρχαν δύο σημεία - εδώ βλέπετε ένα σταθμό κοντά στο «Αγία Ζώνη», εκεί με τον κόκκινο κύκλο υπάρχει ένα υπόλειμμα φρέσκιας πίσσας όχι παλιάς και, επίσης, νότια από την Ψυττάλεια, όχι και πολύ κοντά δηλαδή στο ναυάγιο, βρέθηκαν αντίστοιχα ίχνη τα οποία αναλύθηκαν στο εργαστήριο της οργανικής χημείας και πιστοποιήθηκε ότι είναι φρέσκια πίσσα. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι εμείς έχουμε έναν δειγματολήπτη ο οποίος είναι 40 x 40 εκ. και παίρνω 25 σταθμούς ή 50, δεν έχει σημασία. Είναι προφανές ότι δεν βλέπουμε όλη την έκταση του προβλήματος. Ό,τι αναλύσεις και να κάνουμε έχουν κάποιο βαθμό αβεβαιότητας γιατί δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι γίνεται σε ολόκληρο τον πυθμένα. Θα δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα στη συνέχεια.
Εδώ σας έχω βάλει αυτό το slide για να δείτε ότι το βαπόρι μας, το «Αιγαίο», έφτασε μια καραβιά απόσταση από το δίχτυ, δηλαδή, πραγματικά, εκεί που υπήρχε το πρόβλημα εκεί πήγαμε και κάναμε μετρήσεις και πήραμε τα δείγματα. Εδώ μπορώ να σας πω ότι πήραμε περίπου 8 κουβάδες δείγματα και βρέθηκε αυτό που βρέθηκε, αυτό το spot από την φρέσκια πίσσα κι εάν μπορώ να πω και την άποψή μου σχετικά με το αποτέλεσμα όλης αυτής της ιστορίας, φαίνεται ότι δεν μιλάμε σε καμία περίπτωση για μια εκτεταμένη ρύπανση. Αυτό, δηλαδή, το οποίο ειπώθηκε ότι υπάρχει ένα μαύρο σεντόνι κάτω στον πυθμένα και θα κάνει 30 χρόνια να εξαφανιστεί είναι αναληθές. Δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάπου πετρέλαιο. Μπορεί κάπου να έχει παγιδευτεί, να υπάρχουν μικρές λακκούβες, να υπάρχει πετρέλαιο κάπου το οποίο δεν μπορέσαμε να δειγματοληπτήσουμε γιατί δεν μπορούμε με τον δειγματολήπτη αυτόν να σαρώσουμε όλον τον πυθμένα, το καταλαβαίνετε, υπάρχουν άλλες προτάσεις για το τι θα γίνει.
Εδώ σας δείχνω τις κατανομές του βαναδίου και του νικελίου, αυτά τα μέταλλα τα βλέπετε, τα μελετήσαμε και τον Φεβρουάριο του 2016 στο αριστερό πάνελ, στη μέση είναι ο Μάρτιος του 2017 πριν το ατύχημα πάλι και δεξιά έχουμε τον Σεπτέμβριο του 2017, όπου βλέπετε ότι είναι και λίγο πιο μεγάλος ο χάρτης γιατί πήγαμε λίγο πιο νότια από το συνηθισμένο πλέγμα των αναλύσεων που κάνουμε. Τα χρώματα για να καταλάβετε, γιατί δεν θέλω να σας πω νούμερα, τα μπλε είναι πολύ καθαρά και τα κόκκινα είναι, όπως συνηθίζεται, τα πιο επιβαρυμένα.
Το πρόβλημα στον Σαρωνικό, συνάδελφοι, δεν είναι ούτε η Ψυττάλεια, ούτε η παράκτια ζώνη. Το πρόβλημα είναι η Ελευσίνα. Η Ελευσίνα έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την βλέπουμε πάντα κόκκινη. Είναι μικρός ο κόλπος, είναι στενός, δεν ανανεώνονται τα νερά από την ανατολική και την δυτική μεριά λόγω του ότι είναι ρηχά και έχει εγγενή προβλήματα λόγω της φυσικής του δομής και, φυσικά, γιατί υπάρχουν και τα άλλα θέματα με τις βιομηχανίες που τα γνωρίζετε πάρα πολύ καλά.
Παρόλα αυτά, όμως, αν επικεντρώσετε το μάτι σας, περίπου στο κέντρο του χάρτη, δηλαδή ανατολικά της Σαλαμίνας, βλέπετε ότι το χρώμα αλλάζει και εν γένει γίνεται πράσινο. Πράσινο για το πάνω πάνελ, που είναι το βαννάδιο και κίτρινο για το νικέλιο. Εκεί φαίνεται ότι έχουμε μια επίδραση από την Ψυττάλεια. Η Ψυττάλεια έχει κάνει πολύ καλό στον κόλπο, γιατί έχει μειώσει τα θρεπτικά, έχει μειωθεί η οργανική ρύπανση και αυτό έχει αποδειχθεί, έμπρακτα, από τις παραλίες, όπου ο κόσμος κάνει πλέον μπάνιο, ενώ εγώ όταν ήμουν πιτσιρικάς, δεν επιτρεπόταν το μπάνιο. Άρα, τα πράγματα πάνε καλύτερα, με τη βελτίωση του βιολογικού καθαρισμού. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν είναι ένα hot spot, όπου έχουμε κάποια μέταλλα, όπως είναι π.χ. αυτά τα δύο (βαννάδιο και νικέλιο), τα οποία είναι λίγο «τσιμπημένα».
Και εάν είχαμε ένα πιο λεπτομερή χάρτη, θα βλέπατε ότι ακριβώς εκεί που είναι ο αγωγός της Ψυττάλειας, είναι ένα σημείο, που, υπερτοπικά μεν, αλλά πραγματικά, υπάρχουν αυξημένες τιμές κάποιων ρύπων.
Τώρα, για να μην μείνει στο μυαλό σας αυτή η κόκκινη εικόνα και η κίτρινη εικόνα και έχετε τη δυσάρεστη αίσθηση ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, σας έχω μια καλύτερη εικόνα, η οποία είναι μόνον με χρώματα μπλε και πράσινα. Υπάρχει ένας δείκτης στη γεωχημεία, ο οποίος λέγεται «Συντελεστής Εμπλουτισμού». Κάθε μέταλλο και κάθε στοιχείο, στη φύση - εξαιρουμένων των οργανικών, που δεν υπάρχουν από φυσικές πηγές -,  έχει μια τιμή. Εάν αυτή η τιμή είναι μια φορά παραπάνω, την αποδεχόμαστε ως φυσική. Εάν είναι δύο φορές παραπάνω, το αποδεχόμαστε, επίσης. Από το 2 και παραπάνω, δηλαδή 2Χ και πάνω, αρχίζουμε και συζητάμε ότι κάτι δεν πάει καλά.
Αν δείτε λοιπόν, το βαννάδιο, στο πάνω πάνελ και το νικέλιο στο κάτω πάνελ, μεταξύ  Φεβρουαρίου 2016, Μαρτίου 2017 και Σεπτεμβρίου 2017, δεν έχει την παραμικρή μεταβολή. Εάν το βαννάδιο βρισκόταν μέσα στο πετρέλαιο, που εξαπλώθηκε, σε μεγάλες συγκεντρώσεις, θα άλλαζε, πραγματικά, το χρώμα. Πιστέψτε με ότι δεν θα ήτανε πράσινο εκεί πέρα, ούτε μπλε, θα ήταν κάτι άλλο.
Τώρα, για το νικέλιο μπορεί να δείτε και δύο κίτρινες ζώνες και να ανησυχήσετε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜΑΡΑΣ: (ομιλεί εκτός μικροφώνου) Σε κάποια πάνελ, όμως, το μπλε έγινε πράσινο.
ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗΣ (Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας): Κοιτάξτε να δείτε. Θα σας πω για αυτό το θέμα. Αυτές οι μικρο-μεταβολές δεν σημαίνει ότι καθάρισε, μέσα σε ένα χρόνο, ο κόλπος, ούτε, όμως, ότι βρώμισε.
Πρέπει να λάβετε υπόψη σας, το είπε και ο Υπουργός πριν - συγχωρήστε με, κύριε Σαντορινιέ, - ότι όταν συζητάμε για μεταβολές της μέσης τιμής μερικών μικρογραμμαρίων στο λίτρο, δεν σημαίνει ότι καθάρισε, δυστυχώς. Μακάρι να ήταν έτσι, γιατί σε δέκα χρόνια δεν θα είχαμε τίποτα. Είναι η φυσική μεταβλητότητα και η μεταβλητότητα δεν είναι ότι η μέτρησή μας δεν είναι σωστή, αλλά είναι ότι μια φορά το «κουτί» πέφτει εδώ και την άλλη παραπέρα. Όσο και να θέλει ο κόσμος να πιστεύει ότι ο πυθμένας είναι χειρότερα, σας λέω ότι δεν είναι. Θα μπορούσε να είναι, αλλά λίγο. Δεν είναι τιμές, που μας κάνουν να ανησυχήσουμε. Ωραία. Απλώς το λέω, για να μην καταθέσετε την άποψη ότι είναι καθαρότερα. Είναι ένα δείγμα, αλλά δεν σημαίνει ότι, σε δέκα χρόνια, θα είμαστε στο μηδέν. Αυτό δεν γίνεται.
Αυτό συμβαίνει, λοιπόν, στη φύση. Υπάρχει μια μεταβλητότητα. Ο πολύς κόσμος φαντάζεται ότι στα βαθιά, στη θάλασσα, είναι όλα ήσυχα, ότι δεν ακούγεται τίποτε και δεν συμβαίνει τίποτα, ότι είναι και σκοτεινά και δεν τα βλέπει κανένας, αλλά δεν είναι έτσι. Εκεί πέρα, υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος, που τον παρακολουθούμε εδώ και σαράντα χρόνια.
Εκτός από τα κλασικά, κάναμε και κάποια extreme πράγματα, στο Σαρωνικό, τα οποία τα έχουμε κάνει και στο παρελθόν και εκτός Ελλάδος. Υπάρχουν όργανα, τα οποία είναι οπτικά, δηλαδή βλέπουν πώς συμπεριφέρεται το πετρέλαιο μέσα στο νερό - όταν υπάρχει βέβαια, έτσι; -, διότι το πετρέλαιο συμπεριφέρεται ως σωματίδιο, είναι υδρόφοβο και ως εκ τούτου μπορούμε να το μετρήσουμε με διάφορα όργανα, τα οποία είναι αρκετά σοφιστικέ, αλλά, ουσιαστικά, συζητάμε για τη συμπεριφορά του φωτός και για το φθορισμό της χλωροφύλλης, που είναι φυσική ουσία και των διαλυτών οργανικών ουσιών, οι οποίες, ενδεχομένως, να είναι πετρέλαιο.
Τέλος, με ένα όργανο, το οποίο κάνει μέτρηση λέιζερ των σωματιδίων, κάτω από τη θάλασσα, μπορούμε να δούμε πολλά χαρακτηριστικά των σωματιδίων, μεταξύ των οποίων και του πετρελαίου, εάν υπήρχε.

(Συνέχεια ομιλίας του κ. ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗ, Διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας)
Παρόλα αυτά, σε όλες τις μετρήσεις, ακόμα και δίπλα στον ναυάγιο, μετά από πολύ προσεκτική ανάλυση, δεν αποδώσαμε κάποια σωματίδια σε αιώρηση, τα οποία να έχουν σχέση με το πετρέλαιο.
Και να πούμε και κάτι, έτσι για να υπερηφανευτούμε, εμείς οι «πτωχοί» Έλληνες δανείσαμε, το 2010, ένα όργανο, σαν αυτό που χρησιμοποιήθηκε στον Σαρωνικό, τον περασμένο μήνα, για το Deep Oil Horizon 2010. Τους το δανείσαμε και μας πλήρωσαν, κιόλας. Πήραμε 30 χιλιάδες ευρώ. Νομίζω ήταν μια επιτυχία. Είμαστε στην αιχμή της επιστήμης, παρόλα τα προβλήματα που έχει χώρα και το παρακολουθούμε από κοντά.
Για την ιστορία, να σας πω γι' αυτό το διάγραμμα, μιας και έχω την ευκαιρία. Το πετρέλαιο, εκεί πέρα στο Deep Oil Horizon, που ήταν μεταξύ 800 και 1000 εκατόμετρων, αποδομήθηκε, γιατί το φάγανε τα μικρόβια και έτσι, σιγά-σιγά, άρχισε να εξαφανίζεται.
Να περάσω στα συμπεράσματα, τα οποία είναι οργανωμένα στα ύδατα και στα ιζήματα και μετά έχουμε μια ταξινόμηση μεταξύ παράκτιας ζώνης και ανοιχτής θάλασσας. Στην αρχή των μετρήσεων είδαμε έντονη πετρελαϊκή επιβάρυνση στο Ελληνικό, Γλυφάδα, Σαλαμίνα και ειδικότερα στα Σελήνια, όπως σας έδειξε ο κ. Παρινός, μέχρι την όγδοη δειγματοληψία όλα τα στοιχεία για τους προληπτικούς πετρελαϊκούς υδρογονάνθρακες μειώθηκαν και έχουν φθάσει σε επίπεδα θεωρούμε φυσιολογικά και αποδεκτά για αυτές τις περιοχές. Σε ό,τι αφορά το θαλασσινό νερό που συλλεχθεί και από την ανοικτή θάλασσα, σε κάθε περίπτωση ήταν σε φυσιολογικά επίπεδα από την αρχή η οποία ήταν 21 με 22 Σεπτεμβρίου, λίγες μέρες μετά το ατύχημα.
Πάμε τώρα στα ιζήματα, τα ιζήματα έχουν ιδιαίτερη αξία γιατί είναι ένας διαχρονικός δείκτης του τι συμβαίνει μέσα στη θάλασσα, το νερό κινείται γρήγορα, έχει πολύ γρήγορα μεταβλητότητα, αλλά το ίζημα είναι εκεί και παραμένει δεκαετίες και είναι ένας τρόπος αποτύπωσης όλων των διαδικασιών, καλών και κακών που συμβαίνουν στο περιβάλλον. Όλα καταλήγουν στο ίζημα. Τι είδαμε λοιπόν; Οι αλειφατικοί και πολύ-κυκλικοί υδρογονάνθρακες, έχουν μείνει στα ίδια επίπεδα, πριν και μετά το ατύχημα. Η μοριακή ανάλυση παρόλα αυτά, μια πολύ εξειδικευμένη ανάλυση, έδειξε ότι υπήρχε κάποια επίδραση, ήπια μεν, αλλά υπήρχε, σε συγκεκριμένες περιοχές εξαιτίας του ατυχήματος.
Επειδή πολλοί συνάδελφοί ρωτούν πού το ξέρετε ό,τι είναι καινούργια η πίσσα και δεν είναι παλιά, αυτό ακριβώς κάνει η μοριακή ανάλυση, θα σου δείξει με λεπτομέρεια του πότε είναι η πίσσα. Είναι εξειδικευμένη μέθοδος, δεν μπορώ να σας την εξηγήσω, αλλά αυτό κάνει. Μετά είδαμε και κάποια άλλα στοιχεία, όπως το βανάδιο και το νικέλιο, που όπως είδατε και πιστεύω φάνηκε σε διαφάνειας, δεν έχουν σχέση με το ναυάγιο, δεν έχουν διαφοροποίηση. Πάμε τώρα στις βιο-κοινωνίες, με τον ίδιο τρόπο που συμπεριφέρεται το ίζημα, το ίδιο πράγμα κάνει και το βένθας. Το βένθας είναι εκεί και δεν πηγαίνει πουθενά, δεν μπορεί να σηκωθεί να φύγει, δεν είναι ψάρι, οπότε, αντικατοπτρίζει πολύ καλά το τι συμβαίνει μέσα στο περιβάλλον.
Είδαμε λοιπόν ότι τόσο οι βραχυπρόθεσμοι, όσο και οι μακροπρόθεσμοι δείκτες σε ό,τι αφορούν το βένθος και τη σχέση του με το πετρέλαιο-ρύπανση, έχουν δείξει πολύ καλή οικολογική ποιότητα, που είναι αντίστοιχη με τις μετρήσεις που έχει το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. από το 1999 - 2000. Η σύνθεση των κοινωνιών, δηλαδή, ο αριθμός των ειδών και η ποικιλία είναι η αναμενόμενη, σύμφωνα με τον τύπο του ιζήματος, άρα, δεν υπάρχουν εκπλήξεις. Θέλω να κάνω μια επισήμανση, σας το είπα και πριν, αλλά θέλω να επανέλθω, δεν μπορούμε να κλείσουμε το θέμα και να πούμε ότι δεν υπάρχει πουθενά πετρέλαιο στον πυθμένα, διότι δεν έχουμε κοιτάξει τον πυθμένα με οπτικά μέσα.
Η δική μου γνώμη και του Ινστιτούτου, είναι ότι είναι μια δουλειά η οποία θα πρέπει να γίνει, και έχει γίνει συζήτηση με τον Υπουργό, έχει δρομολογηθεί, πρέπει να γίνει επίσκεψη στα βαθιά, με ένα ρομποτικό σύστημα, το οποίο λέγεται ARV remote operate vehicle, το οποίο διαθέτει το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και θα μπορέσουμε να κάνουμε διάφορες διαδρομές από την μεριά του ατυχήματος, μέχρι την ακτή της Αττικής, για να δούμε το εάν υπάρχουν κάποιες παγίδες φυσικές, που έχουμε κρατήσει υλικό, θα το δούμε και επίσης υπάρχει για τα πιο ρηχά, ένα άλλο σύστημα που λέγεται Drop camera, που είναι μια βιντεοκάμερα που την
(Συνέχεια ομιλίας, κ. Αριστομένη Καραγεωργή, Διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας)
 κρεμάμε και την σέρνουμε, κατά κάποιο τρόπο και πιστεύω ότι πολύ σύντομα τα ξεκινήσουν αυτές οι δουλειές για τα ρηχά.
Άρα, έχουμε ένα κομμάτι, Drop camera για τις καταδύσεις στα ρηχά, το οποίο θα αρχίσει άμεσα και ένα κομμάτι το οποίο είναι το ARV για οπτική παρατήρηση για τα βαθιά, μέχρι τα 90 μέτρα βάθος, το οποίο θα ακολουθήσει. Θα ήθελα να σας πω κάτι και είναι και προσωπική μου άποψη, νομίζω ότι είναι και όλων των συναδέλφων από το Ινστιτούτο, είμαστε άτυχοι που έγινε αυτό το ατύχημα, όμως είμαστε τυχεροί γιατί δεν έγινε καταστροφή, αλλά θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ό,τι εάν γινόταν κάπου αλλού, δεν θα είχαμε τέτοιους μηχανισμούς αντιδράσεις. Τον Σαρωνικό τον ξέρουμε γιατί είναι η αυλή μας και εύκολα ή δύσκολα τον επισκεπτόμαστε εδώ και δεκαετίες.
Εάν γινόταν αυτό, στο Ιόνιο, δεν θα μπορούσαμε ούτε να κινητοποιηθούμε τόσο άμεσα γιατί το κόστος είναι τεράστιο. Αν πούμε, ότι γινόταν στην Καβάλα, στην Πάτρα ή σε ένα μεγάλο λιμάνι, δεν υπάρχει αυτός ο μηχανισμός, ώριμος εκεί, εδώ έχουμε ένα ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. με το καράβι να είναι στον Πειραιά και βγήκαμε σε λίγες ημέρες και κάναμε τη δουλειά. Πιστέψτε με, θα ήταν πολύ πιο δύσκολα και ίσως ακόμα πιο χειρότερα. Δεν έχουμε χρονοσειρές, δεν έχουμε γνώση του τι συμβαίνει στην Πάτρα, στη Θεσσαλονίκη, στην Αλεξανδρούπολη, σε μεγάλα λιμάνια και καλώ εσάς όπου είστε η Πολιτεία, να λάβετε υπόψη σας ότι η χώρα χρειάζεται ένα πρόγραμμα στρατηγικό που να καταγράφουν αυτά τα θέματα.
Επειδή έτυχε να είμαι και στην επιτροπή των υδρογονανθράκων και στην διαβούλευση για τους υδρογονάνθρακες στη Δυτική Ελλάδα, στο Ιόνιο και Νότια από την Κρήτη, σας λέω ότι είναι το μείζον θέμα που βάζουμε εμείς σαν ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και σαν επιστήμονες, ότι αυτό το πράγμα πρέπει να μπει στο τραπέζι και πρέπει να το υποστηρίξει η Πολιτεία. Δεν θα το υποστηρίξουν οι πετρέλαιο-εταιρείες. Καμία πετρέλαιο-εταιρεία δεν θα έρθει να ενδιαφερθεί να κάνει μελέτες τέτοιου είδους, παρά θα πάνε να κάνουν μια μελέτη έξω από τη γεώτρηση τους και άντε γεια.
Ως εκ τούτου, λοιπόν, πρέπει να μας βοηθήσετε να στήσουμε μια μηχανή, που θα κάνει παραγωγή γνώσης για το Ιόνιο και νότια από την Κρήτη και φυσικά όλες τις άλλες θάλασσες, απλώς,  λέω για αυτές γιατί εκεί θα γίνει, ενδεχομένως, η εξόρυξη των υδρογονανθράκων, για να έχουμε μια γνωστή την οποία την χρωστάμε στη χώρα.
Εμείς είμαστε έτοιμοι. Πρέπει να μας βοηθήσετε εσείς τώρα.
Κύριε Υπουργέ, δεν διαφωνώ, αλλά πρέπει να το κάνουμε πράξη.
Σας ευχαριστούμε πολύ που μας υποστηρίζετε και νομίζω, ότι είναι για το καλό της χώρας.
Τελειώνοντας θα ήθελα να σας πω, ότι θα κάνουμε οπτικές παρατηρήσεις σε παράκτιες τομές σε συγκεκριμένα σημεία που είδαμε κάποια προβλήματα από τα 20-30 μέτρα μέχρι τα ρηχά -όπως σας είπα με καταδύσεις και trop camera, θα συνεχίσουμε με κάθε μέσο να καταγράφουμε τη χημική ρύπανση στο νερό και στα ιζήματα και θα μιλήσουμε για την οικολογική ποιότητα με μεγαλύτερη ασφάλεια το καλοκαίρι, που θα αναπτυχθούν κάποιοι οργανισμοί που ανθίζουν  εκείνη την περίοδο, όπως είναι τα μακρό φύκι ……
Επιπλέον, για να δούμε τη βιοσυσσώρευση σε μύδια, θα κάνουμε τέτοια πειράματα στον Άγιο Κοσμά -που είναι εκεί το παλιό μας Ινστιτούτο, ακόμα σε λειτουργία- για να δούμε τι θα γίνει. Αυτά υπολογίζουμε, ότι θα είναι έτοιμα τον Μάρτιο του 2018.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΓΓΛΕΖΗ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Και εμείς σας ευχαριστούμε πολύ, κύριε Καραγεώργη. Πριν περάσω στην επόμενη ομιλήτρια, θα ήθελα να καλωσορίσω - γιατί δεν το ανακοινώσαμε στην αρχή στην Επιτροπή μας- τον κύριο Γραμματά Δημήτρη, Ειδικό Γραμματέα της νεοσυσταθείσας Γενικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος. Του ευχόμαστε «σιδεροκέφαλος και φυσικά ελπίζουμε και θεωρούμε, επειδή είσθε και παλιός γνώριμος  της Επιτροπής, ότι θα έχετε μια πολύ καλή συνεργασία με την Επιτροπή μας.
Θα συνεχίσουμε με τις εταιρείες απορρύπανσης στην αρχή με την εταιρία «Σπανόπουλος», το λόγο έχει η κυρία Θεοδώρα Μαρουσοπούλου, Υπάλληλος στο τμήμα Επιχειρήσεων -Τομέας Έρευνας- Διάθεσης και Αντιρύπανσης.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΑΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ (Υπάλληλος στο τμήμα Επιχειρήσεων-Τομέας Έρευνας- Διάθεσης και Αντιρύπανσης): Καλή σας μέρα. Ονομάζομαι Θεοδώρα Μαρουσοπούλου και εργάζομαι στον Τομέα Ερευνών και Διάσωσης της αντί ρύπανσης του όμιλου «Σπανόπουλος».
Θα αναφερθώ, στην ενεργή συμμετοχή της εταιρίας μας, στις εργασίες για την καταπολέμηση και περιορισμό της ρύπανσης που προκλήθηκε από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ». Ένα πλοίο κατασκευής του 1972 με χωρητικότητα 3250 τόνων, το οποίο όπως γνωρίζουμε βυθίστηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 10ης Σεπτεμβρίου νότιο δυτικά της νησίδας Αταλάντης, ενώ ήταν αγκυροβολημένο και φορτωμένο.
Μετά τη βύθιση του «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» η πλοιοκτήτρια εταιρεία ανέθεσε στην εταιρεία μας το έργο της αντιμετώπισης και του περιορισμού των συνεπειών του ναυαγίου στο θαλάσσιο περιβάλλον, το οποίο και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την τεχνική εταιρία προστασίας περιβάλλοντος, μια εταιρεία εξειδικευμένη στο χώρο της αντί ρύπανσης και στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, στην οποία αναθέσαμε το συντονισμό για τον καθαρισμό των ακτών με επικεφαλή και συντονιστή τον κ. Βασίλη Μαμαλούκα, συνοδοιπόρο σε αυτή την προσπάθεια.
Επιπλέον, σε αυτή την προσπάθεια  είχαμε την αμέριστη συνεργασία και συνδρομή όλων των εξειδικευμένων εταιρειών. Μάλιστα αξίζει να αναφερθεί, ότι για πρώτη φορά όλες οι ειδικευμένες εταιρείες στο χώρο της αντί ρύπανσης συνέβαλαν ενεργά στην αντιμετώπιση του περιστατικού υπό την επιστασία, επίβλεψη και συντονισμό του εθνικού συντονιστή  περιστατικού ρύπανσης της Αρχής Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος και του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Με αυτό το στόχο, από την πρώτη στιγμή της ανάθεσης μέχρι και σήμερα, το εξειδικευμένο προσωπικό μας επιχειρεί με πλωτά και χερσαία μέσα, τόσο στο σημείο βύθισης, όσο και περιμετρικά του ναυαγίου.
Πέρα από την άμεση αντιμετώπιση οι ομάδες μας σχεδίασαν και υλοποίησαν μια σειρά από στοχευμένες ενέργειες, ώστε να μειωθεί κατά το δυνατό ο κίνδυνος για το περιβάλλον. Συνοπτικά αναφέρουμε τα εξής:
Κινητοποιήσαμε άμεσα και μεταφέραμε στο σημείο του ναυαγίου πλωτά μέσα, αντιρρυπαντικά σκάφη και καταδυτικό συνεργείο με σκοπό τον περιορισμό διαρροής ποσοτήτων πετρελαιοειδών καυσίμων και λοιπών ρυπογόνων ουσιών.
Ξεκινήσαμε και ολοκληρώσαμε εργασίες στεγανοποίησης με αποτέλεσμα την εξάλειψη των διαρροών.
Ποντίσαμε τριπλή σειρά πλωτών φραγμάτων γύρω από το ναυάγιο.
Κάναμε χρήση επαρκών μηχανικών μέσων περισυλλογής, καθώς και άλλων μέσων και εξοπλισμό για να αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά τη θαλάσσια ρύπανση.
Θα δούμε τώρα ένα βίντεο από τις πρώτες ημέρες δράσης στην περιοχή του ναυαγίου και όλη τη διαδικασία κατά τη διάρκεια απάντλησης του φορτίου.

(Στο σημείο αρχίζει η προβολή του βίντεο)

Από τις 9 και 10 της 12ης Σεπτεμβρίου χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των συνεργείων μας που επιχειρούσαν επιτόπου επιτεύχθηκε η  στεγανοποίηση του πλοίου και ο ουσιαστικός περιορισμός της διαρροής πετρελαίου. Στις 13 Σεπτεμβρίου ξεκίνησαν οι
Συνέχεια ομιλίας κυρίας ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΜΑΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ,
Υπαλλήλου του Τμήματος Επιχειρήσεων – Τομέα Έρευνας, Διάθεσης και Αντιρρύπανσης της Εταιρείας «Σπανόπουλος»
 εργασίες απάντλησης φορτίου πετρελαιοειδών από τις δεξαμενές φορτίου του ναυαγίου, όπου και ολοκληρώθηκαν στις 26 Σεπτεμβρίου, απαντλώντας στο μέγιστο δυνατό το φορτίο και τα καύσιμα του πλοίου.
            Παράλληλα θα ήθελα να επισημάνω, όπως ήδη έχει προαναφερθεί, ότι στη μάχη για την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας συνέβαλε το δεξαμενόπλοιο Ακταία ΟSRV εξοπλισμένο με ειδικό ραντάρ ανίχνευσης πετρελαιοκηλίδων και ελαιοσυλλέκτες, που διατέθηκε από τον ευρωπαϊκό οργανισμό για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Επιπλέον, χρησιμοποιήθηκαν 8.000 μέτρα πλωτό φράγμα, το οποίο αναπτύχθηκε σε 28 διαφορετικά σημεία, επτά αντιρρυπαντικά σκάφη επιχειρούμενα σε όλη τη θαλάσσια περιοχή, 20 σκάφη εργασίας, ένας πλωτός γερανός υποστήριξης εργασιών στην περιοχή του ναυαγίου, 5 ρυμουλκά σκάφη, 10 ελαιοσυλλέκτες, τα skimmers, 17 βυτιοφόρα κενού ή αποθήκευσης πετρελαιοειδών, 16 άλλου τύπου φορτηγά, 43 οχήματα, 3 γερανοφόρα οχήματα διαφόρων τύπων και δυναμικότητας υποβρύχιες αντλίες και κυρίως πάνω από 350 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων σε 22 διαφορετικές ακτές έκτασης 24 χιλιομέτρων πραγματοποιούν εργασίες καθαρισμού και ανάκτηση πετρελαίου  με χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού και ειδικών μεθόδων απορρύπανσης στα πληγέντα σημεία από το ναυάγιο, Σαλαμίνα, λιμάνι Πειραιά, Πειραϊκή και κατά μήκος των παραλιών και νότια της αττικής ακτογραμμής.
Συγκεκριμένα στη Σαλαμίνα, περιοχή όπου επλήγη σημαντικά από τη θαλάσσια ρύπανση, από τις πρώτες μέρες επιχειρούν  εξειδικευμένα συνεργεία άνω των 130 ατόμων ειδικών αντιμετώπισης ρύπανσης, καθαριστών  και δυτών.
Μετά από ένα μήνα τεράστιας προσπάθειας στις 17 Οκτωβρίου, με την ολοκλήρωση καθαρισμού των ακτών Παλαιού Φαλήρου και συγκεκριμένα από τον κυματοθραύστη Μαρίνας Φλοίσβου - Πινακοθήκη Δήμου Παλαιού Φαλήρου- παραλίες Φλοίσβου, Μπάτη έως και Εδέμ, επιθεωρήθηκαν οι ακτές και παραδόθηκαν στην τοπική αρχή.
Οι εργασίες εκτελέστηκαν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο σχέδιο καθαρισμού που είχε υποβληθεί και στο επιθυμητό υψηλό επίπεδο. Το σύνολο της ακτογραμμής διαπιστώθηκε από την επιθεώρηση ότι είχε καθαριστεί σε πλήρως ικανοποιητικό βαθμό, χωρίς ίχνη ρύπανσης είτε πάνω στις αμμώδεις ακτές, είτε και στις προβλήτες και βράχους, ούτως ώστε η ακτογραμμή να καταστεί άμεσα προσβάσιμη στους δημότες.
Στις εν λόγω ακτές τοποθετήθηκαν πλωτά φράγματα και απομακρύνθηκαν οι επιπλέουσες και εγκλωβισμένες ποσότητες πετρελαιοειδών.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επιλεκτικός καθαρισμός της ακτής με περισυλλογή φυκιών, απορριμμάτων και απομάκρυνση βαρέας ρυπανθήσας άμμου και βοτσάλων. Οι εναπομένουσες ποσότητες σερυπαντί απομακρύνθηκαν με τη μέθοδο της επιτόπιας έκπλυσης, το λεγόμενο flashing.
Τα τμήματα της βραχώδους ακτής και οι κατασκευές, προβλήτες και κυματοθραύστες, καθαρίστηκαν με μηχανήματα υψηλής πίεσης και χρήση απορροφητικών υλικών, για την ανάκτηση των ποσοτήτων πετρελαιοειδών που προέκυψαν.
Τα απορροφητικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν και τα περισυλλεχθέντα βαριά ρυπασμένα υλικά, τοποθετήθηκαν σε σακούλες βαρέου τύπου, big bags και στη συνέχεια απομακρύνθηκαν από την περιοχή, προς τελική διάθεση, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων.
Ομοίως, στις 19 Οκτωβρίου, επιθεωρήθηκαν οι ακτές του Πειραιά και διαπιστώθηκαν χωρίς ίχνη ρύπανσης. Στις 5 Δεκεμβρίου, ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν οι ακτές της Σαλαμίνας, από την Άκρα Κυνοσούρα έως την παραλία Σελινίων και την ευρύτερη περιοχή Τούρλα Σαλαμίνας.
Σήμερα που μιλάμε, υπάρχουν μικρά ενεργά μέτωπα που παραμένουν στην περιοχή της Γλυφάδας, στην περιοχή ΠΙΚΠΑ και στη Σαλαμίνα, στην περιοχή των Σελινίων, όπου  (Συνέχεια ομιλίας κ. ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΜΑΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ, Υπαλλήλου του Τμήματος Επιχειρήσεων, του Τομέα Έρευνας, Διάθεσης και Αντιρύπανσης )
πραγματοποιούνται κάποιες εργασίες καθαρισμού του βυθού από εξειδικευμένα συνεργεία, περίπου 30 ατόμων και δυτών.
Όπως προαναφέρθηκε, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την ανέλκυση του ναυαγίου, εκδόθηκε η σχετική άδεια ανέλκυσης και το σύνολο του πλωτού εξοπλισμού, ένας πλωτός γερανός ελκτικής ισχύος 1.300 τόνων, ένας βοηθητικός γερανός 260 τόνων, ρυμουλκά σκάφη και αντιρρυπαντικά σκάφη, επιχείρησαν στην περιοχή για την ανέλκυση του ναυαγίου.

Οι εργασίες ανέλκυσης του «Αγία Ζώνη ΙΙ», ολοκληρώθηκαν δυόμισι μόλις μήνες μετά τη βύθισή του και διήρκεσαν πέντε ημέρες. Το πλοίο, κατόπιν εντολής της πλοιοκτήτριας εταιρίας, μεταφέρθηκε σε προσωρινό σημείο εναπόθεσης, σε εγκαταστάσεις στη Σαλαμίνα και είναι στα χέρια των ανακριτικών αρχών.
Θα ήθελα να τονίσω, βλέποντας αυτό το βίντεο, ότι τόσο χάρη στη συλλογική προσπάθεια των ιδιωτικών εταιρειών όσο και του κρατικού φορέα, καταφέραμε να αποκαταστήσουμε στο μέγιστο την περιβαλλοντική ζημία και να εξαλείψουμε τον κίνδυνο που θα μπορούσε να προσβάλει σε μεγαλύτερο βαθμό το περιβάλλον.
Επίσης, καταφέραμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα να στηρίξουμε και να χρηματοδοτήσουμε ένα τόσο μεγάλης κλίμακας και υψηλών απαιτήσεων έργο. Θεωρούμε, η εταιρία «Σπανόπουλος» και όλοι οι συνεργάτες, ότι αναλάβαμε και διαχειριστήκαμε το συγκεκριμένο έργο με υψηλότατο αίσθημα ευθύνης, κατανοώντας και σεβόμενοι πλήρως το ενδιαφέρον και την ανησυχία, όχι μόνο της τοπικής αλλά και ευρύτερα της ελληνικής κοινωνίας.
Ευχαριστώ πολύ.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΓΓΛΕΖΗ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κι εμείς ευχαριστούμε.
Ο κ. Μαμαλούκας, έχει το λόγο.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΜΑΛΟΥΚΑΣ ( Διευθυντής του Τμήματος Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος της Εταιρίας «Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος»): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Η ιδιότητά μου είναι γενικός συντονιστής των εργασιών, είμαι διευθυντής στην εταιρία «Τεχνική Προστασία Περιβάλλοντος». Στο περιστατικό αναφέρθηκαν προηγουμένως όλοι οι ομιλητές, όπως και ο Υπουργός και ο Υφυπουργός.
Ήταν μια μεγάλη διαρροή, το μεγαλύτερο μέρος έφυγε άμεσα με τη βύθιση, έγινε τις νυχτερινές ώρες, η μικρή απόσταση από τις ακτές ήταν αυτό που δεν μας έδωσε ουσιαστικά καθόλου χρόνο αντίδρασης και βέβαια πρέπει να μην ξεχνάμε, ότι είναι πολύ δύσκολο να ανακτήσει κανείς το πετρέλαιο στην ανοιχτή θάλασσα, δηλαδή λίγο πολύ, είναι αναπόφευκτο να έχουμε μια ρύπανση των ακτών και  εδώ πέρα είχαμε μια ρύπανση, η οποία έπιασε ένα μεγάλο μέρος της ακτής που οποία ονομάζουμε «Αθηναϊκή Ριβιέρα», από τον Πειραιά μέχρι τη Γλυφάδα και σε πολύ μικρότερο βαθμό σε μερικά άλλα σημεία και πολύ υψηλό βαθμό ρύπανσης είχαμε στη Σαλαμίνα, όπου ήταν και το πρώτο σημείο που ρυπάνθηκε.
Βλέπετε ορισμένες εναέριες εικόνες από την ρύπανση και αυτή είναι η ιδιαιτερότητα σε αυτό το συγκεκριμένο περιστατικό, ότι είχαμε μια ποσότητα πετρελαίου που έφτασε και ήρθε σε επαφή με μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Αθήνας, που αποτελεί την πρόσβαση στη θάλασσα, ουσιαστικά όλης της πρωτεύουσας.
Αμέσως μόλις είχαμε μια εικόνα της έκτασης της ρύπανσης, άρχισε να λειτουργεί το συντονιστικό Όργανο που αναφέρθηκε στο Υπουργείο Ναυτιλίας, το οποίο μας έδωσε τη δυνατότητα να κινηθούμε όσο το δυνατόν ταχύτερα. Υπήρχε ένας καθημερινός διάλογος, καθορίστηκαν από την αρχή οι στόχοι, που οι στόχοι ήταν σαφείς, να εξαλειφθεί κάθε είδος ρύπανσης στην ακτή και από κει και πέρα είχαμε τη δυνατότητα να μπούμε και σε λεπτομέρειες, στα τεχνικά μέσα που ήταν διαθέσιμα, να αναλύσουμε τις μεθόδους, να (Συνέχεια ομιλίας του κ. Βασίλη Μαμαλούκα, Διευθυντή του Τμήματος Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος της εταιρείας «Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος»)
θέσουμε χρονοδιαγράμματα και καθημερινά να γίνεται και ο προγραμματισμός και ο απολογισμός των εργασιών, με την συμμετοχή και των Δήμων και βέβαια και των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, οι οποίοι συνεχώς παρακολουθούσαν τις εργασίες και σε ό,τι αφορά στις μεθόδους και σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των αποβλήτων.
Τα κριτήρια της επιλογής της μεθόδου έχουν να κάνουν με την χρήση της ακτής και το είδος της ακτής και βέβαια κάποιες προτεραιότητες τις οποίες θέσαμε από την αρχή, που είχαν να κάνουν με καθαρά περιβαλλοντικούς στόχους, που ήταν η ελαχιστοποίηση των αποβλήτων, η πλήρης απαγόρευση της χρήσης των χημικών και βέβαια μια, κατά το δυνατόν, ταχύτερη παράδοση.
Η Σαλαμίνα, όπως σας είπα, ήταν το πρώτο και μεγαλύτερο μέτωπο, το οποίο διήρκησε χρονικά τη μεγαλύτερη περίοδο και είναι ένας τρόπος να σας δείξω και τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν.
Αρχικά προσπαθήσαμε να μαζέψουμε το πετρέλαιο το οποίο είχε φτάσει κοντά στην ακτή, με χρήση διατάξεων κενού, όπως βλέπετε στις φωτογραφίες, με χρήση ελαιοσυλλεκτών σκίνερ, με βυτιοφόρα και στη συνέχεια να μπορέσουμε να καθαρίσουμε το πετρέλαιο το οποίο είχε εισχωρήσει και στα βαθύτερα στρώματα της ακτής, το οποίο προσπαθούσαμε με χρήση αντλιών και αέρα, να το κάνουμε να επιπλεύσει και αποδείχθηκε ότι ήταν μια εξαιρετικά αποτελεσματική μέθοδος. Στη συνέχεια σε ακτές οι οποίες ήταν βραχώδεις, έπρεπε να γίνει πλύσιμο, είτε με χαμηλή πίεση, είτε με υψηλή πίεση και να μαζευτούν οι ποσότητες οι οποίες ήταν καθαρά σε υγρή μορφή, ουσιαστικά είχαμε να κάνουμε με πετρέλαιο το οποίο είχε καθίσει πάνω στην ακτή.
Εφαρμόσαμε επίσης μια μέθοδο, που μας βοήθησε να μειώσουμε τον όγκο των αποβλήτων, που ήταν να πλένονται όλα τα υλικά, αυτά τα οποία μαζεύαμε, μέσα σε αυτές τις μπετονιέρες που βλέπετε, με χρήση ζεστού νερού και το αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Βγάζαμε πολύ γρήγορα ποσότητες, οι οποίες ήταν πλήρως καθαρισμένες και με αυτό τον τρόπο, πάνω από 3.000 τόνοι υλικών μπορέσαν και καθαρίστηκαν και επιστράφηκαν στην ακτή, χωρίς να αλλοιωθεί και ο χαρακτήρας της ακτής με αυτό τον τρόπο.
Εδώ βλέπετε μερικές εντυπωσιακές εικόνες και βλέπετε την Κυνοσούρα, που ήταν μια «θάλασσα πετρελαίου» και στην επόμενη εικόνα, που είναι από τις αρχές Νοεμβρίου, ήδη είχαμε φτάσει σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Το τελευταίο κομμάτι της ακτογραμμής που τελείωσε είναι το θεατράκι που βρίσκεται στον όρμο των Σεληνίων, εκεί είχαμε πάρα πολύ πετρέλαιο που έφτασε εκεί, το οποίο μαζεύτηκε, τα βράχια καθαρίστηκαν σε βάθος, αναποδογυρίστηκαν, ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχει το παραμικρό ίχνος πετρελαίου.
Και πάμε να δούμε τώρα ένα θέμα, το οποίο ήδη αναφέρθηκε και από τον κ.Καραγιώργη προηγουμένως, για τα βυθισμένα πετρέλαια.
Καταρχήν, είναι σημαντικό να καταλάβουμε γιατί βυθίστηκαν τα πετρελαιοειδή, τα οποία προήλθαν από τη βύθιση του  «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ». Είναι σαφές, αναφέρεται και στη βιβλιογραφία, το διαπιστώσαμε και εμείς, ότι η βύθιση έχει να κάνει με το είδος του πετρελαίου, το οποίο είναι πολύ κοντά στο ειδικό βάρος του νερού και μόλις προσλάβει μέσα στη μάζα του κάποια ιζήματα, την ξεπερνάει και φτάνει να βυθιστεί κυρίως μπροστά στην ακτή.
 Εκεί ακριβώς συναντήσαμε εμείς τα περισσότερα πετρέλαια, είχαν τη μορφή(προβολή διαφάνειας), ήταν σχετικά απλή η  περισυλλογή τους και γινόταν με χειρωνακτικές μεθόδους κυρίως από τα συνεργεία των δυτών και σε μικρότερα βάθη ακόμα και από πεζούς τεχνικούς. Τα εντοπίσαμε εμείς με επενδυτικά συνεργεία σε μικρά βάθη μέχρι τα 15 μέτρα περίπου φτάσαμε, επικεντρωθήκαμε στην περιοχή που έχουμε τις αμμώδες ακτές που έχουμε και την καταβύθιση, και εφαρμόσαμε και κάποιες άλλες μεθόδους με drown, τα οποία μας έδωσαν τη δυνατότητα να εντοπίσουμε που είναι καθαρά και που δεν είναι και στη συνέχεια να κάνουμε την επαλήθευση με τους δύτες.
(Συνέχεια ομιλίας κ. ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΜΑΛΟΥΚΑ, Διευθυντή του  Τμήματος  Προστασίας  Θαλάσσιου Περιβάλλοντος της εταιρείας  «Τεχνική  Προστασίας  Περιβάλλοντος»)
Το EΛΚΕΘΕ έχει τις δυνατότητες με την παρασυρόμενη κάμερα να κάνει έναν ευρύτερο έλεγχο και σε άλλες περιοχές για να επιβεβαιώσει αυτό το οποίο θεωρούμε ότι συμβαίνει τελικά μόνο σε εκείνα τα σημεία που βυθίστηκε το πετρέλαιο και εκεί παρέμεινε.
Αυτές ήταν οι περιοχές στις οποίες εντοπίσαμε εμείς βυθισμένα πετρέλαια, βλέπετε εδώ πέρα, είναι η Σαλαμίνα. Έχουν μείνει κάποια μικρά κομμάτια. Να πω, ότι οι εργασίες έχουν τελειώσει στη Σαλαμίνα, δεν υπάρχουν πλέον εργασίες απορρύπανσης ακτής. Οι μόνοι  οι οποίοι εργάζονται εδώ είναι οι δύτες, όπως αναφέρθηκε και ο κ. Σαντορινιός προηγουμένως.
Πετρέλαια βυθισμένα εντοπίσαμε σε σχετικά μεγάλη έκταση και στη Γλυφάδα και σε πολύ μικρότερη έκταση μπροστά από αμμώδεις παραλίες κατά μήκος της ακτής. Όλες αυτές οι ποσότητες έχουν μαζευτεί με χειρωνακτικές μεθόδους, εκτός από ένα σημείο στο Kart  Ελληνικού που χρησιμοποιήσαμε ένα εκσκαφέα , γιατί ήταν σε μικρό βάθος και συγκεντρωμένες σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Αυτή τη μορφή έχουν, αν τα δει κανείς αυτή είναι ορθοφωτογράφηση από το drown και αυτή τη μορφή έχει το χειρότερο σημείο που ήταν ακριβώς εκεί πέρα στο λιμνιώνα. Κομμάτια δηλαδή πετρελαίου, τα οποία έχουν καθίσει πάνω ακριβώς από το βυθό. Δεν αναμείχθηκαν με το βυθό, και  αυτό είναι το ευτύχημα και μπορέσαμε έτσι να μπορέσουμε να τα συλλέξουμε.
  Ήταν σημαντικό να αποδοθεί πάλι στους χρήστες και αυτή είχε την έννοια η παράδοση και οι εικόνες αυτές ήταν που χαρακτήρισαν τη ρύπανση στα αρχικά της στάδια. Πολύ γρήγορα είχαμε ολοκληρώσει σε αυτά τα κομμάτια, όπως και στο παλαιό Φάληρο, στον Άλιμο, στο Ελληνικό και στη συνέχεια στη Γλυφάδα. Στη Γλυφάδα  ένα μεγάλο κομμάτι είχε εγκλωβιστεί σε κάποια σημεία σε αυτή την περιοχή που ονομάζεται Ballox και το οποίο συλλέχθηκε με μηχανικά μέσα.
Όλα αυτά τα οποία μαζέψαμε   μεταφέρθηκαν με τον έλεγχο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, των επιθεωρητών περιβάλλοντος και διατέθηκαν σε νόμιμες ευκολίες υποδοχής. Οι ποσότητες είναι καταγεγραμμένες μέχρι το τελευταίο κιλό σας δίνω μια ιδέα από τις παραδόσεις εδώ πέρα, μιλάμε για τα υγρά και εδώ πέρα είναι τα στερεά απόβλητα. Η ανέλκυση του ναυαγίου δείχνει ακριβώς ότι είχαμε μεγάλες ποσότητες πετρελαίου και ήταν επιτακτική η ανάγκη ανέλκυσης του, προκειμένου να εξαλειφθεί ο κίνδυνος ρύπανσης. Ευτυχώς, αυτή τη στιγμή είμαστε σε θέση να μπορούμε να ελέγξουμε καλύτερα τι υπήρχε εκεί και δεν υπήρχε στο βυθό όπου βρισκόταν βυθισμένο το πλοίο.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΓΓΛΕΖΗ (Πρόεδρος της Επιτροπής) : Το λόγο έχει ο κ. Πλακιωτάκης.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, κύριοι Υπουργοί, καταρχήν βρισκόμαστε σήμερα όλοι εδώ σε αυτή τη συνεδρίαση, επειδή ακριβώς υπήρξε εγκληματική αμέλεια από πλευράς Κυβέρνησης και τεράστιες πολιτικές ευθύνες, διότι αν είχε δράσει έγκαιρα και είχε εφαρμόσει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, διότι ακούστηκε ότι δεν υπήρχε νομοθετικό πλαίσιο. Προφανώς υπάρχει και είναι το Προεδρικό Διάταγμα 55, κωδικοποίηση του ν.743, όπου εφαρμόζεται τοπικά, περιφερειακά, εθνικά σχέδια αντιμετώπισης ρύπανσης  από πετρέλαιο, ενεργοποιούνται όλοι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς.

Βεβαίως, ακούσαμε, πολλές ανακρίβειες, πολλά ψέματα, είναι η γνωστή τακτική Γκέμπελς, λέμε-λέμε ψέματα και κάτι θα μείνει στο τέλος. Επειδή, ελέγχθηκαν πολλά, επιτρέψτε μου να βάλω τα πράγματα στη θέση τους.
Καταρχήν, οι κύριοι Υπουργοί, μίλησαν, ότι για πρώτη φορά χωρίς επιβάρυνση του δημοσίου γίνονται ανελκύσεις ναυαγίων. Είναι το πρώτο ψέμα.
Ανελκύσεις ναυαγίων έχουν γίνει και στο παρελθόν.
Eπειδή είναι εδώ και η ευκαιρία Σπανόπουλος, ρωτήστε την εταιρία Σπανόπουλος, στην περίπτωση του «Γιουσούφ Κεμπιόγλου» το Σεπτέμβριο του 2014, όπου έγινε προσάραξη βόρεια της Μύκονου, εάν ανελκύστηκε ή δεν ανελκύστηκε το συγκεκριμένο πλοίο, με 200 τόνους πετρέλαιο και 204 κοντέινερ. Το πρώτο είναι αυτό.
Δεύτερον, φορτηγό πλοίο «Good Face» στις βόρειες ακτές της Άνδρου. Η τρίτη περίπτωση ανέλκυσης, είναι του «NOOR-M» στη Ρόδο. Η τέταρτη περίπτωση, είναι η ανέλκυση του ρυμουλκού Άρτεμις 5 στο λιμάνι της Κιάτου. Αυτές είναι μόνο λίγες από τις περιπτώσεις, οι οποίες δεν επιβαρύνθηκε το ελληνικό δημόσιο, ούτε με ένα ευρώ.
Επιπλέον, επειδή, κ. Κουρουμπλή, λέτε πάρα πολλές φορές ότι είσαστε οικολογικά και περιβαντολλογικά ευαίσθητοι, ότι ποτέ στο παρελθόν, δεν είχαν αναληφθεί ανάλογες πρωτοβουλίες.
Θα ήθελα να σας ενημερώσω, λοιπόν, ότι με ευθύνη του Ο.Λ.Π. από το 2003 έως σήμερα, έχουν ανελκυστεί και έχουν κοπεί για λαμαρίνες 120 ημιβυθισμένες ή βυθισμένες φορτηγίδες, καθώς 40 μεσαίου μεγέθους πλοιάρια, από μικρά δεξαμενόπλοια ή ρυμουλκά αλιευτικά υδροπτέρυγα.
Άρα, ανάλογες πρωτοβουλίες, έχουν αναληφθεί και στο παρελθόν.
Επιπλέον, πρέπει να πούμε την αλήθεια, κύριε Κουρουμπλή, ότι σε πολλές περιπτώσεις το κόστος ανέλκυσης του πλοίου, είναι πολύ μεγαλύτερο από την αξία crap του συγκεκριμένου πλοίου ή συγκεκριμένων πλοίων. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.
Επιπλέον, υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει την ανέλκυση αυτών των ναυαγίων.
Επίσης, αυτό που θέλω να τονίσω, είναι το εξής. Τελικά, κύριε Κουρουμπλή, μας είπατε, όταν επιμόνως σας ρωτήσαμε στη Βουλή, τελικά ποιος φταίει για το συγκεκριμένο ναυάγιο; Μας είπατε, «ε και τι θέλετε να κάνω εγώ; Το είπα στον Αρχηγό και ο Αρχηγός ή το Λιμενικό Σώμα, ανέλαβε την επιχείρηση». Αυτό δεν είπατε;
Κύριε Κουρουμπλή, πρέπει να ξεκαθαρίσετε τελικά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Όπως σας είπα, εάν μου επιτρέπετε, ότι πρέπει να είστε διαβασμένος σε αυτά….. (ομιλεί εκτός μικροφώνου)
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΓΓΛΕΖΗ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ πολύ, κύριε Υπουργέ, στο μικρόφωνο.
Κύριε Υπουργέ, θα έχετε την δυνατότητα να απαντήσετε στη συνέχεια.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, εσείς δεν είστε διαβασμένος.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Να διαβάσετε το τι λέει ο νόμος.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ: Εσείς δεν είστε διαβασμένος.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής):.. ποιος έχει την ευθύνη. Ο νόμος τι λέει;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ: Ο νόμος τι λέει;
Εγώ, ξέρω, τι λέει ο νόμος.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Τι λέει ο νόμος;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ: Εσείς αναλάβατε, όμως.…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Σε μια περίπτωση κρίσης, ποιος έχει την ευθύνη;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ: Αφήστε με να ολοκληρώσω, εγώ σας άκουσα με πολύ μεγάλη προσοχή. Εσείς αναλάβατε…..
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΓΓΛΕΖΗ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Υπουργέ, με συγχωρείτε, θα έχετε την δυνατότητα να απαντήσετε στο τέλος σε όλα τα ερωτήματα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ: Ο κ. Κουρουμπλής, ανέλαβε από μόνος του την ευθύνη. Την πρώτη ημέρα, μας έλεγε, ότι το ελέγχω το περιστατικό. Τη δεύτερη ημέρα, μας έλεγε, ότι η κατάσταση είναι περιορισμένη στη Σαλαμίνα και το απόγευμα είχε πάει μέχρι το Σούνιο. Την τρίτη ημέρα, μας έλεγε, ότι πρέπει να πάμε για μπάνιο.
Βέβαια, στην εβδομάδα επάνω, ανέλαβε το συντονιστικό υποτίθεται, ο κύριος Σαντορινιός, αλλά, όλα αυτά, σας είπα, κύριε Υπουργέ, προβλέπονται από το π.δ. 55. Και η πραγματικότητα είναι, ότι -επαναλαμβάνω, επειδή δεν ήσασταν στην αρχή της τοποθέτησής μου- σήμερα, εάν δεν είχατε ενεργήσει άμεσα, δεν θα βρισκόμασταν στην σημερινή ενημέρωση. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Εγώ, θα πω το εξής. Πότε έχει δίκιο το Λιμενικό;
Εγώ, θέλω σήμερα το Λιμενικό να τον συγχαρώ δημοσίως, για την εξάρθρωση του κυκλώματος των ναρκωτικών.
Σήμερα έχει δίκαιο το Λιμενικό ή όταν είπατε εσείς, ότι το Λιμενικό τελικά έχει την επιχειρησιακή ευθύνη για την αντιμετώπιση του ναυαγίου;
Εσείς, κύριε Κουρουμπλή, από μόνος σας, αναλάβατε την πολιτική και την επιχειρησιακή ευθύνη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής):….. επιτέλους αυτή είναι η διαφορά σήμερα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ: Αναλάβατε από μόνος σας, την πολιτική και επιχειρησιακή ευθύνη.
Γνωρίζω πάρα πολύ καλά τα επιχειρησιακά υπουργεία, ο Υπουργός έχει την πολιτική ευθύνη, αυτός που έχει την επιχειρησιακή ευθύνη, είναι ο Αρχηγός. Αλλά εσείς αναλάβατε ταυτοχρόνως και την πολιτική και την επιχειρησιακή ευθύνη, για να ξέρουμε και τι λέμε. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Επίσης, μέχρι σήμερα ξέρετε τελικά με βάση δικές σας εισηγήσεις ποιος ανέλαβε την ευθύνη; Οι σκοποί του Λιμενικού τμήματος Κερατσινίου, αυτοί ανέλαβαν την ευθύνη, ο κλάδος επιθεώρησης εμπορικών πλοίων, διότι μας είπατε ότι ανελκύσατε το ναυάγιο. Έχετε κάποια πρώτα συμπεράσματα να μας πείτε τελικά τι έφταιγε; Γιατί μιλάμε για τις απόλυτα νορμάλ και φυσιολογικές συνθήκες, ούτε πρόσκρουση είχαμε, ούτε προσάραξη είχαμε, με νηνεμία στην καρδιά του Πειραιά, αυτή είναι η πραγματικότητα και τελικά είχαμε ένα ναυάγιο που μόνο του δεν είχαμε δει.
Μας είπατε επίσης, ότι για πρώτη φορά ο ….έρχεται στην Ελλάδα. Μα δεν είχαμε ποτέ σε τέτοια έκταση μεγέθους ρύπανση ποτέ. Και μας λέτε επίσης, ότι δεν είμαστε περιβαλλοντικά και οικολογικά  ευαίσθητοι. Διατηρείτε το προνόμιο της περιβαλλοντικής και οικολογικής ευαισθησίας. Κύριε Κουρουμπλή, αυτά να τα πείτε αλλού, διότι σας είπα, λέτε ψέματα, βέβαια σας βαρύνει το παλιό σας πολιτικό παρελθόν, αλλά εν πάση περιπτώσει, αυτή είναι η πραγματικότητα.
Επίσης, αυτό που θέλω να πω και νομίζω ότι  έχει αξία, είναι ότι αναφερθήκατε και τότε βέβαια εγώ πήρα το λόγο και σας είπα για την εξής διάταξη. Μιλήσατε για το θέμα της πετρέλευσης. Ότι πρέπει τάχα,  βάλατε στο  νόμο, ότι όλα αυτά πρέπει να γνωστοποιούνται στο Λιμενικό Σώμα κάθε 12 ώρες πριν. Αυτό δεν είπατε;
Κατ’ αρχήν, νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει και το οποίο θα σας το καταθέσω αν δεν σας το έχουν δώσει οι σύμβουλοί σας, γιατί δεν κάνετε καμία πρωτοτυπία κύριε Κουρουμπλή, είναι η παρ. 2 του άρθρου 7, όλα αυτά θα τα καταθέσω κυρία Πρόεδρε, επειδή ο κ. Κουρουμπλής πάλι πιάστηκε αδιάβαστος, παρ. 2 του άρθρου 7 του π.δ. 293/86, άρθρο 11 του Γενικού Κανονισμού Λιμένος, προϋποθέσεις και μέτρα ασφαλείας για την παραλαβή πετρελαιοειδών καταλοίπων από πλοία, απόφαση Υφυπουργού Οικονομικών περί τελωνειακών διαδικασιών εφοδιασμού πλοίων, απόφαση Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών του κ. Μπέζα 2008. Τι λέει αυτή; Τα δεξαμενόπλοια ανεξαρτήτως χωρητικότητας και διαστάσεων που μεταφέρουν αφορολόγητα καύσιμα για να εγκριθούν ως μεταφορικά εφοδιαστικά, πρέπει να έχουν εγκαταστήσει αυτόματο σύστημα προσδιορισμού ταυτότητας  
(Συνέχεια ομιλίας κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη)
πλοίων automatically edification system AIS, το ίδιο εγκεκριμένο μεταφορικά εφοδιαστικά, θα πρέπει να έχουν εγκαταστήσει το ανωτέρω σύστημα μέχρι 30.9.2008. Βέβαια, υπάρχει ….
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής) : Μέχρι σήμερα λοιπόν, αφού από το 2008 προβλέπεται. Το κάνατε;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ : Υπάρχει …. Τα οποία θα τα καταθέσω. Εσείς τι κάνατε κύριε Κουρουμπλή τόσο διάστημα;
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΓΓΛΕΖΗ (Πρόεδρος της Επιτροπής) : Κύριε Υπουργέ, θα μιλήσετε στο τέλος.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ : Άρα, κύριε Κουρουμπλή θεσμικό πλαίσιο υπάρχει. Ελέγχους κάνατε; Εσείς από μόνο σας βγάλατε τα πολιτικά συμπεράσματα και προχωρήσατε σε νομοθετικές ρυθμίσεις, χωρίς καν να τις έχετε μελετήσει. Να σας πω και κάτι; Τι να περιμένει κανείς από μια κυβέρνηση που αντί να έρχεται σήμερα να απολογείται για τις τεράστιες διαστάσεις που πήρε το συγκεκριμένο ναυάγιο και όσον αφορά το θέμα της ρυπάνσεως, εσείς λέτε κύριε Κουρουμπλή ότι οι παραλίες είναι πιο καθαρές από πριν. Άρα, με βάση αυτά που είπατε σήμερα και με βάση αυτά που ακούμε, θα πρέπει να αφήνουμε εσάς να ρυπαίνετε τις παραλίες και να έρχεστε μετά να τις καθαρίζετε. Αυτό θέλετε να κάνετε; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Την ώρα που δεν έχουν ολοκληρωθεί οι τεχνικές μελέτης διευθέτησης του βυθού, την ώρα που δεν έχουν βρεθεί οι επιπτώσεις τους στους θαλάσσιους οργανισμούς, εσείς έρχεστε με ασόβαρο τρόπο και λέτε, ότι παραδίνουμε τις παραλίες, δηλαδή το αυτονόητο, πιο καθαρές από πριν.
Αυτό, κύριε Κουρουμπλή, είναι, τουλάχιστον, ασόβαρο και εκτίθενται και τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, η ιστορία του Λιμενικού Σώματος, όταν με κουστωδία αξιωματικών και του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος κάνετε περιοδείες δήθεν για παράδοση - παραλαβή παραλιών.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΓΓΛΕΖΗ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει η κυρία Μανωλάκου.
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Ο ρυπαίνων πληρώνει, το επαναλαμβάνετε πολλές φορές.
 Εμείς δεν συμφωνούμε και το ξέρετε καλά, ότι το Κ.Κ.Ε. δεν συμφωνεί με αυτό το δόγμα, γιατί απαλλάσσει αυτόν που ρυπαίνει από την τιμωρία. Δηλαδή, ο καθένας με τον παρά του, επειδή θα πληρώσει μένει ατιμώρητος.
Ταυτόχρονα, όμως, το ναυάγιο αυτό δείχνει, ότι ο ρυπαίνων δεν πληρώνει κιόλας για όλη την καταστροφή που έκανε.
Εμείς σας ρωτάμε: Το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. κάνει ένα σωρό δειγματοληψίες, δουλεύει, αλλά υπάρχει υποχρηματοδότηση εκ μέρους της Κυβέρνησης, γιατί μόνο τους μισθούς των εργαζομένων πληρώνει ενώ για  το υπόλοιπο ερευνητικό έργο και τη δραστηριότητά του καμία χρηματοδότηση.
Αυτά ποιος θα τα πληρώσει;
Δεν είναι, επιπλέον, κόστος;
Οι υπηρεσίες του κράτους, το Λιμενικό, αυτά ποιος θα τα πληρώσει;
Λέτε, ότι το κράτος δεν πλήρωσε τίποτα και, επιπλέον, απαλλάσσεται ο ρυπαίνων από την ευθύνη;
Ήρθατε εδώ να μας πείτε για την ανέλκυση του δεξαμενόπλοιου. Βεβαίως, έτσι έπρεπε να γίνει.
Τι θα έπρεπε να γίνει, δηλαδή;
Κάνατε το αυτονόητο.
(Συνέχεια ομιλίας κυρίας ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ)
Τι θα έπρεπε να κάνετε;
Να αφήσετε το πλοίο – ρυπαντή μέσα στο λιμάνι, αυτό που μαύρισε το Σαρωνικό;
Εξάλλου, υπάρχει η νομοθεσία την οποία οφείλετε να εφαρμόσετε.
Από όλη αυτή τη διαδικασία βγάλατε συμπεράσματα για το τι ελλείψεις και τι ανεπάρκειες υπάρχουν;
Τι συμπεράσματα βγάλατε για να αποφεύγονται τέτοια ναυάγια; Δηλαδή, έλεγχο προληπτικό, αλλά αυτά που είπε ο κ. Φάμελλος δεν αποτελούν προληπτικό έλεγχο.
Εσείς τι έχετε κάνει;
Με άλλοθι, βεβαίως, το ναυάγιο του περασμένου Σεπτέμβρη προωθήσατε μια νομοθεσία που καταργείτε τους όποιους ελέγχους έκανε το κράτος περνώντας εξ ολοκλήρου την έκδοση πιστοποιητικών αξιοπλοΐας στους ιδιωτικούς νηογνώμονες.
Εδώ που τα λέμε, σε αυτό έχετε απόλυτη σύμπνοια με τη Ν.Δ., γιατί δεν σας βλέπουμε να τσακώνεστε για τους κρατικούς ελέγχους. Για τα ανούσια τσακώνεστε και μάλιστα διατυμπανίζετε, ότι το κράτος αναλαμβάνει τον έλεγχο των νηογνωμόνων και ότι θα προστατεύει την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα και στο περιβάλλον, δηλαδή, κοροϊδία στην κυριολεξία.
Επίσης, σχετικά με τις αποζημιώσεις για αυτούς που καταστράφηκαν που είναι μικροί εργαζόμενοι, αλλά και μικροεπιχειρηματίες που επλήγησαν και που πληρώνουν το βαρύ τίμημα της καπιταλιστικής σας ανάπτυξης, ούτε αποζημίωση δεν έχουν πάρει και για αυτούς που τη δικαιούνται οι όροι είναι τόσο αυστηροί, που αμφιβάλλω αν θα καταφέρουν να αποζημιωθούν.
Εσείς, όμως, αυτό που εφαρμόζετε είναι αυτό που έκαναν και οι προηγούμενες Κυβερνήσεις της Ν.Δ. και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. «θες φοροαπαλλαγή γίνε εφοπλιστής», αυτό κυκλοφορεί.
Δεύτερον, όταν ξεσπάει ένα τέτοιο ναυάγιο τι χρειάζεται να γίνεται άμεσα και γρήγορα; Βγάλατε συμπεράσματα; Για παρέμβαση, για να μειώνονται στο ελάχιστο οι επιπτώσεις;
Εδώ ειπώθηκαν και από τους ερευνητές του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Α. πράγματα, ότι, δηλαδή,  εάν ήταν σε άλλες περιοχές δεν θα μπορούσαν να το αντιμετωπίσουν.
Το λέω γιατί με την ανάπτυξη των υδρογονανθράκων θα αναπτυχθούν και  οι μεταφορές, συνεπώς και οι κίνδυνοι.
 Εδώ δεν μπορεί να υπάρχει  υποχρηματοδότηση, όπως κάνετε με το ΙΓΜΕ, το οποίο το υποχρηματοδοτείτε μέχρι να το κλείσετε και επιτίθεστε και στους εργαζόμενους, γιατί δεν θέλετε τον κρατικό έλεγχο στη ληστεία του ορυκτού πλούτου.
Και τι συμπεράσματα βγάζετε για να υπάρχουν οι ελάχιστες επιπτώσεις. Δηλαδή, τι χρειάζεται σε εξοπλισμό, σε μέσα, σε ανθρώπους;
Τρίτον, ειπώθηκαν τα αποτελέσματα και όλα καλά με τα αποτελέσματα. Η αλιεία επιτρέπεται στην συγκεκριμένη περιοχή; Απ’ ότι γνωρίζω απαγορεύεται και δεν έχει ακόμα καθαριστεί. Το κύριο πρόβλημα είναι ο βυθός. Γιατί μπορεί το πλοίο θαλάσσιος ρυπαντής να πήγε στην περιοχή Αμπελάκια της Σαλαμίνας, έχει τοποθετηθεί πλωτό φράγμα για προληπτικούς λόγους, περιφρουρείται για να συνεχιστούν βεβαίως και οι εργασίες καθαρισμού και ειπώθηκε για εξαντλητικό σχέδιο αποκατάστασης και του πυθμένα του Σαρωνικού, άρα θέλουμε να μας πείτε πληροφορίας για το χρόνο και τα μέσα; Επίσης, θα συνεχιστεί και η ανέλκυση του “Sea Diamond” στο λιμάνι της Σαντορίνης; Ακόμα, τι θα γίνει σχετικά με άλλα ναυάγια που προκαλούν προβλήματα στις περιοχές που υπάρχουν;
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΓΓΛΕΖΗ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Τον λόγο έχει η κυρία Μεγαλοοικονόμου.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΕΓΑΛΟΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Υπουργέ, επισκέφτηκα χθες το ΕΛΚΕΘΕ. Θαύμασα πραγματικά την εργασία που κάνουν με τα μέσα που διαθέτουν. Συμφωνώ με την κυρία Μανωλάκου, διότι υπάρχει υποχρηματοδότηση και αυτή η προσπάθεια που κάνουν είναι μεγάλη. Φυσικά δεν λαμβάνουν την κατάλληλη χρηματοδότηση, ώστε να κάνουν τις μετρήσεις σε όλο το πλάτος του προβλήματος. Είναι εθελοντική η μέτρησή τους. Λαμβάνουν χρηματοδοτήσεις από ιδιωτικούς φορείς. Το κυριότερο είναι ότι μας έδωσαν τα στοιχεία για τα ύδατα σε βάθος 30 και 50 μέτρων και σε μεγαλύτερο βάθος, αλλά σχετικά με τις κοντινές μετρήσεις προς τις ακτές που πυθμένα αν υπάρχουν ιζήματα και πετρελαιοειδή δεν έχουν γίνει. Αυτές κοστίζουν πάρα πολύ. Εσείς με ελαφρά τη καρδία κύριε Υπουργέ εγκαινιάσατε προχθές την παραλία της Σαλαμίνας. Κάνατε πάρα πολύ καλά. Όμως τις μετρήσεις επί της παραλίας, στην άμμο, ποιος τις κάνει; Δηλαδή, αν θυμηθώ τη γιαγιά μου που πήγαινε και έκανε αμμόλουτρα, έσκαβε την άμμο και έμπαινε μέσα στην άμμο και σκεπαζόταν, τώρα είναι εξασφαλισμένη; Μπορείτε να μου απαντήσετε; Κάνει αυτή τη μέτρηση το ΕΛΚΕΘΕ; Πλύνατε και την άμμο; Επίσης, το εγγόνι μου που θα σκάψει με το κουβαδάκι; Πλύθηκε η άμμος; Είναι εξασφαλισμένη η παραλία; Έχω διαβιβάσει πολλές ερωτήσεις στο Υπουργείο Υγείας και στο Υπουργείο Εσωτερικών και έχω τις απαντήσεις που μου έστειλαν.
Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις του ταμείου που ήταν 5 εκατ. ευρώ είχατε πει ότι μπορεί να καταθέσουν οποιοιδήποτε να πάρουν τα χρήματά τους. Προσωπικά έκανα έρευνα σε όλες τις ψαροταβέρνες και μίλησα με τους καταστηματάρχες. Ο κ. Σαντορινιός μου είχε πει ότι θα καταθέσω τον περσινό Οκτώβριο και θα συγκριθεί με τον φετινό αν έχει μείωση η δουλειά τους. Σας απαντώ κύριε Υπουργέ ότι τον Οκτώβριο να είχαν ένα μήνα δουλειά και τον φετινό Οκτώβριο να μην έχουν. Βλέπετε ότι μέχρι τον Δεκέμβριο σας πληροφορώ ότι δεν δουλεύουν οι ψαροταβέρνες. Μάλιστα μην πω ότι επισκέφτηκα την παραλία στο Λαγονήσι και ήταν ψαροταβέρνες οι οποίες σερβίραν μπιφτέκια. Δεν τρώγαμε ψάρια. Λοιπόν,  ο τζίρος αυτών που θα κλείσουν, όταν κλείσουν, δεν θα μπορούμε να τον συγκρίνουμε. Θα συγκρίνουμε όταν κλείσουν.  
            Τώρα, μια άλλη ερώτηση. Εγώ θέλω να ρωτήσω το ΕΛΚΕΘΕ εάν έχει κάνει μετρήσεις στα ιζήματα κοντά στην παραλία. Μπορούμε να κάνουμε άφοβα μπάνιο; Ποιος θα υπογράψει ότι οι παραλίες μπορούν να δοθούν και να κολυμπάμε άφοβα; Έχω κάνει στον Υπουργό Υγείας ερώτηση, αλλά δεν μου έχει έρθει η απάντηση, για το ποιος θα αναλάβει την ευθύνη. Θα την αναλάβει ο Υπουργός Υγείας; Ο Υπουργός Εσωτερικών; Ο Υπουργός Ναυτιλίας; Πείτε υπεύθυνα «θα κάνετε μπάνιο». Εάν μετά από 10 χρόνια βγουν πορίσματα και πουν ότι το δέρμα έχει πάθει βλάβες, γιατί πάντα μετά από 10 χρόνια γίνονται οι έρευνες, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη; Ο Υπουργός Υγείας που θα έχει υπογράψει ότι παραδίδει τις παραλίες άφοβα και κάντε μπουρμπουλήθρες και πίνετε νερό; Εγώ θα θαφτώ στην άμμο και μετά θα πάω να κάνω μετρήσεις. Μάλιστα, εάν θυμάστε, στο Υπουργείο Ναυτιλίας είπα ότι θα παίρνω ποτηράκια,  ουροσυλλέκτες και θα τα πηγαίνω στο Χημείο του Κράτους, δεν ήξερα ότι υπήρχε το ΕΛΚΕΘΕ! Αλλά, ούτε κι εσείς, κύριοι Υπουργοί, μας είπατε εκείνη την ημέρα ότι υπάρχει το ΕΛΚΕΘΕ και θα κάνει τις μετρήσεις. Ίσως να μη το ξέρατε.
            ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ (Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής) (εκτός μικροφώνου): Σας είχα καταθέσει τα αποτελέσματα.
            ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΕΓΑΛΟΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι, την πρώτη φορά που μας καλέσατε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και είπα ότι θα παίρνω μπουκαλάκια και θα κάνω μετρήσεις στο Χημείο του Κράτους, γιατί δεν είπατε ότι υπήρχε το ΕΛΚΕΘΕ;
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ (Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής) (εκτός μικροφώνου): Μα, ξεκίνησε το ΕΛΚΕΘΕ τις επόμενες ημέρες!
            ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΕΓΑΛΟΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Γιατί δεν μου απαντήσατε ότι υπάρχει οργανισμός και θα κάνει τις έρευνες; Δεν το είπατε, άρα δεν ξέρατε ότι υπάρχει το ΕΛΚΕΘΕ!
            ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ (Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής) (εκτός μικροφώνου): Λέτε να μην το ξέραμε;
            ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΕΓΑΛΟΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τότε ας το απαντούσατε!
            Κάτι άλλο. Μου απαντήσατε, κ. Σαντορινιέ, την ημέρα της επίκαιρης ερώτησης, ότι κατατέθηκαν 4,5 εκατ. € στον λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας από την ασφαλιστική. Έχω
(Συνέχεια ομιλίας κυρίας ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΜΕΓΑΛΟΟΙΚΟΝΟΜΟΥ)
ζητήσει να μου δώσετε το αποδεικτικό από την Εθνική Τράπεζα ότι κατατέθηκαν από την ασφαλιστική.  
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ (Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Κυρία Μεγαλοοικονόμου, μας έχει γνωστοποιηθεί ότι κατατέθηκαν επίσημα. Θα έχουμε εμείς το extre; Τι είμαστε; Δεν το καταλαβαίνω!
            ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΕΓΑΛΟΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Βεβαίως! Αυτό είναι για να γίνουν αποζημιώσεις. Εάν το Υπουργείο δεν έχει το extre ότι κατατέθηκαν από την ασφαλιστική, ποιος θα το έχει;
            Έχω πολλά ακόμη να ρωτήσω, αλλά δεν προλαβαίνω.
Ευχαριστώ.
            ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΓΓΛΕΖΗ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστούμε.
Το λόγο έχει ο κ. Αμυράς.
            ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Εγώ θα ξεκινήσω λίγο διαφορετικά, όπως στην Ολομέλεια λέμε «επί προσωπικού», αλλά θα είναι αντίστροφο, δηλαδή, οφείλω να ζητήσω συγνώμη από τον κ. Κουρουμπλή, γιατί είχα κάνει μια πάρα πολύ σκληρή δήλωση σε βάρος του, που δεν ανταποκρινόταν στα γεγονότα, έτσι όπως είχαν παρουσιαστεί. Τον αδίκησα και περίμενα τόσο καιρό για να τον έχω σε δημόσιο χώρο, όπως δημοσίως εγώ του είχα κάνει επίθεση, να του ζητήσω να αποδεχθεί την απολογία μου.
Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι έχω άλλη άποψη ή ότι δεν έχω τις απόψεις μου για τις ευθύνες που έχει η ηγεσία και του Υπουργείου και του Λιμενικού για το ότι ένα μικρομεσαίο ναυάγιο εξελίχθηκε όχι σε καταστροφή, αγαπητέ κ. Φάμελλε, αλλά σε μεγάλη οικολογική ζημία. Είμαστε τρεις μήνες μετά, όντως οφείλουμε όλοι να είμαστε πολύ πιο λογικοί και συγκρατημένοι, με βάση τα στοιχεία. Άρα, δεν ήταν οικολογική καταστροφή, κ. Φάμελλε, αλλά δεν ισχύει και αυτό μας είπατε, ότι το θαλάσσιο περιβάλλον στον Σαρωνικό σήμερα είναι καλύτερο απ’ ό,τι ήταν πριν. Δεν ισχύει αυτό και μην το λέτε γιατί υποτιμάτε τη νοημοσύνη μας.
Να συμφωνήσουμε ότι έγινε μία μεγάλη οικολογική ζημία; Να συμφωνήσουμε. Πιστεύω ότι όποιος δεν το αναγνωρίζει αυτό, τότε ξεστρατίζει.
Βλέπω από την ενημέρωση των επιστημόνων, τους οποίους ευχαριστούμε πολύ που ήρθαν, κάποια βασικά –κατά τη δική μου άποψη, στοιχεία του απολογισμού. Ποια είναι αυτά; Όσον αφορά τους αρωματικούς υδρογονάνθρακες, έχουμε μία ήπια επιβάρυνση, βάσει των δειγματοληψιών, που έγιναν, σε Γλυφάδα, Άγιο Κοσμά, Σαλαμίνα, Παλαιό Φάληρο. Αυτά από την πρώτη δειγματοληψία. Υπάρχει και μια δεύτερη, τα αποτελέσματα της οποίας δεν έχουν βγει ακόμα, θα βγουν στο τέλος. Μακάρι, τα αποτελέσματα της δεύτερης δειγματοληψίας να μας δείξουν ότι είμαστε, πλέον, όπως και στο παρελθόν. Το εύχομαι και ελπίζω.
Απλά, αυτό το λέω για να απαντήσω στον αγαπητό κ. Φάμελλο και να του πω ότι αυτό το στοιχείο δεν σημαίνει ότι είμαστε καλύτερα στο περιβάλλον, απ' ό,τι το παραλάβαμε, πριν από το ναυάγιο. Όπως, επίσης, τα μικρά ανοικτά μέτωπα, που είπε η κυρία Εκπρόσωπος της Εταιρίας πως υπάρχουν ακόμα, σε παραλίες της Γλυφάδας και της Σαλαμίνας, θα ήθελα να ξέρω ποια είναι αυτά τα μέτωπα, αν υπάρχουν ακόμα και πότε θα καθαριστούν.
Άρα, εδώ έχω διάφορα θέματα, που θέλω να θέσω. Το πρώτο και βασικό, που απευθύνεται και στην ηγεσία και στους επιστήμονες, είναι το αν υπάρχουν έμμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες και αν ναι, ποιες είναι αυτές και πότε θα είμαστε σε θέση να τις εντοπίσουμε, ούτως ώστε να μπορέσουμε να τις αντιμετωπίσουμε;
Ακούσαμε για τη Σαντορίνη ότι το θαλάσσιο οικοσύστημα της χρειάστηκε 5 χρόνια να ανακάμψει. Βεβαίως. Εδώ, θα έχουμε τέτοιου είδους χρόνους ανταπόκρισης του περιβάλλοντος, θα είναι μικρότεροι, θα είναι μεγαλύτεροι και σε ποια σημεία είναι το πρόβλημα;
(Συνέχεια ομιλίας του κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΜΥΡΑ)
Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι γίνεται σε ολόκληρο τον πυθμένα, είπε ο, επίσης αγαπητός, εκπρόσωπος του ΕΛΚΕΘΕ. Βεβαίως και είναι και αυτό λογικό, διότι δεν μπορείς να σκανάρεις όλον τον πυθμένα. Ωστόσο, αυτό δεν μας ανοίγει ένα μικρό «παραθυράκι», πρόσθετης ανησυχίας, να συνεχίσουμε, διαρκώς και ξανά και ξανά, σε διαφορετικά σημεία, τους ελέγχους, ούτως ώστε να μη μείνει ούτε ένα εκατοστό του πυθμένα καλυμμένο από μαζούτ;
Επίσης, κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι, έχω και κάποια πρόσθετα ερωτήματα, τα οποία θα είναι, κυρίως, προς τον κύριο Κουρουμπλή. Κύριε Υπουργέ, ο ρυπαίνων πληρώνει. Εγώ είμαι της άποψης ότι, βεβαίως, πρέπει να τηρείται αυτή η αρχή. Πρακτικά, θέλετε να μας πείτε το κόστος ποιο ήταν; Και το κόστος της προσπάθειας όλης, αν έχετε μια εκτίμηση, μια τάξη μεγέθους, διότι κινητοποιήθηκε - όπως είπε, πολύ σωστά, η κυρία Μανωλάκου - το Λιμενικό, οι δημόσιοι φορείς, το ΕΛΚΕΘΕ, που μας είπε ότι πληρώνει από το δικό του προϋπολογισμό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Επειδή πρέπει εδώ, επιτέλους, να μιλάμε με έναν τρόπο, που να γινόμαστε και κατανοητοί, αυτό που αναφέρετε είναι ένα ερώτημα σωστό, αλλά, αν σας απαντήσω αυτή τη στιγμή, δεν θα είμαι ακριβής. Όταν ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία, θα διεκδικήσουμε και εμείς, ως Δημόσιο, από το συγκεκριμένο φορέα και τότε θα έρθω, εδώ, στη Βουλή και θα σας ενημερώσω.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ και συνεχίζω, αγαπητοί συνάδελφοι. Πιο συγκεκριμένα ερωτήματα: Το Υπουργείο Εθνικής Ανάπτυξης έχει απαγορέψει το ψάρεμα με τράτες, στο βορειοδυτικό τμήμα του Αργοσαρωνικού, έως τις 15 Δεκεμβρίου. Να μας ενημερώσετε, λοιπόν, αν έχει αρθεί αυτή η απαγόρευση και ποιο είναι το μέλλον του ψαρέματος. Επίσης, δεν είμαι σίγουρος ότι έχει διευκρινιστεί αν επιτρέπεται η κολύμβηση ή όχι, σε ποιες περιοχές και σε ποιες όχι. Το Υπουργείο Υγείας είναι αρμόδιο να βγάζει αυτές τις απαγορεύσεις για την κολύμβηση, άρα θα ήθελα να μας πείτε και για αυτό δύο πράγματα.
Επίσης, δεν άκουσα από τους αγαπητούς επιστήμονες - δεν ξέρω, μπορεί να μην ήταν μέσα στο πλέγμα της ενημέρωσης, ενδεχομένως- αλλά θέλω να ρωτήσω. Στις βραχονησίδες του Σαρωνικού, ποια είναι η κατάσταση; Γιατί έχουμε διάσπαρτες νησίδες και βραχονησίδες, οι οποίες, μάλιστα, είναι ενταγμένες στο δίκτυο NATURA 2000. Θα ήθελα και γι' αυτό, παρακαλώ, μια ενημέρωση.
Επίσης, να προσθέσω και κάτι ακόμα, κυρίως προς τους επιστήμονες είναι αυτό το ερώτημα. Είχα διαβάσει την έκθεση της GREENPEACE για τον Αργοσαρωνικό, που έλεγε ότι υπάρχει κίνδυνος να συντελεστεί η διαδικασία της «γαλακτοματοποίησης» του πετρελαίου, δηλαδή το πετρέλαιο φουσκώνει από το νερό, αραιώνει η πυκνότητά του και αλλάζει ο χρωματισμός του από μαύρο σε καφέ.

Όταν συμβεί αυτό, το πετρέλαιο καθίσταται μη ανακτήσιμο και παραμένει στο βυθό της θάλασσας. Συμβαίνει αυτό; Θέλουμε πληροφορίες και γι' αυτό.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Μπορεί να συλλεχθεί όμως.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ: Μπορεί να συλλεχθεί λέτε, σας είπα και για τις βραχονησίδες που με ενδιαφέρουν, γιατί είναι τόποι αναμονής ψαρέματος, διατροφής και φωλιάς πολλών ειδών της ορνίθο-πανίδας και καταλήγοντας λέω το εξής, αγαπητέ Υπουργέ, το είχαμε πει στην Ολομέλεια εάν το θυμάστε και είχατε συμφωνήσει μαζί μου, είχα πει και τότε ό,τι εμένα με ενδιαφέρει η πρόληψη, το από εδώ και μπρος. Τι γίνεται εάν -χτυπά ξύλο- έχουμε ένα αντίστοιχο μικρό ή μεγαλύτερο ναυάγιο σε άλλες περιοχές, που δεν είναι μέσα στην αγκαλιά του μηχανισμού, όπως ήταν το Σαρωνικό;
Εφόσον μιλάμε για τη ρύπανση των λιμένων, εγώ θα ήθελα να ρωτήσω και να μου πείτε, αγαπητέ κ. Κουρουμπλή, εάν έχουμε τις θαλάσσιες μετρήσεις, είναι βέβαια άλλο θέμα σχετικά, αλλά όχι και τόσο, στο Θερμαϊκό κόλπο, στο λιμάνι της Πάτρας, στο λιμάνι του Βόλου και του Ηρακλείου, τον Ιούλιο στη Θεσσαλονίκη γέμισε ο Θερμαϊκός από καφέ λάσπη, από τις εκ-πλύσεις γεωργικών καλλιεργειών και τα αστικά λύματα. Πείτε μου, αυτός ο μηχανισμός
(Συνέχεια ομιλίας, κ. Γεωργίου Αμυρά)
που ανταποκρίθηκε, όπως ανταποκρίθηκε, στο ναυάγιο της Αγίας Ζώνης, είναι έτοιμος ανά πάσα ώρα και στιγμή να κινητοποιηθεί και στο λιμάνι της Φολεγάνδρου;
Να αναφέρω αυτό το λιμάνι, για να πιάσω και τον αγαπητό μου συμπατριώτη κ. Φάμελο. Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Ακριώτης.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΚΡΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, θα ξεκινήσω με μια παρατήρηση, εγώ είμαι από τους πιο συνεπείς, στην παρακολούθηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, περαστικοί συνάδελφοι από εδώ πέρα, έχω την εντύπωση ό,τι δεν έχουν καταλάβει το νόημα και τη λειτουργίας της Επιτροπής. Δεν είναι Κοινοβουλευτικός Έλεγχος εδώ και με αυτό το ύφος. Θα ήθελα να πω ό,τι ουδέν κακό, αμιγές καλού, η ζημιά έγινε και ομιλώ για περιβαλλοντική ζημία, το ζήτημα για το πώς αντέδρασε η Πολιτεία. Αντέδρασε γρήγορα; Υπήρχαν ευθύνες εκεί; Αυτό θα πρέπει να φανεί σήμερα, για το αν υπήρχαν ευθύνες, από ποιους υπήρχαν ευθύνες, γιατί διέφυγε η ρύπανση γύρω από το καράβι, όπου μπορούσαν να την περιορίσουν; Γιατί κυκλοφόρησε αυτό το καράβι, το σαπιοκάραβο, το οποίο βυθίστηκε;
Να πω ό,τι έγιναν κάποια πράγματα μετά, τα οποία ήταν η καλή πλευρά, εάν θέλετε του ατυχήματος, το ζήτημα είναι ότι έγινε γρήγορα η απο-ρύπανση και αυτό έγινε παραδεκτό από όλους. Έγινε η ανέλκυση του πλοίου σε σύντομο χρονικό διάστημα, όταν ακόμη το πλοίο στη Σαντορίνη είναι βυθισμένο, το πλοίο στο Νότιο Ευβοϊκό είναι βυθισμένο και αυτά ήταν ρυπαντές και μάλιστα σοβαροί ρυπαντές. Ένα τρίτο ζήτημα, διευκολύνονται οι πολίτες, οι επαγγελματίες ούτως ώστε να επιδιώξουν να πάρουν αποζημιώσεις και γνωρίζουμε το πόσο αργεί το κράτος σε αυτά τα ζητήματα.
Θα ήθελα να κάνω κάποιες ερωτήσεις, τι θα γίνει με τα πεπαλαιωμένα πλοία, πότε θα δίνεται η δυνατότητα να αποσυρθούν αυτά και να μην έχουμε πλέον προβλήματα, τα οποία έχουν δημιουργηθεί επανειλημμένα, μέσα σε λιμάνια. Υπάρχει η πρόθεση να αλλάξει ή και να συμπληρωθεί το νομοθετικό πλαίσιο, έτσι ώστε να υπάρχουν περισσότερα μέτρα πρόληψης και θωράκιση αυτών των γεγονότων; Αυτά ήθελα να πω και σας ευχαριστώ.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΓΓΛΕΖΗ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστούμε κι εμείς τον κ. Ακριώτη, ο οποίος πάντοτε είναι μέσα στο χρόνο του και πολύ πιο σύντομος.
Το λόγο έχει ο κ. Συρμαλένιος.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ: Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε. Δεν είμαι μέλος Επιτροπής, όμως σήμερα επειδή το θέμα είναι σχετικό με το Υπουργείο Ναυτιλίας και παρακολουθώ από κοντά τα ζητήματα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, γι’ αυτό ήθελα να είμαι και να μιλήσω κιόλας,
Καταρχήν θα ήθελα,  να κάνω μια παρατήρηση, ότι κάποιες τοποθετήσεις συναδέλφων της αντιπολίτευσης δείχνουν - εκτός από τον κ. Αμυρά σήμερα- δείχνουν
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΓΓΛΕΖΗ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Συγγνώμη κ. Συρμαλένιε, να πω, ότι δικαιωματικά μιλάτε, γιατί έχετε κάνει αντικατάσταση.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ: Ευχαριστώ. Εκτός από τον κ. Αμυρά,  ο οποίος ειλικρινά ζήτησε συγνώμη, νομίζω, ότι ζούμε σε παράλληλα σύμπαντα, δηλαδή η Ν.Δ. κυρίως, γιατί η Δημοκρατικής Συμπαράταξη δεν βλέπω, να είναι σήμερα εδώ, υψώνουν τους τόνους με ένα τρόπο, ο οποίος πλέον νομίζω, ότι έχει γίνει γραφικός προς τον ελληνικό λαό.
Επειδή ακριβώς  έχει αποτύχει στις προβλέψεις της για τα θέματα της οικονομίας, προσπαθεί να πάρει βοήθεια από τις θεομηνίες, από τους σεισμούς, από τις φωτιές, από τα ναυάγια. Ότι έχει γίνει όλη αυτή την περίοδο το έχει αξιοποιήσει με τη βοήθεια των φιλικών της Μέσων Ενημέρωσης σε τέτοιο βαθμό λες και έχει επέλθει η συντέλεια του κόσμου.
Το ερώτημα είναι: Υπήρξαν πολλά ναυάγια σε αυτή τη χώρα, το είπε  και ο συνάδελφός ο κ. Ακριώτης. Ποια ναυάγια βγάλατε κ. Πλακιωτάκη; Μήπως αυτά τα οποία είχαν απλώς προσαράξει; Γιατί για αυτά τα ναυάγια, το ξέρω, ότι βγήκαν κάποια που είχαν προσαράξει και το μισό ήταν έξω. Αυτά τα οποία βυθίστηκαν και είναι στο βυθό; Το Sea Diamond  είναι δέκα χρόνια μέσα στην Καλντέρα της Σαντορίνης και ακόμα βγαίνουν στην περιοχή του φράγματος -είναι και το ΕΛΚΕΘΕ εδώ- το οποίο έχει κάνει μετρήσεις όλα αυτά τα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ: (εκτός  μικροφώνου)  Ξέρετε ότι υπάρχει έκθεση και δεν μπορεί να βγει το Sea Diamond. 
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ: Δεν υπάρχει καμία τεχνική έκθεση, ότι δεν μπορεί να βγει και επειδή δυστυχώς για εσάς κ. Πλακιωτάκη, είμαι παλιός στο «κουρμπέτι» και παλιός στις Κυκλάδες, σας πληροφορώ, ότι ο δεύτερος Υπουργός επί Ν.Δ. όχι ο κ.  Παπαληγούρας ο νεότερος, ο κ. Κεφαλογιάννης ο Μανώλης ξέρετε τι έλεγε στην Επιτροπή που πηγαίναμε τότε να δούμε, τι θα γίνει; Αφήστε το είναι και ατραξιόν, τουριστική ατραξιόν το ναυάγιο του Sea Diamond.  Αυτή είναι η αντίληψή σας για τα ναυάγια μου και για το πώς πρέπει να συμπεριφερθούμε ως Πολιτεία απέναντι σε αυτά.
Επίσης, κάποιοι άλλοι μιλάτε υποχρηματοδότηση του ΕΛΚΕΘΕ. Εγώ να δεχθώ και  πράγματι έτσι είναι, όχι μόνο για το ΕΛΚΕΘΕ, αλλά για όλη την έρευνα, παρά το γεγονός ότι αυτή η Κυβέρνηση είναι η μόνη που αύξησε μέσα σε τέτοιες δημοσιονομικές συνθήκες τα ποσοστά του Προϋπολογισμού για την έρευνα, εσείς κάνετε σαν να μην είσαστε σε αυτή τη χώρα. Που ζείτε; Εσείς δεν φέρατε τη χώρα αυτή σε αυτό το αδιέξοδο, το τραγικό το δημοσιονομικό στα πρόθυρα της χρεοκοπίας; Τι περιμένετε, δηλαδή ότι από τη μια μέρα στην άλλη,  θα υπάρξουν «κρουνοί» κονδυλίων, οι οποίοι θα αποδεσμευτούν και θα τρέχουν; Με ποιους πόρους; Από ποιους πόρους;
Εντάξει, κυρία  Μανωλάκου, ας ήσασταν εσείς  στην Κυβέρνηση, να δω τι θα κάνετε με τους εφοπλιστές; Το ξέρω. «Όταν είμαστε έξω από το χορό, πολλά τραγούδια ξέρουμε», αλλά μακάρι να είχατε τη στάση του ΚΚΕ  της Ισπανίας και της Πορτογαλίας  και να είσαστε εδώ  μαζί μας. Όχι απέξω  και να κάνετε μια καταλυτική  και πολεμική  πολιτική για να πέσει αυτή η Κυβέρνηση,   η οποία  χτυπάει τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Να δω, τι θα κάνατε μετά;  Αν ο μη γένοιτο  γυρίσουν οι δυνάμεις αυτές;  Να δω, αν θα μπορείτε, να απολογηθείτε στον κόσμο που σας παρακολουθεί; 
Εγώ θέλω να συγχαρώ όλους αυτούς, οι οποίοι έτρεξαν σε αυτή τη μεγάλη επιχείρηση και το Υπουργείο και τις εταιρίες και το Λιμενικό Σώμα και όλους τους εθελοντές και τους ιδιώτες, οι οποίοι πραγματικά έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να μπορέσει σε αυτό το χρονικό διάστημα να φτάσει στο επίπεδο που είναι. Εκείνο όμως που ενδιαφέρει πραγματικά όλη την κοινωνία είναι να εξαχθούν τα συμπεράσματα για τα αίτια, διότι πραγματικά προκαλούνται σε όλους πολύ μεγάλα ερωτηματικά από το γεγονός ότι αυτό το πλοίο με νηνεμία μέσα στο Σαρωνικό βυθίστηκε αναπάντεχα εκείνη τη νύχτα. Αυτό το περιμένουμε όλοι, γιατί μπορεί να εξαχθούν και άλλα συμπεράσματα τα οποία αυτή τη στιγμή δεν ξέρω σε ποιους θα γυρίσουν μπούμερανγκ. Ας κρατάτε και μία πισινή.
Σε ό,τι αφορά το γεγονός αυτό νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει ένας προβληματισμός στην κυβέρνηση, να υπαχθούν και τα θέματα των ναυαγίων και των ζητημάτων που προκύπτουν από θαλάσσια ατυχήματα σε ένα ενιαίο κέντρο της πολιτικής προστασίας, στο οποίο θα υπαχθεί και το Λιμενικό Σώμα προφανώς, όπως γίνεται για τις καταστροφές που γίνονται στη στεριά. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει ένας μεγάλος προβληματισμός και να γίνει μια καλή προετοιμασία να υπάρχει ένα ενιαίο κέντρο αντιμετώπισης αυτών των κινδύνων στη στεριά και στη θάλασσα. Ευχαριστώ.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΓΓΛΕΖΗ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Δημαράς.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜΑΡΑΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξέρετε ότι σε ζητήματα προστασίας περιβάλλοντος είμαι πολλές φορές επικριτικός και στους υπουργούς και στην κυβέρνηση την οποία στηρίζω, γιατί τα θεωρώ τόσο πολύ σημαντικά για το παρόν και το μέλλον και του τόπου και του πλανήτη. Πρέπει εδώ, όμως, να παραδεχθούμε ότι το Υπουργείο, η κυβέρνηση, οι μηχανισμοί ενήργησαν γρήγορα, σωστά και αποτελεσματικά. Έγινε απορρύπανση και ο καθαρισμός πήγε καλά και από άποψη χρόνου και από άποψη ποιότητας. Δεν χρησιμοποιήθηκαν χημικά υλικά και όλα τα σχετικά.
Επομένως, δεν μπορούμε να μιλάμε για αυτά τα ζητήματα. Εκείνο που θα ήθελα με την ευκαιρία της εμπειρίας από το ναυάγιο της Αγίας Ζώνης είναι να αποτελέσει αφετηρία σοβαρών αλλαγών για την πρόληψη ανάλογων ατυχημάτων στις ελληνικές θάλασσες. Η πατρίδα μας ταυτίζεται με τη θάλασσα και η οικονομία και η ζωή μας. Τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε για την προστασία των θαλασσών θα πρέπει να είναι πολύ σημαντικά και κυρίως να είναι μέτρα πρόληψης. Αυτό που είπαν οι επιστήμονες ότι εάν το ναυάγιο γινόταν σε μια άλλη περιοχή που να ήταν μακριά από την Αττική ή σε μεγαλύτερα βάθη δεν θα μπορούσαμε να έχουμε τον τρόπο να το ελέγξουμε και να το παρακολουθήσουμε, είναι πάρα πολύ σημαντικό και πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας. Είμαστε και λίγο τυχεροί και όσον αφορά το μέγεθος του  πλοίου και όσον αφορά τη θέση που έγινε η βύθιση του.
Η περιοχή της Αττικής και ιδιαίτερα, όπως επισημάνθηκε από τους επιστήμονες, η κατάσταση του κόλπου της Ελευσίνας είναι τραγική. Το κράτος και οι κυβερνήσεις - κυβερνήσεις ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Ν.Δ. πολλών δεκαετιών- και θα έπρεπε να είμαστε πιο σεμνοί και πιο ταπεινοί σε αυτά τα ζητήματα και να έχουμε και τη συναίσθηση των ευθυνών μας ο καθένας, διότι είναι πολύ εύκολο να λέμε, άχρηστοι, ψεύτες, εγκληματίες κ.λπ., αλλά ας κάνουμε και λίγη αυτοκριτική. Ο κόλπος αυτός αν πάει κάποιος - που πήγα δύο, τρεις φορές τώρα με ευκαιρία κάποια θέματα στην Ελευσίνα- έχει ρύπανση χημική, βιολογική, αισθητική. Τα σαπιοκάραβα δίπλα στη θάλασσα μισοβυθισμένα, κουφάρια πραγματικά πλοίων σκουριασμένα δεκαετίες εκεί και δεν ενδιαφέρθηκε κανένας να τα αποσύρει, κάτι να κάνουν με αυτά τα καράβια.

Η Ελευσίνα έχει αποφασιστεί και θα δούμε μέχρι το τέλος, πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης και εάν δεν κάνουμε κάτι για το θαλάσσιο περιβάλλον και για την αισθητική του τοπίου, που είναι απαράδεκτη, όταν θέλουμε να διεκδικήσουμε και πολιτιστική πρωτεύουσα, πραγματικά, θα είμαστε πολύ πίσω από τους καιρούς.
Δεν τα λέω αυτά για να καταδικάσω τις παλιές κυβερνήσεις αλλά για να κινητοποιήσω και να δραστηριοποιήσω την Κυβέρνηση και τα συγκεκριμένα Υπουργεία.
Η περιοχή αυτή χτίστηκε, στο μεγαλύτερο μέρος και έκταση, χωρίς σχέδιο, όπως χτίζεται η Ελλάδα ακόμη στην εκτός σχεδίου δόμηση, χωρίς κανένα σχεδιασμό. Σήμερα, κυρίως, η ανοικοδόμηση γίνεται, ότι γίνεται, σε τουριστικές περιοχές, χωρίς σχέδιο.
Επ’ ευκαιρία, θα ήθελα να θέσω ένα θέμα που βάζουν οι Πράσινοι της Ευρώπης, οι Πράσινοι όλου του κόσμου και οι Οικολόγοι Πράσινοι, το θέμα της εξόρυξης υδρογονανθράκων. Πρέπει να επανεξετάσουμε το πρόγραμμα των εξορύξεων στις θαλάσσιες περιοχές, κυρίως, της χώρας μας. Έχουμε πολλούς λόγους να ξαναδούμε αυτό το θέμα.
Οι λόγοι είναι, πρώτον, οι κλιματικές αλλαγές που θέλουμε και έχουν στόχο την απεξάρτηση από το πετρέλαιο και τον λιγνίτη, με παράλληλη στροφή των επενδύσεων και της εργασίας στην εξοικονόμηση ενέργειας κτιρίων, μεταφορών κ.λπ., αλλά και την ανάπτυξη με ταχύτερους ρυθμούς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Αυτό επιβάλλει, λοιπόν, η στάση ευθύνης απέναντι σε επόμενης γενιές, απέναντι στις κλιματικές αλλαγές και απέναντι στον πλανήτη.
Δεύτερον, οι μεγάλοι κίνδυνοι ρύπανσης των θαλασσών μας και μάλιστα όταν μιλάμε για το Ιόνιο, που έχει και τις οικονομικές συνέπειες, εάν προκύψει τίποτε, όσον αφορά τον τουρισμό.
Εξάλλου και για τους οικονομικούς λόγους, εάν δούμε τα ποσοστά που θα πάρει το κράτος, επειδή αυτές οι εξορύξεις στη θάλασσα έχουν μεγάλο κόστος, δεν είναι όπως είναι σε μικρά βάθη ή στη στεριά, θα είναι πολύ μικρά τα ποσοστά, όπως και τα οικονομικά οφέλη.
Ίσως και από οικονομική άποψη, εάν το δούμε, θα σταθμίσουμε σωστά τους περιβαλλοντικούς κινδύνους, θα πρέπει να αλλάξουμε πολιτική. Να μην συνεχίσουμε, δηλαδή, αυτήν που χάραξε η Ν.Δ. και το ΠΑ.ΣΟ.Κ., σε αυτόν τον τομέα. Πρέπει να την αλλάξουμε.
Επίσης, ήθελα να κάνω δύο ερωτήσεις. Έλαβα μια ενημέρωση από τους Ευρωπαίους Πράσινους, ότι υπάρχει προειδοποίηση για Ελλάδα, Βουλγαρία και Φινλανδία, όσον αφορά την εναρμόνιση της Οδηγίας 89/2014, για το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό. Απειλούν με πρόστιμα 31.400 ευρώ, ημερησίως.
(Συνέχεια ομιλίας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΗΜΑΡΑ)
Θα ήθελα να μας πείτε πού βρισκόμαστε σε αυτό το σχέδιο;
Επίσης, όπως ετέθη και από τον συνάδελφο, κ. Συρμαλένιο, τι γίνεται με το SEA DIAMOND, πώς πάει το πρόγραμμα αυτό;
Ευχαριστώ πολύ.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΓΓΛΕΖΗ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κι εμείς ευχαριστούμε.
Η κ. Αντωνίου, έχει το λόγο.
ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, σας έχω υποβάλει μια ερώτηση, εδώ και αρκετό καιρό. Φυσικά, απαντήσατε αλλά απαντήσετε πολύ γενικά. Επανέρχομαι, λοιπόν, στο ζήτημα το οποίο, τότε, σας ρώτησα, μια που έχουμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε και το ΕΛΚΕΘΕ, εδώ.
Η βύθιση του δεξαμενόπλοιου ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ, την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, έχει προκαλέσει μια τεράστια οικολογική καταστροφή και ανυπολόγιστες συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον, στην υγεία των κατοίκων της Αττικής αλλά και στην οικονομική δραστηριότητα της περιοχής, όπως ξέρουμε όλοι μας. Παρά τις αρχικές σας δηλώσεις ότι έχει κινητοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός και τις μετέπειτα διαβεβαιώσεις ότι όλα είναι υπό έλεγχο, απουσίαζε, κυρίως και δεν εφαρμόστηκε ποτέ ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο διαχείρισης της κρίσης και αντιμετώπισης της καταστροφής.
Κύριε Υπουργέ, εντός των πρώτων ωρών από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου, θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν τα προβλεπτικά μοντέλα διασποράς του ρυπαντικού φορτίου που διαθέτουν το ΕΛΚΕΘΕ, το Εθνικό Αστεροσκοπείο και τα πανεπιστήμια, τα οποία έχουν αποδώσει εξαιρετικά αποτελέσματα σε ανάλογες περιπτώσεις;
Πότε ζητήθηκε από το Υπουργείο σας, η πρόβλεψη διασποράς ρυπαντικού φορτίου και από ποιον μηχανισμό;
Χρησιμοποιήθηκε η επιστημονική γνώση των ερευνητικών φορέων της χώρας, σχετικά με τα μοντέλα διασποράς;
Επίσης, στην απάντησή σας μου είπατε, ότι το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. είναι ο αρμόδιος Φορέας, βάσει του προεδρικού διατάγματος, για την παρακολούθηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα, των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων επιπτώσεων στην θαλάσσια χλωρίδα.
Κλήθηκε το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. εξαρχής, προκειμένου να χρησιμοποιήσει τα μοντέλα διασποράς της πετρελαιοκηλίδας, πριν έχουμε αυτή την ολική διασπορά της πετρελαιοκηλίδας και γίνει ανεξέλεγκτη; Δεν μου απαντήσατε σε αυτό.
Για το κόστος το οποίο αναφέρθηκε και επειδή άκουσα και τους κυβερνητικούς συναδέλφους πριν,  ότι δόθηκε πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι στην έρευνα, το άκουσα από τον κ.Συρμαλένιο νομίζω. Εγώ θέλω να ρωτήσω, γιατί γνωρίζοντας από επίσκεψη που έχω κάνει στο ερευνητικό Ίδρυμα της χώρας, το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., ότι το ωκεανογραφικό σκάφος που χρησιμοποιεί για αυτές τις έρευνες το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. χρειάζεται εκσυγχρονισμό- μάλιστα χρειάζεται καινούργιο σκάφος- για να βοηθήσει στις θαλάσσιες έρευνες και σε όλη αυτή λειτουργία που βλέπουμε, τους καλούμε και τους χρησιμοποιούμε. Τρία χρόνια που είστε Κυβέρνηση κύριε Συρμαλένιε τι κάνατε για αυτό- όχι ο κ.Συρμαλένιος, η Κυβέρνηση- τι κάνατε για τον εκσυγχρονισμό αυτού του σκάφους που χρησιμοποιούμε σήμερα- έχουμε τους επιστήμονες εδώ που μας λένε τα τόσο σημαντικά πράγματα και ενέργειες- έχει γίνει καμία προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό αυτού του σκάφους;
Τελειώνοντας να απαντήσω, ότι όντως «έξω από το χορό πολλά τραγούδια λέμε», αλλά να πω στον κ.Συρμαλένιο, πόσα τραγούδια λέγανε και χορεύανε οι ίδιοι στο Σύνταγμα το 2014;
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΓΓΛΕΖΗ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Αντωνίου, το λόγο έχει η κυρία Βαγιωνάκη.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ(ΒΑΛΙΑ) ΒΑΓΙΩΝΑΚΗ: Εγώ νομίζω, ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο καθαρά σήμερα από την προηγούμενη φορά που είχαμε συζητήσει εδώ. Θεωρώ ότι το Υπουργείο γενικά κέρδισε το στοίχημα το οποίο έβαλε με τον εαυτό του. Άκουσα πολύ προσεκτικά, όχι μόνο τους Υπουργούς αλλά άκουσα και τους επιστήμονες. Επίσης, είχα μια συνάντηση με κάποιον εκπρόσωπο από το Πολυτεχνείο Κρήτης, που όπως ακούσατε πήρε μέρος κατά κάποιο τρόπο και αυτό σε αυτή την υπόθεση. Ειπώθηκε τότε, πριν από κάποιους μήνες ήταν, ότι πήγαινε πολύ καλύτερα από ό,τι οι ίδιοι περίμεναν, η απορρύπανση στο Σαρωνικό. Εγώ αυτήν την εμπειρία είχα.
Νομίζω λοιπόν, ότι  κερδήθηκε το στοίχημα και τα αποτελέσματα φαίνονται σε σύγκριση και με το παρελθόν, αλλά και με κάποια καινούργια στοιχεία τα οποία φαίνονται. Υπήρχε παρελθόν και υπήρχε και σύγκριση. Νομίζω, δίπλα στην Ελευσίνα το 2014 είχε γίνει κάποιο ανάλογο συμβάν και έχουμε επομένως συγκρίσιμα θέματα σε σχέση με το παρελθόν για να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του, αλλά για μένα δεν είναι εκεί το ζήτημα. Νομίζω, ότι υπάρχουν κάποια θέματα, τα οποία είναι «ανοιχτά» και τα οποία πρέπει να τα δούμε, γιατί είναι καλύτερα να είμαστε προμηθείς αντί να είμαστε επιμηθείς.
Σε σχέση με αυτό, νομίζω ότι ένα βασικό ζήτημα είναι, πώς θα παρακολουθήσουμε τις δευτερογενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον, για τις οποίες μιλήσαμε εδώ και από ότι φάνηκε και από την παρέμβαση των επιστημόνων του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., είναι ένα θέμα κατά τη γνώμη μου, το οποίο δεν έχει κλείσει ακόμα και το οποίο πρέπει να παρακολουθήσουμε.
Δεύτερο θέμα για μένα, είναι τι θα γίνει πράγματι με τα καινούργια δεδομένα που υπάρχουν, σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες- αυτό αφορά και την Κρήτη για παράδειγμα, από την οποία προέρχομαι και επομένως με απασχολεί και μένα πάρα πολύ- δηλαδή, τι μέτρα θα πάρουμε στο μέλλον για κάποια άμεση παρέμβαση σε περίπτωση ανάλογου ατυχήματος.

Τρίτο θέμα για μένα, κυρία Πρόεδρε, είναι τι  επιπλέον χρειάζεται σε θεσμικό επίπεδο, γιατί προφανώς υπάρχει θεσμικό επίπεδο, κανείς δεν είπε ότι δεν υπάρχει και πρώτα απ' όλα ο Υπουργός το είπε, απ' ότι θυμάμαι. Όμως, τι βελτιώσεις πρέπει να υπάρχουν στο θεσμικό επίπεδο με βάση την εμπειρία, η οποία βγήκε αυτή την περίοδο, ώστε να περιοριστούν κατά το δυνατόν οι επιπτώσεις στο μέλλον από ανάλογα προβλήματα.
Με ενδιαφέρει πάρα πολύ ,επίσης, αυτό που ειπώθηκε από το ΕΛΚΕΘΕ για την ανάγκη παρακολούθησης σε ευρύτερες περιοχές της κατάστασης στο θαλάσσιο περιβάλλον. Είναι γεγονός, και δεν έχουμε να απολογηθούμε σε αυτό σαν Κυβέρνηση, ότι παρά το στενό δημοσιονομικό περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε, αυξήσαμε σημαντικά το ποσοστό που αφορά την έρευνα. Μακάρι να μπορούσε και στο μέλλον να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, αλλά νομίζω, ότι επειδή είμαστε μια χώρα του περιβάλλεται από θάλασσα, έχει μεγάλη σημασία πώς θα ρίξουμε βάρος και πώς θα βελτιώσουμε τις υποδομές που έχουν σχέση και με το ΕΛΚΕΘΕ, όπως και με ανάλογους φορείς που πιθανόν ασχολούνται και έχουν σχέση με τη θάλασσα.
Ευχαριστώ πολύ.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΓΓΛΕΖΗ (Πρόεδρος της Επιτροπής) :Το λόγο έχει ο κ. Ουρσουζίδης.
ΟΥΡΣΟΥΖΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ : Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Το «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ», προκάλεσε μια ρύπανση, η οποία θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία από τις υφιστάμενες δομές του κράτους, με έναν αυτοματισμό θα έλεγα, ανεξάρτητα ποια κυβέρνηση είναι στα πράγματα, οι ποιοι είναι οι Υπουργοί. Καταγγέλλει η Αντιπολίτευση, ότι άργησαν τα αντανακλαστικά των Υπουργών και αυτό προκάλεσε κατά ένα μέρος μια επιπλέον ρύπανση από  αυτή που ούτως ή άλλως θα συνέβαινε. Όμως ουσιαστικά δεν αναιρεί τις ευθύνες τις οποίες είχε όλα τα προηγούμενα χρόνια ακριβώς γι' αυτό το λόγο που μας καταγγέλλει .
 Κατά συνέπεια ο πολίτης ακόμα μια φορά αισθάνεται, ότι αυτό που πιστεύει επιβεβαιώνεται , δηλαδή, το μεγαλύτερο ναυάγιο στη χώρα ήρθε πράγματι το 2010, όταν ολόκληρη η χώρα έπεσε πάνω στα βράχια και αυτές τις συνέπειες πληρώνει για 8 ολόκληρα χρόνια. Βεβαίως κάποιους ανθρώπους δεν τους έχει ακουμπήσει η  κρίση, είναι οι γνωστοί πορφυρογέννητοι του συστήματος που δεν τους έλειψε ποτέ τίποτα, ούτε σήμερα τους λείπει, ούτε πρόκειται να τους λείψει ποτέ. Άλλοι ήταν αυτοί που υπέστησαν τις συνέπειες.
Θλίβομαι όμως από το γεγονός, ότι ακόμα και σε αυτά τα περιστατικά, τα οποία ανάγονται σε ένα τυχαίο γεγονός, γιατί κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι θα άνοιγε μια τρύπα στα ήρεμα νερά στα καλά καθούμενα και θα συνέβαινε αυτό που συνέβη. Και εκμεταλλεύονται αυτό το γεγονός για να αναδείξουν το ρόλο τους σαν Αντιπολίτευση. Εγώ πραγματικά θα επιθυμούσα μια Αντιπολίτευση πάρα πολύ σκληρή, πάρα πολύ εργατική, έτσι ώστε η Κυβέρνηση να ανταποκρίνεται στα καθήκοντα της, έχοντας αυτό το φόβο.
Όμως, όπως οι προηγούμενες Κυβερνήσεις που οδήγησαν το 2010, εκεί που οδήγησαν την οικονομία και τη χώρα στα βράχια, αποδείχτηκαν οι χειρότερες Κυβερνήσεις όλων των εποχών και οι Υπουργοί οι οποίοι υπηρετούσαν τέτοιες  Κυβερνήσεις, ανεπαρκείς για να μη χρησιμοποιήσω  πιο βαρύ χαρακτηρισμό, έτσι  και από αυτό το γεγονός, όπως σήμερα προβάλλεται σε αυτήν εδώ την Επιτροπή, φοβάμαι, πως οι ίδιοι άνθρωποι θα αναδειχτούν και στη χειρότερη Αντιπολίτευση όλων των εποχών.
Έχω την αίσθηση, ότι αντιμετωπίστηκε η κατάσταση στο μέτρο που θα ήταν εφικτό από την λειτουργία της κρατικής δομής, με ευθύνη ανθρώπων, οι οποίοι, μπορεί να μην είχαν τα μέσα να ανταποκριθούν άμεσα, όμως, υπάρχει μια κοινή ομολογία ό,τι η κατάσταση αντιμετωπίστηκε και εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι -οι άνθρωποι και δεν ανήκαν στον δικό μας χώρο, δηλαδή, οι άνθρωποι αυτοί- οι δήμαρχοι που ήταν σε αυτή την περιοχή, δεν εκφράστηκαν με αιχμηρό τρόπο, αλλά αντίθετα είπαν και μια καλή κουβέντα για την προσπάθεια που έγινε.
Τώρα, θα ήθελα να ρωτήσω όλους αυτούς τους ειδικούς ανθρώπους που ήρθαν σήμερα στην Επιτροπή, για να μας ενημερώσουν και για την λεπτομέρεια που εμείς δεν μπορούμε να δούμε. Υπάρχει ένα σοφό ρητό τον ελληνικό λαό, ότι ό,τι πλένετε δεν είναι καθαρό. Καθαρό, είναι εκείνο, το οποίο δεν λερώνετε και πρέπει εμείς να φροντίζουμε να μην λερώνετε. Δυστυχώς, όμως, συνέβη το γεγονός.
Πρέπει να απαντηθεί ξεκάθαρα ένα ερώτημα: Αν οι άνθρωποι οι οποίοι διαβιούν σε αυτές τις περιοχές μπορούν να ασκήσουν τις δραστηριότητές τους, χωρίς να υπάρχει κάποιος κίνδυνος, είτε για την υγεία τους είτε για τα εμπορεύματα τα οποία θα προμηθεύσουν την αγορά.
Εάν θα μπορούσατε να απαντήσετε με ένα ξεκάθαρο τρόπο σε αυτό το ερώτημά μου, νομίζω, ότι θα ήταν ό,τι καλύτερο θα προέκυπτε σαν συμπέρασμα από αυτή την Επιτροπή.
Σας ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΓΓΛΕΖΗ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει η κυρία Μανωλάκου.
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Με ευκαιρία τη σημερινή συζήτηση, επειδή ξεδιπλώνεται το έργο του ΕΛΚΕΘΕ και δεν είναι μόνο το ναυάγιο, αλλά είναι κάτι μεγαλύτερο και έχει και μέλλον, γι’ αυτό θέλω να προτείνω το εξής. Προτείνω στην Επιτροπή Περιβάλλοντος ή στην Επιτροπή Υδατικών Πόρων, να γίνει πρόσκληση και να συζητήσουμε για το αντικείμενο και τις ανάγκες του ΕΛΚΕΘΕ.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΓΓΛΕΖΗ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Αυτό, το έχουμε κάνει, κύρια Μανωλάκου, πριν από ένα χρόνο.
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Προκύπτει κάτι πολύ περισσότερο για το μέλλον του ΕΛΚΕΘΕ και εγώ, από αυτή την πλευρά του το θέτω. Εγώ, λέω, ότι βγαίνει κάτι περισσότερο και από τις τοποθετήσεις, δηλαδή, για το μέλλον των υδρογονανθράκων και τον ρόλο του ΕΛΚΕΘΕ.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΓΓΛΕΖΗ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Είχαμε κάνει στην Επιτροπή Υδάτων μια συνεδρίαση αφιερωμένη στο ΕΛΚΕΘΕ. Δεν ξέρω εάν θυμάστε, δεν έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα, εάν θυμάμαι καλά ήταν πέρυσι το χειμώνα. Εντάξει, εάν θεωρείτε, ότι θα πρέπει να το ξανά-επαναλάβουμε, θα το ξανά-επαναλάβουμε.
Θα γίνει δεκτό το αίτημά σας.
 Το λόγο έχει ο κ. Υπουργός.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα να σας παρακαλέσω, να μιλήσει, εάν θέλει, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος ή ο κ. Λαγουρός και εάν μπορεί να πει κάποιες απόψεις και το Λιμενικό για τη δουλειά που έκανε.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΓΓΛΕΖΗ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν έχω καμία αντίρρηση, αλλά δεν μου έγινε από την αρχή αυτό το αίτημα, δηλαδή, όταν ρωτήσαμε ποιοι θα μιλήσουν και ποιοι όχι, δεν είπε κάποιος ότι θέλει να μιλήσει από το Λιμενικό. Πραγματικά, εάν θα ήθελε κάποιος από το Λιμενικό Σώμα, μπορεί να τοποθετηθεί και τώρα.
Το λόγο έχει ο κ. Ράπτης.
ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΡΑΠΤΗΣ (Αρχηγός Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής – Αντιναύαρχος Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.): Είμαι ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος και δεν έχω να προσθέσω κάτι επάνω σε αυτά τα οποία ανέπτυξαν διεξοδικά, οι κύριοι Υπουργοί.
Εγώ, αυτό που θέλω να πω, είναι, ότι το αποτέλεσμα μιλάει από μόνο του. Έγινε μια υπερπροσπάθεια, όπως είπε και ο κ. Υπουργός, για την απορρύπανση και για το αποτέλεσμα που φέραμε, ενεργοποιήθηκε το Λιμενικό Σώμα στο μέγιστο βαθμό. Ανώτατοι αξιωματικοί για πρώτη φορά σε τέτοιες περιπτώσεις, επέβλεψαν αυτή τη διαδικασία, αφού τους ορίσαμε τομείς ευθύνης και φέραμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Εγώ, θέλω να συγχαρώ όλο το προσωπικό, το οποίο υπέρ-έβαλε και φέραμε το σημερινό καλό αποτέλεσμα. Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια. Αυτό θέλω να πω και μόνον.
Σας ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΓΓΛΕΖΗ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας ευχαριστούμε πολύ, κύριε Ράπτη.
Συνήθως η διαδικασία, είναι, να ξεκινάμε αντίστροφα και κανονικά θα πρέπει να ξεκινήσουμε με τον κ. Μαμαλούκα, αλλά θα μου επιτρέψετε να δώσω το λόγο στο κύριο Υπουργό, γιατί έχει μια υποχρέωση και θα πρέπει να προηγηθεί όλων, για να αποχωρίσει στη συνέχεια.
Το λόγο έχει ο κ. Υπουργός.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Θα πρέπει να κάνω γνωστό στο Σώμα, κυρία Πρόεδρε, ότι υπάρχουν κάποιοι δήμαρχοι από την Κρήτη που έχουν έρθει στο Υπουργείο και γι' αυτό, θα πρέπει να αποχωρήσω.
Κυρία Πρόεδρε, θα προσπαθήσω να είμαι περιληπτικώς και να δώσω κάποιους τίτλους από τη δική μας μεριά, διότι, προφανώς, την οργάνωση και το συντονισμό και την ευθύνη την είχε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και εμείς, επικουρούμε στο μέτρο της ευθύνης που μας αντιστοιχεί.
Όμως, κύριε Πλακιωτάκη, βάλατε ένα θέμα, το οποίο είναι κρίσιμο και θέλω να μοιραστώ μια σκέψη μαζί σας: Εάν ήταν φίλο-περιβαλλοντικές οι προηγούμενες κυβερνήσεις;

Εγώ θα σας πω πάρα πολύ απλά κάτι. Αν ήταν φιλοπεριβαλλοντικές θα είχαν κάνει εδώ και 40 χρόνια δασικούς χάρτες και δεν θα υποτιμούσαν μια συνταγματική πρόβλεψη. Θα είχαν την πολιτική τόλμη να ανοίξουν ένα τέτοιο ζήτημα. Εγώ δεν λέω ότι δεν ήθελαν, δεν μπορούσαν, δεν έφταναν, δεν είχαν το πολιτικό κουράγιο, την πολιτική τόλμη, την πολιτική δύναμη, πάρτε όποιο χαρακτηριστικό θέλετε. Πάντως δεν το έκαναν. Επίσης δεν θα ήμασταν η πρώτη χώρα σε πρόστιμα στην Ευρώπη. Είμαστε η πρώτη χώρα σε πρόστιμα στην Ευρώπη στις περιβαλλοντικές παραβάσεις και η τελευταία στην εναρμόνιση περιβαλλοντικής
(Συνέχεια ομιλίας κ. ΣΩΚΡΑΤΗ ΦΑΜΕΛΛΟΥ, Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας)
νομοθεσίας. Αυτά τα λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν τα λέει ο Σωκράτης ο Φάμελλος και βέβαια πρέπει να σας πω διότι κυρία Αντωνίου μην διαμαρτύρεστε, η χώρα σήμερα έχει κυρωμένους το μισό της εκατό της έκτασης δασικών χαρτών και στις 25 Δεκεμβρίου θα έχει το 30%. Και αυτό που κάναμε εμείς  κανείς άλλος δεν το έχει  κάνει.
ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Κύριε Υπουργέ, γινόταν η δασική, είχαμε αναρτήσεις δασικών χαρτών. Σε τι ποσοστό όμως;
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Δεν τόλμησε καμία κυβέρνηση να κάνει δασικούς χάρτες. Δεν τολμήσατε κυρία Αντωνίου, δεν είχατε το πολιτικό μέγεθος, ούτε την πολιτική βούληση να το κάνετε.
Δεύτερο ζήτημα. Εάν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο. Ο Υπουργός το ξεκαθάρισε ότι υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, διότι κύριε Πλακιωτάκη βάλατε ζήτημα ότι αμφισβητήσαμε το θεσμικό πλαίσιο και είπαμε ότι με βάση τα δεδομένα…….. Βεβαίως και υπήρχε θεσμικό πλαίσιο. Το ερώτημα που μπήκε από εμάς και πολύ σοβαρά και προς τους φορείς και προς τα μέλη του Κοινοβουλίου είναι το εξής. Υπάρχουν, προτάσεις με τα συμπεράσματα που βγήκαν για αναβάθμιση και αλλαγή θεσμικού πλαισίου και για επέκταση με τα νέα εργαλεία και τις συνεργασίες που κάναμε; Εμείς καταθέσαμε προτάσεις κι εγώ προσωπικά το έκανα στην εισήγησή μου, αν δεν το αντιληφθήκατε δεν φταίω εγώ. Έκανα συγκεκριμένες προτάσεις θεσμικού πλαισίου και στους μηχανισμούς και στις συνεργασίες με τους δήμους και με τις ΜΚΟ και με το επιστημονικό ακαδημαϊκό χώρο και με τα κέντρα είτε του IOPC ή της Μάλτας, τα είπα συγκεκριμένα. Τι προτείνουμε και τι προέκυψε ως εμπειρίες που υλοποιήθηκαν και διευρύνοντας προβλέψεις αν θέλετε.
Τρίτο ζήτημα. Εφαρμόστηκε απόλυτα ο ρυπαίνων πληρώνει από την πλευρά της  προστασίας και του δημόσιου συμφέροντος, δηλαδή υπάρχουν ζητήματα που αφορούν το ΕΛΚΕΘΕ και τη στήριξή του από το δημόσιο χώρο και αυτό το υλοποιεί αυτή η κυβέρνηση σε αντίθεση με τις προηγούμενες, αλλά δεν θα χρεώναμε το κόστος του ΕΛΚΕΘΕ για το συγκεκριμένο project στο δημόσιο χώρο, γιατί αυτό θα επιβάρυνε το πολίτη, κυρία Μανωλάκου. Επιλέξαμε να το χρεώσουμε στην ασφαλιστική εταιρεία και στην πλοιοκτήτρια εταιρεία, διότι αυτό επιβάλει το δημόσιο συμφέρον. Για τέτοιο ατύχημα έναν δημόσιο ερευνητικό φορέα να τον καλύπτει η ασφάλιση και ο ιδιοκτήτης. Αυτό σημαίνει δημόσιο συμφέρον απέναντι στη λαϊκή οικογένεια. Να μην επιβαρυνθεί ούτε μισό ευρώ, ούτε για την έρευνα ενός αξιόλογου δημόσιου ερευνητικού χώρου.
Τέταρτο ζήτημα. Δεν ειπώθηκε από πουθενά ότι το περιβάλλον είναι καλύτερο. Ειπώθηκε το εξής και το διευκρινίζω  ξανά. Πρώτον, σας ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε Αμυρά διότι έρχεστε να συμφωνήσετε με το ότι δεν ήταν περιβαλλοντική καταστροφή και οικολογική. Περιμένω ακόμα τον κ. Μητσοτάκη να διορθώσει την τοποθέτησή του, κύριε Πλακιωτάκη. Μπορείτε να το κάνετε εσείς. Περιμένω ακόμη κύριε Πλακιωτάκη να έχετε τουλάχιστον την επιστημονική επάρκεια και τη γνώση των ακαδημαϊκών κυβερνητικών φορέων αν δεν έχετε αυτή την τόλμη, είναι γεγονός ότι προτιμάτε να διαβάζετε ορισμένα εκδοτικά συγκροτήματα και όχι τη γνώμη των επιστημόνων.
 Δεύτερον, ήταν ένα μεγάλο ατύχημα, το οποίο αναστάλθηκε πλήρως με φυσικές και μηχανικές μεθόδους σε τρεις μήνες και τα αποτελέσματα τουλάχιστον στο επίπεδο των ολικών υδρογονανθράκων κύριε Αμυρά, παρότι για τους αρωματικούς είπα ότι δεν βγήκαν όλες οι αναλύσεις, δείχνουν ότι στη θαλάσσια στήλη είναι καλύτερες οι μετρήσεις, παρότι αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς θα ησυχάσουμε. Διότι το διευκρίνισα δεν πρέπει να γίνεται παρανόηση, ούτε στηριζόμαστε μόνο στη στιγμιαία μέτρηση, παραμένει με υποχρέωση του IOPC πρόγραμμα παρακολούθησης που περιλαμβάνει και τα οικοσυστηματικά και την βιοσυσσώρευση. Το είπα εγώ εισαγωγικά ότι δεν θα ησυχάσουμε, αλλά έχουμε επιβεβαίωση από τις μετρήσεις ότι είμαστε σε σωστό δρόμο και σαφώς θα συνεχίσουμε την επιθεώρηση. Στόχος μας, είναι να είναι καλύτερο μετά την ολοκλήρωση του ενός χρόνου ……….. και με τα καλοκαιρινά δεδομένα που θα δούμε τη βιοποικιλότητα καθώς και τα αποτελέσματα για  τον κύκλο ζωής στο Σαρωνικό. Αυτό ξεκαθαρίσαμε.
Όσον αφορά τα ζητήματα της αλιείας………….
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ: Έχουμε νομίζω εποικοδομητικό διάλογο. Κύριε Υπουργέ υπάρχει το εξής θέμα. Ότι εκείνοι που πηγαίνουν να ζητήσουν αποζημιώσεις οι ψαράδες, οι επαγγελματίες, οι μεγαλύτερες εταιρείες επικαλούνται ζημία, η οποία προεκλήθη όχι από τον ουρανό, αλλά από μία περιβαλλοντική ζημία.

Άρα, εκτός του ότι δεν είναι, θα μας πείτε τι ήταν;
Αν ήταν ή όχι ζημία και αφήστε τους υδρογονάνθρακες τους πραγματικούς ή τους άλλους.
Είναι απλό, γιατί όπως βλέπετε όλοι έχουμε το θάρρος να παραδεχθούμε τις πραγματικές διαστάσεις.
Κάντε το και εσείς.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Κύριε Αμυρά, εξελίσσεται μια συζήτηση για την οποία θα μας πείτε στο τέλος, ότι φταίμε εμείς για το ναυάγιο.
Έτσι δεν είναι;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ: Για το ότι εξαπλώθηκε φταίτε, κατά τη γνώμη μου.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Εγώ σας λέω, λοιπόν, ότι στο επίπεδο της διάγνωσης περί περιβαλλοντικής καταστροφής και οικολογικής καταστροφής λαμβάνοντας υπόψη την αντιστρεπτότητα των φαινομένων ρύπανσης και της οικολογικής ισορροπίας δεν είναι καταστροφή. Ήταν προφανώς περιβαλλοντικό ατύχημα, το οποίο έχει επιπτώσεις τις οποίες αντιστρέψαμε στο επίπεδο του περιβάλλοντος.
Δεν σημαίνει, ότι δεν ζητήσαμε εμείς να έρθει ο IPC για να αποζημιώσει επαγγελματίες. Εμείς τους το ζητήσαμε και θα τα πει ο Υπουργός, δεν είναι δική μου ευθύνη αυτή.
Εφόσον εμείς ζητήσαμε να έρθει το Ταμείο για την αποκατάσταση της ζημίας, δεν αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει περιβαλλοντική ζημία; Αποκαταστάσιμη, όμως, και αποκατεστημένη, πλέον, από εμάς.
Αυτό διευκρινίζουμε, διότι εμείς δεν ευθυνόμαστε για το ατύχημα, όμως ευθυνόμαστε πλήρως και το πετύχαμε με πολλούς συνεργάτες στην αποκατάσταση.
Πάμε να δούμε λίγο το θέμα της αλιείας για να μη γίνεται κάποια συζήτηση που μπορεί να βγει προς τα έξω λανθασμένα.
Εγώ χθες επικοινώνησα και έχουμε σταθερή συνεργασία με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος έχει την ευθύνη αυτή.
Οι πληροφορίες και ο δικός μας σχεδιασμός είναι να υπάρχει απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έως τις 15 Δεκεμβρίου είτε γιατί λήγει το χρονοδιάγραμμα είτε γιατί έχουμε, πλέον, επαρκή στοιχεία από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε..
Αυτό που συμφωνήσαμε είναι, ότι μετά την Επιτροπή να κατατεθούν δημόσια σήμερα τα στοιχεία αυτά και εμείς την επόμενη εβδομάδα θα αναλάβουμε την πρωτοβουλία με το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και το Υπουργείο Ναυτιλίας, που θα επικουρήσουν τη μεταφορά των δεδομένων ουσιαστικά προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να τοποθετηθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την αλιεία μέχρι την επόμενη Παρασκευή. Δηλαδή, σε μία εβδομάδα θα έχει λυθεί το θέμα και της αλιείας.
Το θέμα της κολύμβησης θα το δει το Υπουργείο Ναυτιλίας με το Υπουργείο Υγείας, που παρέδωσε τις ακτές και ολοκλήρωσε το θέμα των ακτών, γιατί είναι στο δικό του αντικείμενο.
Το πέμπτο σημαντικό ζήτημα είναι οι υδρογονάνθρακες.
Είπα και στην εισήγησή μου, ότι δεν σημαίνει το ότι επειδή πήγε καλά ένα περιστατικό δύσκολο για τη χώρα, εμείς χαλαρώνουμε και αφήνουμε πίσω τις προσπάθειές μας να ετοιμάσουμε κάτι ισχυρότερο. Η χώρα έχει ανάγκη ενός ισχυρότερου εργαλείου, που θα πρέπει να μπει και στο θεσμικό πλαίσιο και στην επιχειρησιακή ικανότητα, γι' αυτό και θέλουμε να το ολοκληρώσουμε μέχρι το τέλος Ιανουαρίου με το Ισραήλ και την Κύπρο, για να εισαχθεί στο δικό μας μηχανισμό και να γίνει και δικό μας κτήμα.
Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι για ισχυρότερες ανάγκες, για μεγαλύτερες προκλήσεις και έτσι θα είμαστε και πιο ασφαλείς στον τομέα της πρόληψης.
Το είπαμε και εμείς και αυτό αφορά συζήτηση που θα έρθει και εδώ με το Υπουργείο Ναυτιλίας και θα το δούμε, γιατί το συγκεκριμένο σχέδιο μπορεί να το συντονίζουμε εμείς σαν τριμερή ως Υπουργείο, όμως το Υπουργείο Ναυτιλίας το βλέπει σε επίπεδο διοίκησης και τεχνικού ελέγχου.
Νομίζω, ότι αξίζει να κάνουμε ξανά μια συζήτηση, γιατί δεν άκουσα από τα υπόλοιπα κόμματα κοινοβουλευτικές προτάσεις για το θεσμικό πλαίσιο της πολιτικής προστασίας και το μηχανισμό που εμείς χρησιμοποιήσαμε.
Υπάρχουν δευτερογενείς επιπτώσεις και πως θα αντιδράσει το περιβάλλον, το είπε πάλι ο κ. Αμυράς.
Ναι, κύριε Αμυρά, για αυτό ξεκαθαρίσαμε, ότι θα υπάρχει οικοσυστημική επιτήρηση, τουλάχιστον, ενός χρόνου και αυτή χρηματοδοτείται από το IPC. Βέβαια, αυτό σημαίνει, ότι στο δικό μας επίπεδο της Εθνικής Επιτροπής Αποκατάστασης Περιβαλλοντικής Ζημίας έχουμε σε εξέλιξη τη σύνταξη σχεδίου αποκατάστασης λαμβάνοντας υπόψη και τους μελετητές και την εταιρεία αποκατάστασης, έτσι ώστε να έχουμε και το δικό μας αυτόνομο κρατικό εργαλείο δημόσιας διοίκησης, εννοώ.
Να σας πω, όμως, γιατί γίνεται μια συζήτηση, τα καταβυθισμένα συσσωματώματα αφαιρούνται, ήδη, από το βυθό.
Υπάρχει ένας χάρτης που έχει κόκκινα και μπλε σημεία που τον καταθέσατε, εάν δεν κάνω λάθος, το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και θα ήθελα να το δείτε, διότι έχει πληθώρα σημείων που εντοπίστηκαν καταβυθισμένα συσσωματώματα και γαλακτώματα πετρελαιοειδών, τα οποία έχουν αφαιρεθεί από τον πυθμένα. Δηλαδή, κάνουμε αυτή τη δουλειά, γι' αυτό και θεωρούμε, ότι είναι καλύτερη η κατάσταση από πριν.
Βρήκαμε σημεία και τα αφαιρέσαμε από τον πυθμένα και νομίζω, ότι μόνο σε ένα χαρτί έχουν μείνει επτά σημεία. Στο υπόλοιπο της τάξης των 100 σημείων έχω δει επάνω στο χάρτη μπλε βούλες και άρα είναι συντριπτική η απόσυρση και η ανάσυρση από το βυθό συσσωματωμένων γαλακτωμάτων δεν και καταβυθισμένων σωμάτων πετρελαιοειδών.
Βάλατε δύο σημαντικά ζητήματα με τα οποία θα κλείσω.
Το σχέδιο απορρύπανσης της Δυτικής Αττικής, νομίζω το έθεσε ο κ. Δημαράς, έχει, ήδη, ξεκινήσει. Έχουμε κάνει σύσκεψη στο Υπουργείο Ναυτιλίας με πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, πλέον, σε συνέχεια των παράλληλων σχεδίων και με την Αρχή Λιμένα και με τους Αντιπεριφερειάρχες Πειραιά και Δυτικής Αττικής και έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, όπου θα ακούσουμε και προτάσεις της τοπικής κοινωνίας το άλλο  Σαββατοκύριακο στη Δυτική για να παρέμβουμε στα περιβαλλοντικά ζητήματα της παράκτιας ζώνης, που αφορά και τους Οργανισμούς Λιμένων.

Και βέβαια να σας πω ότι από την μεριά του Υπουργείου μας «Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός» και η κύρωση της «Σύμβασης της Βαρκελώνης» θα είναι στοιχεία νομοθετικού έργου του πρώτου τριμήνου του 2018. Είμαστε ήδη έτοιμοι, απλώς τώρα πρέπει να ολοκληρωθεί ο προϋπολογισμός και κάποια από τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης. Άρα, μάλλον για Φεβρουάριο με Μάρτιο θα έρθουν στο Κοινοβούλιο.
Ευχαριστώ. 
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΓΓΛΕΖΗ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Τον λόγο έχει ο κ. Μαμαλούκας.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΜΑΛΟΥΚΑΣ (Διευθυντής του Τμήματος Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος της εταιρείας «Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος»): Θα ήθελα να απαντήσω σε κάποια από τα ερωτήματα που τέθηκαν. Καταρχάς, σχετικά με την ερώτηση της κυρίας Μεγαλοοικονόμου να πω ότι ο στόχος μας -όπως προανέφερα – ήταν μηδέν ίχνη ρύπανσης. Πιστεύω ότι το πετύχαμε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Είναι πολύ δύσκολο κάποιος να πάει να βρει λερωμένα βότσαλα και ίχνη άμμου. Προφανώς θέλουμε να μπορούν τα παιδιά να παίζουν με την άμμο. Πιστεύω ότι σε μεγάλο βαθμό και σε όλες τις περιοχές μπορούμε ήδη να το κάνουμε αυτό. Άρα δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοιο θέμα.
Επίσης, σχετικά με την ερώτηση του κ. Αμυρά, δεν υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα. Έχουν ολοκληρωθεί. Και η Γλυφάδα και η Σαλαμίνα. Επιπρόσθετα, οι βραχονησίδες στην πορεία της κηλίδας έχουν ελεγχθεί και η Αταλάντη και η Ψυττάλεια αν μπορεί να θεωρηθεί βραχονησίδα και η Φλέβες μέχρι τον Πάτροκλο. Όλες αυτές οι νησίδες έχουν ελεγχθεί. Δεν είχαμε κάποιο θέμα. Ένα πολύ μικρό θέμα ήταν στη νησίδα του Κουμουνδούρου μπροστά από το Ναυτικό Όμιλο του Πειραιά. Επίσης, γαλακτωµατοποίηση στο συγκεκριμένο περιστατικό δεν παρατηρήθηκε. Επίσης, δεν σημαίνει όμως ότι η γαλακτωµατοποίηση προκαλεί τη βύθιση του πετρελαίου. Αντίθετα στη Σαντορίνη για παράδειγμα στο «Sea Diamond” που είχαμε εκτεταμένη γαλακτωµατοποίηση δεν βυθίστηκε πουθενά. Δεν είχαμε την παραμικρή βύθιση πετρελαίου. Όπως είπε και ο κ. Φάμελλος δεν μας δυσκολεύει στο να το μαζέψουμε.
Σχετικά με την ερώτηση της κυρίας Αντωνίου, τα μοντέλα διασποράς ουσιαστικά στη συγκεκριμένη περίπτωση που είχαμε παρατήρηση δεν θα είχαν κάποια εφαρμογή. Βέβαια θα απαντήσει και το ΕΛΚΕΘΕ που έχει τέτοια μοντέλα διασποράς. Στην πράξη αυτό που κάνουμε διότι υπήρξε εναέρια παρατήρηση με ελικόπτερα και αεροπλάνα είναι να επιβεβαιώνουμε ή να διαψεύδουμε αυτά που προβλέπουν τα μοντέλα σε μια περιοχή και μια κίνηση κηλίδας τόσο κοντά στην ακτή είναι λιγάκι δύσκολο να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα, δηλαδή να μας βοηθήσει στην οργάνωση της απορρύπανσης.
Σχετικά με την ερώτηση του κ. Ουρσουζίδη, για το ότι πλένεται δεν είναι καθαρό να πω ότι εξαρτάται από το λεκέ. Στην συγκεκριμένη περίπτωση τα καθαρίσαμε.  
Ευχαριστώ.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΓΓΛΕΖΗ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Τον λόγο έχει ο κ. Σκαρβέλης.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΚΑΡΒΕΛΗΣ (Συνεργάτης για θέματα Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος και Αντιμετώπισης Ναυαγίων): Επειδή υπήρξε μια κριτική θέλω να κάνω μια παρατήρηση, για τους χρόνους αντίδρασης και την ταχύτητα εξάπλωσης του πετρελαίου. Είναι γνωστό σε όλους ότι από τη στιγμή που το πετρέλαιο πέφτει στη θάλασσα η τάση του είναι να εξαπλώνεται με μια ταχύτητα ανάλογη του ρεύματος και του ανέμου στην περιοχή. Με δεδομένη τη γεωμορφολογία στην Ελλάδα είναι σχεδόν αδύνατο με οποιοδήποτε μηχανικό μέσο και αν έχουμε να σταματήσουμε ή να προλάβουμε να μαζέψουμε μια ποσότητα πετρελαίου 2,5 τόνων στην περιοχή του συμβάντος. Είναι σχεδόν αδύνατο. Κάποια στιγμή το πετρέλαιο θα φτάσει στις ακτές. Είναι δεδομένο λοιπόν ότι ένα μέρος της επιχείρησης θα είναι κατασταλτικό. Δηλαδή θα φτάσει το πετρέλαιο στην ακτή άσχετα με το πόσο γρήγορα θα κινηθούν οι εταιρείες στο Υπουργείο ο κρατικός μηχανισμός, το πετρέλαιο κάποια στιγμή θα φτάσει στις ακτές. Είναι τέτοια η φύση του και είναι και τέτοια η μορφολογία στην Ελλάδα που δυστυχώς δεν μπορούμε πάντα να σταματήσομε το συμβάν εν τη εν τη γενέσει του.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΓΓΛΕΖΗ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Τον λόγο έχει ο κ. Λυκούσης.
            ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΥΚΟΥΣΗΣ (Διευθυντής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.): Ευχαριστώ πολύ. Θα είναι δύσκολο να απαντήσω σε τρία λεπτά σε όλες αυτές τις ερωτήσεις.
Πρώτα απ' όλα, ήθελα να απαντήσω στην κυρία Μεγαλοοικονόμου για το θέμα της παράκτιας ζώνης, της υποθαλάσσιας παράκτιας, που, πραγματικά, είναι ένα θέμα. Όπου υπάρχουν άμμοι, το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούν να γίνονται αναλύσεις, διότι η άμμος δεν προσροφά ή και να προσροφήσει απομακρύνονται αμέσως οι υδρογονάνθρακες. Οποιαδήποτε μέτρηση και να κάνουμε σε ιζήματα στα 2μ., 3μ., 4μ. που υπάρχει άμμος δεν έχουμε αποτέλεσμα.
Κατά συνέπεια, αυτό που κανείς κάνει κι έκανε και η εταιρεία της απορρύπανσης, είναι οπτικός έλεγχος, οπτική παρακολούθηση για να δει κανείς εάν υπάρχουν υπολείμματα. Οπωσδήποτε υπήρχαν, απ' ό,τι είδα και στις φωτογραφίες, κάποια υπολείμματα πίσσας, τα οποία, πιθανόν, απομακρύνθηκαν. Αυτό που κανείς δεν μπορεί, για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, να ξέρει είναι εάν ορισμένα από αυτά θάφτηκαν κάτω από τον πυθμένα σε μικρό βάθος και ορισμένα υπολείμματα, πιθανόν, μ’ έναν νοτιά να βγουν. Βέβαια, με τον τελευταίο νοτιά που έγινε πριν από ορισμένες ημέρες και γι' αυτό κι εμείς στοχοθετημένα πήγαμε τη Δευτέρα, δεν πήγαμε τυχαία, πήγαμε να δούμε εάν μετά τον νοτιά έχει βγει κάτι και είδαμε ότι το νερό, τουλάχιστον, ήταν καθαρό. Άρα, λοιπόν, το θέμα του πυθμένα είναι πιο περίπλοκο, δεν ξέρω εάν η εταιρεία της απορρύπανσης έχει κάνει και εργασίες κάτω από τα πρώτα εκατοστά ή δεκάδες εκατοστά του πυθμένα, αλλά φαίνεται, τουλάχιστον μετά τον τελευταίο νοτιά, ότι δεν βγήκε κάτι σημαντικό, ίσως σε ένα ή δύο σημεία να βγήκαν κάποιες μικρές πίσσες, που αυτό είναι μάλλον φυσιολογικό και αναμενόμενο.
Το άλλο που ήθελα να πω είναι ότι οι μετρήσεις που έχουμε κάνει έχουν καλύψει, όπως σωστά σας είπαν οι συνάδελφοι, βάθη μεγαλύτερα από 20μ. Σήμερα ο κ. Καραγεώργης αναφέρθηκε ότι θα πάμε και ήδη αυτή τη στιγμή έχει αρχίσει η σάρωση του κομματιού που, κατά τη γνώμη μου, είναι εξαιρετικά σημαντικό, από -30μ., -20μ., μέχρι ρηχά, -2μ., -1μ. Αυτό το κομμάτι είναι εξαιρετικά σημαντικό, διότι, παρόλο που δεν βρήκαμε κάτι στα ανοιχτά, υπάρχει περίπτωση να υπάρχουν υπολείμματα στα 20μ. ή στα 30μ. Αυτό θα το δούμε. Βέβαια, δεν θα καλυφθεί όλη η περιοχή, αλλά με τη συρόμενη κάμερα μπορούμε να δούμε, να έχουμε μία εκτίμηση και να επανέλθουμε εάν υπάρχει κάποια ρύπανση εκεί.
Αυτό που, όπως ανέφερε ο κ. Καραγεώργης, απομένει από εμάς ως ολοκλήρωση αυτής της μελέτης - που για να είμαστε ειλικρινείς έχουμε αναλάβει προφορικά και έχουμε δεσμευτεί, δεν έχουμε υπογράψει με κανέναν απολύτως τίποτα, ούτε έχουμε χρηματοδοτηθεί, αλλά ελπίζουμε ότι από το ταμείο θα πάρουμε κάποια χρήματα - μέχρι τον Μάρτιο και για τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της ρύπανσης για την οποία ισχύει αυτή η μελέτη, είναι να ποντίσουμε ένα μικρό αγκυροβόλιο με μύδια. Είναι κάτι πειραματικό που το κάναμε και στον κόλπο της Θεσσαλονίκης για επιπτώσεις στις μυδοκαλλιέργειες, για να δούμε εάν έχουμε τοξικολογικές επιπτώσεις. Αυτό είναι δείκτης, έχει τη δυνατότητα να απορροφά αμέσως μέταλλα και είναι ο πιο κατάλληλος δείκτης για να δει κανείς εάν τα ψάρια ή άλλοι οργανισμοί έχουν απορροφήσει κάτι, γιατί για τα ψάρια - επειδή γίνονται πολλές ερωτήσεις, δεν είναι της αρμοδιότητάς μας, είναι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης - πρέπει να γνωρίζετε ότι στον ιστό των ψαριών δεν είναι εύκολο να ανιχνευθούν υδρογονάνθρακες, γιατί μεταβολίζονται. Αυτό είναι σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι σε ερευνητικό επίπεδο ακόμη, εμείς έχουμε κάνει προσπάθειες και τις κάνουν οι συνάδελφοι οι χημικοί και οι βιοχημικοί, δεν είναι εύκολο να ανιχνευθούν. Κατά συνέπεια, θα έχουμε αποτελέσματα που πιθανότατα δεν θα δείχνουν τίποτα, δηλαδή ένα – δύο που έχουμε κάνει πριν δεν δείχνουν κάτι, γι' αυτό και κάνουμε τη μέθοδο με τα μύδια, που είναι ένας παγκόσμια γνωστός δείκτης απορρόφησης βαρέων μετάλλων ή πετρελαιοειδών κ.λπ., ο οποίος θα είναι ένας καλός δείκτης τοξικολογίας. Αυτό θα γίνει στους προσεχείς 1 – 2 μήνες.
Όσον αφορά, τώρα, στη σάρωση, διότι είχαμε και αποφάσεις και με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το θέμα που βάζετε - και τονίζω και πάλι, ότι δεν είναι της αρμοδιότητάς μου , αλλά πρέπει να διευκρινίσω ορισμένα πράγματα -, είναι ότι έχουμε την αίσθηση ότι και η αλιεία, που απαγορεύτηκε με συρόμενα εργαλεία, είναι διότι ακόμα δεν έχουμε πλήρη γνώση όλης της έκτασης του πυθμένα, αν υπάρχουν έστω και ίχνη πίσσας. Και αυτό διότι, τα ψάρια, πιθανότατα, να μην έχουν επηρεαστεί, διότι τα πελαγίσια ψάρια ξέρετε ότι κινούνται και το νερό είναι αρκετά καθαρό. Άρα, το πιο πιθανόν είναι να μην υπάρχει πρόβλημα - προσωπική μου άποψη και δεν δεσμεύω κανέναν - σε αυτά τα ψάρια, κάτι που
(Συνέχεια ομιλίας του κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΛΥΚΟΥΣΗ, Διευθυντή του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας)
είναι μάλλον προφανές. Επίσης και σε άλλα ψάρια, πάλι να μην υπάρχει πρόβλημα, εφόσον δεν υπάρχουν υδρογονάνθρακες. Όμως, η μηχανική αναμόχλευση του πυθμένα, πιθανόν και εάν - και τονίζω εάν - υπάρχουν υπολείμματα πίσσας, τα αναδεύει και δευτερογενώς, μέσα στο δίχτυ της τράτας, πιθανότατα ψάρια που έχουν αλιευθεί, να έχουν μολυνθεί δευτερογενώς. Φυσικά, ο καταναλωτής μπορεί να το καταλάβει αυτό, μυρίζοντας ή βλέποντας τα ψάρια.
Άρα, λοιπόν, είναι κάτι, το οποίο δεν είναι τόσο απλό και γι' αυτό έχουμε προτείνει μια άλλη μελέτη, -αυτήν που σας είπε ο κ. Καραγιώργης-, τη σάρωση με τηλεκατευθυνόμενο όχημα, -«ρομπότ» το λένε πολλοί, Aerovir Motor Operate Vehicle στα αγγλικά-, το οποίο πρέπει να σαρώσει την περιοχή και να δει εάν υπάρχουν υπολείμματα πίσσας, σε κάποια σημεία ή αν δεν υπάρχει απολύτως τίποτα. Αυτό είναι απαραίτητο στοιχείο, κατά τη γνώμη μου και για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και για το αν έχει επηρεαστεί ο πυθμένας, ώστε να δούμε, μεταγενέστερα, τις οικολογικές επιπτώσεις.
Κατά συνέπεια, είναι μια σημαντική δουλειά, που πρέπει να γίνει. Για αυτή, δεν είχαμε αναλάβει υποχρέωση, πρέπει να γνωρίζουμε τι είχαμε αναλάβει και ζητούμε περαιτέρω χρηματοδότηση, για να γίνει και αυτό. Νομίζω ότι είναι θετική η ανταπόκριση των Υπουργείων, τουλάχιστον προφορικά και πρέπει να γίνει, κατά τη γνώμη μου, άμεσα, για όλους αυτούς τους λόγους.
Επίσης, τόνισα ότι έχουμε αναλάβει τις βραχυμεσοπρόθεσμες επιπτώσεις, αλλά, όπως ανέφερε και ο κ. Φάμελλος,  είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, διότι αυτές πρέπει να τις παρακολουθήσουμε, να δούμε ποτέ υπάρχει ανάκαμψη και ποτέ όχι.
Αυτό, που πρώτα πρέπει να γίνει, είναι να δούμε αν υπάρχουν πίσσες στον πυθμένα, να δούμε αν έχει επηρεαστεί το περιβάλλον και μετά να πάμε να δούμε αν πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε ανάκαμψη κ.λπ.. Άρα, πρέπει να κάνουμε ένα IN MONITOR πρόγραμμα, δηλαδή ένα πρόγραμμα παρακολούθησης, για να καλύψουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Αυτό μπορεί να πάρει ένα ή δύο χρόνια, δεν μπορούμε να το πούμε. Πιθανόν, εκτιμούμε να μην είναι τόσο πολύ, γιατί δεν ήταν μεγάλη ρύπανση. Όμως, τον παράκτιο τομέα πρέπει να τον δούμε. Αυτή είναι μια άλλη δουλειά.
Επίσης, με την ευκαιρία αυτή, να τονίσω ότι ήταν ευτυχείς συγκυρίες που έχουμε πρόγραμμα παρακολούθησης μόνο στον Αργοσαρωνικό και σε κανένα άλλο μέρος της Ελλάδας. Τονίζω, σε κανένα άλλο μέρος Ελλάδας, ενώ θα έπρεπε να είχαμε, σε ιδιαίτερες περιπτώσεις, όπως είναι ο κόλπος της Θεσσαλονίκης, ο Θερμαϊκός και οι άλλοι κόλποι, που θα έπρεπε να έχουμε ένα μόνιμο πρόγραμμα παρακολούθησης του ΕΛΚΕΘΕ, σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια κ.λπ., ώστε να έχουμε την πληροφορία βάσης (background info) και παρελθόντος, σε οτιδήποτε συμβεί, αλλά και για την παρακολούθηση αυτού καθ' εαυτού του οικοσυστήματος.
Επίσης, δόθηκε η ευκαιρία να αναδειχθεί το γεγονός της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων, που έχουμε προτείνει εδώ και χρόνια στο Υπουργείο Περιβάλλοντος – το πρώην ΥΠΕΚΑ- ότι πρέπει να υπάρχει μια μελέτη, να την έχει η χώρα,  ώστε να ξέρει την κατάσταση του περιβάλλοντος του Ιονίου, σε χημική ρύπανση, σε οτιδήποτε υπάρχει και όχι να περιμένουμε από τις εταιρείες, οι οποίες  - οι γνωστές base lines studies, θα είναι ένα επί ένα χλμ. γύρω από την περιοχή γεώτρησης. Αυτό είναι κάτι, που πιστεύω ότι είναι της Πολιτείας, είναι δικό μας και πρέπει να το  έχουμε για να ελέγχουμε οποιονδήποτε, αλλά να έχουμε και μια βάση, για μια ενδεχόμενη μελλοντική ρύπανση.
Όσον αφορά τη διασπορά, είναι ένα σοβαρό θέμα η διασπορά, είναι γεγονός ότι σε όλες τις περιπτώσεις των πετρελαιοκηλίδων, η διασπορά είναι το πρώτο πράγμα που κανείς, στα μοντέλα διασποράς ανατρέχει, για να δει το πού πάει. Σίγουρα δεν πρόκειται να γλιτώσει κανείς, γιατί η πετρελαιοκηλίδα εάν δεν την προλάβει, θα διασπαρθεί. Αυτό, όπου δίνουν τα μοντέλα και εφόσον γίνονται σωστά, γιατί χρειάζονται προδιαγραφές, δεν είναι απλώς ότι παίρνεις μια φορά ένα μοντέλο και τελειώσαμε, είναι το πού θα πάνε για να προλάβεις.
Βέβαια, εδώ ήταν πολύ κοντινό το περιβάλλον, πράγματι τα μοντέλα σε κοντινές αποστάσεις χρειάζονται ακόμη -είναι υπό έρευνα- μεγαλύτερη διακριτικότητα, όμως ένα
(Συνέχεια ομιλίας, κ. Βασιλείου Λεκούση, Διευθυντή του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας)
μοντέλο για να λειτουργήσει, χρειάζεται να υπάρχει ένας προγραμματισμός ώστε αυτό να παρακολουθείται κάθε 6 ώρες και πραγματικά να βλέπει το Λιμενικό ή κάποιοι άλλοι, το πού πηγαίνει η πετρελαιοκηλίδα, δηλαδή θέλει και validation το ίδιο και συνεχή παρακολούθηση. Είναι κάτι που ίσως πρέπει να το δούμε στο μέλλον, σε περιπτώσεις, για να μπει επιχειρησιακά αυτό, γιατί αλλιώς δεν έχει και έννοια.
Δηλαδή, το να πάρεις ένα μοντέλο και να σου βγάλει το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., που το έχει, στην ιστιοσανίδα του, τον Ποσειδώνα, όπου είναι μια από τις πολύ σημαντικές και βασικές πληροφορίες είναι το μοντέλο διασποράς πετρελαιοκηλίδας. Το έχει και το Πανεπιστήμιο Αθηνών και άλλοι και το Πολυτεχνείο, αλλά είναι σημαντικό αυτό το οποίο σας λέω, το να παρακολουθείται και να γίνεται validation, γίνεται δηλαδή να παρακολουθεί κανείς αν πράγματι αυτό το μοντέλο προβλέπει στην πορεία του.
Δεν ξέρω εάν σας κάλυψα, σας ευχαριστώ πάρα πολύ και το που μας καλέσατε, ήταν και για μας τιμή και να ξέρετε ότι το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. πάντα αυτό που κάνει είναι να προσπαθεί να εκφράσει την επιστημονική αντικειμενική πραγματικότητα, με βάση τις μεθοδολογικές προσεγγίσεις παγκοσμίως, τη μεθοδολογία δειγματοληψίας, διότι και όλα αυτά θα πρέπει να τα προσέχει κανείς και τα καινοτόμα όργανά μας, στα πιστοποιημένα εργαστήρια της βιοχημείας και της χημείας που έχουμε. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και συγγνώμη για το παραπάνω του χρόνου που ξόδεψα, κυρία Πρόεδρε.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΓΓΛΕΖΗ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστούμε πολύ, κ. Βασίλη Λυκούση, Διευθυντή του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας, τώρα το λόγο έχει ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριο Σαντορινίο, για τις απαντήσεις του για πέντε λεπτά και να κλείσουμε στη συνέχεια με τον Υπουργό.
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ (Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Ήταν μια καλή συζήτηση πιστεύω, τώρα μερικές απαντήσεις, μίλησε ο κ. Πλακιωτάκης, για εγκληματική αμέλεια, νομίζω ότι σας έχουμε αποδείξει με χρόνους συγκεκριμένους και το πόσο γρήγορα μπήκε φράγμα και πόσο γρήγορα ξεκίνησε η απάντληση και πόσο γρήγορα έγινε η σφράγιση του πλοίου και πόσο γρήγορα ολοκληρώθηκε η σφράγιση του πλοίου και σας δείξαμε σε αντίστοιχες περιπτώσεις ότι τέτοια αντίδραση δεν υπήρχε. Να μην επανέλθουμε για να κερδίζουμε και χρόνο.
Επειδή εσείς θέλετε να ακολουθήσετε μια ρητορική, βλέπω ότι δεν είσαστε και πολλοί, εσείς αναλάβατε το βάρος, οι υπόλοιποι Βουλευτές ήρθαν μόνο τότε που ήταν ζέοντα τα ζητήματα, δεν πειράζει. Σας καταλαβαίνουμε, είχαν φτάσει και στην Επίδαυρο παλιά, γιατί μας είπατε ότι δεν είχαμε τόσο μεγάλες επιβαρύνσεις. Στην Επίδαυρο είχε φτάσει κ. Πλακιωτάκη. Μιλήσατε για το «Γιουσούφ», προσαραγμένο και ημιβυθισμένο, το οποίο δεν βγήκε καμία εντολή από το Υπουργείο, γιατί προφανώς το χρειαζόταν η εταιρεία και το έβγαλε.
Για το «Γκουντ-Φέϊθ» προσαραγμένο και όχι βυθισμένο, για το «Νιου Ρεμ» μας είπατε και για το «Νιου Ρεμ» στην Ρόδο, δεν έπρεπε κ. Πλακιωτάκη. Το «Νιου Ρεμ» ήταν αυτό το οποίο έχει κατασχεθεί με σφαίρες και το οποίο είχατε αφήσει επί χρόνια μέσα στο λιμάνι της Ρόδου και κόντεψε να κλείσει το λιμάνι της Ρόδου εξαιτίας αυτού του πλοίου. Και μας είπατε γι' αυτό; Εάν είναι δυνατόν. Αυτό θα έπρεπε να το είχατε ξεχάσει, δεν θα έπρεπε ούτε καν να το αναφέρετε.
Μετά μας είπατε για κάποιες φορτηγές, για κάποιες βάρκες δηλαδή, που βγήκαν όταν ήταν μισοβυθισμένες στο «Ντοκ», για αυτά μας είπατε. Και τα συγκρίνεται με αυτό και επίσης είπατε και κάτι άλλο ακόμη πολύ ωραίο, ότι το κόστος ανέλκυσης του πλοίου πολλές φορές είναι μεγαλύτερο από το όφελος από το «σκράπ», άρα, δεν πρέπει να ανελκύονται. Τι λέτε κ. Πλακιωτάκη; Εάν είναι να ανελκύονται, μόνο όταν είναι να κερδίσει ο ιδιώτης, εάν είναι να μην κερδίσει ο ιδιώτης, τότε να μην ανελκύονται. Μα για αυτόν τον λόγο έχουμε 26 στον Πειραιά και 28 στην Ελευσίνα, γιατί με αυτή την αντίληψη πηγαίνατε.

Εκτιμώ, ότι δεν είδατε την παρουσίαση του ΕΛΚΕΘΕ, γιατί είναι συγκεκριμένα αυτά που είπαν οι επιστήμονες, δεν θέλω να τους διερμηνεύσω, ξαναδείτε το με καλύτερη ηρεμία.
(Συνέχεια ομιλίας κυρίου ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΥ, Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής)
Σε αυτά που είπε ο κ. Αμυράς. Κύριε Αμυρά, οι μετρήσεις που έγιναν 21, 22/9 στον ανοικτό Σαρωνικό έδειξαν αποδεκτές τιμές, καθαρά και έκανα μια σύγκριση –ο κ. Καραγεώργης με επέπληξε  για αυτό- ο μέσος όρος πριν το συμβάν 15 και 16 Σεπτεμβρίου ο μέσος όρος τιμών ήταν 9,8 και η μέγιστη τιμή που βρήκαμε στον ανοικτό Σαρωνικό -αν θέλετε ίσως επειδή αυτές τις μέρες δούλευαν όλα τα απορρυπαντικά, πιθανόν, να είναι και αυτός ένας λόγος- ήταν 6,8 η μέγιστη τιμή. Έχει δίκιο σε αυτό που λέει ο  κ. Καραγεώργης, ότι δεν μπορείς να παίζεις με τα μικρογραμμάρια, προφανώς, αλλά από κει και πέρα είναι σε καλή κατάσταση. Αυτό είναι σαφές.
Ότι έχει να κάνει με την κολύμβηση. Έχουν βγει δύο απαγορεύσεις. Η μία είναι η καθολική απαγόρευση στις περιοχές και μία η οποία ορίζει συγκεκριμένες περιοχές όπου απαγορεύεται το κολύμπι. Άρα, για κάποιες έχει αρθεί η απαγόρευση.
Όπως γνωρίζετε στη Σαλαμίνα ολοκληρώθηκε πρόσφατα η απορρύπανση. Είμαστε σε επαφή με το Υπουργείο Υγείας, για να δει και τις μετρήσεις του ΕΛΚΕΘΕ  και εκτιμώ, ότι θα προχωρήσει  και στην ολική άρση της απαγόρευσης. Αυτό όπως καταλαβαίνετε είναι θέμα του Υπουργείου υγείας  και οφείλουμε να  τους δώσουμε το χρόνο, για να το διαπιστώσουν και να μην έχουμε άλλα προβλήματα.
Ένα τελευταίο και ευχαριστώ.  Κυρία Μανωλάκου, αυτός που ρυπαίνει και πληρώνει εξακολουθεί να έχει ποινικές ευθύνες. Δεν απαλλάσσεται από τις ποινικές ευθύνες, αλλά δεν το καταλαβαίνω. Πληρώνει γιατί έκανε τη ζημιά και δεν πρέπει να την πληρώσει ο ελληνικός λαός. Γι' αυτό το λόγο πληρώνει, αλλά έχει και ποινικές ευθύνες, γιατί δημιούργησε ζημιά στο περιβάλλον. Και γι' αυτό θα πληρώσει ποινικά. Ευχαριστώ.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΓΓΛΕΖΗ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστούμε και εμείς τον κύριο Σαντορινιό.
Τελειώνουμε, λοιπόν, τη συνεδρίαση της Επιτροπής με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τον κύριο Κουρουμπλή. Δέκα λεπτά είναι καλά; 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Κυρία Πρόεδρε, θα δούμε, γιατί εδώ άκουσα άρρητα και  ρητά ρήματα.
Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι, σεβόμενος τον κόπο της αίθουσας, αλλά συζητάμε ένα ζήτημα που ταλανίζει τη δημόσια ζωή υπερβολικό σε σχέση με άλλα ζητήματα χρόνο και έφτασε σε επίπεδο ανθρωποφαγίας.
Γι’  αυτό, λοιπόν, θα μου επιτρέψετε, επειδή εγώ δηλώνω αρχαιολάτρης και πιστεύω ότι η αρχαία ελληνική σκέψη απάντησε σε όλα τα μικρά και μεγάλα ερωτήματα τη ζωής με μια ρήση που λέει: «Πη παρέβην; Τι δ’  έρεξα; Τι μοι δέον ουκ ετελέσθη;» επειδή πιστεύω, ότι είμαστε γνώστες της αρχαίας σκέψης, δεν θα προχωρήσουν στην ερμηνεία.
Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι, συζητάμε για ένα πολύ σοβαρό θέμα, που αφορά ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο κομμάτι της ελληνικής γης το Σαρωνικό, την περίφημη Ριβιέρα της Ελλάδος.
Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι, κατεβήκαμε όλοι από τον ουρανό; Δηλαδή, κανένας από εσάς και από όλους όσους ,ως εισαγγελείς από τα μικρόφωνα εύκολα και αδαπάνως, μίντια και πολιτικοί, «κομπογιαννίτες» επιστήμονες έπαιρναν το λόγο, για να πουν και να καταθέσουν την άποψή τους. Κανένας δεν ήξερε όλα αυτά τα χρόνια τι γινόταν στο Σαρωνικό;
Δεν ξέρατε τι κουβαλούσε ο Κηφισός; Δεν ξέρατε τι υπολείμματα άφησε, ακόμα και για τώρα, το εργοστάσιο λιπασμάτων; Δεν ξέρατε τι γινόταν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με την Ψυτάλλεια; Αν μιλήσω για όλα αυτά οι ευθύνες είναι πελώριες. Γιατί εδώ περίμενα να ακούσω μια κραυγή αγωνίας μέσα από προτάσεις και άκουσα κραυγές φαρισαϊσμού και υποκρισίας. Σαν να μην συνέβη ποτέ τίποτα. Όλα έγιναν αυτή την τριετία. Καμία ευθύνη και καμία πολιτική γενναιότητα να αναγνωρίσει κάποιος ότι ναι εδώ υπάρχουν λάθη. Εγώ θα σας πω και για τις αδυναμίες, ευθυτενώς, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να βοηθήσουμε τον τόπο. Δεν ξέρατε τίποτα για όλα αυτά; Πέφτουν επεξεργασμένα όλα τα βιομηχανικά στην Ψυτάλλεια, αφού θέλετε να μιλήσουμε έτσι; Μιλήστε,  λοιπόν, στον κόσμο με πρόσωπο και όχι με
Συνέχεια ομιλίας κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ,
Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
προσωπείο. Είναι γενναιότητα να αναγνωρίζει κανείς και αδυναμίες και λάθη, αλλά βρήκατε μια ευκαιρία να χτυπήσετε και πρόσωπα και την κυβέρνηση και επειδή δεν μπορείτε να βρείτε σε κάποιους ανθρώπους κάτι άλλο επιλήψιμο πέσατε πάνω μου αγνοώντας ύψιστα δικαιώματα που έχει κάθε άνθρωπος. Γιατί στην πολιτική δεν είναι μόνο πώς θα αντιπαρατεθούμε, ακόμη και κάτω από τη ζώνη, υπάρχει και η οικογένεια  ανάμεσά μας, υπάρχουν οικογένειες.
Χαίρομαι, γιατί ο Αμυράς, όταν τον πήρα τηλέφωνο, μου είπε ότι εγώ Υπουργέ αναγνωρίζω το λάθος, μου έδωσαν λανθασμένη πληροφορία. Υπάρχουν όμως ορισμένα ρετάλια στην πολιτική, που δεν είχαν ποτέ τη γενναιότητα να αναγνωρίσουν ότι έκαναν λάθος ή ότι τους έδωσαν λανθασμένη πληροφορία. Μπορείτε να μας πείτε το κόστος το προσωπικό για μια οικογένεια όταν βλέπει πολιτικοί δημόσια να τοποθετούνται και να λένε ότι χόρευε ο Υπουργός σε γλέντι του ιδιοκτήτη του βυθισμένου πλοίου; Μπορείτε να υπολογίσετε το ψυχικό κόστος μιας οικογένειας; Αλλά εύκολα είναι αυτά, μπορεί να οδηγήσουμε έναν άνθρωπο και στην αυτοκτονία και τι έγινε;
Δεν είναι μόνο, κυρίες και κύριοι, το πολιτικό κέρδος. Υπάρχουν και άλλα πράγματα στη ζωή και άλλες αξίες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και κυρίως πρέπει σ' αυτό τον τόπο να υπάρξει επιτέλους ένα μέτρο. Να χτυπήσουμε, να κάνουμε κριτική την πιο αυστηρή και για λάθη και αδυναμίες, αλλά όχι με αυτόν τον ανθρωποφαγικό τρόπο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έγινε αυτό το ατύχημα. Ένα μεγάλο ερώτημα είναι, πώς έγινε. Το ατύχημα, λοιπόν, αυτό σήμερα ερευνάται από την εισαγγελική αρχή και από τις υπηρεσίες του Υπουργείου, το οποίο Υπουργείο συνδράμει την εισαγγελική αρχή. Τι θέλετε να κάνουμε ως πολιτική ηγεσία για να είμαστε πολιτικά υπεύθυνοι; Να παρέμβουμε στον εισαγγελέα, να του πούμε, βγάλε το πόρισμα;
Εμείς εκείνο που είχαμε να κάνουμε ήταν να μηδενίσουμε την εστία του προβλήματος και να βγάλουμε αυτό το βυθισμένο πλοίο, να το ανελκύσουμε, να προστατέψουμε με αυτό τον τρόπο από περαιτέρω επιβαρύνσεις το περιβάλλον από αυτή την πηγή και να δώσουμε τη δυνατότητα στην εισαγγελία και στους εμπειρογνώμονες να ερευνήσουν για να φτάσουμε στις αιτίες του προβλήματος.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, άκουσα έκπληκτος τον εκπρόσωπο της Ν.Δ. να λέει ότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, αφού ο ιδιώτης δεν έχει κέρδος να το βγάλει δεν πρέπει να το βγάλει.
Μάλιστα. Να τα ακούει αυτά ο ελληνικός λαός
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ: Δεν είπα αυτό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Αυτό είπατε, τα πρακτικά εκεί είναι. Να ζητήσετε συγνώμη.
Είπατε, λοιπόν, ότι αφού δεν έχει κέρδος να μην το βγάλει.
Ακούστε, λοιπόν, γιατί με αναγκάζετε να σας λέω ότι έρχεστε αδιάβαστοι στη Βουλή. Ενοχλείστε και προσωπικά, αλλά με αναγκάζετε να το λέω. Το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, αγαπητέ μου κύριε Πλακιωτάκη, δεν προβλέπει ανέλκυση.
Δεν το ξέρατε, γι' αυτό τα λέτε αυτά.
Δεν προβλέπει ανέλκυση, δεν καλύπτεται από το ασφαλιστήριο.
Παρά ταύτα, η Κυβέρνηση και ο Υπουργός, για πρώτη φορά, έδωσαν εντολή, με πράξη που βγήκε για πρώτη φορά από το 1998, που ψηφίστηκε ο νόμος, ο ρυπαίνων πληρώνει. Ανελκύστηκε, δε, χωρίς να επιβαρυνθεί το δημόσιο ούτε 1 ευρώ.
Γιατί δεν το κάνατε στην περίπτωση του Α1;
Τα ίδια περίπου χιλιόμετρα επιβαρύνθηκαν και με το Α1. Στο Α1, πνίγηκε άνθρωπος
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ: Καμία σχέση, λέτε ψέματα. Η ρύπανση…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Πνίγηκε άνθρωπος, με τρία παιδιά κι έρχεστε εδώ με θράσος, χωρίς αιδώ. Να πείτε «Ναι, έγινε λάθος».
Προσπαθείτε να πείτε αυτά που λέτε. Σας ακούει και σας ο ελληνικός λαός αλλά ακούει και μένα. Σας ξέρει όλους, με ξέρει κι εμένα.
Ξέρετε, κύριέ μου, ότι στον κόλπο της Ελευσίνας βυθίστηκε πλοίο με 4000 τόνους πετρέλαιο και είναι εκεί;
Θα μιλήσετε γι' αυτό;
Ξέρετε ή δεν ξέρετε ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή 50 πλοία χαρτογραφημένα στον κόλπο της Ελευσίνας και του Πειραιά;
Πλοία και όχι βάρκες, στις οποίες αναφερθήκατε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ: Δεν αναφέρθηκα μόνο σε βάρκες.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Ξέρετε ότι υπάρχουν 65 πλοία εγκαταλελειμμένα και επικίνδυνα, πού χρησιμοποιούνται ως «μάνες» για το λαθρεμπόριο και μου λέτε γιατί μετακίνησα, από τη συγκεκριμένη υπηρεσία, κάποιους ανθρώπους;
Γι' αυτό τον λόγο, λοιπόν, τους μετακίνησα, αφού θέλετε να μιλήσω γι' αυτό.
Μας λέτε ότι ξέρετε ότι υπήρχε σύστημα;
Ε, λοιπόν, αφού θέλετε απάντηση και σ' αυτό. Και σ' αυτό, πιστεύω ότι είστε αδιάβαστος γιατί δεν πιστεύω ό,τι το είπατε συνειδητά.
Χάλαγε  το σύστημα και ήταν πάντα χαλασμένο. Πουθενά δεν απαγορευόταν να γίνει πετρέλευση.
Έτσι γινόταν το λαθρεμπόριο, κύριε Πλακιωτάκη. Εάν δεν το ξέρετε, να σας το πει ο Κουρουμπλής.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ: Να τα διορθώσετε εσείς.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Τώρα, λοιπόν, δε θα γίνεται ποτέ πετρέλευση εάν δεν υπάρχει σήμα. Ποτέ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ: Καλά, εντάξει.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Αυτή είναι η διαφορά της διάταξης που ψήφισε η Βουλή, προχθές, με πρόταση της Κυβέρνησης. Όπως και η ηλικία των πλοίων.
Επειδή ήρθατε και μας λέγατε για την ηλικία των πλοίων. Ξέρετε τι λέει ο Κανονισμός 530 της Ε.Ε.;
Ότι η  ηλικία συνδέεται με τη μεγαλύτερη πιθανότητα να βυθιστούν τέτοια πλοία.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ: Ποτέ δεν το λέει αυτό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Και εδώ είστε αδιάβαστος.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ: Οι διεθνείς κανονισμοί δεν το λένε αυτό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Είστε αδιάβαστος, δυστυχώς. Λυπάμαι πάρα πολύ.
Πάρτε τον Κανονισμό 530, που κατέθεσα στη Βουλή, να τον διαβάσετε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, προχωρήσαμε με έναν εξαιρετικό τρόπο στην προσπάθεια απορρύπανσης. Οφείλετε να έχετε τη γενναιότητα, όταν οι φορείς που θα πληρώσουν και  όταν ο φορέας που ενέκρινε 51 εκατομμύρια, λένε ότι τα πράγματα έγιναν με εξαιρετικό τρόπο, εσείς να αφήνετε κενά και υπονοούμενα.
Τι άλλο πρέπει να κάνουμε, δηλαδή;
Αυτό  δεν έγινε ποτέ στην Ελλάδα και ποτέ δεν διεκδικήσετε τέτοια χρήματα.
Στην περίπτωση του A1, που έγινε πριν από 4 χρόνια, διεκδικήσατε τέτοια χρήματα; Όχι, αυτή η Κυβέρνηση το έκανε, από την πρώτη στιγμή και αυτοί που πληρώνουν λένε ότι: «Κύριε, η χώρα έκανε ό,τι ήταν δυνατόν, επιστημονικά και τεχνολογικά». Ούτε αυτή τη γενναιότητα διαθέτετε, τόση μικροψυχία;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ: Τις διαδικασίες απορρύπανσης ελέγχει ο AOPs, να είστε ακριβής, όχι τα εγκληματικά σας λάθη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ( Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Αφήστε τα μεγάλα λόγια, αυτά τα παραμύθια της Χαλιμάς που λέτε στον κόσμο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έγινε εξαιρετικά ποιοτική δουλειά. Κυρία Μεγαλοοικονόμου σας καλώ να μου πείτε, αν τα βράχια της Πειραϊκής ήταν πιο καθαρά πριν ή τώρα, γιατί έχω στοιχεία, διότι έγινε παρέμβαση από το Ταμείο όταν είδαν ότι καθαρίζουμε και τις παλιές πίσσες,  αλλά όλα αυτά τα χρόνια αυτά δεν σας ευαισθητοποιούσαν. Εγώ σας λέω λοιπόν κυρία Μεγαλοοικονόμου να έρθετε, να σας πάρω εγώ από το χέρι να πάμε σε όλη την παραλία, για να μου πείτε αν ήταν πιο καθαρή η ακρογιαλιά από πριν, γιατί εδώ δεν θα κακοποιήσετε, κυρία μου, την δουλειά που έχει γίνει επειδή σας διακατέχει η μικροπολιτική.
Πάμε, λοιπόν, στη Σαλαμίνα αύριο; Πήγα εγώ στη Σαλαμίνα και ρώτησα έναν καπετάνιο που ήταν δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης και του λέω: «Η Κυνοσούρα ήταν πριν πιο καθαρή ή τώρα;» και μου λέει: «Το αναγνωρίζω».
Να πάμε και εκεί, θέλετε, για να δούμε τι έχει γίνει; Γιατί δεν θα λέτε εδώ στη Βουλή ότι θέλετε, θα υπάρχουν πολύ αυστηρές και σκληρές απαντήσεις. Να δεχθούμε την κριτική, να πούμε ότι έγιναν λάθη, αδυναμίες, όπως ειπώθηκε, ότι αυτή τη στιγμή κύριοι, η χώρα μέσα στην κρίση πρέπει να πάρει μαθήματα. Το εθνικό σχέδιο που υπήρχε δεν ήταν ικανό να ανταποκριθεί, γι' αυτό με απόφαση μου συγκροτήθηκε το συντονιστικό Όργανο, γι' αυτό  όρισα ανώτατους αξιωματικούς του Λιμενικού σε κάθε Δήμο, σε συνεργασία με τους Δήμους, γιατί το σχέδιο δεν συμπεριλαμβάνει την συνεργασία με τους Δήμους, την Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού. Αυτά είναι αδυναμίες που λείπουν από το εθνικό σχέδιο, το οποίο όπως γνωρίζετε, την ευθύνη υλοποίησης έχει ένα στρατιωτικό Σώμα, όπως είναι το Λιμενικό και προσπαθείτε να χρεώσετε τα πάντα στον Υπουργό.
Δηλαδή, τι θα κάνατε εσείς παραπάνω, όταν εγώ έδωσα εντολή ότι ξεκινάει η όλη υλοποίηση του σχεδίου, θα πηγαίνατε να μαζέψετε το πετρέλαιο εσείς; Να καταλάβω δηλαδή, αν έχετε τέτοιες μαγικές ικανότητες.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήσαμε όλα τα Επιστημονικά Κέντρα της χώρας, το Πολυτεχνείο Αθηνών, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Ινστιτούτο Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών- πήρα τον πρύτανη τον κ. Δημόπουλο- το Ινστιτούτο Ενέργειας, το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και την Επιτροπή Περιβάλλοντος και πραγματικά πέσαμε όλοι απάνω-καταπάνω με έναν εξαιρετικό συντονισμό, που είχα ορίσει και επικεφαλής τον κ. Υφυπουργό, όλο το επιτελείο του Υπουργείου και είχαμε ένα εξαιρετικά καλό αποτέλεσμα.
Οι μετρήσεις θα συνεχιστούν, δεν έχουμε κανένα λόγο να αποφεύγουμε τις μετρήσεις. Οι μετρήσεις φαίνεται ότι δείχνουν εξαιρετικά καλά αποτελέσματα. Θα ολοκληρωθεί η δεύτερη ουσιαστική μέτρηση που γίνεται για το βυθό, στις 20 όπως μας λέμε και πιστεύω, ότι μέχρι τις 20 και το Υπουργείο Γεωργίας θα προβεί στην άρση των μέτρων, που ήταν προληπτική η απόφαση του Υπουργείου Γεωργίας δεν ήταν αποτέλεσμα έρευνας και το Υπουργείο Υγείας, στα υπόλοιπα σημεία με την εγκύκλιο που είχε εκδώσει πριν 10-15 μέρες, έχουν μείνει, για να δοθούν για χρήση στους πολίτες.(Συνέχεια ομιλίας κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ, Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής)

Με αυτό τον τρόπο λοιπόν, δυστυχώς ένα ατύχημα που πραγματικά πρέπει να μας βάλει σε προβληματισμούς, διότι είμαστε μια χώρα με τεράστια ακτογραμμή, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αυτή τη στιγμή, αυτή η δυνατότητα που υπάρχει στο Σαρωνικό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν υπάρχει σε όλη τη χώρα. Να λοιπόν μια μεγάλη αδυναμία που έχουμε σαν χώρα.
Πρέπει λοιπόν έξω από  τα μεγάλα λιμάνια μας να δημιουργήσουμε σταθμούς,  για να μπορέσουμε πραγματικά να έχουμε μετρήσεις που με αξιόπιστο επιστημονικό τρόπο να μας δίνουν τη δυνατότητα να παρακολουθούμε τις θάλασσές μας. Γιατί οι θάλασσες μας είναι ο πλούτος της χώρας. Εδώ πρέπει να υπάρξει συνεννόηση, συνεργασία, στήριξη, να προχωρήσουμε, να δώσουμε τη δυνατότητα στο ΕΛΚΕΘΕ και σε άλλους ενδεχομένως φορείς να αναλάβουν μια τέτοια δραστηριότητα, για να καλύψουμε αυτό το κενό.
Το  εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης κρίσεων ρύπανσης απεδείχθη ότι έχει αδυναμίες. Ήδη έχει συγκροτηθεί η  επιτροπή και θα ενημερώσουμε την Επιτροπή της Βουλής εδώ την αρμόδια, μόλις θα έχουμε το σχέδιο. Δεσμεύομαι, όπως δεσμεύτηκα και για την υπουργική απόφαση για τις προδιαγραφές των εταιριών, ότι θα φέρουμε αυτό το σχέδιο στην Επιτροπή της Βουλής. Αυτά δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ.
 Δεσμεύομαι λοιπόν, ότι και αυτό το σχέδιο θα έρθει στην Επιτροπή, γιατί εμείς εμπιστευόμαστε τις απόψεις της Βουλής στα πλαίσια του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, των κομμάτων που θα συνεισφέρουν και θα συνδράμουν, ώστε, ένα τέτοιο σχέδιο να γίνει πιο λειτουργικό και πιο αποτελεσματικό. Γιατί έτσι θα μπορέσουμε πραγματικά τέτοια ζητήματα να τα αντιμετωπίσουμε με το λιγότερο κόστος για το περιβάλλον και κατ' επέκταση για την ανάπτυξη της χώρας και για την κοινωνία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ακούστηκαν πάρα πολλά και χρήσιμα πράγματα μπορώ να πω. Τα λαμβάνουμε όλα υπόψη μας, γιατί μάθαμε να ακούμε το συνομιλητή μας, μάθαμε να έχουμε ανοιχτές τις πόρτες και τα παράθυρα του νοητικού μας πεδίου, για να μπορούμε πραγματικά να κάνουμε λιγότερα λάθη, γιατί λάθη γίνονται και θα γίνονται. Το ζήτημα είναι ότι κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν θα κάνει λάθη, αλλά μπορεί να ισχυριστεί ότι θα κάνει προσπάθεια να περιορίσει τα λάθη.
Υπάρχουν λοιπόν ζητήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως είναι η περίπτωση του SEA DIAMONT. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πόσα χρόνια είναι εκεί το SEA DIAMONT; Θα σας πω κάτι, το οποίο πραγματικά είναι  εκπληκτικό και φοβερό, θα μου επιτρέψετε να πω. Άκουγα λοιπόν και ως  βουλευτής και τώρα ως  Υπουργός, ότι δεν μπορεί να ανελκυσθεί, γιατί υπάρχουν μελέτες που το αποδεικνύουν.
 Εγώ δηλώνω σήμερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ότι μέχρι σήμερα, όπου και να αναζήτησα αυτές τις μελέτες, δεν που προσκομίστηκε καμία τέτοια μελέτη. Η ιστορία αυτή κρύβει πολλά πίσω της, αρκεί να πω στο Κοινοβούλιο, ότι πριν από 10 με επισκέφτηκαν στο Υπουργείο θεσμικοί παράγοντες του νησιού της Σαντορίνης, είχαν δικαστήριο εκείνη την ημέρα γι' αυτό το θέμα και στον Υπουργό που τον επισκέφτηκαν ενδιαμέσως ενός διαλείμματος, δεν μου είπαν ότι βρισκόντουσαν εκείνη την ημέρα στο δικαστήριο. Μαθαίνω, ότι παράγοντες του νησιού, δήλωναν ότι δεν μπορεί να ανελκυσθεί, χωρίς να υπάρχει καμία μελέτη.
Εμείς εκείνο που έχουμε να πούμε στον ελληνικό λαό, είναι ότι αφού αναζητήσουμε αν τελικώς υπάρχουν ή δεν υπάρχουν, γιατί μέχρι σήμερα που σας διαβεβαιώνω κανένας και  όσους και αν ζήτησα δεν μου έφερε καμία μελέτη. Από εκεί και πέρα θα απαιτήσουμε από την ασφαλιστική εταιρεία, γιατί αυτό δεν το κάνατε ποτέ. Ποτέ μέχρι σήμερα,  όσα πλοία βουλιάξανε δεν ζητήσατε ευθύνες από τις ασφαλιστικές εταιρείες να ανελκυστούν. Αυτά τέλος. Από εδώ και πέρα όχι μόνο στο μέλλον εάν συμβεί, αλλά και αυτά τα πλοία που βυθίστηκαν από το 1998 τουλάχιστον που υπάρχει ο νόμος ο ρυπαίνων πληρώνει, θα αναζητηθούν ευθύνες από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Τώρα γιατί δεν αναζητήθηκαν ο νοών νοείτο. Σας ευχαριστώ πολύ.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΓΓΛΕΖΗ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστούμε κι εμείς τον κύριο Υπουργό. Εδώ τελειώνει η συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος.
Στο σημείο αυτό γίνεται η γ΄ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής. Παρόντες ήταν οι βουλευτές κ.κ.

Τέλος και περί ώρα 14.30΄ λύθηκε η συνεδρίαση.


Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ                     Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΓΓΛΕΖΗ                                 ΜΙΧΑΗΛ ΤΖΕΛΕΠΗΣ
 
Υποστήριξη : SITE | Αρχική | facebook
Δ.Σ © 2012. ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ - limenika-nea.blogspot.com
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ Δ.Σ-Δ.Σ ΦΟΡΟΥΜ
ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ ΛΣBlogger
-->