Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ:Στα 3 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., από τους συνολικούς πόρους των 238 εκατ. που περιλαμβάνει το πρόγραμμα ασφάλειας συνόρων για την περίοδο 2015-2020 και ειδικά από τα 140,92 εκατ. που έχουν διατεθεί στο υπουργείο Ναυτιλίας, δεν έχει ολοκληρωθεί κανένας διαγωνισμός.


Τα πρόσφατα επεισόδια γύρω από τις βραχονησίδες των Ιμίων και η απόπειρα των Τούρκων να επιχειρήσουν τον εμβολισμό του πλοίου ανοιχτής θαλάσσης «090 Γαύδος» -εντός των χωρικών μας υδάτων μάλιστα- απετέλεσαν αναμφίβολα μια άκρως επιθετική και προκλητική ενέργεια.

Ανέδειξαν,
για πολλοστή φορά, όχι μόνο την παγιωμένη διάθεση των γειτόνων μας να αμφισβητούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά και τον κρίσιμο εθνικά ρόλο που επιτελεί για την πατρίδα μας το Λιμενικό


Κατέδειξαν με εμφατικό τρόπο ότι κύριο και πρωταρχικό μέλημα της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας θα πρέπει να είναι η διαρκής μέριμνα για το προσωπικό του και η συνεχής προσπάθεια για την ανανέωση, τον εκσυγχρονισμό και τη διατήρηση σε επιχειρησιακή ετοιμότητα όλων των πλωτών, εναέριων και χερσαίων μέσων του.


Εκμεταλλευόμενη κάθε διαθέσιμη χρηματοδοτική πηγή,
αξιοποιώντας κάθε δυνατή χορηγία της εφοπλιστικής κοινότητας. Δυστυχώς, σήμερα, παρά τις μεγαλοστομίες Τσίπρα για το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα του υπουργείου Ναυτιλίας αυτό μέχρι τώρα έχει μείνει στα χαρτιά.

Και ενώ η κυβέρνηση Σαμαρά, στην οποία συμμετείχα με την ιδιότητα του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, για χρονικό διάστημα 18 μηνών προσπάθησε και πέτυχε, εξαντλώντας το σύνολο σχεδόν των διαθέσιμων πόρων, να αναβαθμίσει και να ανανεώσει σε μεγάλο βαθμό, τόσο τα πλωτά όσο και τα χερσαία μέσα του Λιμενικού Σώματος, τώρα, δυστυχώς, δεν έχει αξιοποιηθεί ούτε κατ’ ελάχιστον η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Τότε αγοράσαμε σκάφη (μεταξύ των οποίων και το ΠΑΘ «Γαύδος»), άλλα 128 χερσαία μέσα διαφόρων τύπων, αυτοκινούμενα scanner για τα λιμάνια, ηλεκτρονικό εξοπλισμό (θερμικές κάμερες κ.ά.) αξίας περίπου 65 εκατ. ευρώ, επιτυγχάνοντας, μεταξύ άλλων, πολλές ιδιωτικές δωρεές.

Σε αντίθεση, όμως, με τα προαναφερόμενα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κάνει καμία σοβαρή προσπάθεια αγοράς υλικών και μέσων, πλην της προκηρύξεως για την προμήθεια δύο περιπολικών σκαφών, η οποία είναι σε εξέλιξη και για την οποία, παρά τις συνήθεις βαρύγδουπες διακηρύξεις ότι θα δώσει δουλειά σε ελληνικά χέρια, κανένα ελληνικό ναυπηγείο δεν υπέβαλε προσφορά.

Το δε βασικότερο εξοπλιστικό σύστημα -και μάλιστα μείζονος εθνικής σημασίας- του οποίου η προκήρυξη έπρεπε να προχωρήσει, ήταν το Ολοκληρωμένο Σύστημα Θαλάσσιας Επιτήρησης, το οποίο με ένα πλέγμα από radar και κάμερες θα παρείχε πλήρη εικόνα για το τι συμβαίνει στα ανατολικά σύνορα του Αιγαίου κάθε ώρα και κάθε στιγμή. Είναι το πρόγραμμα που σχεδιάσαμε επί των ημερών μας από κοινού με το ΓΕΕΘΑ και το οποίο δέχθηκε η Ε.Ε. να χρηματοδοτήσει με 30 εκατ. ευρώ. Ακόμα και αυτό, όμως, έχει μείνει στα συρτάρια, με τις γνωστές συνέπειες των τελευταίων ετών, τόσο στη μετανάστευση όσο και στα εθνικά θέματα.

Σήμερα, στα 3 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., από τους συνολικούς πόρους των 238 εκατ. που περιλαμβάνει το πρόγραμμα ασφάλειας συνόρων για την περίοδο 2015-2020 και ειδικά από τα 140,92 εκατ. που έχουν διατεθεί στο υπουργείο Ναυτιλίας, δεν έχει ολοκληρωθεί κανένας διαγωνισμός. Τα μόνα χρήματα που ήρθαν ήταν για έκτακτες χρηματοδοτήσεις 6,5 εκατ. αναγκών της περιόδου 2015-2016. Το 2017, μάλιστα, κανένας φορέας της κυβέρνησης δεν κατάφερε να αξιοποιήσει έστω ένα ευρώ!


Επομένως, τα σημερινά συγχαρητήρια του πρωθυπουργού προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, και, ειδικά, στον αποτυχημένο υπουργό του θα πρέπει να ξεχαστούν σύντομα.
Γιατί θα πρέπει να επικεντρωθούν -αποκλειστικά και μόνο- προς τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος που ακόμη και υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες, εξακολουθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους «φυλάσσοντας Θερμοπύλες» στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, εν ονόματι όλης της Ευρώπης.

http://www.protothema.gr/blogs/blogger/post/762686/i-upokritiki-heirapsia-tsipra-sto-egataleleimmeno-limeniko-soma/
 
Υποστήριξη : SITE | Αρχική | facebook
Δ.Σ © 2012. ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ - limenika-nea.blogspot.com
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ Δ.Σ-Δ.Σ ΦΟΡΟΥΜ
ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ ΛΣBlogger
-->