Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου 2018

Η ΥΠΟΘΕΣΗ Novartis ΑΝΑΒΕΙ ΦΩΤΙΕΣ: «Σκάνδαλο» Ή «Σκευωρία»; «Έτσι μεταφέραμε τα χρήματα στους πολιτικούς» – Τι καταγγέλλουν οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες


Τον «ασκό του Αιόλου» άνοιξε η διαβίβαση στη Βουλή του πολυσέλιδου φακέλου της δικογραφίας για την υπόθεση Novartis που σχημάτισε η εισαγγελία διαφθοράς και στον οποίο περιέχονται καταθέσεις από «προστατευμένους μάρτυρες» οι οποίοι διατυπώνουν ισχυρισμούς για χρηματισμούς εμβληματικών προσωπικοτήτων της δημόσιας ζωής.

Το πολιτικό θερμόμετρο εκτινάχθηκε στα ύψη και είναι αδύνατο να προβλεφθούν οι συνέπειες οι οποίες θα προκληθούν από την άνευ προηγουμένου ένταση που αναμένεται να κλιμακωθεί το προσεχές διάστημα καθώς η σκυτάλη της διερεύνησης της υπόθεσης περνά στο Κοινοβούλιο το οποίο για πρώτη φορά καλείται να ασχοληθεί με τόσο μεγάλο εύρος εμπλεκομένων, ανάμεσα στους οποίους είναι δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, ο Έλληνας Επίτροπος και σημαίνοντα στελέχη της αντιπολίτευσης.

Από την πρώτη ανάγνωση, ωστόσο, των επίμαχων καταθέσεων, αλλά και μέρους από την υπόλοιπη δικογραφία που έχει τεθεί στη διάθεση των εμπλεκομένων πολιτικών καθώς και εκπροσώπων των κομμάτων, οι οποίοι, όμως, δεν μπορούν να λάβουν αντίγραφα, δεν προκύπτουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς των καλυπτόμενων από ανωνυμία μαρτύρων για δωροδοκίες που έγιναν με μετρητά τα οποία μεταφέρθηκαν σε βαλίτσες.

Και ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να συντηρήσει τις εντυπώσεις με συνεχείς δηλώσεις στελεχών της που κάνουν λόγο για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών…», τα πρόσωπα που έχουν στοχοποιηθεί περνούν στην αντεπίθεση, καταγγέλλοντας «γελοία σκευωρία» και προαναγγέλλοντας προσφυγές στη Δικαιοσύνη για να προστατεύσουν την τιμή και την υπόληψή τους.

Το ερώτημα που από πολλές πλευρές τίθεται είναι αν μπορεί να ασκηθούν διώξεις εις βάρος τόσο σημαντικών πολιτικών προσώπων με μόνες τις καταθέσεις ανώνυμων μαρτύρων οι οποίοι μάλιστα δεν έχουν άμεση γνώση, αφού δεν πήγαν οι ίδιοι τα υποτιθέμενα προϊόντα της δωροδοκίας αλλά η πληροφόρηση τους είναι από «δεύτερο χέρι» και πάντως δεν προέρχεται από το FBI, όπως διέδιδαν κυβερνητικοί προπαγανδιστές.

«Έτσι μεταφέραμε τα χρήματα στους πολιτικούς» – Τι καταγγέλλουν οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες

Βάσει των στοιχείων λοιπόν που προκύπτουν από την δικογραφία την οποία διάβασαν εκπρόσωποι των κομμάτων ή των εμπλεκομένων (θυμίζουμε εμπλέκονται σε «μίζες» δεκάδων εκατομμυρίων δύο πρώην πρωθυπουργοί, οκτώ πρώην υπουργοί και πλήθος άλλων πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων) οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες υποστηρίζουν ότι όλες οι μεταφορές χρημάτων πραγματοποιούνταν μέσω του πρώην αντιπροέδρου της Novartis, Κωνσταντίνου Φρουζή και πως οι ίδιοι δεν είχαν άμεση εμπλοκή με την μεταφορά των ποσών.

Οι καταγγέλλοντες υποστηρίζουν πως οι μεταφορές χρημάτων πραγματοποιούνταν με δύο τρόπους: Μέσω εταιριών δημοσίων σχέσεων που συνδέονταν με τα πολιτικά πρόσωπα, είτε απευθείας με «ζεστό» χρήμα στα καταγγελλόμενα πολιτικά και μη πρόσωπα. Οι καταθέσεις ξεκινούν με τα πεπραγμένα του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, υπουργού Υγείας στις κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή από το 2006 μέχρι το 2009, όταν έγιναν και μαζικές προμήθειες εμβολίων.

Οι μάρτυρες υποστηρίζουν ο κ. Αβραμόπουλος δωροδοκήθηκε προκειμένου να «παρασύρει» τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στην έγκριση της παραγγελίας μεγάλης ποσότητας εμβολίων. Μεταξύ άλλων υποστηρίζουν ότι ο κ. Αβραμόπουλος έλαβε μέσω εταιρειών, του στενού του συνεργάτη κ. Καλογερόπουλου αλλά και απευθείας με «τσάντα», μεγάλα χρηματικά ποσά ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώ.

Σε άλλο σημείο και σύμφωνα πάντα με εκπροσώπους κομμάτων που μελέτησαν την δικογραφία, ένας από τους τρεις μάρτυρες εμφανίζει τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ως λήπτη τροχήλατης βαλίτσας γεμάτη χαρτονομίσματα. Σύμφωνα με τους μάρτυρες ο κ. Φρουζής εμφανίζεται να ζητά από τον Αντώνη Σαμαρά να μεσολαβήσει προκειμένου να ευνοηθεί η εταιρεία μέσω της κυβερνητικής τιμολογιακής πολιτικής.

Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος της Novartis φέρεται να ξεκίνησε από την έδρα της εταιρείας στη Μεταμόρφωση έχοντας στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου μία βαλίτσα-τρόλεϊ γεμάτη με δεσμίδες μωβ, πράσινα και κόκκινα χαρτονομίσματα.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως οι μάρτυρες υποστηρίζουν πως πριν αναχωρήσει ο κ. Φρουζής τον ενημέρωσαν από το Μέγαρο Μαξίμου πως έπρεπε να έχει μαζί του την ταυτότητα προκειμένου να μπει στο κτήριο. Ο Φρουζής τότε ζήτησε να δοθεί άδεια και στο αυτοκίνητό του, ένα μαύρο BMW να μπει από την κεντρική πόρτα του Μαξίμου και να σταθμεύσει στον προαύλιο χώρο εκεί δηλαδή που παρκάρει το πρωθυπουργικό ΙΧ ή η αυτοκινητοπομπή των επίσημων προσκεκλημένων. Στο ραντεβού αυτό ο μάρτυρας υποστηρίζει πως η βαλίτσα παραδόθηκε στον πρώην πρωθυπουργό.

Σύμφωνα πάντα με όσους έχουν μελετήσει την δικογραφία, στην ερώτηση της εισαγγελέως ποια άλλοι επηρέαζαν την φαρμακευτική πολιτική της κυβέρνησης οι μάρτυρες αναφέρθηκαν στους στενούς συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Δημήτρη Πτωχό, Χρύσανθο Λαζαρίδη και Σταύρο Παπασταύρου. Όταν, δε η εισαγγελέας τους ρώτησε πώς ήταν σε θέση να το γνωρίζουν, ο ένας μάρτυρας επικαλέστηκε τις κάρτες με τα προσωπικά στοιχεία των τριών προσώπων που εντόπισε στο γραφείο του ανώτερου στελέχους της Novartis.

Άλλος μάρτυρας ωστόσο ανέφερε πως μια εβδομάδα πριν το ραντεβού με τον κ. Σαμαρά, ο κ. Φρουζής συναντήθηκε με τον Δημήτρη Πτωχό. Μία δεύτερη συνάντηση μεταξύ Φρουζή και Πτωχού έγινε στις 18 Οκτωβρίου του 2013 στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις 21 του ίδιου μήνα ο Φρουζής συναντά και τον έτερο πρωθυπουργικό σύμβουλο Σταύρο Παπασταύρου. Ο Φρουζής συναντά όμως, όπως προκύπτει από την κατάθεση και τον τρίτο στενό συνεργάτη του Σαμαρά, τον Χρύσανθο Λαζαρίδη δύο φορές. Την πρώτη στις 3 Απριλίου του 2014 στον 1ο όροφο του Μαξίμου και τη δεύτερη στις 14 Απριλίου 2014 στη λεωφόρο Αθηνών 110.

Σε άλλο σημείο της δικογραφίας οι μάρτυρες υποστηρίζουν ότι το αδίκημα της δωροληψίας βαραίνει και τον νυν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Ειδικότερα, υποστηρίζουν ότι δόθηκε ποσό περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ στην εταιρεία της συζύγου του Σταυρούλας Νικολακοπούλου για την διεξαγωγή εκδηλώσεων, ενώ προσθέτουν ότι οι περισσότερες αναθέσεις έγιναν μετά την συνυπογραφή του κ. Στουρνάρα της απόφασης για το claw back.

Παράλληλα, στη δικογραφία αναφέρεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος έλαβε σε μορφή μετρητών, το ποσό των 120.000 ευρώ από τη Novartis. Για τον Ανδρέα Λοβέρδο οι μάρτυρες υποστηρίζουν ότι πήρε χρήματα σε βαλιτσάκι και ότι έκανε «ξέπλυμα» χρήματος μέσω μία εταιρίας computer.

Η εμπλοκή του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου είναι «έμμεση»! Οι μάρτυρες εξάγουν το συμπέρασμα πως από την στιγμή που δωροδοκήθηκε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και συνεργάτης του κ. Βενιζέλου Δημήτρης Λιντζέρης, τότε τα χρήματα κατέληξαν και στον πρώην υπουργό και πρόεδρο του κόμματός.

Για τον νυν αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνι Γεωργιάδη, η δικογραφία αναφέρει ότι πήρε στο χέρι δύο εκατ. ευρώ και μέσω μίας συνεργάτιδάς του, ποσά 50 και 70 χιλιάδων.

Για τον Μάριο Σαλμά αναφέρεται ότι του έβαλαν δεσμίδες 120.000 ευρώ στο σακάκι. Το σκεπτικό εμπλοκής του κ. Σαλμά είναι περίπλοκο. Συγκεκριμένα οι μάρτυρες φέρονται να υποστηρίζουν ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας έριξε επίτηδες της τιμές των φαρμάκων προκειμένου να προκαλέσει το ενδιαφέρον των φαρμακοβιομηχανιών.

Αναφορά υπάρχει και στον Ανδρέα Λυκουρέντζο, υπουργό Υγείας από την 21-6-2012 έως την 25-6-2013, καθώς και το Γιώργο Κουτρουμάνη, υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης από τον Ιούνιο του 2011 έως το Μάιο του 2012.

Εκτός των πολιτικών παραγόντων, οι μάρτυρες εμπλέκουν στην διαδρομή της «μίζας» και δημοσιογράφους μεταξύ των οποίων οι Νίκος Χασαπόπουλος και Ελενα Φυντανίδου που κατά τις καταγγελίες μεσολάβησαν για τις επαφές μεταξύ του στελέχους της Novartis και πολιτικών προσώπων.

Επιπλέον, μεταξύ των εγγράφων που διαβιβάστηκαν, βρίσκονται και αναφορές των Ανδρέα Λοβέρδου, Βασιλείου Κεγκέρογλου και Εύης Χριστοφιλοπούλου, στις οποίες φέρεται να καταγγέλλεται η τέλεση της πράξης της μη τιμολόγησης φαρμάκων και της αύξησης της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης για το έτος 2015 από τον τότε διατελέσαντα υπουργό Υγείας.

Όπως είπαμε όλοι οι κατηγορούμενοι αρνούνται πώς συνέβησαν όλα αυτά ή ότι έλαβαν χρήματα και μένει απλά να αποδειχθούν οι κατηγορίες. Αν δεν συμβεί αυτό τότε η κυβέρνηση θα βρεθεί σε μία εξαιρετικά δύσκολη θέση. Οι μηνύσεις θα πέσουν «βροχή», κάτι που συμβαίνει ήδη και η αξιοπιστία της θα χαθεί μία για πάντα.

crashonline.gr
 
Υποστήριξη : SITE | Αρχική | facebook
Δ.Σ © 2012. ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ - limenika-nea.blogspot.com
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ Δ.Σ-Δ.Σ ΦΟΡΟΥΜ
ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ ΛΣBlogger
-->