Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2018

ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ… και… «ηθικό πλεονέκτημα» … στο Λ.Σ.ΑΠΟ ΕΜΑΙΛ

Με αφορμή το «σκάνδαλο» της Novartis, πολύς ντόρος και φασαρία γίνεται εσχάτως για «κουκουλοφόρους» μάρτυρες και ανώνυμες καταγγελίες, που επιχειρούν να πλήξουν το «ηθικό πλεονέκτημα» όσων διαχειρίζονται τις τύχες αυτού του τόπου από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα. 

Μάλιστα δε, για την υπεράσπιση του τελευταίου κατασκευάστηκε κατηγορητήριο σε βάρος επτά πολιτικών προσωπικοτήτων (μεταξύ των οποίων δυο διατελέσαντες πρωθυπουργοί), με εξαίρεση μία με το επιχείρημα ότι: «…πρόκειται για μία ανώνυμη καταγγελία που την έκαναν σημαία» (δήλωση του Π.Κ. στο ΑΠΕ-ΜΠΕ).  Και σαν να μην έφτανε αυτό, το Εθνικό Κοινοβούλιο συγκρότησε εξεταστική επιτροπή τοποθετώντας Πρόεδρό της τον υπέρμαχο της αλήθειας και της αμεροληψίας με στόχο να λάμψει η αλήθεια.

Αναπόφευκτα, η σημερινή επικαιρότητα ανέσυρε συνειρμικά στη μνήμη μας την κατάσταση που επικρατούσε στο Λ.Σ. την περίοδο 2015-2016, όταν, επί Υπουργίας του νυν Προέδρου της εξεταστικής για τη Novartis, επήλθαν «τεκτονικές» αλλαγές στη φυσική του ηγεσία, που είχαν αποτέλεσμα την αποπομπή από τις τάξεις του Λ.Σ. ικανότατων (ανωτάτων και ανωτέρων) στελεχών του και την αναρρίχηση των «αρίστων» στην κορυφή της ηγεσίας του.

Και θυμηθήκαμε επίσης τον τρόπο με τον οποίο το τότε πολιτικό περιβάλλον κατασκεύασε το αφήγημα αποδόμησης και αποπομπής των εν λόγω στελεχών Λ.Σ.  Με την ασφάλεια της χρονικής απόστασης και τη σημερινή νηφαλιότητα αποτίμησης της τότε κατάστασης, αβίαστα καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οι ανώνυμες καταγγελίες που σήμερα αγανακτούν τον πολιτικό προϊστάμενο του Λ.Σ. ήταν αυτές που χρησιμοποιήθηκαν από τον προκάτοχό του για να δικαιολογήσουν την αποπομπή των «εξαίρετων» και την επιλογή των «άριστων».

Δεν χρειάζεται κάποιος να έχει δυνατή μνήμη για να θυμηθεί όσα συνέβαιναν προ δύο και πλέον χρόνων, όταν έβριθαν οι «λασπολογίες» και συκοφαντίες σε βάρος ικανότατων αξιωματικών που δούλευαν για το Σώμα και όχι για τον εαυτό τους.  Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι όσοι δούλευαν για τον εαυτό τους, είχαν ξεκάθαρα υιοθετήσει ισχυρισμούς που χρησιμοποιούσαν κύκλοι προσκείμενοι σε λαθρέμπορους (ότι έπιαναν τα «τσιγαράδικα» ενός κυκλώματος ενώ παρείχαν ασυλία στα «τσιγαράδικα» των ανταγωνιστών τους). 

Και όταν αυτοί οι ισχυρισμοί ερευνήθηκαν από την αρμόδια Εισαγγελική Αρχή και κατέπεσαν πανηγυρικά και τέθηκαν στο αρχείο, δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι για να πλήξουν το σε βάθος δεκαετιών κεκτημένο ηθικό πλεονέκτημα των υπόψη αξιωματικών, έφτασαν μέχρι το σημείο να ισχυριστούν ότι αυτοί έδιναν εντολές στα σκάφη να βουλιάζουν τις βάρκες των προσφύγων, που τότε εισέρεαν σωρηδόν από τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα.  Και μάλιστα την εποχή που στα τέλη του 2015 το Λ.Σ. βραβευόταν από τη UNICEF και το Δ.Ο.Μ. σε αναγνώριση της ανθρωπιστικής του προσφοράς.

Έτσι, λοιπόν, έφυγαν οι «κακοί» αξιωματικοί από το Σώμα κι έμειναν οι «άριστοι» και οι έχοντες το ηθικό πλεονέκτημα να ηγηθούν.  Και μάλιστα η ηγεσία που άσκησαν επί διετία ήταν τόσο αποτελεσματική ώστε τους επιβράβευσαν με τρίτο χρόνο παραμονής στην κορυφή της ιεραρχίας, προφανώς για να ολοκληρώσουν το θεάρεστο έργο τους (ή, κατ’ άλλους) να συμψηφίσουν την περίοδο κατά την οποία εθελούσια έθεσαν εαυτούς εκτός Λ.Σ., υποβάλλοντας το Μάιο 2010 εκούσια και αβίαστα την παραίτησή τους με το αιτιολογικό ότι το Λ.Σ. «τους έφαγε τη ζωή τους». 
  
Το έργο που άφησαν πίσω τους αυτοί οι αξιωματικοί - θύματα ανώνυμων καταγγελιών είναι αυτό που πάνω του σήμερα στηρίζεται το Λ.Σ. και το προσωπικό του.  Θυμίζουμε τη Frontex, τα Γαλλικά Τελωνεία, τις περιοδείες στο πολύπαθο Ανατολικό Αιγαίο, τις γενναίες κοινοτικές χρηματοδοτήσεις και τόσα πολλά άλλα που δε χρειάζεται να απαριθμήσουμε σήμερα.  Για την αποκατάσταση της ηθικής τάξης, θέλω κλείνοντας να θυμίσω ένα λαϊκό γνωμικό ότι το «ψέμα έχει κοντά ποδάρια» κι όσοι στήριξαν καριέρες σε ψέματα δεν θα έχουν καλά ξεμπερδέματα, γιατί η αλήθεια λάμπει πάντοτε στο τέλος. 

Αυτά…για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.


 
Υποστήριξη : SITE | Αρχική | facebook
Δ.Σ © 2012. ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ - limenika-nea.blogspot.com
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ Δ.Σ-Δ.Σ ΦΟΡΟΥΜ
ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ ΛΣBlogger
-->