Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2018

Η ΕΑΑΛΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Διαβάστε τι είπε ο Γενικός Γραμματέας της ΕΑΑΛΣ κ.Δημήτρης ΣΑΙΤΑΚΗΣ στη χθεσινή συνενδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής με θέμα ημερήσιας διάταξης την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Η ΕΑΑΛΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Διαβάστε τι είπε ο Γενικός Γραμματέας της ΕΑΑΛΣ κ.Δημήτρης ΣΑΙΤΑΚΗΣ στη χθεσινή συνενδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής με θέμα ημερήσιας διάταξης την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΑΪΤΑΚΗΣ(Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος): Κύριε Υπουργέ, κύριοι Βουλευτές, ως θεσμικοί εκπρόσωποι των σε αφυπηρέτηση στελεχών του Λιμενικού Σώματος ευχαριστούμε για την πρόσκληση, ώστε να παραστούμε ενώπιον της Επιτροπής σας και να τοποθετηθούμε αναφορικά με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου που αφορούν στο Λιμενικό Σώμα και τα στελέχη τόσο των εν ενεργεία όσο και των εν αποστρατεία και ειδικότερα αυτών που ρυθμίζουν, επιτέλους, τα θέματα του Τ.Α.Λ.Σ..

Η νομοθετική ρύθμιση που αφορά στο Τ.Α.Λ.Σ., άρθρο 16, μας βρίσκει σύμφωνους. Είναι μια οφειλόμενη αναγκαία τακτοποίηση, λόγω της εφαρμογής του νέου ειδικού μισθολογίου, που εκκρεμούσε εδώ και 13 μήνες, και έρχεται να ρυθμίσει το νέο τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ, αλλά και των εισφορών των στελεχών του Λιμενικού.

Στο εξής, λοιπόν, οι ασφαλισμένοι με τις ρυθμίσεις του άρθρου 16 θα γνωρίζουν τι εισφορές θα καταβάλουν και τι στο τέλος της σταδιοδρομίας τους θα εισπράξουν. Επίσης, απρόσκοπτα πλέον, θα καταβληθεί το δικαιούμενο εφάπαξ βοήθημα από το Ταμείο σε όσους αποστρατεύτηκαν από 01/01/2017 και εντεύθεν.

Για τις υπόλοιπες διατάξεις που αφορούν στο Λιμενικό Σώμα, τα εν ενεργεία στελέχη, με τις σκέψεις και τις προτάσεις τους πιστεύω, ότι θα διαφωτίσουν τα μέλη της Επιτροπής για την λήψη εκείνων των αποφάσεων που θα είναι σε όφελος της λειτουργίας και ενίσχυσης του Λιμενικού Σώματος.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή μου θα ήθελα να κάνω έκκληση στον κ. Υπουργό ως τον καθ’ ύλην αρμόδιο για το Λιμενικό, να στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις αυτό το Σώμα, διεκδικώντας την αύξηση του προϋπολογισμού που αφορά το Αρχηγείο του Λιμενικού, ώστε να υπάρξουν οι ικανοί και αναγκαίοι εκείνοι πόροι για ενίσχυσή του τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε επιχειρησιακά μέσα.

Είναι προφανές, πλέον, ότι για την ενίσχυση σε μέσα οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις δεν αρκούν. Είναι, επίσης, προφανές ότι χρειάζεται να στηριχθεί και οικονομικά το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος, έστω και εάν οι δυνατότητες δεν είναι μεγάλες.

Η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων συμβάλλει στην καλλιέργεια του αισθήματος της ίσης και δίκαιης αντιμετώπισης των στελεχών του Λιμενικού. Αποτελεί ένδειξη ειλικρινούς και καλής θέλησης και παράλληλα, η κατανόηση αυτή ενεργεί πολλαπλασιαστικά στην ανύψωση του φρονήματος των, για την εκτέλεση της αποστολής τους, στα λιμάνια και στις εσχατιές του Αιγαίου.

Δεν απαιτείται να τονίσουμε το προφανές για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Λιμενικού, για την εμπέδωση της εσωτερικής ασφάλειας στους πολίτες αυτής της χώρας, της πατρίδας μας. Στο πλαίσιο αυτό καλώ και το σύνολο των κοινοβουλευτικών ομάδων να στηρίξουν την συνεχή και σε δύσκολες συνθήκες προσπάθεια του Λιμενικού Σώματος, προκειμένου εκπληρώνει την πολιτειακή αποστολή του. Σας ευχαριστώ.

Στη δευτερολογία του ο Γενικός Γραμματέας, απάντησε σε σειρά ερωτημάτων που τέθηκαν από τους Βουλευτές:

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ(Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Σαϊτάκης.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΑΪΤΑΚΗΣ(Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος (Ε.Α.Α.Λ.Σ.)): Ο κ. Αθανασίου ρώτησε αν υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση αναφορικά με την τακτοποίηση του ΤΑΛΣ, της νομοθετικής ρύθμισης. Πράγματι και κατά την άποψή μας, υπήρξε υπέρμετρη καθυστέρηση. Οι δεκατρείς μήνες είναι πολύ μεγάλος χρόνος, όταν μάλιστα το ίδιο χρονικό διάστημα οι ένοπλες δυνάμεις, τα σώματα ασφαλείας ρύθμισαν το ζήτημα, όταν μάλιστα μόλις τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους υπήρχε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας που θα μπορούσε να ενταχθεί η διάταξη.

Στην πρόσφατη συνάντησή μας με τον Υπουργό, έδειξε να αιφνιδιάζεται όταν του θέσαμε και διά ζώσης το ζήτημα. Έκτοτε, γρήγορα, έφερε τη διάταξη ενώπιον της Επιτροπής της Βουλής και αυτό είναι κάτι το οποίο μας ικανοποιεί.

Στο δεύτερο ερώτημα που μου ετέθη από τον κ. Καρρά, αναφορικά με τις κρατήσεις, το 50% της αποκατάστασης σύμφωνα με τελεσίδικες αποφάσεις του Σ.τ.Ε. που έπρεπε να επιστραφούν στους συναδέλφους των σωμάτων ασφαλείας και στις ένοπλες δυνάμεις, δυστυχώς αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει. Είχαμε υποσχέσεις από την τωρινή κυβέρνηση, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, αλλά όταν έγιναν κυβέρνηση σταδιακά χρόνο με το χρόνο όλη αυτή διαδικασία πάει πίσω και εμείς ακόμη περιμένουμε την αποκατάσταση των συντάξεων, αλλά και των μισθών των εν ενεργεία συναδέλφων μας. Μάλιστα, θα πρέπει εδώ να αναφέρω και το εξής γεγονός. Σε μια πρόσφατη απόφαση, πάλι του Σ.τ.Ε., για την επιστροφή των παράνομων υγειονομικών κρατήσεων στους συνταξιούχους, δυστυχώς το γενικό λογιστήριο επέστρεψε το Δεκέμβριο 2017 κάποια χρήματα, αλλά ποτέ δεν έδωσε γραπτές εξηγήσεις, δηλαδή ενημέρωση αν αυτά που επεστράφησαν είναι αυτά τα οποία είχαν πληρωθεί. Εκεί, λοιπόν, έχουμε κάνει τις παρεμβάσεις μας στους αρμόδιους Υπουργούς. Πήραμε μια δέσμευση από τον κ. Πετρόπουλο, ότι θα φέρει μια νομοθετική ρύθμιση που θα αποκαθιστά και αυτό το πρόβλημα.

Αναφορικά με τα δύο ερωτήματα του κ. Κούζηλου, νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή πρόταση η αξιοποίηση των απόστρατων σε θέσεις ευθύνης είτε αυτές είναι στην ΡΑΛ είτε αυτές είναι στην ΔΑΛ είτε αυτές είναι σε μια επικουρική ακτοφυλακή. Σας ενημερώνω, ότι υπάρχει νόμος ο οποίος έχει ψηφιστεί, εδώ και μία τετραετία, πενταετία και ουδέποτε εφαρμόστηκε. Είναι στα συρτάρια του Υπουργείου Ναυτιλίας, αλλά ουδείς μπήκε στον κόπο να αξιοποιήσει αυτή την νομοθετική πρωτοβουλία, εάν υπήρχε ανάγκη περαιτέρω βελτίωσης με την ένταξη των απόστρατων συναδέλφων, καταλαβαίνετε πόσο χρήσιμο θα ήταν αυτό για τους εν ενεργεία συναδέλφους, για το λιμενικό σώμα, για την πατρίδα μας. Υπάρχουν τόσα στελέχη καλά εκπαιδευμένα, μορφωμένα, που έχουν εργαστεί και έχουν πολύ μεγάλη εμπειρία.

Θα μπορούσαν όλα αυτά τα στελέχη να αξιοποιηθούν, ιδιαίτερα ετούτο το χρονικό διάστημα που η κορύφωση του μεταναστευτικού και όχι μόνον, έχει φτάσει στο peak. Εγώ, νομίζω, λοιπόν, ότι είναι μία πρόταση, την οποία θα πρέπει να την δείτε όλες οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες και ο κ. Υπουργός, πιστεύω ότι είναι μια πρόκληση -με την καλή έννοια, μια πρόκληση- και θα πρέπει να δει αυτόν το νόμο και να τον βελτιώσει εάν θέλει, εάν νομίζει ότι κάπου πάσχει, για να αξιοποιηθούν όλα αυτά τα στελέχη.

Σε ό,τι αφορά την ερώτηση του κ. Κούζηλου για το PSI. Πράγματι και το PSI δημιούργησε κάποια ζητήματα και στο Τ.Α.Λ.Σ., θα πρέπει να ομολογήσω, όμως, ότι ήταν μικρά.

Γιατί, όμως, μικρά;

Γιατί είχαμε την πρόνοια τότε εμείς -σας υπενθυμίζω για όποιους δεν με γνωρίζετε ότι είμαι ο Πρώην Πρόεδρος των Αξιωματικών του Λιμενικού, μέχρι την αποστρατεία μου- και είχαμε ενεργήσει από κοινού με τον αγαπητό Πρόεδρο της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. και με συναδέλφους, επειδή υπήρχαν και πολλές αποστρατείες εκείνο το διάστημα, με συντονισμένες κινήσεις με την τότε ηγεσία εκταμιεύσαμε τα χρήματα από την Τράπεζα της Ελλάδος και τα δώσαμε σε αυτούς που χρωστούσαμε, με αποτέλεσμα η τελική ζημιά για το Ταμείο, να έχει περιοριστεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, κάτι το οποίο, δυστυχώς, δεν κάνανε άλλα Ταμεία, όπως το Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού.

Σε ό,τι αφορά τα 3 ερωτήματα του κ. Πλακιωτάκη. Μίλησε για το πόθεν έσχες των στρατιωτικών και πολιτικών υπαλλήλων και για την τύχη του Λιμενικού Σώματος. Πράγματι, κύριε Πλακιωτάκη, πολλές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα έχουν επιχειρήσει σταδιακά να αποδομήσουν το Σώμα. Μάλιστα, υπενθυμίζω ότι η τελευταία «απόπειρα» -εάν θέλετε μπορείτε να το βάλετε σε εισαγωγικά, γιατί θα σας περιγράψω το τι ακριβώς- είχε γίνει πριν από 1,5 περίπου χρόνο, όπου είχε συσταθεί μια επιτροπή υπό τον κ. Παπαδημητρίου.

Ο κ. Παπαδημητρίου, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω, είναι ο διευθυντής της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης ανέλαβε να εξετάσει όλο τον Οργανισμό, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε, κ. Υφυπουργέ, κάποια υποχρέωση. Ο Οργανισμός που υπήρχε, είχε μόλις γίνει. Βεβαίως, τον Οργανισμό αυτό, μπορεί κανείς να τον βελτιώσει μαζί με όλα τα υπόλοιπα. Εκείνο που είχαμε διαπιστώσει εμείς όμως, γιατί συμμετείχα σε αυτή την επιτροπή ως πρόεδρος της Π.Ε.Α.Λ.Σ., ήταν ότι γινόταν στοχευμένες ενέργειες τουλάχιστον από τον πρόεδρο, ούτως ώστε απαξιώσει θα έλεγα εγώ το έργο του Λιμενικού.

Όμως για να είμαι δίκαιος θα πω το εξής: Ότι παρενέβειν τότε στον κ. Δρίτσα, και του έθεσα υπ’ όψιν την διαπίστωση αυτή και παράλληλα, αποχώρησα από την επιτροπή, όπως αποχώρησε και η Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.. Πράγματι προς τιμήν του ο κ. Δρίτσας τότε έκανε δημόσια δήλωση -και φαντάζομαι ότι αυτό το θυμάστε- σε μία συνάντηση που είχαμε στο Υπουργείο.

Δήλωσε λοιπόν ότι η επιτροπή αυτή, ότι αποτέλεσμα και εάν βγάλει, εμείς θα συνεχίσουμε να πιστεύουμε στο Λιμενικό Σώμα, στις αρμοδιότητες και την αποστολή του και έτσι θα πορευτούμε.

Αυτό, εμείς το χειροκροτήσαμε και το επαινέσαμε.

Από την εμπειρία μου όμως, κάτι με οδηγεί σε περίεργες ή σε κανονικές σκέψεις.

Με ρώτησε τώρα, ο κ. Πλακιωτάκης, αν υπάρχουν προβλήματα με την επιθεώρηση πλοίων. Βέβαια και υπάρχουν προβλήματα.

Έφυγε ένα κομμάτι της επιθεώρησης, όπως έφυγε, κάτω από την πίεση ενός συγκεκριμένου ναυτικού ατυχήματος.

Όταν γίνονται μεταβολές γρήγορα και οι μεταβολές είναι κάτω από την πίεση των γεγονότων, όπως είπε ο κ. Δριβάκος, βεβαίως, θα υπάρξουν ζητήματα και υπάρχουν ζητήματα.

Επίσης, αναφέρθηκε και στο Εσωτερικών Υποθέσεων και είδα κύριε Υπουργέ, ότι απορήσατε. Μα, έχει επιχειρηθεί δύο φορές η μεταφορά των Εσωτερικών Υποθέσεων και η ενοποίησή του με αυτό της Ελληνικής Αστυνομίας και μάλιστα, γραπτώς. Εμείς ως ΠΕΑΛΣ τότε, είχαμε πει, αλλά και οι απόστρατοι συνάδελφοι, ότι αυτό δεν είναι σωστό και δεν είναι πρακτικό να γίνει, διότι το Λιμενικό Σώμα είναι ένα στρατιωτικά συντεταγμένο Σώμα ενώ η Ελληνική Αστυνομία είναι πολιτικό Σώμα. Πως μπορούν αυτά τα δύο πράγματα να συνδεθούν; Μέχρι σήμερα ευτυχώς, δεν φαίνεται να προχωρεί και εμάς αυτό μας ευχαριστεί.

Σας ευχαριστώ.

http://www.eaals.com/η-εααλσ-στη-βουλη-διαβάστε-τι-είπε-ο-γε/

 
Υποστήριξη : SITE | Αρχική | facebook
Δ.Σ © 2012. ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ - limenika-nea.blogspot.com
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ Δ.Σ-Δ.Σ ΦΟΡΟΥΜ
ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ ΛΣBlogger
-->