Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2018

ΑΔΙΟΡΘΩΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ Διαβάστε τι είπαν οι κοινοβουλευτικοί με θέμα ημερήσιας διάταξης την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΖ΄- ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄
ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ  

ΑΔΙΟΡΘΩΤΑ
Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο
(Άρθρο 40 παρ. 1 Κ.τ.Β.)

Στην Αθήνα σήμερα, 28 Μαρτίου 2018, ημέρα Τετάρτη και ώρα 13.00΄, στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κωνστ. Τσαλδάρη» (223), συνήλθε σε συνεδρίαση η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, υπό την προεδρία της Αντιπροέδρου αυτής, κυρίας Εύης Καρακώστα, με θέμα ημερήσιας διάταξης την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/1794 και άλλες διατάξεις». (3η συνεδρίαση)
Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
            Η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε την α΄ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής.
Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ.


ΕΥΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα ημερήσιας διάταξης τη συνέχιση της επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/1794 και άλλες διατάξεις». Μετά και από την ακρόαση των φορέων και πριν την κατ’ άρθρο συζήτηση, προχωρούμε με την ψήφιση επί της αρχής. Μας λείπουν αυτή τη στιγμή δύο Εισηγητές, αλλά θα προχωρήσουμε και ας ψηφίσουν αργότερα, δεν μπορούμε να περιμένουμε, με καθυστέρηση πλέον της μισής ώρας.
Προχωρούμε, λοιπόν, στην ψήφιση επί της αρχής. Το λόγο έχει ο Εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο κ. Συρμαλένιος.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ (Εισηγητής του  ΣΥ.ΡΙΖ.Α.): Υπέρ.
ΕΥΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο Εισηγητής της Ν.Δ., κ. Αθανασίου.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Εισηγητής της Ν.Δ.): Με επιφύλαξη, κυρία Πρόεδρε, για τις νομοτεχνικές βελτιώσεις του.
ΕΥΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο Ειδικός Αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο κ. Καρράς.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ – ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΡΑΣ (Ειδικός Αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΔΗΜ.ΑΡ.): Υπέρ, επί της αρχής κυρία Πρόεδρε, για τον αποκλειστικό λόγο ό,τι το σχέδιο νόμου αφορά ναυτεργατικές διατάξεις τις οποίες εν πολλοίς κρίνουμε θετικές.
ΕΥΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Κούζηλος, Ειδικός Αγορητής του Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή,
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΖΗΛΟΣ (Ειδικός Αγορητής του Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή): Επιφύλαξη.
ΕΥΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Η Ειδική Αγορήτρια του Κ.Κ.Ε., η κυρία Μανωλάκου, αναμένεται. Το λόγο έχει ο κ. Λαζαρίδης, Ειδικός Αγορητής των ΑΝ.ΕΛ..
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ: (Ειδικός Αγορητής των ΑΝ.ΕΛ.): Σας ευχαριστώ κύρια Πρόεδρε. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ψηφίζουμε υπέρ και θα ήθελα σε αυτό το σημείο να ψηφίσουμε και επί των άρθρων, γιατί θα πρέπει σε λίγο να φύγω για κάποια ανειλημμένη υποχρέωση. Ψηφίζουμε λοιπόν υπέρ και επί της αρχής και επί των άρθρων και επί του συνόλου και θα ήθελα να καταγραφεί στα πρακτικά.
ΕΥΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Καταγράφηκε κ. Λαζαρίδη, σας ευχαριστώ. Το λόγο έχει ο κ. Σαρίδης, Ειδικός Αγορητής της Ένωσης Κεντρώων.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΡΙΔΗΣ (Ειδικός Αγορητής της Ένωσης Κεντρώων): Με επιφύλαξη κυρία Πρόεδρε και επί της αρχής και επί των άρθρων και καταθέτω την εισήγησή μου στα πρακτικά. Ευχαριστώ.
ΕΥΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Ο κ. Αμυράς, Ειδικός Αγορητής από το «Ποτάμι» δε βρίσκεται ακόμα στην αίθουσα και θα τοποθετηθεί συνολικά αργότερα. Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις Εισηγητών και Ειδικών Αγορητών, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/1794 και άλλες διατάξεις» γίνεται δεκτό επί της αρχής, κατά πλειοψηφία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συνεχίζουμε τώρα με την κατ’ άρθρο συζήτηση και δίνω το λόγο στον Εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ τον κ. Συρμαλένιο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ (Εισηγητής του  ΣΥ.ΡΙΖ.Α.): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε. Νομίζω ότι και η συνάντηση προηγήθηκε, με διαβούλευση με τους φορείς μας βοηθάει να είμαστε λίγο πιο συνοπτικοί, παρόλο ότι δεν είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρουμε στο δεκάλεπτο. Εν πάση περιπτώσει, συζητάμε σήμερα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας, που φορά στην ενσωμάτωση της Οδηγίας 2015/1794, στο Ελληνικό Δίκαιο, όπως επίσης και κάποιες άλλες διατάξεις του Υπουργείου. Καταρχήν εκτιμώ πως υπήρξε μια συμφωνία από τους περισσότερους φορείς στα ζητήματα που προωθούνται προς ψήφιση, από την πλευρά του Υπουργείου και προσπαθώντας να συνοψίσω, θα πω τα εξής.
Καταρχήν, αυτή η Οδηγία αποτελεί προϊόν τροποποιήσεων προηγούμενων οδηγιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που αφορούσαν κυρίως την προστασία των μισθωτών, σε περίπτωση αφερεγγυότητας του εργοδότη, τη θέσπιση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εργαζομένων, τη θέσπιση του γενικού πλαισίου ενημέρωσης και διαβούλευσης των εργαζομένων στην ευρωπαϊκή κοινότητα, την προσέγγιση της νομοθεσίας των κρατών μελών για τις ομαδικές απολύσεις και τη διατήρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε περίπτωση μεταβίβασης της επιχείρησης.
Με την Οδηγία αίρονται οι εξαιρέσεις που ίσχυαν για τις ομαδικές απολύσεις για τα πληρώματα των πλοίων που πλέουν στις θάλασσες, καθώς επίσης και των αλιέων που αμείβονται με το κομμάτι. Διασφαλίζεται έτσι με αυτό τον τρόπο η αποτελεσματικότερη προστασία των ναυτικών και κατοχυρώνεται η ενεργός συμμετοχή τους στις διαδικασίες ενημέρωσης και διαβούλευσης, κάνοντας χρήση των νέων τεχνολογιών για τη διασφάλιση των μελών που συμμετέχουν στην ειδική διαπραγματευτική ομάδα και του Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εργαζομένων.
Επίσης, με το άρθρο 5, μιας και η συζήτηση είναι έννοια μεταξύ συνόλου και άρθρων, θα κάνω αναφορά σε ορισμένα άρθρα που νομίζω ότι έχουν περισσότερη σημασία. Το άρθρο 5, αποτελεί υποχρέωση του πλοιοκτήτη, η διαβούλευση, η διαβίβαση στο Συμβούλιο Εμπορικού Ναυτικού της πληροφόρησης, ενώ τίθεται υπόψη των ναυτικών μέτρα άμβλυνσης των απολύσεων που θα οδηγήσουν, βοηθητικά μέτρα, όπως για παράδειγμα η κάλυψη της αυτασφάλισης, διαθέσιμα ποσά με εσωτερικής κοινωνικής ευθύνης για κατάρτιση και συμβουλευτική, για επανένταξη στην αγορά εργασίας, αξιοποίηση ειδικών προγραμμάτων, αντιμετώπιση της επαπειλούμενης ανεργίας και μεθόδους για την κατά προτεραιότητα επαναπρόσληψης τους.            (Συνέχεια ομιλίας κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΥ, Εισηγητή
             του ΣΥΡΙΖΑ)
Επίσης, για την υλοποίηση των ομαδικών απολύσεων προβλέπονται διοικητικές διαδικασίες και προθεσμίες τριάντα ημερών για τη διαβούλευση, ενώ το Συμβούλιο Εμπορικού Ναυτικού διαπιστώνει την τήρηση των διαδικασιών. Είναι σημαντικό, ότι το άρθρο 8 προβλέπει την ακυρότητα των ομαδικών απολύσεων, εάν παραβιάζονται οι προβλεπόμενες διατάξεις.
Αυτά ήταν τα πρώτα άρθρα, 1 έως 9, που ενσωματώνουν την Ευρωπαϊκή Οδηγία. Τα άρθρα 10 έως 12, προσαρμόζουν στο εθνικό θεσμικό πλαίσιο τις διατάξεις και της Οδηγίας. Θα ξεχωρίσω το άρθρο 11, στο οποίο καθορίζεται, ότι δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις περί ομαδικών απολύσεων των ναυτικών, 1ον, λόγω μη εκτέλεσης ή διακοπής πλόων πλοίων, στο πλαίσιο των θαλάσσιων ενδομεταφορών και 2ον, λόγων μη εκτέλεσης ή διακοπής πλόων τουριστικών πλοίων, που δραστηριοποιούνται εποχιακά.
Επίσης, είναι πολύ σημαντικό, ότι οι διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου δεν θίγουν την οικεία νομοθεσία περί οργανικής σύνθεσης στελέχωσης των πλοίων, που ισχύει για την ελληνική ακτοπλοΐα.
Τα άρθρα 13 έως 27, αναφέρονται στις λοιπές διατάξεις. Το άρθρο 13 αναφέρεται στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και καθορίζει, 1ον, την δυνατότητα επικούρησης του Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, που εποπτεύει τη Διεύθυνση των Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας και 2ον, ρυθμίζεται το θέμα της διαβίβασης των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης που αφορούν το πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Ναυτιλίας, που διαβιβάζονται πλέον στην Γ΄ Μονάδα Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, αντί του Εισαγγελικού Λειτουργού της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά, ο οποίος επικουρείτο από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας.
Το άρθρο 14, χορηγείται το ετήσιο επίδομα σίτισης σε όλους τους σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, μικτής φοίτησης. Το ύψος αυτού του επιδόματος σίτισης ορίζεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση. Και εδώ, θα ήθελα να πω, ότι το σημερινό ύψος των 600 €, προφανώς θα το υπερβαίνει. Επειδή ακούσαμε την κριτική της Ν.Δ. σε αυτό το θέμα, εάν διαβάσετε προσεκτικά την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, θα δείτε, ότι ανεβάζει το κονδύλι αυτό, περίπου, στο 1,3 εκατομμύρια €. Κατά συνέπεια, διαφαίνεται ότι θα είναι αυξημένο, σε σχέση με αυτό που είχε προκαθοριστεί.
Στο άρθρο 15, υπάρχουν ρυθμίσεις που αφορούν την Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων, σε πέντε σημεία. Το πρώτο σημείο είναι η θεσμοθέτηση της διαιτησίας, για τις διαφορές μεταξύ προσώπων που έχουν σχέση με τις λιμενικές υπηρεσίες και αυτό, θα βοηθήσει πολύ στην αποσυμφόρηση των Δικαστηρίων.
Στο δεύτερο σημείο αποσαφηνίζεται η υποχρέωση παροχής πληροφοριών από φυσικά πρόσωπα.
Στο τρίτο σημείο επεκτείνεται η δικαιοδοσία της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων, στο σύνολο των φορέων του ελληνικού λιμενικού συστήματος. Περιλαμβάνει δηλαδή και τα δημοτικά λιμενικά ταμεία που, περίπου, ανέρχονται σε 80 σε όλη την Ελληνική Επικράτεια.
Στο τέταρτο σημείο απλοποιούνται και καλύπτονται υπηρεσιακές ανάγκες της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων, με αποσπάσεις. Και εδώ, ακούσαμε επίσης ένα διάλογο, σε σχέση με τις αποσπάσεις από το Λιμενικό Σώμα, αλλά διευκρινίστηκε ότι αφορά έναν πολύ μικρό αριθμό, μέχρι 3 αποσπάσεις από το Λιμενικό Σώμα.(Συνέχεια ομιλίας του κυρίου ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΥ, Ειδικού Αγορητή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)

            Και το πέμπτο σημείο, αναμορφώνεται η διαδικασία του προϋπολογισμού της Ρ.Α.Λ..
Τώρα, το άρθρο 16, αναφέρεται σε μια εκκρεμότητα, η οποία αναγνωρίστηκε και από τον Σύλλογο των Αποστράτων του Λιμενικού Σώματος ότι ήταν μια εκκρεμότητα 13 μηνών που τακτοποιείται με το ταμείο αρωγής του λιμενικού σώματος, σε ό,τι αφορά τους πόρους αλλά και τον υπολογισμό του εφάπαξ.
Το άρθρο 17, αφορά τα τουριστικά πλοία. Και εδώ, υπάρχει μια βελτίωση η οποία γίνεται αποδεκτή από τα αντίστοιχα σωματεία. Διαγράφεται η προϋπόθεση μεταφορικής ικανότητας άνω των 12 ατόμων για την σύναψη σύμβασης ναύλωσης σε τουριστικά πλοία με εκκίνηση αλλά και επαναπαράδοση στην ελληνική επικράτεια.
Το άρθρο 20, αναφέρεται σε ρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με το λιμενικό σώμα κυρίως στα ζητήματα με το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων, όπου προβλέπονται δύο παραγωγικές Σχολές των Δοκιμών Λιμενοφυλακών και των Δοκιμών Σημαιοφόρων. Καταργείται η Σχολή Δοκιμών Υπαξιωματικών.
Και επίσης, υπάρχουν κάποιες κατηγορίες οι οποίες εξαιρούνται από το σύστημα εισαγωγής με πανελλαδικές εξετάσεις, όπως είναι οι αξιωματικοί, η ειδικότητα γιατρών και οδοντιάτρων.
 Ένα σημαντικό σημείο, είναι ότι παρέχεται το δικαίωμα εισαγωγής στις παραγωγικές σχολές, σε ειδικές κατηγορίες υποψηφίων που αποτελούν ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως πολύτεκνοι, τέκνα αναπήρων, θυμάτων πολέμου, τρίτεκνοι, τέκνα αποβιώσαντος στρατιωτικού του λιμενικού σώματος στην ώρα του καθήκοντος και ιδιώτες που έχουν ενεργά συμμετάσχει  σε επιχειρήσεις διάσωσης υπό συγκεκριμένες ασφαλιστικές δικλίδες.
Νομίζω ότι το νομοσχέδιο αυτό βελτιώνει σε σημαντικά σημεία εκκρεμότητες που υπάρχουν από καιρό.
Και θέλω να πω ότι, αυτό το οποίο μας κατηγορείται για προχειρότητα εμείς δεχόμαστε ότι οι διατάξεις που ψηφίζονται κάθε φορά είναι διατάξεις οι οποίες δοκιμάζονται στη ζωή και όπου υπάρχουν η εμπειρία δείχνει ότι πρέπει να επαναδιατυπωθούν και να βελτιωθούν.
Αυτό ακριβώς μας οδηγεί στο να ψηφίζουμε διατάξεις που βελτιώνουν σαφώς εκκρεμότητες του παρελθόντος.
Αποδεχόμαστε τέτοιου είδους κριτικές, οι όποιες κριτικές όταν γίνονται καλοπροαίρετα βοηθούν συνολικά στην αποτελεσματικότητα του κοινωνικού έργου που θέλει να υλοποιήσει και το παρόν νομοσχέδιο.
Ευχαριστώ.
ΕΥΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Τον λόγο έχει, ο κύριος Αθανασίου.
            ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Εισηγητής της Ν.Δ.): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Βασικά την μεγαλύτερη τοποθέτηση και επί των άρθρων την πραγματοποίησα χθες, κατά την συζήτηση επί της αρχής.
Θα μείνω στα άρθρα κυρίως του δευτέρου και τρίτου τμήματος, γιατί κατά κανόνα στο πρώτο τμήμα που αφορά αυτή καθαυτή την ενσωμάτωση της οδηγίας, ήμασταν θετικοί.
Τώρα, για το άρθρο 11, για τις δύο παραγράφους που έχει, για την πρώτη παράγραφο, βεβαίως, δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί εισάγει τις εξαιρέσεις στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων που εισήγαγαν τα άρθρα 4 και 8.
Όμως, πρόβλημα δημιουργεί και δεν είδαμε τις διευκρινίσεις από τον κ. Υπουργό με την παράγραφο 2, που ορίζεται πως οι πιο πάνω διατάξεις δεν θίγουν τις απαιτήσεις περί καθορισμού οργανικής σύνθεσης στελέχωσης των πλοίων, με την έννοια αν αυτές οι διατάξεις είναι συμβατές με το ενωσιακό δίκαιο και φοβόμαστε μήπως δημιουργηθούν προβλήματα και βεβαίως παραπομπές και καταδίκες της χώρας μας.

           (Συνέχεια ομιλίας του κ. Χαράλαμπου Αθανασίου, Εισηγητή της Ν.Δ.)


Πιστεύω να έχουμε μια εξήγηση αργότερα ή μέχρι την Ολομέλεια.
Το άρθρο 12, που αφορά το Συμβούλιο Εμπορικού Ναυτικού, δημιουργήθηκε βέβαια με νόμο επί Υπουργίας του κ.Κουρουμπλή με το άρθρο 118 του ν.4504/2017, καθίσταται αρμόδιο όργανο για να επιβλέπει το νομοθετικό καθεστώς και τις διαδικασίες των ομαδικών απολύσεων των ναυτικών. Εκφράζουμε επιφυλάξεις για την καταλληλότητα του οργάνου. Αν θέλουμε κάποιο όργανο κύριε Υπουργέ, που να μπορεί να έχει έναν γνωμοδοτικό χαρακτήρα, να επιβλέπει και να εισηγείται, θα μπορούσε να ήταν η Διεύθυνση Ναυτικής Εργασίας.
Όσον αφορά το άρθρο 13, που έχει σχέση με το «πόθεν έσχες», ζητήσαμε περαιτέρω διευκρινίσεις με την εξής έννοια, ότι δεν είμαστε αντίθετοι στο να υπάρχει και η δεύτερη Αρχή η οποία θα υποβοηθούσε, αλλά φοβόμαστε- θεωρητικά το λέω πάντοτε- ότι θα πρόκειται για μια διαβίβαση αρχείου που ενδεχομένως θα ήθελε να καλύψει εκπρόθεσμα υποβολές δηλώσεις «πόθεν έσχες», με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Γι' αυτό πιστεύω ότι πρέπει να το δείτε και αυτό μέχρι την Ολομέλεια.
Όσον αφορά το άρθρο 14 και τη σίτιση, δόθηκε η ευκαιρία να πω και χθες, ότι η Ν.Δ. δεν διαφωνεί στο να δοθεί επίδομα σε περισσότερους σπουδαστές ή και να καταβληθεί μεγαλύτερο επίδομα, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει αυτό το κονδύλι να προέλθει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο βαίνει συνεχώς μειούμενο επί της Διακυβέρνησής σας. Τα χρήματα αυτά θα έπρεπε να διατίθενται μόνο για επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας και όχι για προεκλογικές παροχές. Βέβαια, υπάρχει και μια άλλη ένστασή μας εδώ, ότι το ποσό του επιδόματος θα καθορίζεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση- βασικά βέβαια θα είναι απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας- και πραγματικά διερωτώμαι αν τελικά αυτό θα ξεπεράσει τα 300 ευρώ με 400 ευρώ. Θα μπορούσατε εδώ να κάνετε ένα φιλτράρισμα- και μπορείτε να το κάνετε με μια νομοτεχνική βελτίωση-  να λέτε ότι θα είναι με ΚΥΑ ύστερα από μία, ας μην πούμε σύμφωνη γνώμη, αλλά μια αιτιολογημένη γνώμη της Διεύθυνσης του ΣΕΝΕ ή κάποιου οργάνου, ούτως ώστε να υπάρχει αυτό το φιλτράρισμα όπως σας είπα.
Όσον αφορά το άρθρο 15, που αφορά την ΡΑΛ, μου δόθηκε η ευκαιρία να πω και κατά τη συζήτηση με τους Φορείς, όσον αφορά την διαιτησία, δηλαδή τα εναλλακτικά μέτρα επίλυσης των διαφορών, στην ουσία είναι δικαιοδοτικό όργανο, ως Ν.Δ. είμαστε υπέρ των εναλλακτικών μέσων επίλυσης των διαφορών, αλλά δυστυχώς τέτοιοι θεσμοί δεν εισάγονται με ευχολογικού τύπου διατάξεις 3-4 σειρών, θα έπρεπε να υπάρχει ένα πρόγραμμα, να δούμε πώς στοχεύεται να λειτουργήσει αυτό το όργανο, ποια είναι η πρόβλεψη σε προσωπικό και σε πόρους. Είναι ένα ζήτημα, το οποίο θα έπρεπε να καθορίζεται και όχι με τον κανονισμό, που δεν ξέρω αν ο κανονισμός είναι και συμβατός με διατάξεις του ουσιαστικού Δικαίου που να δίνει τέτοια εξουσιοδότηση.
Για την δεύτερη παράγραφο που είναι νομοτεχνική βελτίωση, το καταλαβαίνω, δεν επιμένω παραπάνω.
Στην τρίτη παράγραφο, που αφορά τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, δέχομαι την διευκρίνιση ότι ήταν μια παράλειψη και διορθώνεται.
Μένουν όμως οι παράγραφοι 4 και 5. Είπαμε και με τους Φορείς που ήταν εδώ, ότι βεβαίως πρέπει η ΡΑΛ να είναι στελεχωμένη κύριε Υπουργέ και να λειτουργεί- δεν λέει κανείς το αντίθετο- αλλά γνωρίζουμε τα κενά τα οποία υπάρχουν στον Λιμενικό Σώμα και τις δυσκολίες που έχουν και αναφέρθηκα και χθες στην πρώτη τοποθέτησή μου, στις δυσκολίες που έχουμε ειδικά τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τον κόπο και «τι τραβάνε» κυριολεκτικά οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος. Άρα λοιπόν, θα πρέπει τα κενά αυτά να καλυφθούν και ενδεχομένως να αυξηθούν, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν.

        (Συνέχεια ομιλίας κ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Εισηγητή της Ν.Δ.)
Στην παρ. 5 του ίδιου άρθρου, μιλώντας και με τον Πρόεδρο της Ρ.Α.Λ., νομίζω ότι πρέπει να απαλείψετε όλη την παράγραφο του άρθρου 15. Θυμίζω ότι είναι η παρ. 5 του άρθρου 15, που επαναδιατυπώνει την παρ. 6 του άρθρου 125 του νόμου, που όπως το αντικαταστήσατε, δεν βάζετε μέσα το «φιλτράρισμα» που είχε η παλιά διάταξη που παραπέμπει στην παρ. 3. Δηλαδή, για τον έλεγχο των οικονομικών κ.λπ..
Νομίζω ότι έγινε κατανοητό και πρέπει να σας ενημέρωσαν. Ελπίζω να απαλείψετε αυτή τη διάταξη, ή, εν πάση περιπτώσει, να την συμπληρώσετε, αν και νομοτεχνικά η απάλειψη είναι πιο εύκολη. Αν θέλετε να την συμπληρώσετε, μπορείτε να επανέλθετε, βάζοντας τη διαδικασία της παρ. 3.
Για τα άρθρα 16, 17, 18 δεν έχουμε καμία αντίρρηση.
Σε ό,τι αφορά στο άρθρο 20 και τις εξετάσεις. Είμαστε αντίθετοι, όπως εισάγεται, στην κατάργηση της Σχολής των Δοκίμων Υπαξιωματικών Λιμενικού Σώματος. Αναφέρθηκα και χθες, όπως αναφέρθηκε και ο κ. Πλακιωτάκης σήμερα. Δεν θέλω να επανέλθω σε αυτό.
Βεβαίως, είμαστε αντίθετοι σε αυτό το άρθρο, διότι εισάγει αυτές τις ατεκμηρίωτες ρυθμίσεις που έχουν μία «οσμή» εξυπηρετήσεως σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Δηλαδή, σε ό,τι αφορά στο ποιοι εισάγονται, κατ' εξαίρεση, σε Σχολές. Όχι όλοι, αλλά οι ιδιαιτερότητες που ανέφερα χθες στην περίπτωση γ΄. Διαφωνούμε για το γεγονός πώς η ποσόστωση της παρ. 5 δεν θεσμοθετείται ρητά, αλλά απευθύνεται στην απόλυτη κρίση του εκάστοτε Υπουργού. Και αυτό είναι ένα πρόβλημα.
Για το υγειονομικό δεν έχουμε κανένα θέμα.
Σε εκείνο που είμαστε αντίθετοι -και δεν είδα καμία νομοτεχνική βελτίωση- αν και ο κ. Κουρουμπλής είπε χθες ότι θα φέρει κάποια νομοτεχνική βελτίωση- είναι τα πρόστιμα τα οποία προβλέπονται στο άρθρο 157. Εύχομαι να τη φέρετε, γιατί πρέπει να προστατεύσουμε το θαλάσσιο περιβάλλον. Είδατε τι έγινε τελευταία με το ναυαγίου και τι καταστροφές υπήρχαν. Εν πάση περιπτώσει, τότε προβλεπόταν μέχρι 50 εκατομμύρια δραχμές, που σημαίνει 147.000 € και εσείς κάνετε το ανώτατο ποσό 60.000 €. Είναι ένα ζήτημα το οποίο, βεβαίως, δεν μας βρίσκει σύμφωνους και πρέπει να προστατευθεί το θαλάσσιο περιβάλλον.
Με το άρθρο 27, η έναρξη ισχύος είναι αναδρομική για τα άρθρα από 1-10, δηλαδή, το Α΄ Κεφάλαιο λόγω καθυστέρησης εναρμόνισης της Οδηγίας. Εγώ το καταλαβαίνω, αλλά τα πρόστιμα τα έχουμε δεχθεί. Δεν είναι θέμα να κερδίσουμε κάτι. Δεν συμφωνούμε, όμως, με την αναδρομική νομοθέτηση. Αναρωτιόμαστε, μήπως αυτή θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες, ιδίως για τις ομαδικές απολύσεις. Είναι ένα ζήτημα για το οποίο περιμένουμε να ακούσουμε τις διευκρινίσεις μέχρι την Ολομέλεια. Ευχαριστώ πολύ.
ΕΥΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Καρράς.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ - ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΡΑΣ (Ειδικός Αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΔΗΜ.ΑΡ.): Χθες, έκανα μία γενικότερη τοποθέτηση πάνω στα ευρύτερα θέματα που αντιμετωπίζει η Ελληνική Ναυτιλία λόγω της ιδιομορφίας, ότι ένα ποσοστό της είναι υπό ελληνική σημαία και το μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνόκτητου στόλου είναι υπό διάφορες σημαίες εκτός της Ε.Ε..
Σήμερα, άκουσα τις απόψεις όλων των φορέων και ειδικότερα τις απόψεις που αναφέρονται στις ναυτεργατικές διατάξεις και με προσανατόλισε να δηλώσω από πλευράς της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ότι ψηφίζουμε, επί της αρχής, το νομοσχέδιο, διευκρινίζοντας ότι αποδεχόμαστε τη βελτίωση των σχέσεων των ναυτεργατών.
Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει, ότι μας βρίσκει σύμφωνους η ευρύτερη κυβερνητική πολιτική, διότι αφορά μόνο τα πλοία τα οποία είναι υπό ελληνική σημαία, ή υπό σημαία Ε.Ε.. Παραμένει, λοιπόν, το κενό για τα πληρώματα εκείνα των ελληνόκτητων πλοίων που υπάγονται στις διεθνείς συμβάσεις της, οι οποίες είναι υποδεέστερες για τις αμοιβές των Ελλήνων ναυτικών. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να δούμε στη διαδρομή.
Μάλιστα, όπως είπε χθες ο Υπουργός, δεν έχει αντίρρηση να υπάρξει μία ευρύτερη συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για να δούμε τα ζητήματα αυτά.

(Συνέχεια ομιλίας κ. Γεωργίου-Δημητρίου Καρρά, Ειδικός Αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΔΗΜ.ΑΡ.)

Συνεπώς, ως προς το πρώτο και τον δεύτερο τμήμα του νομοσχεδίου, κλείνω την τοποθέτησή μου, κυρία Πρόεδρε, και προχωρώ στις επιμέρους διατάξεις του τρίτου μέρους, τις γνωστές άλλες διατάξεις.
Εκεί, πρέπει να πω το εξής. Παρουσιάζεται, πλέον, ένα μόνιμο φαινόμενο στη νομοθέτηση. Εισάγουμε μία Οδηγία, την ενσωματώνουμε καλώς, που θα μπορούσε να είναι ένα αυτοτελές νομοθέτημα. Ερχόμαστε, όμως, στην συνέχεια - αυτό δεν αφορά μόνο το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, αλλά το σύνολο της νομοθέτησης της Κυβέρνησης - και προσθέτουμε, πολλές φορές, με τη μορφή των άλλων διατάξεων ατάκτως ειρημένα διάφορα θέματα, είτε επείγοντα, είτε λιγότερο επείγοντα και επιχειρείται μια τοποθέτησή τους. Επομένως, λοιπόν, θα επιχειρήσω κι εγώ μια τοποθέτηση επί ψηγμάτων των διατάξεων που προτείνονται.
Στο άρθρο 14, για την οικονομική ενίσχυση των σπουδαστών και την σίτιση των Ακαδημιών δεν μπορούμε να έχουμε αντίρρηση. Εδώ, όμως, θέλω να κάνω μια παρατήρηση. Επειδή αυτή η διάταξη έχει ψηφιστεί και στο παρελθόν και νομίζω ότι δεν έχουν καταβληθεί ακόμη τα οφειλόμενα στους σπουδαστές. Το ακαδημαϊκό έτος οδηγείται στη λήξη του και αυτοί οι άνθρωποι πώς θα τύχουν της στοργής του Υπουργείου και της μέριμνας της Πολιτείας;
Βεβαίως, για την Ρ.Α.Λ. και το άρθρο 15 έχει γίνει μεγάλη συζήτηση. Παραμένουν οι επιφυλάξεις μου στο ζήτημα και των αρμοδιοτήτων, αν θέλετε, διότι επιχειρώ να διαπιστώσω εάν υπάρχει σύμπτωση ή απόκλιση ρυθμίσεων σε σχέση με τις δημόσιες αρχές λιμένων. Ήρθε ο κ. Αγγελόπουλος, ο Πρόεδρος της Ρ.Α.Λ. και μας μίλησε για Ανεξάρτητη Αρχή. Οφείλω να τοποθετηθώ ότι, δεν είναι Ανεξάρτητη Αρχή, είναι μια ρυθμιστική αρχή η Ρ.Α.Λ.. Δεν έχει τα εχέγγυα της Συνταγματικής ανεξαρτησίας, διότι δεν προβλέπεται σε Συνταγματική διάταξη και συνεπώς, ανά πάσα στιγμή υπόκειται στην τροποποίηση και των αρμοδιοτήτων και της σύνθεσή της από την εκάστοτε κυβέρνηση.
Μάλιστα, σήμερα, παρουσιάστηκε το γεγονός, το οποίο μου δόθηκε προηγουμένως η ευκαιρία να αναφερθώ, ότι μικρός μεν ο αριθμός που αναφέρθηκε ότι θα μετακινηθούν με απόσπαση ή με άλλον τρόπο που δεν γνωρίζω και στελέχη του Λιμενικού Σώματος για να στηρίξουν το έργο της Ρ.Α.Λ.. Εξέφρασα την άποψη ότι, το Λιμενικό Σώμα έχει στρατιωτική, κατά κάποιο τρόπο, δομή διότι αυτή είναι η αποστολή του ή εν πάση περιπτώσει, έχει δομή σώματος ασφαλείας, ενώ εάν θέλουμε να μιλάμε για Ρυθμιστική Αρχή, η οποία θα διατηρεί μια αυτοτέλεια, θα πρέπει να μην υπάρχουν ένστολοι στη σύνθεσή της. Επιπλέον, με δεδομένο ότι, σήμερα, υπάρχει έλλειψη προσωπικού στο Λιμενικό Σώμα, να μην στερήσουμε κανέναν από το κύριο έργο και την προσφορά που κάνει το Λιμενικό Σώμα στην ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα στις παράκτιες και νησιωτικές περιοχές, όπου, πραγματικά, είναι κρίσιμος ο ρόλος του και έχουμε ανάγκη ακόμα και του ενός στελέχους.
Κύριε Υπουργέ, ήρθε η ώρα να δούμε, πλέον, την επάνδρωση και την στελέχωση του του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, διότι υπάρχει πραγματική ανάγκη. Εκείνο το οποίο άκουσα και με προβλημάτισε πάρα πολύ είναι στα θέματα της εκπαίδευσης των στελεχών του Λιμενικού Σώματος και μάλιστα, πρέπει να συμφωνήσω με την πρόταση της Ενώσεώς τους ότι, πρέπει να υπάρξουν και μεταβατικές διατάξεις για να ρυθμίσουν τον ενδιάμεσο χρόνο μέχρι την αποφοίτηση από τις παραγωγικές σχολές, διότι δεν πρέπει να μείνει ούτε κενό διοικήσεως, ούτε κενό εκτελέσεως της αποστολής.(Συνέχεια ομιλίας κυρίου Γεωργίου – Δημητρίου Καρρά. Ειδικού Αγορητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΔΗΜ.ΑΡ.)


Στα λοιπά ζητήματα, στα οποία πρέπει, ν’ αναφερθώ, είναι ότι μ’ έχει απασχολήσει στο νομοθέτημα αυτό και η αναδρομική εφαρμογή, όπως είπε ο κ. Αθανασίου. Διότι άκουσα χθες την άποψη ότι «πρέπει, να δώσουμε αναδρομική εφαρμογή στο πρώτο και στο δεύτερο μέρος, διότι έχουμε υπερβεί την προθεσμία ενσωμάτωσης οδηγίας και ενδεχόμενα θα υπάρξουν χρηματικές κυρώσεις κατά της Ελλάδος». Νομίζω ότι δεν είναι ισχυρό το επιχείρημα για το λόγο ότι εφόσον ενσωματώνεται η οδηγία, θα μπορεί, να μην υπάρξει καν αιτιολογημένη, εκτός εάν υπάρχει ήδη αιτιολογημένη πρόσκληση της Ελληνικής Κυβέρνησης, επειδή έχει υπερβεί τη προθεσμία. Υπάρχει τέτοια αιτιολογημένη γνώμη από την Ε.Ε., που να μας καλεί σε ενσωμάτωση; Εφόσον, λοιπόν, δεν υπάρχει, δεν υπάρχει και κίνδυνος επιβολής κυρώσεων και θα συμφωνήσω με τον κ. Αθανασίου, ιδιαίτερα στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, στο τι προβλήματα θα δημιουργήσει, διότι και οι ίδιες οι οδηγίες προβλέπουν ρητά όχι μόνο τη διαβούλευση και την ενημέρωση, αλλά προβλέπουν και ευθέως την δικαστική προσφυγή, όταν αμφισβητείται το κύρος της ομαδικής απόλυσης και, επομένως, εκεί, όπως ξέρετε, έχουμε και συλλογικές αγωγές των ναυτεργατικών οργανώσεων, οι οποίες θα μπορούν, ν’ αμφισβητήσουν.
Νομίζω, λοιπόν, ότι αυτό θα πρέπει με νομοτεχνική βελτίωση ν’ αντιμετωπισθεί, εάν υπάρχει δυνατότητα, να ξεπεράσουμε την αναδρομική αυτή εφαρμογή, να τους δώσουμε το δικαίωμα από τώρα, διότι φανταστείτε, πως έρχεται μια μεγάλη πλοιοκτήτρια εταιρία και λέει ο οδηγός «έδειξα μ’ ενισμό τα πλοία μου». Είχε αλλαγή σημαίας, γιατί κι εδώ έχουμε πρόβλημα με τη μεταβίβαση των ναυτιλιακών επιχειρήσεων με την οδηγία, γιατί αφορά μόνο τη μεταβίβαση σ’ ευρωπαϊκές εταιρείες του ευρωπαϊκού χώρου και όχι τη μεταβίβαση σε άλλες των ναυτιλιακών, είτε κι εκείνες ακόμα που είναι στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, τις ελληνικές ναυτιλιακές, οι οποίες τυπικά, τουλάχιστον, δεν έχουν καμία επαφή με την ελληνική ναυτιλία, παρά μόνο τη συμμετοχή σε κάποια οικονομικά βάρη, που συμμετέχουν και οι εφοπλιστές με τη συμφωνία που υπάρχει.
Νομίζω, λοιπόν, ότι δεν πρέπει, ν’ αφήσουμε ακάλυπτους αφενός μεν τους εργαζόμενους με την έννοια της αναδρομικής ισχύος των διατάξεων περί ομαδικές απολύσεις και, δεύτερον, δεν πρέπει, να οδηγήσουμε σε μια ταλαιπωρία δικαστηρίων, διότι θα είναι ανασφάλεια και για τους εργαζόμενους και για τις εταιρείες. Πρέπει, να το λύσουμε τώρα.
Θα σταματήσω εδώ. Θα επιφυλαχθώ επί των άρθρων για τη συζήτηση στην Ολομέλεια και θα επανέλθω συμπληρωματικά στην Ολομέλεια, αφού ακούσω και τις απόψεις του Υπουργείου, όπως θα διαμορφωθεί τελικά το νομοσχέδιο.
Ευχαριστώ πολύ.
ΕΥΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστώ κι εγώ. Το λόγο έχει ο κ. Κούζηλος.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΖΗΛΟΣ (Ειδικός Αγορητής του Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή): Ευχαριστώ πολύ.
Ξεκινάω με το μέρος Α και μέρος Β, γιατί τα θεωρώ αλληλένδετα τα δύο συγκεκριμένα. Βρίσκονται σε θετική κατεύθυνση. Πιστεύουμε ότι σε θέματα παλιννόστησης και προστασίας λύνουμε διάφορα θεματάκια, που υπήρχαν στο παρελθόν και είναι κομβικό το άρθρο 11 παρ. 2, που επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν ομαδικές απολύσεις, γιατί υπάρχει, φυσικά, η οργανική σύνθεση των πλοίων.
Να περάσω στο μέρος Γ με το άρθρο 13, για το οποίο έχει γίνει λόγος εδώ και πάρα πολύ καιρό κι έχουμε αρκετές ενστάσεις για τη μεταφορά των εσωτερικών υποθέσεων στην Ελληνική Αστυνομία, που είχε επιχειρηθεί παλαιότερα στον προηγούμενο νόμο, το οποίο το είχατε πάρει πίσω στη διαβούλευση.
Το ανησυχητικό, όμως, που είναι; Στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο 9/2/2007 σε ερώτηση δικιά μου είχατε απαντήσει ότι «βασικός στόχος της προτιθέμενης  μεταφοράς του συνόλου των αρμοδιοτήτων και του προσωπικού της Υπηρεσίας σας Εσωτερικών Υποθέσεων Λιμενικού Σώματος είναι πως μ’ αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η αποτελεσματική αντιμετώπιση». Αυτό, όμως, δεν το ξεκαθαρίσατε. Συνεχίζει, να είναι πρόθεσή σας - κι εκεί είναι και οι ενστάσεις και οι ανησυχίες μας - για τη μεταφορά των εσωτερικών υποθέσεων στην Ελληνική Αστυνομία ή παραμένουν έτσι;(Συνέχεια ομιλίας κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΟΥΖΗΛΟΥ, Ειδικού Αγορητή του Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή)

Δεν έχει σχέση ακριβώς με το συγκεκριμένο άρθρο αυτό που λέω, αλλά όλα αυτά είναι αλληλένδετα.
Όσον αφορά το άρθρο 14 και την τροποποίηση του νόμου 4504/2017 και το άρθρο 145, θα ήθελα να πω ότι στο άρθρο 145 αναφέρεται ακριβώς το ποσό κ.τ.λ.. Σας είπα και στην προηγούμενη συζήτηση για τις ΚΥΑ και πόσο αργούν. Θα σας προτείνουμε νομοτεχνική βελτίωση, ώστε να καθοριστεί ο χρόνος έκδοσης της ΚΥΑ. Εκεί υπάρχουν συνήθως όλα τα προβλήματα και σας έθεσα ένα πολύ απλό παράδειγμα: Μετατάξεις ΟΛΠ και ΟΛΘ. Πότε έγινε το συγκεκριμένο άρθρο και τι χρόνια έχουμε και δεν έχει γίνει ακόμα τίποτα; Διότι, όποτε ήθελε απαντάει το κάθε Υπουργείο έχει υπογραφεί την κάθε ΚΥΑ. Επομένως, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και μην το αντιμετωπίσουμε αυτό, γιατί μιλάμε για τη ναυτική εκπαίδευση, μιλάμε για το μέλλον, μιλάμε για πολύ σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.
Άρθρο 15, τροποποίηση διατάξεων του νόμου 4389/2016 που αφορούν την ΡΑΛ. Είμαστε κάθετα αντίθετοι με τη μεταφορά ή τη διάθεση των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, είτε αυτό είναι η ΔΑΛ, είτε είναι η ΡΑΛ ή οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία. Σας έκανα πριν και μια πρόταση και όπως συνέχισε και ο κ. Σαϊτάκης από την Ένωση Απόστρατων, μίλησε και για την Επικουρική Ακτοφυλακή ακόμα. Έτσι μπορούμε να γλιτώσουμε και να εξασφαλίσουμε καλύτερες υπηρεσίες και παροχή στο Λιμενικό Σώμα.
Μιλήσαμε και για ναυτική διαιτησία. Στην επί της αρχής κουβέντα που κάναμε, σας έθεσα ακριβώς τις προϋποθέσεις που πρέπει να υπάρχουν για τη ναυτική διαιτησία. Πιστεύουμε ότι στην ουσία δεν θα λειτουργήσει η ναυτική διαιτησία σε σχέση με την ΡΑΛ.
Με το άρθρο 16 για το ΤΑΛΣ, φυσικά και συμφωνούμε. Δεν νομίζω ότι κάποιος θα έχει πρόβλημα πάνω σε αυτό, αφού λύνεται ένα πρόβλημα πολλών μηνών.
Στο άρθρο 23, θα επαναλάβω ότι είπα και στην πρώτη συνεδρίαση. Αναγνώριση πενταετούς υπηρεσίας στις Ένοπλες Δυνάμεις. Πολύ σωστό και στη θετική κατεύθυνση. Όμως, από κει και πέρα, λέω ξανά ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί το άρθρο 65 του προηγούμενου νόμου σας και δεν έχει γίνει η νομοτεχνική για το άρθρο 112, στο οποίο, βασίζεται ένα πολύ μεγάλο κομμάτι. Είναι δύο συγκεκριμένα σχολεία, το 33 και το 34, όπου οι άνθρωποι αυτοί περιμένουν τουλάχιστον να δικαιωθούν από μια αδικία που είχε γίνει. Εσείς, έρχεστε με δικό σας νόμο και στην ουσία, δεν το διορθώνετε και δεν ενεργοποιείτε και το άρθρο 65.
Για το άρθρο 24, θα θέλαμε κάποιες περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις, γιατί είναι λίγο λεπτό το θέμα πάνω σε αυτό το κομμάτι και δεν θα ήθελα να επεκταθώ περισσότερο. Περιμένουμε τις δικές σας απαντήσεις.
Άρθρο 17. Νόμος 4256/2014 και διορθώνεται το 2018. Δεν μπορώ να πω κάτι άλλο. Τουλάχιστον διορθώνεται μετά από τέσσερα χρόνια και είσαστε τρία χρόνια κυβέρνηση.


(Συνέχεια ομιλία του κυρίου ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΟΥΖΗΛΟΥ, Ειδικού Αγορητή του Λαϊκού Συνδέσμου- Χρυσή Αυγή)
Σχετικά με αυτά που αφορούν τη Σχολή Λιμενοφυλάκων για τις πανελλήνιες εξετάσεις, εισαγωγή στη Σχολή του Λιμενικού Σώματος. Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κενό και συνεχεία το λέει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία και η Ένωση Αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος. Είναι 30 Ιανουαρίου του 2016 στην κατάθεση προτάσεων, είναι το πρώτο θέμα που γράφει και είναι αυτό: Προσλήψεις.
Για να είμαστε, όμως και δίκαιοι, γιατί το έχουμε ξαναπεί- να σας διορθώσω κύριε Υπουργίέ σε ένα πράγμα- δεν ήταν μόνο μου νόμος Βαρβυτσιώτη που μείωσε, ήταν και η οδηγία εγκύκλιος του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με Υπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που κράτησε στις 7000. Ήταν διπλό το πρόβλημα τότε. Για να είμαστε δίκαιοι και να λέμε το πώς έχουν τα πράγματα που κράτησε 7- 8000.
Αυτή τη στιγμή, αυτό που θα αντιμετωπίσουμε στο επόμενο διάστημα είναι το εξής: Δεν θα έχουμε κυβερνήτες και μηχανικούς στα πλωτά. Θα υπάρχει πρόβλημα, θυμηθείτε το, ήδη είχαμε κάποια περιστατικά πέρυσι και πρόπερσι να φεύγουν από γραφεία άνθρωποι, να πηγαίνουν να κάνουν τις άδειες και είχαμε και πολλά άλλα τραγελαφικά πράγματα και θα υπάρξει και ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα: Υπήρχαν και Υπαξιωματικοί προερχόμενοι από το Εμπορικό Ναυτικό.
Πάνω σ' αυτό το κομμάτι πρέπει οπωσδήποτε μέσω ΑΣΕΠ που το έχουμε πει πάρα πολλές φορές, μέσα στο ερχόμενο διάστημα, στον έναν χρόνο να γίνουν προσλήψεις. Γιατί, μην είναι να αντιμετωπίσουμε πάλι το ίδιο πρόβλημα που υπήρχε στο Λιμενικό το 2012, όταν συντάξεις, αποστρατίες- και τότε υπήρχε λόγω του μνημονίου, πάρα πολλές αποστρατίες και στην ουσία, διαλύθηκε το Λιμενικό Σώμα μέσα σε δύο χρόνια- μην αντιμετωπίσουμε το ίδιο πρόβλημα. Επειδή μιλάμε για εξειδίκευση του Λιμενικού Σώματος, αυτά είναι τα θέματα που  πρέπει να δούμε. Συγκεκριμένες κατηγορίες, συγκεκριμένα πόστα που πρέπει να υπάρχουν αυτή τη στιγμή.
Μια τελευταία ερώτηση πάνω στα συγκεκριμένα μέτρα για τον Λιμενικό Σώμα, είναι η Σχολή Λιμενοφυλάκων στο Χατζηκυριάκειο. Μπορεί να υποστηρίξει αυτό το εγχείρημα; Επειδή μιλάμε για ένα πολύ παλιό κτίριο το οποίο σίγουρα θα θέλει επισκευές, θα θέλει πολλά πράγματα. Μπορεί να το υποστηρίξει;
Ευχαριστώ πολύ.
ΕΥΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστούμε.
Το λόγο έχει, η κυρία Μανωλάκου.
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ (Ειδική Αγορήτρια του Κ.Κ.Ε.): Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε.
Επί της αρχής καταψηφίζουμε. Το λέω επειδή δεν ήμουν από την αρχή, αν και το είχαμε δηλώσει και εχθές και επίσης, διαφωνούμε με την διαδικασία.
Θεωρούμε ότι παραβιάζεται ο Κανονισμός της Βουλής και το λέω, γιατί το νομοσχέδιο κατατέθηκε στις 19 Μάρτη, τότε θα έπρεπε να χαρακτηρισθεί ως «επείγον» από τον Υπουργό, πράγμα το οποίο δεν έγινε. Δεν χαρακτηρίστηκε, λοιπόν, «επείγον» και γι' αυτό, δεν παραπέμφθηκε, σύμφωνα και με το άρθρο 110 του Κ.τ.Β., για «επείγον» νομοσχέδιο στην Επιτροπή από τον Πρόεδρο της Βουλής και δεν τέθηκε και προθεσμία για υποβολή της Έκθεσης της Επιτροπής. Άρα, ήρθε με κανονική διαδικασία για αυτό έχει και την υπογραφή της Προέδρου της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου. Εξάλλου, στην Διάσκεψη Προέδρων, δεν έγινε νύξη για «επείγον» νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας.
Συνεπώς, δεν μπορεί η β΄ ανάγνωση να απέχει λιγότερο από δύο ημέρες από το πρώτο στάδιο, και επιπλέον, σύμφωνα με τον Κ.τ.Β με το άρθρο 93, η εγγραφή στην Ημερήσια Διάταξη, ώστε η έναρξη της καταρχήν συζήτησης στην Ολομέλεια πρέπει να απέχει τρεις ημέρες. Αυτά, όμως, δεν τηρούνται γι' αυτό, εμείς, καταγγέλλουμε ότι παραβιάζεται ο Κανονισμός. Τώρα, το γιατί αυτή η διαδικασία, εξηγείται.(Συνέχεια ομιλίας κυρίας ΔΙΑΜΑΝΤΩΣ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ, Ειδικής Αγορήτριας του ΚΚΕ)
Η αλήθεια είναι ότι εχθές ο Υπουργός προσπάθησε να μας δώσει ορισμένες απαντήσεις ότι ουσιαστικά προστατεύονται οι ναυτικοί από τις ομαδικές απολύσεις.
Θα ξεκινήσω όμως με το εξής ερώτημα. Γινόταν ομαδικές απολύσεις και με αυτό το νομοθετικό έκτρωμα θα σταματήσουν ή θα περιοριστούν; Το βάζω αυτό το ερώτημα γιατί προσπαθείτε να παρουσιάσετε τη νύχτα μέρα για να δικαιολογήσετε, να συγκαλύψετε ότι τα συμφέροντα του εφοπλιστικού κεφαλαίου εξυπηρετούνται και με αυτό το νομοθέτημα. Μάλιστα παρουσιάσατε σαν επιχείρημα ότι δεν μπορούν να υπάρχουν ομαδικές απολύσεις στα πλοία γιατί υπάρχουν οργανικές συνθέσεις.
Αλήθεια, δεν ξέρετε ότι έγινε προχθές μία συνάντηση των συνδικάτων με τον Υπουργό τον κύριο Κουρουμπλή και τι απάντησε, τι είπε; Απλώς σας το διαβάζω από την ανακοίνωση που δόθηκε εχθές στην δημοσιότητα.  Ο Υπουργός Ναυτιλίας ο  κ. Κουρουμπλής δήλωσε για το πετσόκομμα των οργανικών συνθέσεων στην επιβατικών ναυτιλία που έχει γίνει με νόμους 4150/2013 και άλλα και υπουργικές αποφάσεις και  υπάρχει δημοσιονομικό έλλειμμα να το ξανασυζητήσουμε όπως είπε μετά τον Αύγουστο που θα έχουν τελειώσει τα μνημόνια.
Συνεπώς, οι οργανικές συνθέσεις είναι λάστιχο όπως συμφέρουν τον εφοπλιστή έτσι τις επιβάλει. Το χειμώνα μειώνονται και βεβαίως δουλεύουν οι ναυτικοί 12ωρα και 16ωρα. Αυτά βεβαίως δεν μπαίνουν στα χαρτιά. Δεν ξέρετε ότι τα 2/3 των πλοίων αποσύρονται την χειμερινή περίοδο; Δεν κάνουν δρομολόγια; Τα μόνα σταθερά είναι αυτά της Κρήτης και αυτά που επιδοτούνται; Με πρόσχημα λοιπόν διακοπής πλοών απολύονται όλοι και κάτω από την πίεση της ανεργίας υπάρχει η εργοδοτική τρομοκρατία που λέει στους απολυμένους: «τσιμουδιά δεν θα βγάλετε και την επόμενη περίοδο που θα ξαναβάλουμε γραμμή πιθανόν θα σας  ξαναπροσλάβουμε» και αυτό για να υπάρχει συναίνεση μέσα βεβαίως από εκβιασμό. Αυτές δηλαδή δεν είναι ομαδικές απολύσεις; Έχουν άλλο όνομα;  Ή όταν πουλιέται ένα καράβι, δεν υπάρχουν ομαδικές απολύσεις; Εδώ έχει καθοριστεί και αποζημίωση ποια θα είναι η τιμή όταν πουλιέται σε ελλαδικό χώρο ή σε ευρωπαϊκό ή σε χώρο ιαπωνικό κ.λπ.. Το ναυτικό προσωπικό αυτών των πλοίων δεν απολύεται λοιπόν ομαδικά; Ή εσείς έχετε άλλη ορολογία; Μάλιστα το λέω γιατί το ναυτικό συνδικαλιστικό κίνημα έβαζε και θέματα υψηλοτέρων αποζημιώσεων.
Τώρα με την τριμερή κοροϊδία και την συναίνεση κόβονται βεβαίως  και αυτά. Δεν ξέρατε ότι παλαιότερα ίσχυε  το 10μηνο και δύο μήνες επιθεώρηση; Τι κάνετε όμως με αυτό το νομοσχέδιο; Νομιμοποιείτε  αυτό που παραβιαζόταν με μειώσεις στις οργανικές συνθέσεις και με συμφωνία του Υπουργείου, με εργοδοτική τρομοκρατία, με εκβιασμό. Τώρα πώς θα γίνεται; Θα γίνεται με τη σφραγίδα του νόμου. Αυτό κάνετε και μας το παρουσιάζετε ότι είναι προστασία.
(Συνέχεια ομιλίας κ. ΔΙΑΜΑΝΤΩΣ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ, Ειδικής Αγορήτριας του ΚΚΕ)

Αυτή εξάλλου είναι και η δίκαιη ανάπτυξη που προπαγανδίζετε, τέτοια ανάπτυξη θέλετε με σαραβαλιασμένα, τσακισμένα εργατικά δικαιώματα για μείωση του εργασιακού κόστους για τον καπιταλιστή. Έτσι, θα εξασφαλίζει και θα έχει περισσότερα κέρδη. Εδώ μέχρι και εγκύους γυναίκες εργαζόμενες απολύονται για να μην επιβαρυνθεί ο επιχειρηματίας. Τόσο έχουν αποθρασυνθεί από την αντεργατικής σας νομοθεσία.
Σε ότι αφορά για την κατ’ άρθρον, εμείς καταψηφίζουμε ότι ενσωματώνει αυτή την Οδηγία. Γίνεται ένα έκτρωμα. Έχουμε μια εξαίρεση στο άρθρο 2, σε αυτούς τους ψαράδες που ήταν με το κομμάτι. Ωστόσο θα θυμίσω ότι δεν απαντήσατε στα ερωτήματα που θέσαμε χθες, μιλάω για το άρθρο 18 για τα ηλεκτρονικά πιστοποιητικά και την υπουργική απόφαση που θα βγάλετε, τι όρους και προϋποθέσεις δηλαδή θα βάλετε. Ρωτήσαμε συγκεκριμένα αν θα δίνονται εξετάσεις για να δοθεί το πιστοποιητικό όπως υπήρχε παλιά, αν θα υπάρχει τέλος κλπ.
Για το επίδομα σίτισης στους σπουδαστές των ΑΕΕ. Το ξαναρωτήσαμε και ξαναρωτάμε όσοι δεν έχουν καλές επιδόσεις δεν θα το παίρνουν; Μιλάμε για το άρθρο 14. Σε ότι αφορά τα άλλα άρθρα, εμείς θα ψηφίσουμε αυτά που βελτιώνουν την ιατρική περίθαλψη του ΛΣ και παίρνουν υπόψη κοινωνικές ομάδες όπως οι πολύτεκνοι και οι τρίτεκνοι. Καταψηφίζουμε το άρθρο 15 και 17. Μας έκανε εντύπωση πως το υποστηρίζατε αδιαφορώντας για το νόμο άρσης του καμποτάζ που έχει αναφορά και το άρθρο 3 που τροποποιείται. Να σας θυμίσω ότι το 2014 -το άρθρο 3- ο ΣΥΡΙΖΑ το είχε καταψηφίσει. Τότε ήσασταν αντιπολίτευση τώρα ερχόσαστε να τους ενισχύσετε.
Για το άρθρο 24, το καταψηφίζουμε γιατί δεν είναι μόνο το μεγάλο άνοιγμα των προστίμων, αλλά εδώ συρρικνώνεται πρόστιμα για την ρύπανση. Όταν οι μνήμες για το Σαρωνικό δεν έχουν σβήσει, όπως αφαιρείτε και την αποκλειστική ευθύνη του παραβάτη για αποκατάσταση των πραγμάτων σε περίπτωση ρύπανσης. Σας το λέω γιατί έχω μπροστά μου αυτό που τροποποιείται. Είναι πρόκληση, όπως απαράδεκτη είναι και η παράγραφος 6. Καταψηφίζουμε και το άρθρο 27, αναδρομική ισχύ. Το είπανε και οι άλλοι συνάδελφοι και είναι πρωτοφανές. θα αφορά και τις ομαδικές απολύσεις; Δηλαδή θα κάνουν διαβούλευση για τα προηγούμενα, προκειμένου να συμβιβαστούν και όσοι έχουν πάρει αποζημιώσεις θα τα ζητάνε πίσω; Ρωτάμε, δηλαδή. Για τα υπόλοιπα άρθρα, επιφυλασσόμαστε.
Ξέρουμε ότι το εργατικό δίκαιο και ότι έχουν κατακτήσει έχει πάει πίσω και η συνεισφορά είναι και αυτού του νομοσχεδίου  και τη φέρνετε εσείς. Χαλάλι σας.
ΕΥΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Για την αποκατάσταση της αλήθειας της διαδικασίας, έχω να απαντήσω στην καταγγελία που έκανε η κυρία Μανωλάκου και να πω ότι στην πρώτη συνεδρίαση, κατόπιν συμφωνίας όλων των εισηγητών όλων των κομμάτων αποφασίστηκε αυτή η διαδικασία. Λείπατε, κυρία Μανωλάκου, Αργήσατε να έρθετε. Ας μην κάνουμε αντιπολίτευση με τη διαδικασία. Επί της ουσίας, σε αυτές τις τρεις συνεδριάσεις καλέσαμε 15 φορείς, εκ των οποίων οι 4 δήλωσαν αναρμόδιοι και εκ των υπολοίπων ήρθαν οι έξι η δε πλειοψηφία των εισηγητών απουσίαζε από τη συνεδρίαση των φορέων. Άρα, λοιπόν, πολλές φορές το να χρησιμοποιούμε τη διαδικασία ως αντιπολίτευση μάλλον κακό μας κάνει.
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ (Ειδική Αγορήτρια του Κ.Κ.Ε.): Δεν μπορούν να αποφασίσουν οι εισηγητές εδώ, γιατί ήδη είχε προηγηθεί η πρόσκληση με υπογραφή της Προέδρου της Επιτροπής, άρα αυτό θα έπρεπε να έχει αποφασιστεί στη Διάσκεψη των Προέδρων. Δεύτερον, όταν πηγαίνετε με τέτοιες ταχύτητες, δηλαδή τη μια μέρα επί της αρχής και την δεύτερη, μετά από λίγες ώρες, βάζετε φορείς και δεύτερη ανάγνωση, είναι φυσικό ο καθένας να έχει ένα πρόγραμμα και να μην μπορεί να ανταποκριθεί. Αυτό δεν το λαμβάνετε υπόψη και έρχεστε να πείτε ότι δεν ήρθαν. Βεβαίως δεν ήρθαν, από τη στιγμή που δεν έχουν ειδοποιήσει τουλάχιστον δύο ή τρεις μέρες νωρίτερα. Ας αφήσουμε την κοροϊδία πια.
ΕΥΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Παραμένω στην ίδια παρατήρηση, ότι πολλές φορές παραμένουμε στο διαδικαστικό και όχι στην ουσία και, όταν, πραγματικά, οι πλειοψηφίες αποφασίζουν να διαφοροποιήσουν κάτι, είναι και αυτές πλειοψηφίες. Από ό,τι παρατήρησα, είστε η μόνη που το καταγγέλλει και παραπονείστε. Ουδεμία αντίρρηση, έχετε το δικαίωμα, αλλά η αλήθεια είναι αυτή.
Το λόγο έχει ο κύριος Αμυράς.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ (Ειδικός Αγορητή του «Ποταμιού»): Δηλώνουμε επιφύλαξη επί της αρχής, κυρία Πρόεδρε και στην Ολομέλεια θα τοποθετηθούμε σε σχέση και με κάποια πράγματα που θα μας απαντήσει ο Υπουργός. Έρχομαι κατευθείαν σε κάποια άρθρα για τα οποία θέλω διευκρινίσεις και ίσως κάποιες εξηγήσεις. Θα πω και για κάποια θετικά, όπως θεωρούμε πολύ θετικό το άρθρο 13, όσον αφορά την πρόληψη για τον έλεγχο των δηλώσεων του προσωπικού και στελεχών του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής, από εισαγγελέα εφέτη εισαγγελίας εφετών Αθηνών και την εσωτερική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ.. Αυτό το βρίσκω θετικό.
Έχω τα εξής ερωτήματα. Όσο αφορά το άρθρο 15 για τη ΡΑΛ, που εισάγει το θεσμό και την αρμοδιότητα της διαιτησίας, θέλω να ρωτήσω με ποιους κανόνες και με ποια διαδικασία θα γίνεται αυτή η διαιτησία. Πώς θα επιλέγεται ο διαιτητής; Πώς θα διασφαλίζεται η ορθότητα και η αναγκαστική εφαρμογή αυτών των αποφάσεων; Μιλώντας για τη ΡΑΛ, έχει μια επέκταση διαδικασίας να επιβάλει κυρώσεις και στα εποπτευόμενα από αυτή δημοτικά λιμενικά ταμεία και τα λιμενικά ταμεία που είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Εδώ έρχεται λίγο στο μυαλό μου ότι πριν από 2 χρόνια, με τον εφαρμοστικό του μνημονίου, το ν.4389, άρθρο 127, συστήθηκε η Δημόσια Αρχή Λιμένων. Ήδη έχει υποβάλει την ετήσια έκθεσή της στην ηγεσία του Υπουργείου. Θα ήθελα, λοιπόν, να μας ενημερώσετε ή να μας καταθέσετε την ετήσια αυτή έκθεση σε μία επόμενη συνεδρίαση, για να έχουμε μια γενικότερη εικόνα τού τι έκανε η Δημόσια Αρχή Λιμένων κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, ποιος ήταν ο προϋπολογισμός και ποιο ήταν το παραγόμενο έργο.
Επανέρχομαι σε κάτι που ρώτησα και χθες, αλλά δεν απαντήθηκε, όσο αφορά το άρθρο 15, παράγραφος 4, για τη δυνατότητα απόσπασης στη ΡΑΛ πολιτικού και στρατιωτικού προσωπικού του Υπουργείου. Εδώ έχουμε κατάργηση του νόμου της κινητικότητας ή έχουμε εξαίρεση πάλι από τον νόμο της κινητικότητας. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό; Δεν μας προβληματίζει ότι θα πάνε σε πολιτική υπηρεσία για 5 χρόνια ένστολοι του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι έχω την αίσθηση ότι είναι εξαιρετικά αναγκαίοι αυτόν τον καιρό, ειδικά αυτήν την περίοδο, στο πεδίο;
Επίσης, είχα ρωτήσει για το άρθρο 16, παράγραφο 1, όσο αφορά την αλλαγή του υπολογισμού των εισφορών υπέρ του Ταμείου Αρωγής Λιμενικού Σώματος. Υπάρχει ένα κενό, μια δημοσιονομική «τρύπα» για το ταμείο της τάξεως των 246.000 ευρώ ανά έτος, σύμφωνα με την ειδική έκθεση. Η έκθεση αυτή αναφέρει ότι η απώλεια θα αναπληρωθεί από άλλες πηγές. Ποιες είναι αυτές οι άλλες πηγές; Από πού θα αναζητήσετε αυτά τα χρήματα κατά έτος;

(Συνέχεια ομιλίας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΜΥΡΑ, Ειδικού Αγορητή του «Ποταμιού»)

Στο άρθρο 18, για την έκδοση των ηλεκτρονικών πιστοποιητικών από τους νηογνώμονες, θα καθοριστούν με σχετική Υπουργική Απόφαση. Εγώ θα ήθελα να έχω  και κάποιο χρονοδιάγραμμα, πότε θα επιτευχθεί αυτή η μετάβαση στην ηλεκτρονική διαδικασία στο σύνολό της;
Είχα ρωτήσει χθες και δεν μου απαντήσατε για το άρθρο 20, την περίπτωση Γ γ’   παραγράφου 5, για την εισαγωγή στις σχολές ιδιωτών που έχουν συμμετάσχει αποδεδειγμένα. –γράφει η διάταξη- σε επιχειρήσεις που συντονίζονται από το Υπουργείο Ναυτιλίας και λιμενικές αρχές και έχουν εκθέσει αυτοί οι άνθρωποι τη ζωή τους σε κίνδυνο. Τα κριτήρια πως θα διαμορφωθούν, ποιος θα τα  διαμορφώσει; Θα γίνουν με Υπουργική Απόφαση; Και ποιος θα αποφασίζει στο τέλος; Θα μπορούσε να είναι και θετική αυτή η διάταξη και να δίνει κίνητρα σε ιδιώτες, αλλά χρειαζόμαστε προϋποθέσεις στέρεες, διαφανείς και ενδεχομένως θα πρέπει να προκύπτουν, κύριε Υπουργέ, -σαν μια ιδέα σας το λέω- κάποιο πόρισμα που θα προκηρυχθεί για την περίπτωση στην οποία περιγράφει.
Στο άρθρο 24, εδώ θα «τα χαλάσουμε» κύριε Υπουργέ, διότι στην ουσία τροποποιείται  ένας νόμος του 1973 /187 παράγραφος 1, τότε οι παραβάτες τιμωρούνταν π.χ.  μια θαλάσσια ρύπανση για παράδειγμα, ή άλλα τέτοια περιστατικά, παραβίαση της νομοθεσίας επ’ αυτών των ζητημάτων με απόφαση, λοιπόν, των λιμενικών αρχών τιμωρούνταν με πρόστιμο από  40.000 δρχ. τότε- σε ευρώ  150.000 €.
Τώρα με το άρθρο 24, το ανώτατο όριο του πρόστιμου που οι λιμενικές αρχές μπορούν να επιβάλουν 60.000 €. Διευκρινίστε το μου. Διότι ο νόμος που τροποποιείται λέει για 150.000 € ανώτατο όριο προστίμου, αυτή η νέα διάταξη λέει ανώτατο όριο τις 60.000 €. Για μένα είναι ένα λεπτό θέμα και πρέπει να το διευκρινίσουμε, γιατί εδώ μιλάμε για θαλάσσια ρύπανση -ένα ενδεχόμενο- που μπορεί να δημιουργηθεί έχουμε  το Σαρωνικό όντως μπροστά μας, που ελπίζω «ότι αυτό το πάθημα μπορεί, να μας έγινε  μάθημα» και για τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους κρίσεις και ναυάγια και θέτουν σε περιβαλλοντικό κίνδυνο μεγάλα θαλάσσια οικοσυστήματα της χώρας, αλλά και μικρά να ήταν την ίδια σημασία, πρέπει να δίνουμε.
Στο άρθρο 25, οι διατάξεις για τις κυρώσεις σε ιδιωτικά πλοία αναψυχής για παραβίαση κανόνων ναυσιπλοΐας. Πολύ σωστό, δεν διαφωνώ, αλλά καλό είναι να υπάρχει πρόνοια για τη σωστή ενημέρωση των ναυσιπλοόντων, των τουριστών, ώστε να μην αιφνιδιαστούν, όταν τους έλθει ένα πρόστιμο για το οποίο οι ίδιοι δεν φταίνε, αλλά αυτός που εκμίσθωσε το σκάφος θα έφταιγε. Να γίνει αυτός ο διαχωρισμός.
Τέλος, για την ισχύ των άρθρων, ότι ξεκινούν αναδρομικά από 10/10/2017.
Πρώτο ερώτημα: Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες καταστάσεις, που πρέπει να ρυθμιστούν;
Και το δεύτερο ερώτημα είναι: Μήπως υπάρχει κίνδυνος αντισυνταγματικότητας και πέσουν έξω; Θα μπορούσε να πει κανείς, ότι είναι θετικό το ότι οι διατάξεις για την προστασία της ναυτεργασίας ισχύουν αναδρομικά, αλλά φοβάμαι, ότι θα υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας.
Καταλήγω λέγοντας, ότι επιφυλάσσομεθα για το σχέδιο νόμου για την Ολομέλεια και επαναφέρω το ερώτημα -το χθεσινό- που δεν απαντήθηκε. Σήμερα έχουμε 28 Μαρτίου σε τρεις ημέρες λήγει η απαγόρευση ψαρέματος και κολύμβησης σε διάφορες περιοχές του μετώπου του Σαρωνικού. Τι να κάνω εγώ την Πρωταπριλιά, να πάω να βουτήξω σε αυτές περιοχές ή όχι; Να πάω να ψαρέψω ή να φάω ψάρι ψαρεμένω από εκείνες τις περιοχές ή όχι;  Θα αρθεί η απαγόρευση, πού βρισκόμαστε με το Σαρωνικό;
Ευχαριστώ.
ΕΥΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κύριος Υπουργός.
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ (Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): , Κυρία Πρόεδρε, δεν θα κάνω ομιλία, θα απαντήσω στα ζητήματα, γιατί νομίζω, ότι χθες τοποθετήθηκα συνολικά επί του νομοσχεδίου. Θα έχουμε και τη δυνατότητα  και στην Ολομέλεια να συζητήσουμε. Έχουν τεθεί αρκετά θέματα.
Να ξεκινήσω, λοιπόν,  από το άρθρο 11 παράγραφος 2.

(Συνέχεια ομιλίας του κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΥ, Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής)
Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε καταρχήν, είναι ότι το σύνολο της φιλοσοφίας της Οδηγίας δεν είναι οι απολύσεις κατά προσώπων. Δεν αφορά σε πρόσωπα εργαζομένων, αλλά σε αριθμό. Η οργανική σύνθεση, λοιπόν, είναι αυτή η οποία επιβάλλεται να έχει ένα πλοίο και για λόγους ασφαλείας ναυσιπλοΐας και για πολλούς άλλους λόγους. Η Οδηγία αφορά τον αριθμό των εργαζομένων, όχι τα πρόσωπα. Δηλαδή η μεταβολή αφορά στον αριθμό των εργαζομένων και δεν μπορεί να υπάρχει ασυμβατότητα, όταν υπάρχει και Διεθνές Δίκαιο και Ενωσιακό Δίκαιο, το οποίο μας επιβάλλει τον καθορισμό απαιτήσεων στελέχωσης για την ασφαλή και αποτελεσματική λειτουργία του πλοίου. Άρα, δεν υπάρχει θέμα ασυμβατότητας με τον κανονισμό. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Αν θέλετε, ένα βασικό όπλο, στη μεταφορά αυτής της Οδηγίας στην ακτοπλοΐα, αλλά και στην ναυσιπλοΐα, συνολικότερα, είναι το γεγονός, ότι υπάρχουν  οι οργανικές συνθέσεις. Αυτό βοηθά πάρα πολύ. Ουσιαστικά μιλάμε για το πλεονάζον προσωπικό.
Ειπώθηκε, ότι το Συμβούλιο Εμπορικής Ναυτιλίας δεν είναι τριμερής εκπροσώπηση. Μπορεί κανείς να διαβάσει το Προεδρικό Διάταγμα, τον αναγκαστικό νόμο, μάλιστα, με τον οποίο ιδρύθηκε το Ναυτικό  Επιμελητήριο, που αναφέρει: «Το ναυτικό Επιμελητήριο σκοπό έχει, διακίνηση συνεργασίας όλων των μελών αυτού, προστασίαν και προαγωγή των συμφερόντων της εμπορικής ναυτιλίας». «Άρθρο 5. Τα μέλη του Επιμελητηρίου, διακρίνονται εις τρεις κατηγορίας Πλοιοκτητών  ή Εφοπλιστών». Αυτούς  εκπροσωπεί και αναφέρει: «Ένα(1) της Φορτηγού Ναυτιλίας, Δύο(2) της Επιβατηγού Ναυτιλίας, Τρία(3) της Ιστιοφόρου Ναυτιλίας». Επαναλαμβάνω, λοιπόν, των Πλοιοκτητών  ή Εφοπλιστών. Ποιους εκπροσωπεί το Ναυτικό Επιμελητήριο; Είναι αυτό που πιο αντιπροσωπευτικά και γνήσια εκπροσωπεί τους Πλοιοκτήτες και τους Εφοπλιστές, από, ότι είναι  ο  Σ.Ε.Ε.Ν., ή μικρών αποστάσεων ή Ε.Ε.Ε. (Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών). Είναι επιμέρους Ενώσεις αυτές. Αυτή που εκπροσωπεί τους πάντες είναι το Ναυτικό Επιμελητήριο! Τι να κάνουμε τώρα!  Για να μην σας διαβάσω το Διοικητικό Συμβούλιο του Ναυτικού  Επιμελητηρίου. Πρώτος είναι ο κ. Αγαπητός Αντώνης, από την Hellenic Seaways, μέσα είναι ο κ. Σακέλλης, που εκπροσωπούσε σήμερα το Σ.Ε.Ε.Ν. και εκπροσωπούσε και το Ναυτικό  Επιμελητήριο. Τι συζητάμε τότε; Δεν είναι τριμερής η εκπροσώπηση; Αυτά τα πράγματα είναι φοβερά.
Για το πόθεν έσχες. Κύριε Αθανασίου καταλαβαίνουμε το θέμα  που θέτετε. Το έχουμε ελέγξει, δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Θα το ξαναδούμε και μέχρι την Ολομέλεια, αλλά δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα διαβίβασης και για κάλυψη κάποιων εκπροθέσμων. Το που δε σας το είπα και εχθές. Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, επί της δικής μας Διακυβέρνησης, βαίνει αυξανόμενο και όχι  μειούμενο όπως είπανε. Τέλος πάντων, το να χρησιμοποιείς το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για να δημιουργήσεις ναυτικούς, από κατά τεκμήριο φτωχές οικογένειες, νομίζω ότι είναι αναπτυξιακό. Είναι αναπτυξιακό,  διότι θα βρεθούν θέσεις εργασίας και καλά αμειβόμενες. Νομίζω, λοιπόν, ότι είναι σημαντικό να δώσουμε στην Α.Ε.Ν.. Κυρία Μανωλάκου ούτε στον ν.4504/2017  ψηφίσατε  το επίδομα  σίτισης ούτε τώρα. Γενικώς δεν το ψηφίζετε το επίδομα  σίτισης. Το θεωρείτε «ψίχουλο».
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ (Ειδική  Αγορήτρια του Κ.Κ.Ε.): Θα το δείτε τι θα κάνουμε. Ζητάμε να μη μένουν νηστικοί οι σπουδαστές.
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ(Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Υπάρχουν τα πρακτικά που μπορείτε να το δείτε αυτό. Δεν το  ψηφίσατε, «ψίχουλα» το λέγατε. Τώρα που πάμε να το αυξήσουμε;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ (Ειδικός Αγορητής του «Ποταμιού»): Εγώ απ' ό,τι κατάλαβα θα το   ψηφίσουμε.
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ(Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Κύριε Αμυρά χαιρόμαστε ιδιαίτερα γι' αυτό.
Σε ό,τι έχει να κάνει με την παράγραφο 5 του άρθρου 15, θα φέρουμε νομοτεχνική βελτίωση, πιθανόν και για την απάλειψή της, θα το δούμε, όμως, στην Ολομέλεια, είναι ορθή η παρατήρησή σας.(Συνέχεια ομιλίας, κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΥ, Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής)
Τώρα άκουσα από πολλούς, να μην στείλουμε 2-3 στελέχη στη ΡΑΛ γιατί υπάρχει πρόβλημα στελέχωσης και ιδιαίτερα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Σοβαρά; Τώρα ανακαλύψαμε το πρόβλημα στελέχωσης στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου; Σήμερα η στελέχωση είναι 95% και την πήραμε 50%. Η στελέχωση στα λιμεναρχεία του ανατολικού Αιγαίου είναι 95% και μας το λέτε αυτό σήμερα; Ειλικρινά; Να ξέρουμε τι έχουμε κάνει πριν, κάποιοι που έχουν κυβερνήσει κι όλας. Ο λιμενικός Καλλικράτης έγινε το 2014, που κατήργησε οργανικές θέσεις.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ: Κύριε Υπουργέ, γιατί με εξαίρεση από το νόμο της κινητικότητας.
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ (Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Γιατί, τα στελέχη του λιμενικού σώματος δεν μπορούν να μπουν στην κινητικότητα. Δεν περιλαμβάνει τα στελέχη του λιμενικού σώματος, η κινητικότητα.
Για τους υπαξιωματικούς και την σχολή υπαξιωματικών. Το είπα και χθες, κατ' αντιστοιχία και στην σχολή αστυφυλάκων, όπου μέσα από εσωτερικές εξετάσεις γίνονται οι αξιωματικοί και υπάρχει και η σχολή των αξιωματικών. Κατ' αντιστοιχία, λέμε ότι θα γίνονται υπαξιωματικοί μετά από μία τριετία, με εξετάσεις και με μια ταχύρρυθμη εκπαίδευση, ακριβώς το ίδιο μοντέλο, για να αποφύγεις να έχεις τρεις διαφορετικές σχολές. Όντως υπάρχει ένα θέμα με το κτίριο της σχολής λιμενοφυλάκων. Η σχολή λιμενοφυλάκων είναι ικανή να ικανοποιήσει τις ανάγκες της, όμως υπάρχουν κάποια προβλήματα στο κτίριο, τα οποία θέλουμε να διορθώσουμε, αυτό είναι μια πραγματικότητα.
Τώρα, σε ό,τι αφορά στην κύρωση αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι θα υπάρξει νομοθετική βελτίωση για να μην υπάρχουν θέματα, θα τη δείτε την Παρασκευή στην Ολομέλεια. Όντως, υπάρχει ένα πρόβλημα με την κύρωση, θα υπάρξει όμως νομοτεχνική βελτίωση.
Όσον αφορά στο προηγούμενο θέμα, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι εμείς ήμασταν που φέραμε 200 λιμενοφύλακες και τους φέραμε με διαδικασία ΑΣΕΠ, για πρώτη φορά στο λιμενικό σώμα, όχι με τον μπάρμπα και τον κουμπάρο. Τώρα, βγαίνουν και οι τελευταίοι 100 λιμενοφύλακες. Το αναφέρω αυτό γιατί γνωρίζουμε πως γινόντουσαν οι προσλήψεις.
Σε κάποια θέματα που έθεσε ο κ. Σακέλλης, τα περισσότερα απ' αυτά απαντώνται από την παράγραφο 1 του άρθρου 11. Εάν κάποιος φώναξε εδώ πέρα γι΄ αυτό τον νόμο ήταν οι εκπρόσωποι των ακτοπλόων, οι εκπρόσωποι της ΠΝΟ δεν ήρθαν, οι εκπρόσωποι της ΠΕΜΕΝ δεν ήρθαν. Κύρια Μανωλάκου, εδώ παίζεται το μέλλον τους και μας λέτε ότι δεν ήρθαν να διαμαρτυρηθούν για τον νόμο που φέρνουμε και καταστρέφει τις εργασιακές τους σχέσεις, γιατί είχαν γενική συνέλευση. Δεν μπορούσαν να αφήσουν την γενική συνέλευση για να έλθουν να καταγγείλουν αυτό το νόμο; Είναι παραγωγικό; Αντί να έρθουν στη Βουλή, το καταγγέλλουν στη συνέλευση; Δεν ήρθαν εδώ γιατί θα άκουγαν τον αντίλογο. Έρχεστε και μου λέτε «δεν ξέρετε τις απολύσεις που γίνονται, όταν αποσύρονται πλοία;». Όταν αποσύρονται τα πλοία, στη χειμερινή περίοδο, επειδή είμαι από νησί, πολλές φορές είναι περισσότεροι οι εργαζόμενοι από τους επιβάτες. Μου λέτε ότι βγαίνουν δύο μήνες, ε ναι, πρέπει να γίνει και επιθεώρηση. Δεν πρέπει να γίνει επιθεώρηση; Τα πλοία θα μένουν έτσι και θα πηγαίνουν. Κάποτε πρέπει να γίνει η επιθεώρηση του πλοίου και οι επισκευές του.(Συνέχεια ομιλίας κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΥ, Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής)

Μου λέτε για αυτά που αποσύρονται τη χειμερινή περίοδο. Κατά τεκμήριο, αυτά που αποσύρονται τη χειμερινή περίοδο είναι τετράμηνης δρομολόγησης και οι εργαζόμενοι μέσα σε αυτά είναι με ορισμένου χρόνο συμβάσεις. Δεν είναι με αορίστου χρόνου και η οδηγία δεν περιλαμβάνει τους ορισμένου χρόνου.
Ειλικρινά, δηλαδή, μου καταγγέλλετε φαινόμενα απολύσεων και σας ρωτώ «Ποιο ήταν το προστατευτικό πλαίσιο μέχρι σήμερα και σήμερα δημιουργείται πρόβλημα;».
Το μόνο πρόβλημα που άκουσα από κάποιο εκπρόσωπο φορέα είναι από τους ακτοπλόους, που μας είπαν ότι φέρνουμε διαδικασίες που θα τους δυσκολέψουν τον τρόπο με τον οποίο θα απολύουν εργαζομένους.
 Αυτό μας είπαν οι ακτοπλόοι και έρχεστε εσείς και μας καταγγέλλετε τα εντελώς αντίθετα. Δε μπορώ να παρακολουθήσω τη λογική σας και σας παρακαλώ ξαναδείτε το άρθρο 18.
Και μου λέτε με ποιο τρόπο θα εκδίδονται τα πιστοποιητικά και εάν θα έχουν παράβολα.
Κύρια Μανωλάκου, είναι πιστοποιητικά αξιοπλοΐας για τους νηογνώμονες, δεν είναι για κάποιους εργαζόμενους.
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ (Ειδική Αγορήτρια του Κ.Κ.Ε.): Για τις εξετάσεις λέω.
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ (Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Ποιες εξετάσεις, κύρια Μανωλάκου.
Κύρια Μανωλάκου, είναι τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας για τα πλοία από τους νηογνώμονες, που θα τα φέρουμε ψηφιακά.
Αυτό λέμε. Ποιες εξετάσεις και παράβολα;
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ (Ειδική Αγορήτρια του Κ.Κ.Ε.): Δε λέω για αυτά, για τις επιθεωρήσεις των πλοίων, λέω.
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ (Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Άλλο είναι αυτό.
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ (Ειδική Αγορήτρια του Κ.Κ.Ε.): Ε, Αυτό εννοούσα.
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ (Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Άρα, ενδιαφέρεστε εάν θα πληρώσουν πολλά παράβολα οι πλοιοκτήτες.
Δεν ξέρω τι να πω, ειλικρινά.
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ (Ειδική Αγορήτρια του Κ.Κ.Ε.): Δεν ξέρετε να απαντήσετε.
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ (Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Διαβάστε καλά το νομοσχέδιο, σας παρακαλώ πάρα πολύ. Αδικείτε το νομοσχέδιο και κυρίως, αδικείτε την ψήφο σας.
Μόνο αυτό σας λέω. Από κει και πέρα, είναι δικό σας θέμα.
Σχετικά με το άρθρο 24, δε θα τα χαλάσουμε καθόλου, αγαπητέ κύριε Αθανασίου, αγαπητέ κύριε Αμυρά και όσοι από τους υπόλοιπους έθεσαν το θέμα.
Για τις  περιβαλλοντικές παραβάσεις, το άρθρο 157 του ΚΔΝΔ είναι του 1973, όπως είπατε και εσείς. Μέχρι τότε δεν υπήρχε καμία ρύθμιση για περιβαλλοντικές παραβάσεις, οπότε και προβλέφθηκαν κάποια πρόστιμα.
Έχει έρθει το Π.Δ. 55/1998, το οποίο ρυθμίζει το σύνολο των περιβαλλοντικών παραβάσεων και μάλιστα, με βάση αυτό το Προεδρικό Διάταγμα, επεβλήθη το πρόστιμο για το «Αγία Ζώνη», για το Σαρωτικό που λέμε, ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες ευρώ.
 Όχι 150.000 αλλά 1.200.000. Επεβλήθη, προχτές.
Άρα, τα πρόστιμα που αφορούν την τροποποίηση του άρθρου 24, είναι τα πρόστιμα που έχουν να κάνουν με τους Γενικούς και Ειδικούς Κανονισμούς Λιμένων, που συνήθως είναι μικρά πρόστιμα.
Αυτά, λοιπόν, τα πρόστιμα είχαν ένα εύρος από 30 € μέχρι φέτος, κάτι περισσότερο από 58.000.
 Θα σας εξηγήσω γιατί το αλλάζουμε και βάζουμε σταθερά ποσά. Από το 1973, είχαν ένα ποσό και κάθε χρόνο γινόταν μια αύξηση του 5%. Άμα πήγαινες φέτος, λοιπόν, να επιβάλεις ένα πρόστιμο, έπρεπε να δεις πόσο είναι το ανώτερο. Το 1973 ήταν τόσο επί 5% επί τόσα χρόνια και έφτανε κάτι περισσότερο από 58.000.
Το 2017, το ανώτερο πρόστιμο ήταν αυτό.
Αυτό που λέμε εμείς είναι να είναι σταθερό και δίνεται η δυνατότητα τροποποίησης με υπουργική απόφαση.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ Ειδικός Αγορητής του «Ποταμιού»): Το ανώτερο που είχε επιβληθεί;
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ (Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Όχι, το ανώτερο που προβλεπόταν για παραβάσεις.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ Ειδικός Αγορητής του «Ποταμιού»): Μα, ήταν 150.000.
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ (Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Όχι, οι 150.000 ήταν για περιβαλλοντικές παραβάσεις.
Σας λέω, λοιπόν, ότι οι περιβαλλοντικές παραβάσεις έχουν φύγει από το άρθρο 157 του ΚΔΝΔ και έχουν πάει στο Π.Δ. 55/1998.
Επομένως, ότι προβλέπεται σε αυτό το άρθρο 157, είναι νεκρό, γιατί υπάρχει μεταγενέστερη νομοθεσία που προβλέπει τις περιβαλλοντικές παραβάσεις.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ Ειδικός Αγορητής του «Ποταμιού»): Η πρόβλεψη με έξοδα του παραβάτη να αποκαταστήσει τη ρύπανση, που αφαιρείται;
Ισχύει το ίδιο με το …
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ (Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Για όλα αυτά υπάρχει ειδική νομοθεσία, δείτε το Π.Δ. 55/1998. Ουσιαστικά όλες οι ρυθμίσεις του άρθρου 157 του ΚΔΝΔ, που αφορούν το περιβάλλον είναι «νεκρές». Αφορούν μόνο τους Γενικούς Κανονισμούς Λιμένων. (Συνέχεια ομιλίας κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΥ, Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής)
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ(Εισηγητής της Ν.Δ.): Εμείς λέμε, ότι βάζουμε ένα σταθερό ποσό από 30.000 – 60.000. Σας ενημερώνω, ότι σχεδόν ποτέ δεν έχει επιβληθεί τόσο ψηλό ποσό για παραβάσεις των γενικών κανονισμών και των ειδικών κανονισμών λιμένων. Μετά θα ακολουθήσει μια διαδικασία καθορισμού σε κάθε έναν απ’ αυτούς τους κανονισμούς, του ανώτατου και του χαμηλότερου ποσού προστίμου. Αυτή είναι η όλη ιστορία. Δεν υπάρχει καμία μυστική συνωμοσία εναντίον του περιβάλλοντος μέσω αυτού του άρθρου.
Ρωτήσατε, σχετικά με την εισαγωγή στις σχολές. Είναι κάτι το οποίο ισχύει γενικώς, για αυτούς που έχουν κάνει κάποια ιδιαίτερη πράξη ανδρείας. Ούτως ή άλλως, θα πρέπει να υπάρξει ΕΔΕ, που να αποδεικνύει αυτή την πράξη και αυτό μετά αναγνωρίζεται με απόφαση διυπουργικού οργάνου. Άρα, υπάρχουν δικλείδες. Δεν είναι κάτι, το οποίο φέρνουμε εμείς στο νόμο, υπήρχε. Υπάρχουν αντίστοιχες περιπτώσεις.
Ρωτήσατε, με ποιους κανόνες θα γίνεται η διαιτησία. Θα υπάρξει κανονισμός της ΡΑΛ, ο οποίος θα αναλύει σαφώς πως θα γίνεται η διαιτησία.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ(Ειδικός Αγορητής του Ποταμιού): Σχετικά με την αλλαγή των εισφορών;
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ(Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Θα μου επιτρέψετε να σας απαντήσω στην Ολομέλεια για αυτό.
Χθες είχατε κάνει μια ερώτηση, για ποιους ναυτικούς δεν ισχύει αυτός ο κανονισμός. Στο ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε είναι περίπου 30 ναυτικοί και στο Α.Ε.ΔΙ.Κ., επίσης 30 ναυτικοί. Αυτοί είναι οι ναυτικοί που δεν συμπεριλαμβάνονται στην Οδηγία.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ(Εισηγητής της Ν.Δ.): Θα ήθελα να δούμε το εξής στην Ολομέλεια. Κύριε Υπουργέ, διαβάζοντας προσεκτικά το άρθρο 157 του κώδικα δημοσίου ναυτικού δικαίου, το πρόβλημα βρίσκεται στην εν τοις πράγμασι κατάργηση της παραγράφου 6 του άρθρο, η οποία λέει: «Επί σοβαρών περιπτώσεων ρυπάνσεως δια πετρελαίου από πλοίων των χορικών υδάτων λιμένων και ακτών, ο Υπουργός έχει δικαίωμα επιβολής 50 εκατομμύρια ευρώ».
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ(Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Κύριε Αθανασίου, ισχύει το π.δ. 55/98.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ(Εισηγητής της Ν.Δ.): Όχι, είναι μεταγενέστερος νόμος και αυτός σε ισχύ, υπερισχύει. Θα το δω, εκτός αν είναι ειδικό δίκαιο.
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ(Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Εφαρμόσαμε τώρα, στο ναυάγιο του Σαρωνικού το π.δ. 55/98 και υπεβλήθησαν και τα αντίστοιχα πρόστιμα με βάση το π.δ. 55/98 και όχι με αυτό το άρθρο.ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα να μου δώσετε το λόγο μόνον για μία διευκρίνιση, η οποία θα βοηθήσει.
Επειδή, συνεχώς μιλάμε για κατάργηση οργανικών θέσεων, ένα θέμα το οποίο συνδέεται με το λιμενικό Καλλικράτη, γι’ αυτό και εγώ θα ήθελα να βάλω τα πράγματα στη θέση τους. Είναι άλλο το θέμα ο λιμενικός Καλλικράτης και άλλο η κατάργηση κενών οργανικών θέσεων. Ο λιμενικός Καλλικράτης συνδέεται με την αναδιάρθρωση των λιμενικών υπηρεσιών, σε αυτό η Κυβέρνηση, δεν τον πείραξε. Επίσης, έχει να κάνει με την επάρκεια υπηρεσιακών μέσων, άλλο πράγμα είναι οι μεταθέσεις.
Εγώ, ερωτώ την Κυβέρνηση και ερωτώ τον συναρμόδιο Υπουργό. τρία νομοθετήματα, γιατί δεν αύξησε τις οργανικές θέσεις του Λιμενικού Σώματος; Διότι η κατάσταση στο νοτιοανατολικό Αιγαίο το 2013 που έγινε ο λιμενικός Καλλικράτης σε σχέση με σήμερα, προφανώς και έχει αλλάξει.
Πότε θα κάνει τις προσλήψεις των 300 λιμενικών;
Με ποια διαδικασία θα γίνει αυτό;
Βάζω τα πράγματα στη θέση τους, για να πάρω επίσημες απαντήσεις από την Κυβέρνηση.
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ (Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Εμείς κάναμε τις προσλήψεις, κύριε Πλακιωτάκη.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ: Τις προσλήψεις, από τους διαγωνισμούς των επιλαχόντων της Ν.Δ., αυτούς χρησιμοποιείτε.
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ (Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Κάνετε λάθος, ήταν διαγωνισμός του κ. Δρίτσα μέσω του Α.Σ.Ε.Π. και όχι διαγωνισμός της κυβέρνησής σας, κύριε Πλακιωτάκη.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ: Εσείς κάνετε λάθος.
Τι κάνατε; Θα μου πείτε πώς θα επανδρώσετε όλα τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος; Απαντήστε μου σε αυτό.
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ (Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Θα λάβετε όλες τις απαντήσεις στην Ολομέλεια.
ΕΥΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώθηκε και η τρίτη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα ημερήσιας διάταξης τη συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/1794 και άλλες διατάξεις» και προχωρούμε στην ψηφοφορία.
Όπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις των Εισηγητών και των Ειδικών Αγορητών, τα άρθρα 1 έως 26 γίνονται δεκτά, ως έχουν, κατά πλειοψηφία.
Επίσης, γίνεται δεκτό κατά πλειοψηφία και το ακροτελεύτιο άρθρο και ερωτάται η Επιτροπή εάν γίνεται δεκτό το σχέδιο νόμου και στο σύνολό του.
Δεκτό κατά πλειοψηφία.
Συνεπώς, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/1794 και άλλες διατάξεις» γίνεται δεκτό επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του, κατά πλειοψηφία.
Λύεται η συνεδρίαση.
Στο σημείο αυτό γίνεται η γ΄ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής. Παρόντες ήταν οι βουλευτές κ.κ.:

Τέλος και περί ώρα 14.30΄ λύθηκε η συνεδρίαση.


Η ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ                                       Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

              ΕΥΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ                                                     ΜΑΡΙΟΣ ΚΑΤΣΗΣ

 
Υποστήριξη : SITE | Αρχική | facebook
Δ.Σ © 2012. ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ - limenika-nea.blogspot.com
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ Δ.Σ-Δ.Σ ΦΟΡΟΥΜ
ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ ΛΣBlogger
-->