Τετάρτη, 4 Απριλίου 2018

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ:ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ                   


 

 
ΙΖ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
 ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ϟΣΤ΄
Δευτέρα 2 Απριλίου 2018
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν μπω στην ουσία των θεμάτων θα ήθελα να απαντήσω σε μια τοποθέτηση του κ. Καρρά και να του πω το εξής: Κύριε Καρρά, πάρτε την πρωτοβουλία. Εγώ έχω καταθέσει εδώ και καιρό στην Επιτροπή το σχέδιο για συζήτηση στην Επιτροπή συνολικά των θεμάτων της ναυτιλίας. Θα τολμήσουμε να επιχειρήσουμε σε ένα πνεύμα συνεννόησης με όλα τα κόμματα, ώστε να υπάρξει μια εθνική πολιτική για τη ναυτιλία. Γιατί η ναυτιλία είναι ένας τομέας που η Ελλάδα μπορεί να ισχυρίζεται με σιγουριά ότι είναι πρώτη. Αυτό οφείλεται στο δαιμόνιο και στη δημιουργικότητα του εφοπλισμού, αλλά και τη συμμετοχή και τη στήριξη της ελληνικής ναυτοσύνης.
Σας καλώ, και ξεχωριστά τα κόμματα και όλους μαζί, να έρθετε στο Υπουργείο να κάνουμε μια ανοιχτή συζήτηση ένα πρωϊνό, που θα είναι ενδιαφέρουσα και χρήσιμη για όλους. Αυτό, όμως, δεν το έχω δει ως πρωτοβουλία από κανέναν, για να είμαστε συνεννοημένοι.
Τώρα, να απαντήσω στον προλαλήσαντα Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο, τον κ. Λοβέρδο. Αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα της κυβερνητικής πολιτικής και φαντάζομαι θα αναλάβει ο κ. Ξυδάκης να απαντήσει.
Πρώτον, εγώ θα ήθελα να πω μόνο ότι καλό θα είναι να μην γινόμαστε προφήτες, γιατί μπορεί να διαψευστούμε.

Δεύτερον, θα ήθελα να πω ότι το να λέει κάποιος ότι εκπροσωπεί έναν χώρο, είναι και λίγο αλαζονικό. Η κοινωνία έχει κρίση να κρίνει ποιος την εκπροσωπεί. Και η κοινωνία στις τελευταίες εκλογές, αυτή η κοινωνία που αναφερόμαστε, της κεντροαριστεράς, στήριξε τον Αλέξη Τσίπρα. Ας κάνουμε λίγη υπομονή στις εκλογές του 2019 να δούμε.
Καλό θα είναι, όμως, αγαπητέ μου κύριε Λοβέρδο, επειδή είσαι πολύ καλός στα ιστορικά, να έχεις υπ’ όψιν σου τι έγινε με την Ένωση Κέντρου. Όσοι τόλμησαν να διανοηθούν τη συνεργασία με τη Δεξιά, πλήρωσαν το επιτίμιο. Από εκεί και πέρα, ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Ας μην μιλάμε, λοιπόν, με το άγχος της πολιτικής μας συνταξιοδότησης, αλλά με μεγαλύτερο ρεαλισμό.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το νομοσχέδιο που συζητούμε είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης, που έγινε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με όλους τους κοινωνικούς φορείς που εμπλέκονται στο χώρο της ναυτιλίας. Η Οδηγία αυτή έρχεται να συμπληρώσει το μεγάλο κενό που υπήρχε διαχρονικά στα εργασιακά ζητήματα που αφορούν τους ναυτικούς, τους εργαζόμενους στη ναυτιλία.
Και έρχεται επίσης, να συμπληρώσει, κυρία Μανωλάκου, πρωτοβουλίες αυτής της Κυβέρνησης, η οποία με το άρθρο 78 του ν.4504 απαγόρευσε τον απόπλου πλοίου που οφείλει μισθούς σε εργαζόμενους, που δεν είχε θεσμοθετηθεί ποτέ.
Το ίδιο και το άρθρο 139, που μεταφέρει το θεσμικό πλαίσιο, που ισχύει στην ξηρά, για την αδήλωτη εργασία και στη θάλασσα. Είχε ξαναγίνει ποτέ; Είχε γίνει ποτέ τέτοια διάταξη για την αδήλωτη εργασία στη θάλασσα; Το είχε τολμήσει καμμία κυβέρνηση;
Το ίδιο συμβαίνει και με το άρθρο 144, που για πρώτη φορά -για να δώσει ποιότητα και αποτελεσματικότητα στους ελέγχους των υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος- κατοχυρώσαμε και θεσμοθετήσαμε τη δυνατότητα συμμετοχής και των τοπικών σωματείων στις επιτροπές ελέγχου, για το αν τηρείται η εργατική νομοθεσία.
Και έρχεστε τώρα να μας ρωτήσετε τι κάνουμε και να μας πείτε ότι υπηρετούμε την εργοδοσία και τον εφοπλισμό; Αυτή η Κυβέρνηση; Δεν έχετε ρωτήσει τους Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες του Αιγαίου και του Ιονίου τι γινόταν όλα αυτά τα χρόνια, τα προηγούμενα, με τις άγονες γραμμές; Πού πήγαν τα χρήματα του ελληνικού λαού όλα αυτά τα χρόνια; Ποιον εξυπηρετούσαν όλα αυτά τα χρόνια τα χρήματα; Τους εφοπλιστές ή την κοινωνία του Αιγαίου;
Ρωτήστε, κύριοι, τον Δήμαρχο Κυθήρων να σας πει τι γινόταν με το συγκεκριμένο πλοίο, πόσα λεφτά πληρώθηκαν -50 εκατομμύρια- στο συγκεκριμένο πλοίο, που κάθε δέκα μέρες σταματούσε και δεν δούλευε και ταλαιπωρούνταν οι άνθρωποι! Ρωτήστε, λοιπόν, τους Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες. Ρωτήστε τον Δήμαρχο Οινουσσών, Ψαρών, Ιθάκης και όλα τα μικρά νησιά που τα είχατε ξεχασμένα.
Έρχεστε τώρα και μας λέτε ξαφνικά ότι εξυπηρετούμε την εργοδοσία; Το αντίθετο, θεσμοθετούμε και προστατεύουμε τη ναυτική εργασία, με πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Γι’ αυτό και είδατε, όταν ήλθε εδώ ο εκπρόσωπος της εργοδοσίας, ποιοι περίπου σύμπλευσαν μαζί του και αν ήταν απέναντι στην πολιτική που ασκεί το Υπουργείο και στη συγκεκριμένη θεσμοθέτηση. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Επειδή ειπώθηκαν πάρα πολλά, πιστεύω ότι γίνεται κατανοητό ότι κατοχυρώνεται, λοιπόν, η συμμετοχή των εργαζομένων με αυτήν την Οδηγία και η υποχρεωτική ενημέρωση και το Σ.Ε.Ν. και μια σειρά διατάξεων που πραγματικά προστατεύουν την οργανωμένη σύνθεση του πλοίου.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Κύριε Υπουργέ, αν θυμάμαι καλά το πλοίο στα Κύθηρα το ανανέωσε ο κ. Δρίτσας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Κύριε Αθανασίου, μιλάει ο Υπουργός. Μην διακόπτετε.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Ξέρω ότι το δρομολόγιο το ανανέωσε…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Να πάρετε τον κύριο Δήμαρχο, κύριε Αθανασίου να σας πει. Γιατί αυτά που λέω εγώ, μου τα είπε ο Δήμαρχος και ξέρετε πολύ καλά που είναι πολιτικά τοποθετημένος. Θα σας πω κι άλλα, κύριε Αθανασίου.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Κύριε Υπουργέ, εγώ ξέρω, επειδή παρακολουθούσα τις άγονες γραμμές…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Κύριε Αθανασίου, δεν κάνουμε διάλογο αυτήν τη στιγμή. Δεν σας έχω δώσει τον λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Το συγκεκριμένο πλοίο δεν τολμούσατε να το αποσύρετε, που ήταν ένα σαράβαλο, ένας σκυλοπνίχτης.                               (PM)
            ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Ρωτήστε τον κ. Δρίτσα.
            ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Παρότι πήρε πενήντα εκατομμύρια από τις άγονες γραμμές, όλον αυτόν τον χρόνο δεν έβαλαν μία βίδα επάνω στο πλοίο και αυτά είναι λόγια του Δημάρχου Κυθήρων, ο οποίος φαντάζομαι ότι ξέρετε πού είναι πολιτικά. Μη με προκαλείτε, κύριε Αθανασίου.
            ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Δεν προκαλώ. Έχουμε επιχειρήματα…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Με προκαλείτε. Ρωτήστε τον Δήμαρχο και κάντε και μια δήλωση γι’ αυτά που είπα, με επιχειρήματα βέβαια.
Ας πάμε τώρα στο νομοσχέδιο. Για το άρθρο 14 έγινε πολύς λόγος. Μάλιστα. Τι κάνατε πριν από τρία, τέσσερα, πέντε χρόνια; Έχετε και το θράσος –ας μου επιτραπεί η έκφραση- να αναφέρεστε σ’ αυτήν την προσπάθεια.
Ναι, κύριοι, δεν είχε χρήματα το Υπουργείο για να ρυθμίσει το ζήτημα της σίτισης των παιδιών. Εγκαταλείψατε τη δημόσια εκπαίδευση. Την εγκαταλείψατε. Καταργήσατε διακόσιες από τις διακόσιες εβδομήντα μόνιμες θέσεις. Το κάνατε ή δεν το κάνατε; Καταργήσατε τη σίτιση. Σώσατε την ελληνική οικονομία όταν ψηφίζατε ως Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου -και μάλιστα των νησιών- την κατάργηση της σίτισης, δηλαδή ένα ποσόν ενάμισι εκατομμυρίου. Αυτό κάνατε στα παιδιά που προέρχονται από τις πιο λαϊκές οικογένειες. Απεντάξατε, κύριοι, από το Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα 713 κάθε έννοια εξοπλισμού.
Κύριε Πλακιωτάκη, που σας ακούω λαλίστατο, μπορείτε να σηκωθείτε μετά την ομιλία μου και να μου πείτε πόσα χρόνια είχατε να δώσετε ένα ευρώ για εξοπλισμό της Σχολής Ναυτικής Εκπαίδευσης των Χανίων; Να σηκωθείτε μετά να μου πείτε. Πόσα χρήματα αυτήν τη στιγμή υλοποιούνται; Δυόμισι εκατομμύρια.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ: Μοιράζετε ψεύτικες υποσχέσεις.
            ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Δυόμισι εκατομμύρια υλοποιούνται αυτήν τη στιγμή σε διαγωνιστική διαδικασία. Πάρτε τον κ. Αρναουτάκη να σας το πει. Αυτό γίνεται σ’ όλες τις σχολές. Τι κάναμε; Κάναμε μια προσπάθεια να βρούμε κάποια χρήματα, γιατί πραγματικά αισθανόμασταν δύσκολα που αυτά τα παιδιά δεν είχαν σίτιση.
            Θα μου πείτε: Εξακόσια ευρώ; Βεβαίως και είναι πάρα πολύ λίγα, αλλά δεν θα μείνουμε εκεί. Ήδη αυτήν τη στιγμή σας λέω ότι είμαστε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομίας και θα εξασφαλιστούν χρήματα και από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, από τις ευρωπαϊκές συγχρηματοδοτήσεις και πιστεύω ότι το ποσό των εξακοσίων ευρώ, κύριε Αθανασίου, που είχατε αγωνία, θα φτάσει τα χίλια πεντακόσια ευρώ. Θα είναι από δύο πηγές και από το ΠΔΕ. Επειδή είπατε ότι το ΠΔΕ είναι για επενδύσεις, θα πω ότι και αυτή είναι επένδυση. Η ναυτική εκπαίδευση είναι επένδυση, τεράστια επένδυση.
Παρεμπιπτόντως, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι η Ελλάδα, με τη δουλειά που κάνουμε τώρα στην αναβάθμιση του τομέα αυτού, θα μπορεί να διεκδικήσει σημαντικό μερίδιο από τις ανάγκες που θα προκύψουν τα επόμενα δέκα χρόνια για 150.000 θέσεις καπεταναίων και μηχανικών. Η Ελλάδα κουβαλάει μεγάλη, διαχρονική καλή φήμη καλών καπεταναίων και μηχανικών.
            Θέλω εδώ να σας πω ότι καταθέσαμε και μια κυβερνητική υπουργική τροπολογία -που πιστεύω να την ψηφίσετε όλοι- όπου δημιουργούμε εκατό νέες θέσεις μόνιμου προσωπικού στις Σχολές Ναυτικής Εκπαίδευσης. Μέσα σ’ αυτές θα δημιουργήσουμε και τη Σχολή Ναυτικής Εκπαίδευσης Καλύμνου.
Παράλληλα, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε τις σχολές μέχρι τη στιγμή που θα έχουμε μόνιμο προσωπικό -όπως προκηρύξαμε και άλλες είκοσι περίπου θέσεις που υπήρξαν κενές από συνταξιοδοτήσεις και μία θέση μόλις εκκενώνεται την καλύπτουμε, γιατί θέλουμε να αναβαθμίσουμε τον τομέα- πήραμε διακόσιους ενενήντα ωρομίσθιους καθηγητές. Αυτά είναι λίγα από αυτά που έχουμε κάνει για τον τομέα της ναυτικής εκπαίδευσης.
Άρα, λοιπόν, στο άρθρο 14 γίνεται μια προσπάθεια αποκατάστασης μιας μεγάλης αδικίας που κάνατε και δεν είχατε το κουράγιο να πείτε ότι ήταν λάθος σας. Είναι γενναιότητα στην πολιτική να πείτε κάτι τέτοιο. Εδώ, όταν το αποφασίσατε και καταργήσατε τη σίτιση, δεν βγήκατε να πείτε στον ελληνικό λαό, στα παιδιά αυτά, ότι ήταν λάθος.
Εγώ πιστεύω ότι δεν σας ενδιέφερε η δημόσια εκπαίδευση, διότι δεν ήταν αυτά τα χρήματα που σας επέβαλε η τρόικα να τα κόψετε. Δεν θα σωζόταν ούτε η τρόικα ούτε οι ρυθμίσεις ούτε τίποτα με τα 2 εκατομμύρια. Απλώς δεν σας ενδιέφερε. Σας ενδιέφερε να πάει ο τομέας στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Όμως, να σας πω και κάτι; Ούτε αυτό το κουράγιο δεν είχατε, το πολιτικό, να πείτε «Ναι, εμείς θέλουμε να πάμε την εκπαίδευση στον ιδιωτικό τομέα». Το θέλατε αλλά δεν το λέγατε, δεν τολμούσατε να το πείτε στον ελληνικό λαό.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ: Εσείς τι θέλετε; 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Εμείς αναβαθμίζουμε τη δημόσια εκπαίδευση. Αυτό κάνουμε.
Δεν είχατε πάει ποτέ σε σχολές. Τώρα πήγε ο κ. Πλακιωτάκης. Να τον ρωτήσετε αν βγει να με διαψεύσει αν ξαναπήγε σε τέτοια σχολή.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ: Έχω πάει πολλές φορές στο παρελθόν…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Καλά, έχεις πάει! Ποτέ δεν έχεις πάει!
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ: Εσείς δεν είχατε ασχοληθεί ποτέ με τα θέματα της ναυτιλίας. Τώρα ασχολείστε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Πάμε παρακάτω.
Σχετικά με το άρθρο 15, ήθελα να πω στον κ. Λοβέρδο που έκανε μια παρατήρηση, ουσιαστική θα έλεγα, το εξής : Η διάταξη όπως είναι διατυπωμένη αφορά πρωτίστως το Λιμενικό. Το Λιμενικό δεν εντάσσεται στην κινητικότητα. Είναι τρεις θέσεις μόνο. Τώρα να πω τι γινόταν στο Λιμενικό όλα αυτά τα χρόνια;
Κύριε Αθανασίου, μπορείτε να μου πείτε πόσοι αποσπασμένοι ήταν από τη μονάδα της Μυτιλήνης μέχρι το 2015; Μπορείτε να μου πείτε πόσοι ήταν από τη Λήμνο ή τον Άγιο Ευστράτιο, για να δείτε τι γινόταν; Να μην σας πω για Χίο, Κω, Ρόδο. Οι μισές θέσεις ήταν κενές και οι άλλες μισές θέσεις ήταν αποσπασμένοι στην Αθήνα και εδώ κι εκεί. Τώρα είναι καλυμμένες και τώρα όσες είναι καλυμμένες, υπηρετούν όλοι εκεί. Τώρα έγινε αυτό το πράγμα και μας κάνατε την παρατήρηση και γι’ αυτό.
Θα μιλήσω για το άρθρο 16. Νομίζω ότι έχει αποκαταστήσει μια εκκρεμότητα. Και επειδή ρώτησε ο κ. Αμυράς -αν δεν κάνω λάθος- πώς θα καλυφθούν τα χρήματα αυτά, που είναι γύρω στις 300 χιλιάδες, έχω να πω ότι η ωρίμανση και η αύξηση μέσα από την ωρίμανση που γίνεται θα αυξήσει και τη συμμετοχή και από κει θα καλυφθούν. Είναι ταμείο που λειτουργεί με αυτό το πλαίσιο.
Άρθρο 17. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμείς τολμήσαμε με αυτό το άρθρο να ανοίξουμε εντελώς την αγορά στα γιοτ. Διότι μας κατηγορεί τώρα ο κ. Πλακιωτάκης -δεν θέλω να πω μια λαϊκή παροιμία- ο οποίος δεν λέει γιατί δεν το είχαν κάνει όλα αυτά τα χρόνια. Δεν λειτουργούσε η αγορά για τα μέγα γιοτ τρίτων χωρών ή λειτουργούσε με μαύρα.
Άκουσα προχθές και μια εκπρόσωπο ή κάποια ραδιόφωνα να λένε ότι διώχνουμε τα πλοία στην Αλβανία και στην Τουρκία. Εμείς, κύριοι, δεν θέλουμε να κάνουμε την Ελλάδα, Αλβανία ούτε Τουρκία ούτε Μαυροβούνιο, γιατί ξέρετε εκεί πώς λειτουργεί το σύστημα.

Εδώ έχουμε χιλιάδες σκάφη τουριστικά, αναψυχής. Ρωτήστε τον κ. Βερνίκο, άμα δεν ρωτάτε εμένα. Ρωτήστε τον κ. Στελιάτο και όλους αυτούς τους ανθρώπους. Να ανοίξουμε την αγορά εις βάρος των ελληνικών σκαφών αναψυχής;
Τα ελληνικά τουριστικά σκάφη αναψυχής δεν πληρώνουν μόνο ΦΠΑ, πληρώνουν φόρο, δουλεύουν Έλληνες ναυτικοί που πληρώνουν ΝΑΤ. Τι πρέπει να κάνουμε; Πρέπει να ανοίξουμε την αγορά. Καταργούμε, λοιπόν, το όριο.
Κυρία Μανωλάκου, αν είστε εδώ, το όριο των δώδεκα ατόμων δεν αφορά την ασφάλεια, αφορά τη συμμετοχή των ανθρώπων που ταξιδεύουν με αυτά τα σκάφη. Μέχρι τώρα δεν επιτρεπόταν όταν ήταν κάτω από δώδεκα μέλη που έκαναν τουρισμό.
Τώρα, λοιπόν, αυτό το ανοίγουμε -γιατί συνήθως αυτά τα μεγάλα, τα πολυτελείας έχουν πολύ μικρό αριθμό ανθρώπων, πέντε, έξι, επτά, οκτώ- αλλά υπό τους ίδιους όρους και τις προϋποθέσεις με τα τουριστικά σκάφη αναψυχής που έχουν ελληνική σημαία. Μόνο έτσι τα «μαύρα» θα σταματήσουν, γιατί ξέρετε πολύ καλά τι γινόταν με τα μαϊμού ναυλοσύμφωνα.
Δεν τα ξέρατε όλα αυτά τα χρόνια που βασίλευε το παράνομο ναυλοσύμφωνο στο Αιγαίο και ήρθε αυτή η ηγεσία και τόλμησε να συγκρουστεί με όλα αυτά τα σκοτεινά συμφέροντα; Για αυτά δεν λέμε τίποτα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να πάω και στο άρθρο 24, που έγινε μια παρεξήγηση. Εγώ θεωρώ ότι ήταν καλοπροαίρετη, γιατί άκουσα για σκάνδαλο, έτσι και για αλλιώς.
Θέλω, λοιπόν, να σας πω το εξής: Το άρθρο 24 φέρνει μια διαφάνεια σε όλα τα ζητήματα των προστίμων και βάζει μια αναλογικότητα. Διότι τώρα τι γινόταν; Υπήρχε ένα όριο, ταβάνι -ας μου επιτραπεί η έκφραση- αλλά είχαν και την ευχέρεια να βάζουν τα πιο μικρά πρόστιμα. Τώρα αυτό βάζει διαδικασία και περιορίζει αυτήν την ευχέρεια.
Σε ό,τι αφορά, όμως, τις ρυπάνσεις από πετρελαιοειδή, εκεί υπάρχει η νομοθεσία. Αφού, όμως, με προκαλέσατε, θα σας απαντήσω. Εμείς με αυτήν την ιστορία του «Αγία Ζώνη» φάγαμε πρόστιμο 1.200.000 ευρώ. Εσείς το 2012, όταν βούλιαξε το «Α1» στον κόλπο της Ελευσίνας με τα ίδια, περίπου, χαρακτηριστικά και το ίδιο φορτίο βάλατε μόνο 150.000 ευρώ. Αυτή είναι η διαφορά μας. Άρα, εδώ δεν υφίσταται θέμα για να δημιουργηθεί παρεξήγηση.
Το καταθέτω για τα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)

Θέλω να πω, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι με αυτές τις διατάξεις συμπληρώνονται κενά της νομοθεσίας. Βεβαίως, μπορεί να γίνονται και λάθη. Εμείς δεν θεωρούμε ότι κατέχουμε την μοναδική αλήθεια, αλλά τώρα να έρχεστε να λέτε εσείς ότι φέρνετε διατάξεις, τροπολογίες, «στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα».
Αυτό, δυστυχώς, γινόταν. Είναι ένα λάθος που μπορεί και τώρα να γίνεται. Εγώ δεν το αμφισβητώ, αλλά μην έρχεστε ως κήνσορες εδώ να τα λέτε. Να γνωρίζετε ότι υπήρχε αυτή η λαθεμένη πρακτική και τότε θα γίνετε πιο πειστικοί, αλλά έρχεστε «ως παρθένες» ότι εσείς δεν ξέρετε τίποτα για το τι γινόταν όλα αυτά τα χρόνια.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ: Εσείς λέγατε ότι θα τα αλλάξετε.
.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Δεν είναι τα πράγματα έτσι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Ξέρετε πολύ καλά τι γινόταν. Όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν, όταν ήταν στην Αντιπολίτευση, διαμαρτύρονταν για αυτήν την πρακτική.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ: Εσείς λέγατε ότι θα τα αλλάξετε και τα κάνατε χειρότερα.
Δυστυχώς και τώρα σε έναν βαθμό γίνεται. Να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να το περιορίσουμε, δεν έχω καμία αντίρρηση, αλλά όχι να έρχεστε και να εγκαλείτε έτσι αβασάνιστα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Θέλω, λοιπόν, να πω, κύριε Πρόεδρε, ότι οι διατάξεις που έχουμε φέρει είναι διατάξεις που έρχονται πραγματικά να απαντήσουν σε κρίσιμα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον χώρο του Υπουργείου Ναυτιλίας.
Επίσης, θέλω να πω, κύριε Πρόεδρε -και να κλείσω- ότι είμαστε ανοιχτοί σε έναν διάλογο που πρέπει να γίνει ανάμεσα στα Κόμματα και στο Υπουργείο για τα ζητήματα της ναυτιλίας. Περιμένουμε, λοιπόν, την πρόκληση. Εμείς είμαστε ανοιχτοί και εδώ, στην Επιτροπή, να συζητήσουμε και στο Υπουργείο να συζητήσουμε. Νομίζω ότι η ναυτιλία είναι ένας πολύ κρίσιμος και πολύ μεγάλος χώρος που αφορά την ανάπτυξη της χώρας.
Πέρυσι, κύριε Πρόεδρε, είχαμε 17% αύξηση του ναυτιλιακού συναλλάγματος. Φτάσαμε στο 9,13%. Είχαμε την εγκατάσταση τα τελευταία τρία χρόνια τριακοσίων δέκα νέων ναυτιλιακών και ναυλομεσιτικών εταιρειών στον Πειραιά. Είναι και αυτό ένα σημάδι ότι αρχίζει η προσπάθεια ανάκαμψης.
Είναι, λοιπόν, μια σειρά ζητήματα για τα οποία η συζήτηση και ο διάλογος χρειάζονται και είμαστε διατεθειμένοι να ακούσουμε -γιατί, όπως είπα, δεν κατέχουμε τη μοναδική αλήθεια- ώστε να διορθώσουμε και λάθη και αδυναμίες για να μπορέσουμε πραγματικά όλοι μαζί να φανούμε χρήσιμοι σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα της οικονομίας μας.
Ευχαριστώ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι η σημερινή πρακτική, η οποία ουσιαστικά νοθεύει την κοινοβουλευτική διαδικασία, δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός, αλλά είναι μια συνήθης πρακτική για όλα τα Υπουργεία και για όλους τους Υπουργούς της σημερινής Κυβερνήσεως, οι οποίοι τι κάνουν;
Ενώ έχουμε μια ενσωμάτωση Ευρωπαϊκής Οδηγίας στο εθνικό δίκαιο και θα έπρεπε να είναι ένα αυτόνομο και ολοκληρωμένο νομοσχέδιο, το οποίο να εξυπηρετεί και να βοηθάει τα συμφέροντα και ευρύτερα την λειτουργία της εμπορικής ναυτιλίας, έχουμε την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας στο εθνικό δίκαιο, μέσα σε ένα άλλο νομοσχέδιο, το οποίο αποτελείται από διάσπαρτες διατάξεις, που πολλές φορές τροποποιούν διατάξεις που είχαμε ψηφίσει μόλις πριν από τέσσερις μήνες. Και αυτό εσείς το λέτε, κύριε Υπουργέ, καλή, ορθή νομοθετική κοινοβουλευτική πρακτική.
Κοιτάξτε να δείτε, όλα αυτά προφανώς νοθεύουν και την ποιότητα της Δημοκρατίας και σαφώς λειτουργούν ενάντια και στη νομοθετική και στην πολιτική πρακτική.
Επί της ουσίας τώρα, η Κυβέρνηση προσπαθεί για την απόσυρση ουσιαστικά των κυβερνητικών ευθυνών για τα θέματα της ανεργίας, αφού το Συμβούλιο Εμπορικού Ναυτικού –θέλουμε να σημειώσουμε ότι ιδρύθηκε το 1955-, ένα όργανο το οποίο ήταν γνωμοδοτικό για θέματα της Ναυτιλίας και ένα όργανο το οποίο εισηγείτο θέματα ποντοπόρου ναυτιλίας, εσείς αυτή τη στιγμή το φέρνετε να κάνει τον ρόλο του επιδιαιτητή. Προφανώς, αυτό το όργανο δεν έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα, ούτε μπορεί να επικυρώσει διοικητικές ποινές.
Επίσης, θέλουμε να επισημάνουμε ότι τροποποιείτε νομοθετικές διατάξεις του ν. 4504/2017 –δηλαδή μόλις πριν από τέσσερις μήνες- και ενώ είχατε δεσμευθεί με το συγκεκριμένο νομοθέτημα ότι θα εκδώσετε πάνω από δέκα Προεδρικά διατάγματα και πάνω από είκοσι μία κανονιστικές Υπουργικές αποφάσεις, εσείς δεν έχετε εκδώσει καμία απολύτως. Και τι κάνετε;
Καταρχάς, με πομπώδη τρόπο τότε είχατε ανακοινώσει ότι θα χορηγήσετε επίδομα σίτισης 600 ευρώ για τους εσωτερικής φύσης σπουδαστές. Τώρα βέβαια, το επεκτείνετε. Προσέξτε, επεκτείνετε κάτι, το οποίο δεν το έχετε δώσει ακόμα. Αυτό είναι παγκόσμια πρωτοτυπία. Επίσης, δεν μας λέτε πόσο είναι το συγκεκριμένο ποσό και από πού θα βρείτε τα χρήματα. Θα είναι ΠΔΕ; Θα είναι συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα; Θα είναι από το ΠΝΕ; Το ΠΝΕ βέβαια δεν έχει χρήματα. Διότι αν είχε χρήματα το ΠΝΕ, θα μπορούσε βεβαίως άνετα να προχωρήσει σε αλλαγές και σε διορθώσεις στις ανώτατες Σχολές Εμπορικού Ναυτικού.
Επίσης, με το άρθρο 15 εξευτελίζετε τον θεσμό του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος. Προσέξτε, να δείτε, ο κομματικός διοριζόμενος Διοικητής στη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων θα μπορεί με εισήγησή του στον αρμόδιο Υπουργό, παρακάμπτοντας τη φυσική ηγεσία του Λιμενικού Σώματος, να αποσπά για πέντε χρόνια αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος.
Κύριε Υπουργέ, εδώ, κάτι συμβαίνει.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Μέχρι πόσους;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ: Δεν μπορεί να παρακάμπτει ο κομματικός διοριζόμενος Διοικητής της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων ένα στρατιωτικής φύσεως οργανωμένο σώμα, όπως είναι το Λιμενικό Σώμα. Αγνοείτε παντελώς τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος. Κι εδώ, μου βάζετε απορίες.
Υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τη στρατιωτική ηγεσία του Λιμενικού Σώματος; Διότι, αν υπάρχει, εδώ τα πράγματα είναι σοβαρά. Δεν μπορεί στην παρούσα φάση που έχουμε εντονότατες προκλήσεις στο Ανατολικό Αιγαίο, την ώρα που χρειάζεται να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Λιμενικού Σώματος, πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ, εσείς προβαίνετε σε τέτοιου είδους ρυθμίσεις. Παρακαλώ, να μας δώσετε σαφή απάντηση επί του συγκεκριμένου ζητήματος.
Για το ΤΑΛΣ σας είπα και στην Επιτροπή: τελευταίος και καταϊδρωμένος. Τόση –αν θέλετε- έμπρακτη απόδειξη δείχνετε στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και στον ανθρώπινο παράγοντα.
Πάμε τώρα στο άρθρο 18.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Για το άρθρο 17 δεν θα πείτε τίποτα;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ: Θα σας πω στο τέλος για το άρθρο 17. Όλα θα σας τα πω. Μην αγχώνεστε.
Η υιοθέτηση της ψηφιακής υπογραφής για την έκδοση των κυβερνητικών πιστοποιητικών των ελληνικών πλοίων προϋποθέτει την ύπαρξη ανάλογης ψηφιακής υποδομής και στην Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων.
Το ερώτημα είναι το εξής: Υπάρχει υποδομή της ψηφιακής τήρησης των φακέλων και κυρίως των πιστοποιητικών όλων των ελληνικών πλοίων που εκδίδουν οι νηογνώμονες; Μπορείτε, κύριε Κουρουμπλή, να μας πληροφορήσετε γιατί δεν έχει εκδοθεί το Προεδρικό διάταγμα για τη διαδικασία πιστοποίησης διατήρησης επάρκειας των επιθεωρητών, την οργάνωση και λειτουργία της Σχολής Επιθεωρητών; Πότε και με ποια διαδικασία θα πιστοποιηθούν οι επιθεωρητές;

Εσείς είχατε βάλει στον προηγούμενο νόμο ότι στις 29/3/2018 θα εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα. Τώρα η 29η Μαρτίου 2018 έχει παρέλθει.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Στα όρια είμαστε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ: Μήπως εγείρονται και θέματα νομιμότητας των πράξεων επιθεωρητών που δεν έχουν πιστοποιηθεί;
Τώρα για το άρθρο 20 σας τα είπα, σας τα έλεγα και τότε, ότι νομοθετείτε πρόχειρα, ότι δεν έχετε προϋπολογισμούς, ότι δεν έχετε κανονισμό σχολών. Κι εσείς τι κάνετε τώρα; Με τον ν. 4507 -προσέξτε να δείτε σοβαρότητα Κυβέρνησης- είχατε καθορίσει, υποτίθεται, τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ένταξη των τριών παραγωγικών σχολών Λιμενικού Σώματος στην ανώτερη και ανώτατη βαθμίδα εκπαίδευσης κι είχατε βάλει μάλιστα και μία προθεσμία δίμηνη.
Και τι κάνετε σήμερα εδώ; Χωρίς μελέτη, χωρίς κανέναν σχεδιασμό τις τρεις παραγωγικές σχολές τις κάνετε δύο. Κι εγώ σας ερωτώ: Έχει ενημερωθεί το Υπουργείο Παιδείας; Από πότε θα ισχύουν όλες αυτές οι αλλαγές; Πόσα χρόνια θα είναι η φοίτηση σε αυτές τις παραγωγικές σχολές;
Προσέξτε, μέχρι να βγουν τα προεδρικά διατάγματα και μέχρι να αποφοιτήσουν οι πρώτοι αξιωματικοί από τις παραγωγικές σχολές θα χρειαστούμε κυβερνήτες, θα χρειαστούμε αξιωματικούς. Γιατί δεν βάζετε μια μεταβατική διάταξη για να μπορείτε να τα ρυθμίσετε όλα αυτά τα ζητήματα;
Κι επειδή αγχωθήκατε με το άρθρο 17, σας λέω ότι αυτή η ρύθμιση είναι αλυσιτελής.
Κύριε Κουρουμπλή, επιτέλους νομοθετείστε βάσει ενός συγκεκριμένου σχεδίου για το yachting. Σας το είπα και την προηγούμενη φορά. Υιοθετείστε θεσμικά πλαίσια άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Εσείς δεν τα θέλετε αυτά. Εσείς ενσωματώνετε πλήρως το καμποτάζ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Από πού έχετε αυτή την πληροφορία;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ: Εγώ σας λέω ότι η Ελλάδα οφείλει και πρέπει να γίνει το κέντρο του παγκοσμίου yachting. Άρα αυτό τι προϋποθέτει; Θέλουμε και τα πλοία με ελληνική σημαία και τα πλοία με κοινοτική σημαία και τα πλοία με μη κοινοτική σημαία των τρίτων χωρών. Αυτό τι προϋποθέτει; Σας κάνω εδώ μια πρόταση. Υιοθετείστε θεσμικά πλαίσια…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Να πληρώνουν μαύρα;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ: Θα σας απαντήσω, μην αγχώνεστε. Θα σας δώσω πρόταση.
Υπάρχει θεσμικό πλαίσιο που ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δηλαδή τι; Για πλοία τρίτης σημαίας, πάρτε για παράδειγμα πλοία πάνω από τριάντα πέντε μέτρα, τα οποία θέλουν να έρθουν να κάνουν ναύλα για δεκαπέντε μέρες στη χώρα, υπό τις παρούσες συνθήκες και με τις προϋποθέσεις που βάζετε, αυτά τα πλοία…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Πληρώνουν ή δεν πληρώνουν;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ: Αφήστε με να ολοκληρώσω. Πρόταση θα σας κάνω. Μην αγχώνεστε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Κύριε Πλακιωτάκη, ανοίξατε τη συζήτηση εσείς και πρέπει να ολοκληρώσετε γιατί είσαστε στα εννέα λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ: Είναι πολύ σημαντικό αυτό που σας λέω. Βάλτε μία προϋπόθεση, πάνω από τριάντα πέντε μέτρα, σαράντα μέτρα.
Και προσέξτε, αυτά τα πλοία, αυτά τα γιοτ, είναι αυτού του είδους ο ποιοτικός τουρισμός που θέλουμε. Μπορείτε να επιβάλλεται ΦΠΑ στα ναύλα. Άρα, ένα σκάφος με εξήντα μέτρα για έναν ναύλο 500.000 ευρώ τη βδομάδα, θα έχει ΦΠΑ 60.000 ευρώ. Ξέρετε εσείς πολλές δραστηριότητες να έχουν ΦΠΑ, είσπραξη 60.000 ευρώ τη βδομάδα; Δεν θα θέλετε αυτά τα πλοία; Αν δεν τα θέλετε θα πάνε στη Γαλλία, θα πάνε στην Κροατία, θα πάνε στην Ιταλία.
Και προσέξτε, ένα τέτοιο σκάφος ερχόμενο από Ιταλία, περνώντας στην Ελλάδα, δεν μπορεί ούτε να επιβιβάσει, ούτε να αποβιβάσει επισκέπτες. Μπορεί, όμως, να τους αποβιβάσει όλους στην Τουρκία. Αυτά τα θέλετε, κύριε Κουρουμπλή;
Εγώ τι σας λέω;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Με τη διάταξη τι κάνουμε;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ: Τι κάνετε; Τίποτα δεν κάνετε. Τα διώχνετε αυτά τα σκάφη στην Αλβανία, στο Μαυροβούνιο, στην Ιταλία, στη Γαλλία, στην Κροατία.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Θέλετε να την κάνουμε Αλβανία την Ελλάδα;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ: Δεν τα ξέρετε αυτά τα θέματα. Εγώ σας έκανα μια συγκεκριμένη πρόταση. Εάν δεν τα θέλετε αυτά τα σκάφη στην Ελλάδα, πολύ απλά θα φύγουν. Κι με αυτά τα σκάφη δεν έχετε μόνο έσοδα τον ΦΠΑ στα ναύλα, έχετε και στα καύσιμα, έχετε και στην τροφοδοσία, έχετε και στους agents, έχετε και έναν σωρό άλλα έσοδα τα οποία εσείς δεν τα θέλετε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Θα σας απαντήσω.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ: Κι εγώ σας κάνω την εξής πρόταση: Θέλει να έρθει ένα τέτοιο σκάφος στη χώρα μας αύριο το πρωί για έναν ναύλο δεκαπέντε ημερών. Με τις προϋποθέσεις που βάζετε δεν πρόκειται να έρθει. Δεν το θέλετε αυτό το σκάφος; Δεν τα θέλετε αυτού του είδους τα έξοδα;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Κύριε συνάδελφε, έχετε φτάσει στα έντεκα λεπτά. Σας παρακαλώ πολύ, ολοκληρώστε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ: Και τελειώνω, λέγοντας ότι επειδή εμείς είμαστε υπεύθυνη πολιτική δύναμη, θα στηρίξουμε τα άρθρα που αφορούν την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής Οδηγίας, αλλά θέλω να καταλάβετε ότι τέτοιου είδους πρακτική δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Και πρέπει, επίσης, κύριε Κουρουμπλή, να συνειδητοποιήσετε ότι ηγείστε ενός πολύ σημαντικού Υπουργείου. Και επειδή τα θέματα της εμπορικής ναυτιλίας είναι θέματα εθνικά και η εμπορική ναυτιλία είναι εθνικό σχέδιο -βέβαια, ακόμα περιμένουμε το σχέδιό σας, από τα αφηγήματα και τις ιστορίες χορτάσαμε, δύο χρόνια τώρα αφηγήματα και ιστορίες ακούμε- σοβαρευτείτε και αντιμετωπίστε με συνέπεια το ζήτημα της εμπορικής ναυτιλίας.
Και εμείς να ξέρετε ότι σε οποιεσδήποτε θετικές πρωτοβουλίες με σοβαρότητα θα συμβάλλουμε, όπως σας κατέθεσα και σήμερα συγκεκριμένη πρόταση. Φέρτε αυτή την πρόταση και εμείς να ξέρετε ότι ως Νέα Δημοκρατία θα τη στηρίξουμε. Διαφορετικά, θα επαίρεστε ότι κυνηγάτε τα παράνομα ναύλα, ότι δεν θέλετε τέτοιου είδους σκάφη στη χώρα, αλλά στο μεταξύ η Ελλάδα θα χάνει πολύτιμους πόρους που τόσο πολύ τους έχει ανάγκη.
Ευχαριστώ πολύ.


ΓΕΩΡΓΙΟΣ - ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΡΑΣ: Ωραία.
Έχουμε προς συζήτηση σήμερα νομοσχέδιο για ναυτιλία, ενδιαφέρον ως προς τον τίτλο του, ενσωμάτωση Οδηγίας για την προστασία του ναυτεργατικού επαγγέλματος. Άμα τη δούμε, λοιπόν, θα διαπιστώσουμε ότι η Ευρώπη από πολλά χρόνια προστατεύει την εργασιακή νομοθεσία, αλλά θα μας γεννήσει έναν προβληματισμό όσον αφορά το γιατί δεν προστατεύει το ναυτεργατικό επάγγελμα και έρχεται μόνο το έτος 2015 -όταν οι προηγούμενες οδηγίες εξικνούνται ήδη από τη δεκαετία του ’70 και του ’80- να επιβάλει στα κράτη - μέλη να προστατεύσουν τους ναυτικούς. Το 2015! Αυτό δεν το απαντάει, λοιπόν, κανείς. Και δεν το απαντάνε ούτε οι ίδιες οι οδηγίες στο προοίμιό τους.
Θα επαναλάβω πάλι, λοιπόν, τον προβληματισμό που μου έχει δημιουργηθεί. Σήμερα, με την επέκταση των Οδηγιών, υποκρύπτεται κάτι; Διότι αυτήν τη στιγμή υπάρχουν ναυτιλίες κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης -έστω κι αν τις θεωρούμε όλες της Ενώσεως- οι οποίες ανταγωνίζονται την ελληνική ναυτιλία. Έχω πει, λοιπόν, ότι ναι, εμείς από πλευράς της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν μπορούμε παρά να θεωρήσουμε θετική την ενσωμάτωση, διότι αφορά προστασία εργαζομένων και δη υπό δύσκολες συνθήκες. Το ναυτικό επάγγελμα δεν είναι κάτι εύκολο που μπορεί ο καθένας να το κάνει. Όποιος το ασκεί είναι αποκομμένος από τον τόπο του, αποκομμένος από την οικογένειά του και επομένως πρέπει να ενισχύεται.
Έρχεται όμως ο εξής προβληματισμός, τον οποίο έθεσα και στην Επιτροπή. Η ελληνόκτητη ναυτιλία είναι πολύ μεγαλύτερη της ναυτιλίας υπό ελληνική σημαία. Όσον αφορά εκείνα τα πλοία τα οποία είναι γραμμένα σε νηολόγιο, τα πληρώματά τους έχουν την προστασία. Όσον όμως αφορά εκείνα τα πλοία τα οποία δεν είναι γραμμένα στο ελληνικό νηολόγιο και είναι σε διάφορα νηολόγια όλου του κόσμου, που είναι ο μεγάλος αριθμός των πλοίων, προστατεύονται τα πληρώματά τους μόνο από τη σύμβαση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.
Οφείλουμε να πούμε ότι η σύμβαση αυτή δεν προστατεύει τελικά τα δικαιώματα των ναυτεργατών, απλώς επιχειρεί μόνο μια στοιχειώδη, ελάχιστη προστασία, ενώ τώρα η χώρα μας έχει ανάγκη όχι μόνον αυτό, αλλά είναι πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη να ενισχύσει την παρουσία των Ελλήνων ναυτικών και στα πλοία τα ελληνόκτητα και ας μην είναι υπό ελληνική σημαία.


Έχω πει, λοιπόν, και στον κύριο Υπουργό, και νομίζω ήδη το έχει αποδεχθεί, ότι θα πρέπει κάποια στιγμή και σε αυτό το σημείο να γίνει κάποια ευρύτερη συζήτηση για να δούμε και αυτό το κομμάτι.
Θέλω να θυμίσω τούτο, αγαπητοί συνάδελφοι: οι θαλάσσιες μεταφορές είναι το 90% του παγκόσμιου εμπορίου. Μέσα σε αυτό το 90% του παγκόσμιου εμπορίου περίπου το 1/3 -και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα όπου η Κίνα έχει μεγάλες μεταφορές, τόσο προς την Κίνα όσο και εκτός Κίνας- γίνεται από ελληνόκτητο στόλο. Θέλω να θυμίσω ότι οι κινέζικες μεγάλες τράπεζες χρηματοδοτούν τους Έλληνες εφοπλιστές, για να χτίζουν τα πλοία τους στα κινέζικα ναυπηγεία.
Όλα αυτά εμένα με προβληματίζουν, διότι αυτήν την στιγμή, αν μείνουμε αδρανείς, μπορεί να έχουμε κίνδυνο αφελληνισμού. Προτείνω, λοιπόν, μια ευρύτερη συζήτηση σε αυτό το σημείο, ώστε να δούμε αυτήν την παράμετρο, διότι, ναι, προστατεύουμε τους Έλληνες ναυτικούς οι οποίοι είναι σε πλοία υπό ελληνική σημαία ή σε πλοία υπό ευρωπαϊκή ή ενωσιακή σημαία. Ας δούμε, όμως, και τους υπόλοιπους.
Πάμε κατά τα λοιπά, μετά από αυτό. Κατά τα λοιπά, το νομοσχέδιο αυτό έχει στο Β΄ Μέρος και τις διατάξεις περί της εφαρμογής της Οδηγίας. Δεν θα έχω ιδιαίτερες αντιρρήσεις σε αυτό. Τις θεωρώ εκτελεστικές διατάξεις και, συνεπώς, οφείλω να προχωρήσω πλέον στις άλλες διατάξεις.
Σχετικά με τις άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου, άλλες είναι θετικές και άλλες είναι αρνητικές. Για εκείνες τις οποίες κρίνουμε θετικές δεν θα πω πολλά. Θα πω μόνον ψήγματα: Ότι πράγματι το επίδομα σίτισης θεωρούμε ότι πρέπει να επεκταθεί. Δεν μπαίνουμε στις λεπτομέρειες πόσο είναι ή ποιο θα είναι. Φανταζόμαστε ότι με την υπουργική απόφαση ότι θα είναι επαρκές. Δεν θα τους αφήσουμε τους ανθρώπους αυτούς να πένονται, για να μην πω την άλλη λέξη που δεν θέλω. Νομίζω ότι είναι επαρκές.
Όσον αφορά, λέει, τις ρυθμίσεις για τον θαλάσσιο τουρισμό και δη για τα τουριστικά πλοία, εκεί υπάρχει βέβαια, όπως γνωρίζετε, ένα ευρύτερο πρόβλημα με τη σημαία των τουριστικών πλοίων που κινούνται και μέσα στο Αιγαίο. Έχει γίνει μια μικρή ρύθμιση με τον προηγούμενο νόμο. Περιμένουμε τα αποτελέσματα, για να δούμε τι θα προκύψει τη φετινή θερινή περίοδο.
Δεν θεωρώ, κύριοι Υπουργοί, ότι ήταν οριστική η ρύθμισή σας αυτή στον προηγούμενο νόμο. Οφείλω να το πω, γιατί δεν έχουμε αποτελέσματα ακόμα. Ας περιμένουμε, λοιπόν, το φθινόπωρο.
Εκείνο το οποίο, όμως, με έχει προβληματίσει πάρα πολύ είναι πάλι το θέμα της ΡΑΛ, της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων, για το οποίο θα με συγχωρέσετε που θα πω ότι έχω μια εμμονή, διότι προβληματίζομαι. Η ΡΑΛ, υποτίθεται, -μας τα είπε και ο Πρόεδρός της- είναι αρχή ανταγωνισμού, είναι και συμβουλευτική, έχει και κάποιες με τον καινούργιο νόμο αποφασιστικές αρμοδιότητες, που αποκτά επιπλέον, αλλά βλέπουμε τώρα ότι εκεί μπορούν να πάνε τώρα και λιμενικοί. Να αποσπαστούν λιμενικοί οι οποίοι θα καλύψουν τις ανάγκες.
Εγώ, όπως και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, έχω εκφράσει μια αντίρρηση για αυτά. Εμείς δεν θέλουμε να κλονιστεί η ιεραρχία του Λιμενικού Σώματος η οποία είναι αυτήν την περίοδο πολύ ευαίσθητη και χρήσιμη και να μεταθέσουμε σε πολιτικές ουσιαστικά θέσεις ένστολο προσωπικό.
Σχετικά, λοιπόν, με το θέμα της ΡΑΛ έχουμε επιφυλάξεις όχι μόνον στα όσα είπε προηγουμένως ο κ. Αθανασίου, αλλά και στον τρόπο των αποσπάσεων για τις οποίες νομίζουμε ότι δεν πρέπει να γίνουν, διότι η περίοδος αυτή στην οποίαν βρισκόμαστε πάλι τις τελευταίες μέρες παρουσιάζει μια έξαρση του μεταναστευτικού-προσφυγικού, για την οποίαν δεν ξέρουμε την εξέλιξή της. Δεν είναι βέβαια του παρόντος νομοσχεδίου, ούτως ώστε να αναφερθώ ειδικότερα.
Εκείνο, όμως, το οποίο πρέπει να αναγνωρίσω είναι η συμβολή του Λιμενικού Σώματος στην έρευνα-διάσωση και στην περίθαλψη ακόμα. Θεωρώ ότι αυτήν τη στιγμή το Λιμενικό Σώμα και η Ελληνική Ακτοφυλακή προσφέρει όχι μόνο στην ασφάλεια της χώρας, αλλά προσφέρει και στην ανθρωπιστική διάσταση η οποία πρέπει να υπάρχει σε ανάλογες κρίσεις. Μέχρι εδώ, λοιπόν, αυτές είναι οι παρατηρήσεις μας.
Θέλω να πω και κάτι άλλο, όμως, το οποίο έχει δημιουργήσει ένα ζήτημα. Ακούστηκε στην Επιτροπή ότι πρέπει να δοθεί αναδρομική ισχύς στα άρθρα της Οδηγίας τα οποία ενσωματώνονται, για να μη διακινδυνεύσουμε κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι, λοιπόν, αν θυμάμαι καλά αναφέρθηκε μία ημερομηνία, 17 Οκτωβρίου 2017 ή εν πάση περιπτώσει εκεί κοντά, και εκεί γεννήθηκε το ερώτημά μου και το έθεσα και πήρα μια απάντηση καλή, νομίζω, κι επομένως πρέπει να γίνει νομοτεχνική βελτίωση.
Ρώτησα, λοιπόν, το εξής: Για να αναγκαστούμε αυτήν τη στιγμή να δώσουμε αναδρομική ισχύ στη νομοθέτησή μας, έχει προηγηθεί αιτιολογημένη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που καλεί την Ελλάδα να δώσει εξηγήσεις γιατί καθυστέρησε ή όχι;
Πήρα από τον κ. Σαντορινιό -αν θυμάμαι καλά- την απάντηση «όχι». Συνεπώς, αν είναι αρνητική, παραμένει αρνητική απάντηση και δεν υπάρχει λόγος να δημιουργούμε ερμηνευτικά προβλήματα σε έναν νόμο και να δίνουμε αναδρομική ισχύ σε ζητήματα τα οποία ούτως ή άλλως από σήμερα και πέρα προστατεύονται, όπως είναι τα εργασιακά δικαιώματα. Διότι φαντάζομαι ότι οι διαφορές που θα προκύψουν από σήμερα και πέρα θα χρήζουν της εφαρμογής του νέου νόμου, ενώ εκείνες οι οποίες έχουν γεννηθεί στο παρελθόν ήδη αντιμετωπίζονται είτε συμβιβαστικά είτε δικαστικά και έχουμε εφαρμογή προηγουμένων διατάξεων. Νομίζω λοιπόν ότι θα πρέπει να έρθουμε σε αυτό το σημείο, στη νομοτεχνική βελτίωση να λύσουμε αυτό το ζήτημα.
Προχωρώντας παραπέρα, επειδή δίνω ψήγματα των σκέψεων μου, θέλω να πω και μερικά γενικότερα. Έχουμε ένα πρόβλημα σχετικά με την πολιτική των λιμένων. Εχθές είχε την καλοσύνη το Υπουργείο να μου στείλει ένα e-mail, ένα δελτίο Τύπου θα το έλεγα, στο οποίο αναφέρεται ότι στο εξής εξετάζει μια διαφορετική πολιτική για την παραχώρηση δικαιωμάτων στα λιμάνια και μάλιστα αναφέρεται ότι επιλέγει ενδεχόμενα από εδώ και πέρα τις επιμέρους παραχωρήσεις, ούτως ώστε να είναι ανταγωνιστικές, συμπληρωματικές και να μπορούν να αναπτυχθούν και τα περιφερειακά λιμάνια και της Αττικής, όπως το Λαύριο και η Ραφήνα.
Ωραία είναι αυτά. Όμως, αυτά δεν θα έπρεπε, κύριοι Υπουργοί, να εντάσσονται σε ένα Εθνικό Στρατηγικό Λιμενικό Πρόγραμμα - Σχεδιασμό τον οποίο περιμένουμε, γιατί, αν υπάρχει αυτός ο σχεδιασμός, θα μπορούμε να μιλήσουμε και για τις επιμέρους πολιτικές, οι οποίες αυτή τη στιγμή τουλάχιστον δεν έχουν εκδηλωθεί.
Έχω εικόνα ότι υπάρχει ένα πρωτόλειο σχεδιασμού 2013 – 2018, αν δεν κάνω λάθος, και εκείνο που γνωρίζω είναι ότι με τον ν. 4150/2014 θα έπρεπε ήδη να έχει κατατεθεί το Εθνικό Σχέδιο για τα Λιμάνια, ούτως ώστε να υπάρχει μια ενιαία πολιτική, να εγκριθεί από τη Βουλή, να περάσει από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, να έχουμε κι εμείς γνώση και γνώμη επ’ αυτού και μετά να μιλήσουμε για τον νέο σχεδιασμό, γιατί έτσι διατηρεί η Κυβέρνηση μία ελευθεριότητα να επιλέγει τρόπους παραχωρήσεων οι οποίοι δεν ξέρουμε ποιοι θα είναι.
Εμείς έχουμε υποστηρίξει όχι τις en bloc παραχωρήσεις αλλά τις επιμέρους παραχωρήσεις, γιατί θεωρούμε ότι έτσι γίνονται και μεγαλύτερες επενδύσεις για τα λιμάνια και επιπλέον λειτουργούν συμπληρωματικά – ανταγωνιστικά εντός των ιδίων περίπου δραστηριοτήτων κι έτσι έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα για την απασχόληση, για την εξυπηρέτηση των χρηστών, για τα δημόσια έσοδα.
Αυτά, λοιπόν, είναι ζητήματα τα οποία θεωρούμε ότι είναι κρίσιμα όχι μόνο για τη ναυτιλία αλλά και για τον τουρισμό, για τον οποίο αυτήν τη στιγμή περιμένουμε μια νέα τουριστική περίοδο και ανακοινώνεται ότι θα είναι μεγάλος αριθμός. Και εκεί πλέον δεν θέλουμε να υπάρξουν προβλήματα κακής εξυπηρέτησης ή αρνητικών εντυπώσεων για τη χώρα μας, αν δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν οι χρήστες ή οι επιβάτες.
Θα συμπληρώσω δε τούτο πριν τελειώσω, κύριε Πρόεδρε -γιατί εδέχθην προηγουμένως έμμεση υπόδειξη να μην υπερβώ τον χρόνο και θέλω να κρατήσω και για τη δευτερολογία μου- ότι η περίοδος την οποία διανύουμε είναι κρίσιμη όχι μόνο για τα θέματα τα οποία ανέφερα. Είναι ειδικότερα κρίσιμη, διότι ο περίγυρος υπό τον οποίο ζούμε είναι πράγματι ρευστός.
Δεν θέλω να κάνω, όπως έχω πει, εξωτερική πολιτική σε νομοθετήματα τα οποία δεν άπτονται της εξωτερικής πολιτικής. Θέλω να πω, όμως, ότι υπάρχουν διατάξεις στο νομοσχέδιο τις οποίες εμείς δεν μπορούμε παρά να θεωρήσουμε θετικές, αυτές οι οποίες ενισχύουν το Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Ακτοφυλακή.
Από την ακρόαση των φορέων, όμως, μου έμεινε ένα ερώτημα. Άκουσα, λοιπόν, για την περίφημη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που διατάσσει την επιστροφή κρατηθέντων, κρατήσεων αναδρομικών. Άκουσα, όμως, ότι έχει αποδοθεί μόνο το 50% παλαιότερα και εκκρεμεί το άλλο 50%. Μήπως ήρθε η ώρα να αποδοθεί και αυτό;
Επιπλέον, επειδή όταν μιλάμε για ναυτιλία έχει την ιδιαιτερότητα η Ελλάδα της νησιωτικότητος, να σταθούμε και λίγο σε αυτό. Διότι η πρώτη γραμμή είναι πάντα τα νησιά και δη τα μικρότερα νησιά. Μήπως πρέπει –εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει- να επανεξεταστεί αυτό το 24% του ΦΠΑ στα νησιά ή, τουλάχιστον, να φέρει η Κυβέρνηση στοιχεία από τα οποία να προκύπτει ότι συνεισέφερε στα δημόσια βάρη;
Έχω την αίσθηση –δεν διεκδικώ την απολυτότητα της γνώμης μου αυτή τη στιγμή- ότι κάθε άνοδος φόρου έχει δύο αποτελέσματα: Αφενός έχει μείωση της κατανάλωσης, διότι ο ΦΠΑ είναι επί του καταναλωτή, και αφετέρου θάλπει τη φοροδιαφυγή. Νομίζω, λοιπόν, ότι πρέπει να επανεξεταστεί και αυτό.
Και τελευταίο –επειδή έχω ελάχιστο χρόνο, θα το πω- θέλω να επανεξετάσει η Κυβέρνηση και τις παραχωρήσεις που κάνει γενικότερα και ειδικότερα στο τίμημα. Μου έτυχε προ ημερών πάλι ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας, όπου εισηγήθηκα την παραχώρηση του ΟΛΘ, τη σύμβαση μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του ΟΛΘ. Εξέφρασα έναν προβληματισμό. Διαβάζοντας τις οικονομικές καταστάσεις, είδα ότι υπάρχουν εξήντα πέντε εκατομμύρια αποθεματικά διαθέσιμα ρευστά στο Ταμείο του ΟΛΘ.
Έκανα μία ερώτηση, λοιπόν, προς τον κ. Τσακαλώτο -δεν την έκανα προς τον κ. Κουρουμπλή, δεν έχει αρμοδιότητα, διότι το ΤΑΙΠΕΔ και την εταιρεία συμμετοχών τα εποπτεύει ο κ. Τσακαλώτος- και είπα αν έλαβε πρόνοιες να προστατεύσει τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου. Συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου με την παρακράτηση ή τη διανομή ως μέρισμα, αντί να τα δώσουμε στον νέο επενδυτή.
Πήρα την πλέον παράδοξη απάντηση που θα μπορούσα να πάρω ποτέ, ότι συνεκτιμήθηκαν- λέει- κατά τον καθορισμό του τιμήματος και τα αποθεματικά. Μα, τουλάχιστον, επιτρέψτε μου να πω το εξής: Την προσφορά του τιμήματος την έκανε εκείνος ο οποίος επεδίωξε την πλειοδοσία. Δεν έβαλε ένα ελάχιστο τίμημα το ελληνικό κράτος, ούτως ώστε να πούμε ότι αυτό θα ήταν υπέρ των συμφερόντων.
Και σε αυτό το σημείο νομίζω ότι πρέπει να επανεξεταστούν πια, γιατί διαπιστώνω ότι στη φόρα και στη φορά των πραγμάτων ξεφεύγουν πολλά τα οποία, αντί να ενισχύσουν την ελληνική οικονομία και την υπόσταση της χώρας, την αδυνατίζουν.
Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΡΑΣ: Με την άδειά σας από τη θέση μου.
Κατ’ αρχήν, αν και σήμερα μιλάμε για νομοθέτημα του Υπουργείου Ναυτιλίας, το οποίο έχει επίπτωση στα εργασιακά κυρίως και στην οργάνωση της ναυτιλίας, είμαι αναγκασμένος να σχολιάσω την τοποθέτηση του συναδέλφου κ. Συρμαλένιου, τον οποίο παρακολούθησα. Έβγαλε συμπέρασμα ότι υπάρχει ένα κλείσιμο ματιού ή κάτι διαφορετικό από τον συνάδελφο μου, κ. Λοβέρδο, καθώς και η έκφραση μιας αγωνίας. Εγώ τουλάχιστον δεν εισέπραξα αυτό το συμπέρασμα.
Αντίθετα, για να μην καταχρώμαι του χρόνου, θα πρέπει να πω τούτο: Eίμαι εξ εκείνων, ο οποίος προσήλθα κι εγώ στο Κίνημα Αλλαγής για να δημιουργήσουμε μια κεντρώα προοδευτική παράταξη, η οποία δεν θα έχει σχέση αυτή ούτε προς τα Δεξιά ούτε ιδιαίτερα προς τα Αριστερά, να εκφράζει σοσιαλιστικές αρχές, προοδευτικές και τις αρχές του κοινωνικού κράτους και του μέσου Έλληνα. Αν αυτό ο αγαπητός κ. Συρμαλένιος το αντιλαμβάνεται αλλιώς, δεν φταίω εγώ, ούτε ο κ. Λοβέρδος.
Πάμε τώρα στο ζήτημα της νομοθεσίας, το οποίο μας απασχολεί. Δεν έχω μιλήσει καθόλου, κύριε Πρόεδρε, σε σχέση με τις τροπολογίες. Θέλω να αναφερθώ πρώτα από όλα στων συναδέλφων Βουλευτών. Έχω να πω τούτο και θα είμαι επιγραμματικός. Η τροπολογία για τις κατασκηνώσεις του κ. Καματερού πρέπει να μας βρει σύμφωνους. Η τροπολογία του κ. Πάλλη αν και ταλαιπωρήθηκε λιγάκι και δεν κατανοήσαμε την πρόθεση στο ξεκίνημα της, θα μας βρει σύμφωνους.
Δυστυχώς, όμως, βλέπω έναν μείζον θέμα, να έρχεται με την τροπολογία του κ. Δρίτσα, που είναι τα αστικά απόβλητα και η μεταφορά τους από τα νησιά. Αναφερόμεθα πλέον φωτογραφικά στην Αίγινα και στο Αγκίστρι και δεν πρέπει να λησμονούμε το πρόβλημα που είχαν το καλοκαίρι. Υπήρχε ο χρόνος και για την Κυβέρνηση και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό στην διάρκεια του χειμώνα.
Βλέπω, λοιπόν, ότι αφέθηκε την τελευταία στιγμή και -συγχωρέστε με, κύριε Υπουργέ- νομίζω ότι η τροπολογία εκπορεύτηκε από το Υπουργείο και όχι από του συναδέλφους Βουλευτές που την κατέθεσαν. Δεν θέλω απάντηση σε αυτό, είναι δικό μου συμπέρασμα. Δεν με βρίσκει σύμφωνο και θα επιφυλαχθώ με «παρών». Και γιατί; Έχει και μια ουρά. Την είδατε; Την προσέξατε; Μιλάει και για επιδοτήσεις στην β’ παράγραφο. Να διαγραφεί η δεύτερη παράγραφος -δείτε το-, καθώς κάνει αναφορά στην νησιωτικότητα και στο Σύνταγμα. Διαγράψτε τη δεύτερη παράγραφο και εμείς θα την ψηφίσουμε. Δεν θέλω, όμως, να ανοίξει κερκόπορτα, με τροπολογίες αυτής της μορφής, γιατί καταλαβαίνω την αγωνία στα μικρά νησιά να ενισχυθούν οι πλοιοκτήτες που θα μεταφέρουν τα απορριμματοφόρα, αλλά θέλω να είναι μέσα σε μια ευρύτερη στρατηγική και όχι να είναι σε μια μεμονωμένη. Διαγράψτε, λοιπόν, τις επιδοτήσεις και εδώ είμαστε να την ψηφίσουμε.
Πάμε στα επόμενα, στις υπουργικές τροπολογίες, τις οποίες εγώ τις θεωρώ σημαντικές, αλλά ποτέ δεν δίδεται, κύριε Πρόεδρε, σε πάγιο νομοθέτημα χρόνος να τις αναλύσουμε και να μιλήσουμε επί της ουσίας. Θα σταθώ, λοιπόν, την τροπολογία στου κ. Πολάκη: Παράταση της θητείας των επικουρικών γιατρών. Εφόσον δεν εξαιρείται κανείς, όπως διευκρινίσατε, είμαστε θετικοί για να μπορέσει να λειτουργεί και το σύστημα υγείας. Διότι, διαφορετικά αν μείνουμε στο που θα βρούμε γιατρούς, φοβάμαι ότι λόγω και της μετανάστευσης των γιατρών η οποία είναι ραγδαία το τελευταίο διάστημα, δεν θα βρίσκουμε γιατρούς για τους οποίους έχουμε επενδύσει μεγάλο κόστος και οι οικογένειες και το κράτος. Επομένως, λοιπόν, είμαστε θετικοί σε αυτό.
Επομένως, είμαστε θετικοί σ’ αυτό.
            Στη συνέχεια, εκείνη η τροπολογία που δεν αντιλαμβάνομαι -του ιδίου Υπουργείου, του κ. Πολάκη- είναι η δεύτερη, την οποία μπορώ να πω ότι την κρίνω και περιττή. Γιατί το λέω αυτό; Προβλέπει τον συμψηφισμό των εκατέρωθεν οφειλών, πάγιος νόμος δημοσίου λογιστικού. Αν τον ανοίξουμε, το προβλέπει κι αυτό.
            ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε συνάδελφε …
            ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΡΑΣ: To προβλέπει, κύριε Καμμένε.
            Δεύτερον: Σχετικά με τις δαπάνες για προμήθειες και υπηρεσίες των νοσοκομείων, καλώς μεν καταρχήν παρατείνεται η προθεσμία, αλλά εγώ το συνδέω στη σκέψη μου και με την τρίτη αξιολόγηση, επειδή το προηγούμενο καθεστώς μάς είχε πει το ’16 ότι θεωρούνται νόμιμες οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν από 1η Ιανουαρίου του 2015 έως 30 Οκτωβρίου του 2016. Έχουμε, λοιπόν, μια μορφή δαπανών η οποία πρέπει να πληρωθεί, χωρίς όμως να έχουν την πλήρη νομιμότητα. Συνεπώς, ως προς την τροπολογία αυτή θα ψηφίσουμε «παρών».
            Για να ολοκληρώσω, θα πω ότι υπάρχει κάτι θετικό μεν στην τροπολογία 1549/37, αλλά με ξενίζει το εξής: Προ μηνών εισήχθη με προεδρικό διάταγμα ο Οργανισμός του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Ή είχε τόσα σφάλματα, τα οποία διέφυγαν και πρέπει να διορθωθούν ή ήταν προϊόν ατέχνου νομοθέτησης ή κάτι άλλο πρυτάνευσε. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα τοποθετηθώ αρνητικά στην τροπολογία, αλλά εκείνο που με ενδιέφερε θα ήταν να μην έρχεται με νόμο, αλλά να έρχεται πάντοτε με προεδρικό διάταγμα ο Οργανισμός ενός Υπουργείου και οι τροποποιήσεις του, για να τίθενται υπό τη βάσανο και του Συμβουλίου της Επικρατείας, ούτως ώστε να έχουμε μια εικόνα και περί της νομιμότητας των ρυθμίσεων, διότι είτε το θέλουμε είτε όχι, η Βουλή δεν μπορεί να κρίνει σ’ αυτά τα τεχνικά ζητήματα. Πάντως, εφόσον μορφοποιούνται οι θέσεις του Υπουργείου και βλέπουμε ότι υπάρχει και μια κατεύθυνση προς τη ναυτική εκπαίδευση που θα πρέπει –κουτσουρεμένα έστω- να θεραπευτεί, δεν θα πούμε «όχι».
            (Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
            Κατά τα λοιπά –και τελειώνω αμέσως, κύριε Πρόεδρε- λέω μόνον τούτο: Περίμενα μια νομοτεχνική βελτίωση σε σχέση με την έναρξη ισχύος των πάγιων διατάξεων του νόμου. Εκεί, λοιπόν, με προβληματίζει το εξής. Θα έχει προβλήματα –λέει- η βελτίωση που φέρατε. Η ισχύς των άρθρων από 1 έως 9 αρχίζει από την πρώτη Οκτωβρίου, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επιμέρους διατάξεις. Πού ορίστηκε διαφορετικά;
            ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ (Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Στο άρθρο 8 παράγραφος 3.
            ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΡΑΣ: Μόνο μία περίπτωση.
            ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ (Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Ναι, αλλά αυτό αφορά στο σύνολο.
            ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΡΑΣ: Μόνο μία περίπτωση, δεν έχουμε στο σύνολο. Εγώ είχα εκφράσει και για το σύνολο.
            ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Παρακαλώ, ολοκληρώστε, κύριε συνάδελφε.
            ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΡΑΣ: Τελειώνω αμέσως, κύριε Πρόεδρε.
            Συνεπώς, ως προς αυτήν επιφυλασσόμεθα και περιμένω για να μιλήσω για την τροπολογία η οποία αφορά τον ραδιοτηλεοπτικό χρόνο την ώρα της ψηφοφορίας με μια συντομότατη τοποθέτηση.
            Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
            ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Ευχαριστώ κι εγώ.
            Το θέμα τού να βρίσκουμε γιατρούς που θίξατε είναι σωστό.
            ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΡΑΣ: Αισθάνομαι την ανάγκη να το πω, κύριε Πρόεδρε, διότι έχουμε μια τεράστια διαρροή ιατρικού προσωπικού.
            ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Γι’ αυτό θα το σχολιάσω. Το ερώτημα είναι όχι το να βρίσκουμε γιατρούς, που είναι αυτονόητο, αλλά το ποιους, διότι όταν η ευρωπαϊκή αγορά τούς δίνει τριπλάσιες ή τετραπλάσιες απολαβές, είναι δύσκολο να κρατήσει κανένας ένα «σώμα» που λόγω φιλοπατρίας θα μείνει εδώ με λιγότερες απολαβές.
           


ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Εντάξει, γιατί έχω ορισμένα ερωτήματα.
Το παρόν νομοσχέδιο είναι βαθιά αντεργατικό, γιατί η ενσωμάτωση της ευρωκοινοτικής οδηγίας νομιμοποιεί τις ομαδικές απολύσεις. Είναι επικίνδυνο για την ασφάλεια της ζωής στη θάλασσα, αφού μειώνονται οι οργανικές θέσεις στο ελάχιστο δυνατό για την αύξηση της κερδοφορίας των εφοπλιστών.
Μάλιστα, είναι τόσο προκλητικά φιλεργοδοτικό, που δεν φτάνει που αποδέχεστε την άρση του καμποτάζ -την οποία βέβαια πέρασαν οι προηγούμενοι, όπου μεταξύ άλλων καταργήθηκε κάθε έννοια οργανικών συνθέσεων και σαν αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ το 2014 το καταψήφισε- αλλά μέσα από το άρθρο 17 δίνετε και άλλα προνόμια και προκλητικές διευκολύνσεις για τα σκάφη αναψυχής.
Δεν φτάνει που απαλλάσσονται από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και δασμών καυσίμων, που καταργούνται συλλογικές συμβάσεις και που μειώθηκαν οι οργανικές θέσεις, τώρα μειώνετε και τη μεταφορική ικανότητα κάτω των δώδεκα ατόμων, υπονομεύοντας την ανθρώπινη ασφάλεια για το κέρδος του επιχειρηματία, που το ονομάζετε «όφελος της εθνικής οικονομίας».
Αλλά ακόμα και σε αυτό και σε παραβάσεις μέσα από το άρθρο 25 αλλά και του άρθρου 24, φροντίζετε να πληρώνουν το κατώτατο δυνατό πρόστιμο, αφού μειώσατε τα πολύ μεγαλύτερα πρόστιμα που ισχύουν μέχρι σήμερα. Πολλά τα πασχαλινά δώρα στην εφοπλιστική εργοδοσία.
Ουσιαστικά, με τα άρθρα 1 έως 12, ενσωματώνετε την ευρωκοινοτική οδηγία, που νομιμοποιεί τις ομαδικές απολύσεις με περιτύλιγμα της κοροϊδίας την απάτη του κοινωνικού διαλόγου.
Αυτός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των συνθηκών και των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που όλοι σας προσκυνάτε, η ανεμπόδιστη δράση του κεφαλαίου, προκειμένου να διασφαλίσετε τα κέρδη του, να παραμεριστούν δηλαδή και οι ελάχιστοι περιορισμοί, που αποθαρρύνουν σήμερα τις επιχειρήσεις να μετεγκατασταθούν, να συγχωνευθούν, να μεταπωληθούν, ακόμα και να κλείσουν, προκειμένου να μεταφερθούν κεφάλαια σε άλλο κλάδο ή σε άλλη χώρα.
Αυτό είναι άλλωστε και το ζουμί της ευρωκοινοτικής οδηγίας για τις ομαδικές απολύσεις, με την οποία καλείται να συμμορφωθεί η ελληνική νομοθεσία. Γι’ αυτό παίρνετε τα εύσημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον ΣΕΒ, τους εφοπλιστές για την επιβολή όλο και σκληρότερων μέτρων κατά των εργαζομένων.
Εξασφαλίζετε, λοιπόν, μέσα από αυτό το νομοσχέδιο στο εφοπλιστικό κεφάλαιο να μπορεί νόμιμα να υπερβαίνει τα παραπάνω όρια στις ομαδικές απολύσεις, αρκεί να ενημερώνει το Συμβούλιο Εμπορικού Ναυτικού, να προβαίνει σε διαβούλευση με τους εκπροσώπους των ναυτικών, οι οποίοι βέβαια θα διορίζονται από τη συμβιβασμένη και καταγγελθείσα νόθα πλειοψηφία στη διοίκηση της ΠΝΟ και θα συμμετέχουν στην ειδική διαπραγματευτική ομάδα ή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εργαζομένων, στα όργανα δηλαδή του κοινωνικού εταιρισμού.
Όμως, με μία τέτοια διαδικασία ψευτοσυμμετοχής σε συμβούλια και διαβουλεύσεις με τους καπιταλιστές για το πόσο θα χάσουν, καμία προστασία των δικαιωμάτων των ναυτικών δεν θα υπάρχει, σε περίπτωση πωλήσεων των πλοίων των εφοπλιστών.Οι ναυτεργάτες, όχι μόνο δεν έχουν κανένα συμφέρον από την ένταξη τους σε τέτοιες Οδηγίες, αλλά αντίθετα οδηγούνται σε μείωση των απαιτήσεων και των αναγκών τους μέσω ρυθμίσεων που ουσιαστικά εντείνουν και διαιωνίζουν την εκμετάλλευσή τους από το εφοπλιστικό κεφάλαιο.
Για να δικαιολογήσετε το αντεργατικό έκτρωμά σας, υποστηρίζετε ότι δεν γίνονται ομαδικές απολύσεις, γιατί υπάρχουν οργανικές θέσεις, λες και δεν ξέρετε ότι υπάρχουν αγοροπωλησίες πλοίων και απολύεται όλο το πλήρωμα ή ότι στη χειμερινή περίοδο, δεν γίνονται τα δύο τρία των θερινών δρομολογίων με το πρόσχημα της διακοπής πλοών. Απολύονται όλοι με τον εργοδοτικό εκβιασμό να συναινέσουν για να έχουν ελπίδα στην επόμενη περίοδο να ξαναπροσληφθούν.
Και οι οργανικές θέσεις, όμως είναι λάστιχο και αυξομειώνονται ανάλογα με τα συμφέροντα του εφοπλιστή και όχι της ασφάλειας της ζωής στη θάλασσα. Μάλιστα, ακόμα και οι συμβιβασμένη ΠΝΟ δεν μπορεί να κρύψει πόσο βάναυσα, όπως αναφέρει στο υπόμνημά της, ψαλιδίζονται οι ισχύουσες οργανικές συνθέσεις, δημιουργώντας διαρκείς κινδύνους στην ασφάλεια δρομολογίων, επιβατών και πληρώματος πλοίου με γνώμονα τα οικονομικά συμφέροντα των πλοιοκτητών. Μάλιστα, αναφέρεται σε κατά παραγγελία εκδοθείσες και εκδιδόμενες Υπουργικές αποφάσεις για τις μειωμένες ειδικές οργανικές συνθέσεις των πλοίων που αύξησαν την ανεργία και δημιουργούν κινδύνους στην ασφάλεια στη θάλασσα.
Κύριε Κουρουμπλή, μπορεί να διαμαρτύρεστε όμως εσείς το επιβεβαιώσατε σε πρόσφατη συνάντηση με συνδικαλιστές, δηλώνοντας για το πετσόκομμα των οργανικών συνθέσεων στην επιβατηγό ναυτιλία, που έχει γίνει με νόμους του 2013 -δεν ευθύνεστε εσείς- αλλά και με υπουργικές αποφάσεις.
Η αλήθεια είναι έτσι ακριβώς όπως την καταγγέλλουν τα ταξικά συνδικάτα ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Ένωση Μαγείρων και άλλοι με δύο πρόσφατα δελτία Τύπου στα τέλη Μαρτίου, που τα καταθέτω για τα Πρακτικά. Αναφέρουν συμπερασματικά για το νομοσχέδιο και τις εξελίξεις ότι εφοπλιστές, Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι εκπρόσωποί τους στο συνδικαλιστικό κίνημα επιδιώκουν την υποταγή των ναυτεργατών, των εργαζομένων στα σχέδια του κεφαλαίου για καπιταλιστική ανάπτυξη με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του πάνω στα συντρίμμια των εργασιακών δικαιωμάτων.
(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κ. Διαμάντω Μανωλάκου καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)
Εξάλλου, αυτά είναι συνέχεια των συνολικότερων ανατροπών στα εργασιακά που περιλαμβάνονται στα μνημόνια και στα πακέτα αξιολογήσεων. Σηματοδοτούν την ένταση της αντεργατικής επίθεσης σε όλα τα μέτωπα με την περαιτέρω ενίσχυση του ισχύοντος αντεργατικού νομικού πλαισίου που θα παρέχει πλήρη ελευθερία στους επιχειρηματικούς ομίλους να απολύουν κατά το δοκούν.
Αυτή είναι η πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Κάποτε για εσάς ήταν κόκκινη γραμμή, καλλιεργώντας κλίμα εφησυχασμού. Με μεγάλες, όμως, ταχύτητες ενσωματώνετε στο ελληνικό δίκαιο Ευρωκοινοτικές Οδηγίες, επιβάλλοντας το δίκαιο των καπιταλιστών για στυγνότερη εκμετάλλευση των εργαζομένων.
Αυτό είναι το αστικό κράτος, που φτιάχνετε συνεχώς νέες αλυσίδες για τον λαό και εξασφαλίζετε προνόμια για το κεφάλαιο, όπως έκαναν και οι προηγούμενες Κυβερνήσεις Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, που σας βοηθούν με κάθε τρόπο, ψηφίζοντας αντεργατικά άρθρα, ανεξάρτητα αν ψηφίζουν στο σύνολο ή όχι τα νομοσχέδιά σας.
Δεν φτάνει, δηλαδή, η εργασιακή ζούγκλα με ατομικές επιχειρησιακές συμβάσεις, συνθήκες γαλέρας, τις μεγάλες μειώσεις σε μισθούς, την κατάργηση επιδομάτων, την απληρωσιά, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, την υπονόμευση του δικαιώματος στην απεργία, την παράδοση φιλέτων ενέργειας, λιμανιών, αεροδρομίων στις επιχειρήσεις και τόσα άλλα, προχωράτε με τη βούλα του κράτους και στις ομαδικές απολύσεις.

Και είναι προκλητικό να το ονομάζετε «αποτελεσματικότερη προστασία των ναυτικών», γιατί θα υπάρχει διαδικασία ενημέρωσης και διαβούλευσης όπως γράφεται στην αιτιολογική έκθεση με επιχειρήσεις κι ομίλους κοινοτικής κλίμακας. Θα υπάρχει διαβούλευση, λοιπόν, για το πώς θα περάσει στη θηλιά της απόλυσης ώστε να υπάρχει συναίνεση και να μην υπάρχουν ούτε τα ελάχιστα της αποζημίωσης.
Έτσι μειώνεται το εργασιακό κόστος για την εφοπλιστική εργοδοσία. Αυτή είναι η ανάπτυξή σας. Κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση, βιομήχανοι, εφοπλιστές, τραπεζίτες πανηγυρίζουν για την περιβόητη δίκαιη ανάπτυξη, το ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται με νέα προνόμια, κρατικές επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές, αξιοποίηση κρατικών υποδομών για την προώθηση των επιχειρηματικών σχεδίων των μονοπωλίων.
Έχουμε πείρα από το λιμάνι του Πειραιά και γενικότερα από τις ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Πριν από λίγο ο κ. Καρράς μίλησε και για το δώρο των 65 εκατομμυρίων στην COSCO. Μάλιστα η βοήθεια που παρέχετε είναι προκλητική και απαράδεκτη.
Φτάσατε στο σημείο να υποχρεώσετε σε επισκευαζόμενο πλοίο με αμίαντο να εργαστούν απροστάτευτοι δεκάδες εργαζόμενοι συνεργείων, αλλά και το πλήρωμα, δηλαδή σε παράνομες εργασίες αποψίλωσης καρκινογόνου αμιάντου με την απευθείας έκθεσή τους, παρακάμπτοντας μάλιστα την αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου του Υπουργείου Εργασίας που είχε διατάξει διακοπή εργασιών, μετά από έλεγχο του «Δημόκριτου» για να καθαριστεί με ασφάλεια από εξειδικευμένο συνεργείο ο αμίαντος. Αν και η εταιρεία οφείλει να πληρώσει ακόμα και για ιατρικές εξετάσεις -γιατί έβαλε σε άμεσο και τεράστιο κίνδυνο τους εργαζόμενους, το πλήρωμα, αλλά και τους κατοίκους της περιοχής και είναι σε εξέλιξη ακόμα η έρευνα της Εισαγγελέως για την υπόθεση-, μαθαίνουμε ότι δίνετε άδεια να πλεύσει το συγκεκριμένο πλοίο. Εμείς σας το λέμε, θα είναι ντροπή. Εμείς σας δίνουμε και την καταγγελία του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου στη Ζώνη.
(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κυρία Διαμάντω Μανωλάκου καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Και να πω ότι εδώ και δύο μήνες καταθέσαμε επίκαιρη ερώτηση στο Εργασίας, αλλά ποτέ δεν ήρθαν να απαντήσουν.
Κατά τα άλλα, παρουσιάζετε ως επίτευγμα το ετήσιο επίδομα πείνας των 600 ευρώ που αντιστοιχεί σε 1,64 ευρώ την ημέρα για τη σίτιση των φοιτητών των ΑΕΝ, που θα το παίρνουν, όμως, όσοι έχουν από τις ακαδημίες πιστοποιητικό καλής επίδοσης. Ζητάμε να δίνεται σε όλους τους σπουδαστές και βεβαίως να αυξηθεί.
Σε ό,τι αφορά τη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων την ενισχύετε πιο πολύ για τον ρόλο στην εποπτεία και έλεγχο των ελληνικών λιμανιών. Ξέρουμε ότι αυτά κι όλο το λιμενικό σύστημα ιδιωτικοποιείται. Βεβαίως, έχετε τη βοήθεια Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ και άλλων κομμάτων του κεφαλαίου για την προώθηση του στρατηγικού σχεδιασμού της ελληνικής αστικής τάξης, την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας ως διεθνούς ενεργειακού κόμβου, ως κόμβου διαμετακόμισης εμπορευμάτων, με την πιο ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας ως ορμητήριο πολέμου των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον έλεγχο νέων αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών ενέργειας, αγωγών και δρόμων του εμπορίου με οδυνηρές συνέπειες για τους λαούς.
Μετά τα λιμάνια του Πειραιά, και της Θεσσαλονίκης, ακολουθούν Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας, αλλά και αυτών της Κρήτης, που θα ιδιωτικοποιηθούν με το μοντέλο των παραχωρήσεων των πιο κερδοφόρων τμημάτων τους.
Να σας θυμίσω, όμως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως Αντιπολίτευση είχε καταψηφίσει τη σύσταση της ΡΑΛ, αλλά ως Κυβέρνηση την ενισχύει και μάλιστα με προσωπικό το Λιμενικό Σώμα, λες και αυτό περισσεύει, όταν είναι γνωστή η εντατικοποίηση της εργασίας των λιμενικών λόγω και της υποστελέχωσης υπηρεσιών, αλλά και οι δυσκολίες που υπάρχουν στην αποστολή τους για προστασία των θαλάσσιων συνόρων, για τον έλεγχο τήρησης των κανόνων ναυτικής ασφάλειας, για έρευνα και διάσωση στη θάλασσα, προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και λοιπά.
Όμως, στα άρθρα που αφορούν το Λιμενικό Σώμα δεν λύνετε ζητήματα που έχουν τεθεί κατά καιρούς. Επίσης, οι αλλαγές σε πρόσφατα άρθρα νόμων που κάνετε, δημιουργούν ερωτηματικά και συγχύσεις. Και δεν σταματάτε εκεί.
Υπάρχουν και τροπολογίες, οι οποίες είναι, βεβαίως, από άλλα Υπουργεία.
Εμείς θα καταψηφίσουμε αυτή που αφορά τους καναλάρχες, αφού τους δίνετε πασχαλινό δώρο.
Καταψηφίζουμε –πιστεύω ότι στη συζήτηση θα έχουμε περισσότερα να πούμε- και την τροπολογία Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, για να καταργηθεί το δικαίωμα στα παιδιά των ναυτεργατών σε ξεκούραση και ψυχαγωγία μέσα από τις Κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα. Αυτό το δικαίωμα ουσιαστικά το έχετε εξοντώσει και εσείς και οι προηγούμενοι για όλα τα παιδιά εργαζομένων και προτείνετε υπουργικές αποφάσεις, όπως αυτές, που όμως, δεν βγαίνουν ποτέ.
Βέβαια, να πω ότι ό,τι είναι παραλία προορίζεται για το κεφάλαιο.
Εμείς καταθέτουμε για τα Πρακτικά την ανακοίνωση των συνδικάτων για τις κατασκηνώσεις των παιδιών των ναυτικών.
(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κ. Διαμάντω Μανωλάκου καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν δελτίο Τύπου, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Και συνολικά σας λέμε ότι καταψηφίζουμε τις ομαδικές απολύσεις ναυτικών και τον κοινωνικό διάλογο-απάτη. Στηρίζουμε τα αιτήματα και την πάλη του ταξικού ναυτεργατικού κινήματος για πλήρη σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους, αναπλήρωση των απωλειών, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ουσιαστική προστασία των ανέργων και άλλα.
Στηρίζουμε, επίσης και δίκαια αιτήματα του Λιμενικού Σώματος. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα θετικό να περιμένουν, καθώς η Κυβέρνηση και όλο το πλέγμα των ευρωενωσιακών Οδηγιών και Συνθηκών είναι στην αντίπερα όχθη. Συντονίζουν την επίθεση κατά των εργατικών δικαιωμάτων για λογαριασμό των μονοπωλιακών ομίλων.
Γι’ αυτό οι εργάτες της στεριάς και της θάλασσας πρέπει να συντονίζουν τη δράση τους. Η ικανοποίηση των εργατικών λαϊκών αναγκών απαιτεί πάλη ενάντια στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, τα μονοπώλια, την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλες τις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες, ώστε καράβια και πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι να γίνουν λαϊκή ιδιοκτησία με τον εργαζόμενο λαό στην εξουσία. Είναι η μόνη λύση απαλλαγής από τους εκμεταλλευτές και τα κόμματά τους, το γκρέμισμα δηλαδή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και αγριότητας με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής για τις ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Θα προσπαθήσω κύριε Πρόεδρε, να με φτάσουν.
Ακούγοντας τον Υπουργό, τον κ. Κουρουμπλή, έχω να σας πω το εξής: Να κάνετε μαθήματα προστασίας για τα δικαιώματα των ναυτεργατών, κύριε Υπουργέ, προς το ΚΚΕ είναι αστείο, τουλάχιστον. Και μάλιστα επικαλείστε το άρθρο 10 για να πείσετε ότι δεν είναι αντεργατικό έκτρωμα το νομοσχέδιό σας. Εδώ τι να σας πω; Θα γελούσαν και οι πέτρες. Αφού στο άρθρο αυτό αναφέρει ότι οι ναυτικοί προβλέπεται να λαμβάνουν προστασία σύμφωνα με τα άρθρα του νόμου 330/1976. Τον ξέρετε αυτό τον νόμο ποιος είναι; Είναι ο νόμος του Λάσκαρη που είχε πει τότε στη Βουλή το περίφημο «δεν θα επιτρέψω την πάλη των τάξεων». Τότε που γίνανε οι μεγαλύτερες κινητοποιήσεις. Γιατί; Γιατί χτυπούσε το δικαίωμα στην απεργία. Παλαϊκή καταδίκη υπήρξε από παντού κι εσείς μάλιστα ήσασταν μέσα σε κινητοποιήσεις και τώρα ερχόσαστε να επικαλεστείτε αυτόν ακριβώς τον νόμο που χρησιμοποιούν και σήμερα ακόμα οι εφοπλιστές για να απαγορεύουν την απεργία μόνο στους ναυτικούς. Γιατί μόνο στους ναυτικούς ισχύει.
Αντί, λοιπόν, να τον καταργήσετε -τρία χρόνια είσαστε Κυβέρνηση- ερχόσαστε να μας πείτε ότι υπερασπιζόσαστε τα δικαιώματα των ναυτικών και δεν είσαστε με τους εφοπλιστές. Όμως, οι ίδιοι οι νόμοι σας διαψεύδουν. Έχετε ξεπεράσει τα όρια της υποκρισίας και είναι ντροπή. Να μην σας πω ότι τα κόκκαλα του Λάσκαρη θα έτριζαν από χαρά.
Σε ό,τι αφορά το άρθρο 17. Αλήθεια, δεν ξέρετε τι τροποποιεί αυτό το άρθρο; Τροποποιεί το άρθρο 3 του νόμου που είναι για τα τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις, του 2014.

Και μάλιστα, τι κάνει αυτός ο νόμος; Δίνει τη δυνατότητα στα τουριστικά πλοία να μεταφέρουν -παλαιότερα έτσι έγραφε- μέχρι ενενήντα εννιά επιβάτες εν πλω χωρίς καν οργανική σύνθεση, δηλαδή ναυτεργάτες με συγκεκριμένη ειδικότητα.
Το δε άρθρο 3, το οποίο είχε καταψηφίσει και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ -ήταν ο κ. Σαμοΐλης τότε, έχω τα Πρακτικά και τον νόμο- τι προέβλεπε; Προέβλεπε την κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος 177/1974 περί οργανικών συνθέσεων των πλοίων, δηλαδή την άρση του καμποτάζ.
Θα έρθω τώρα στις τροπολογίες. Αναφέρθηκα σε μερικές στην αρχή. Κοιτάξτε, όμως, στην υπουργική τροπολογία που απάντησε ο κ. Παππάς, δεν μας απάντησε για τα χρέη εκατομμυρίων στο αγγελιόσημο, εάν θα τα απαιτήσει από εργοδότες και κράτος υπέρ των ταμείων των εργαζομένων, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι πληρώνουν διπλάσια εισφορά και έχουν μειωθεί οι υπηρεσίες προς αυτούς. Εμείς το καταψηφίζουμε.
 Θα αναφερθώ τώρα στην τροπολογία του Υπουργείου Ναυτιλίας. Η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών είναι ωρομίσθιοι. Μάλιστα, η Συντονιστική Επιτροπή του ΚΕΣΕΝ Μηχανικών σε γενική συνέλευση έβαλε ορισμένα αιτήματα, ένα εκ των οποίων ήταν η κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος 183 και λοιπών υπουργικών αποφάσεων που καθορίζουν ελάχιστες μόνιμες θέσεις εργασίας. Ζητούσε πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Η τροπολογία σας δεν λύνει τέτοια ζητήματα, αλλά διατηρούνται εκπαιδευτικοί τριών ταχυτήτων: ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, μόνιμοι και ωρομίσθιοι οι οποίοι είναι η πλειοψηφία. Εμείς θα εκφραστούμε με το «Παρών», γιατί τη θεωρούμε μισή.
Προχωράω στις βουλευτικές τροπολογίες και πιο συγκεκριμένα στην 1541 που αφορά τη μεταφορά σκουπιδιών με επιβατικά πλοία. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει πρόβλημα στα νησιά μας και αυτό πρέπει να λυθεί. Όμως, πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας των επιβατών που θα είναι παρόντες. Επειδή αυτά τα απορρίμματα είναι αλλοιωμένα -τουλάχιστον, μιας εβδομάδας- και η δυσοσμία το καλοκαίρι είναι μεγάλη, για αυτό πρέπει να συμπεριληφθεί «Το απορριμματοφόρο να έχει πλυθεί πριν και να μην ξεπερνάει τα δεκαπέντε κυβικά» -είναι μεγάλο- για να ψηφίσουμε και εμείς θετικά. Διαφορετικά θα εκφραστούμε με το «Παρών».
Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να πω ότι στη μια τροπολογία του Υπουργείου Υγείας, που έχει τα δύο άρθρα, και εμείς θα θέλαμε να είναι ξεχωριστά, γιατί στο πρώτο είμαστε θετικοί, ενώ στο δεύτερο θα εκφραστούμε με το «Παρών». Εάν ενσωματωθούν, αναγκαστικά θα πούμε «Παρών».
Ευχαριστώ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, προτού μπω στα του νομοσχεδίου, δεν μπορώ παρά να σχολιάσω κάποιες γενικές αναφορές που έκανε ο κύριος Υπουργός γιατί, πέρα από το νομοσχέδιο, αναφέρθηκε και σε πολιτικό φιλότιμο, αναφέρθηκε στο τι έγινε όλα αυτά τα χρόνια και στο τι δεν έγινε.
Ξέρετε, με αφορμή τη χθεσινή μέρα που ο λαός μας γιορτάζει την πρωταπριλιά, έχουν κυκλοφορήσει πάρα πολλά βίντεο στο διαδίκτυο. Πάρα πολλά από αυτά που είχε πει τότε ο Αλέξης Τσίπρας, όντας στην αντιπολίτευση, και τα οποία τα αντίθετα ακριβώς έκανε όταν πήγε στη διακυβέρνηση της χώρας, όταν δηλαδή έγινε Πρωθυπουργός. Ή και πολλά από αυτά τα οποία είχε πει τότε, απλά δεν τα έχει κάνει.
Άρα, θα έλεγα όλοι σε αυτήν την Αίθουσα να κρατήσουν χαμηλά όσο είναι δυνατόν ένα επίπεδο στο τι λέμε, γιατί πολλές φορές τα βρίσκουμε μπροστά μας, κύριε Υπουργέ. Επειδή πράγματι αν καθίσετε και αναλύσετε τι έχει ειπωθεί όλα αυτά τα χρόνια, όταν εσείς ήσασταν στην αντιπολίτευση και τι πράττετε τώρα που είστε στην Κυβέρνηση, θα δείτε ότι στην ουσία είναι εκ διαμέτρου αντίθετα.
Αυτό το οποίο μπορώ να κρατήσω, όμως, είναι μια προτροπή πράγματι ότι μπορούμε να βελτιώσουμε πάρα πολλά της νομοθετικής λειτουργίας. Όμως, ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, πάρα πολλές φορές έχω καταγγείλει εδώ το γεγονός ότι όχι μόνον συνεχίζετε, ως Κυβέρνηση, τα κακά προηγούμενα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, δηλαδή το να φέρνετε εκπρόθεσμες τροπολογίες, συνεχίζετε, δυστυχώς, να φέρνετε τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια. Μάλιστα, είναι τροπολογίες που πολλές φορές έρχονται διαρκούσης της συζήτησης για το νομοσχέδιο.
Σήμερα η τροπολογία που καταθέσατε, που είπατε προηγουμένως ως Υπουργείο, που αυξάνετε κατά εκατό θέσεις το διδακτικό προσωπικό στις διάφορες σχολές, κατατέθηκε, κύριε Υπουργέ, στις 11.40΄, είκοσι δηλαδή λεπτά πριν ξεκινήσει η σημερινή συζήτηση.
Και ερωτώ: Δεν μπορούσατε να την είχατε καταθέσει πολύ νωρίτερα, να γίνει μία συγκεκριμένη συζήτηση στην Επιτροπή, να έχουμε τη διάρκεια του χρόνου και την άνεση του χρόνου να τη συζητήσουμε;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Μας καθυστέρησε το Γενικό Λογιστήριο, κύριε Κεφαλογιάννη.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, όμως, αυτό δείχνει κακή νομοθέτηση. Σε αυτό πρέπει να συμφωνήσουμε και αυτό πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει. Δεν αρκεί μόνον να το κατακρίνουμε. Αυτό πρέπει κάποια στιγμή να γίνει και πράξη.
Έρχομαι, λοιπόν, στα του νομοσχεδίου. Σήμερα, μεταξύ άλλων, συζητάμε την ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της ευρωπαϊκής Οδηγίας 2015/1794. Και λέω «μεταξύ άλλων» γιατί είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει είκοσι επτά άρθρα, αν δεν κάνω λάθος. Βεβαίως η Οδηγία αφορά μόνο τα εννέα από αυτά, δηλαδή το 1/3 του νομοσχεδίου. Και επισημάνθηκε πολύ σωστά και από άλλους ομιλητές ότι δεν πρόκειται στην ουσία του περιεχομένου της για μια νέα οδηγία, αλλά για μια τροποποίηση παλαιότερων οδηγιών οι οποίες εξαιρούσαν τα ναυτικά πληρώματα, μεταξύ άλλων, από προβλέψεις του εργατικού δικαίου, ιδίως σε ό,τι αφορά το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων.
Υπό κανονικές συνθήκες, κύριοι Υπουργοί, η ενσωμάτωση μίας ευρωπαϊκής Οδηγίας θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον μία τυπική διαδικασία. Λίγο όμως το θέμα το οποίο πραγματεύεται και το νομοσχέδιο, δηλαδή αυτό με τις ομαδικές απολύσεις, λίγο τα πρόσωπα που αφορά, δηλαδή τους ναυτικούς, λίγο ότι οι τελευταίοι φημίζονται για τις δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις τους και λίγο ότι αυτή η ενσωμάτωση έρχεται στην ουσία μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά τελικά και ο φόβος μήπως κατηγορηθείτε κι εσείς ότι εισάγετε ομαδικές απολύσεις στη ναυτική εργασία, όλα αυτά έχουν σήμερα ως αποτέλεσμα να συζητάμε προφανώς μία άλλη Οδηγία, εμπνεύσεως της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξαρτήτων Ελλήνων, η οποία καταφανώς αλλοιώνει το σκεπτικό μιας ευρωπαϊκής Οδηγίας την οποία είχατε την υποχρέωση να εισάγετε στην ελληνική έννομη τάξη.
Και βεβαίως, στηριζόμενοι προφανώς στην ευελιξία που δίνει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο στα κράτη - μέλη ως προς την ενσωμάτωση μιας Οδηγίας, θεωρήσατε σκόπιμο να εντάξετε κάποιες διατάξεις ή να ερμηνεύεστε κάποιες άλλες κατά τέτοιον τρόπο που να κάνουν την εφαρμογή αυτής της Οδηγίας στην καλύτερη περίπτωση δυσλειτουργική και δυστυχώς, στη χειρότερη περίπτωση ανεφάρμοστη.
Εξηγούμαι. Μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο υπάρχει και η παράγραφος 2 του άρθρου 11 και με κομψό τρόπο, κύριε Υπουργέ, είναι η αλήθεια, έρχεστε και λέτε σήμερα ότι οι διατάξεις περί ομαδικών απολύσεων δεν θίγουν τις απαιτήσεις περί καθορισμού οργανικής σύνθεσης - στελέχωσης των πλοίων. Και προφανώς τέτοια πρόβλεψη δεν υπήρχε ούτε στην Οδηγία.
Προφανώς βεβαίως κάποιος λόγος θα υπήρχε γι’ αυτό. Αν παρακολουθούσατε τον διάλογο των Ευρωπαίων κοινωνικών εταίρων που συμμετείχαν στη διαμόρφωση της Οδηγίας ή ακόμα και αν ρωτούσατε, κύριε Υπουργέ, τους υπηρεσιακούς του Υπουργείου σας, νομίζω ότι θα σας είχαν εξηγήσει. Το πιο ενδιαφέρον εδώ είναι ότι η παράγραφος 2 του άρθρου 11 δεν υπήρχε στο αρχικό κείμενο.
Μάθαμε μάλιστα από δελτίο Τύπου της ΠΝΟ, το οποίο διαβάζω, ότι «η αποφασιστική, άμεση και ουσιαστική παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα της ΠΝΟ κ. Γιάννη Χαλά, απέτρεψε την αλλαγή του καθεστώτος που διέπει τις απολύσεις των ναυτικών και της κείμενης νομοθεσίας περί καθορισμού οργανικών συνθέσεων και στελεχώσεων των πλοίων και αυθημερόν,» -συνεχίζει το δελτίο Τύπου- «μέσα σε λίγες ώρες από τη δυναμική παρέμβαση της ΠΝΟ, άλλαξε το σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου με την προσθήκη διάταξης η οποία διασφαλίζει τους ναυτεργάτες». Και ρωτώ, κύριε Υπουργέ: τι θα συνέβαινε αν δεν είχατε εντάξει την παράγραφο 2 του άρθρου 11 στο σχέδιο νόμου; Θα προχωρούσαν οι εφοπλιστές σε ομαδικές απολύσεις εντός του αριθμού ή των ειδικοτήτων των οργανικών συνθέσεων των πλοίων; Η απάντηση, όμως, που δεν τολμήσατε να πείτε στην ΠΝΟ είναι πως όχι. Δεν αφορά η ευρωπαϊκή Οδηγία τις ομαδικές απολύσεις εντός του αριθμού των οργανικών συνθέσεων εν γένει. Αφορά συγκεκριμένες περιπτώσεις, τις οποίες έπρεπε να βρείτε μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, που δεν κάνατε όμως, να τις εξειδικεύσετε και βεβαίως στη συνέχεια να τις ενσωματώσετε.
Σύμφωνα μάλιστα με τις ρητές διατάξεις του άρθρου 87 του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου, η οργανική σύνθεση του προσωπικού των πλοίων και ο αριθμός και οι ειδικότητες των ναυτικών καθορίζεται διά προεδρικών διαταγμάτων.
Επιπλέον, η οργανική σύνθεση για κάθε πλοίο καθορίζεται επίσης σύμφωνα με τα οριζόμενα από τις διεθνείς συμβάσεις, που έχει κυρώσει κατά καιρούς και η χώρα μας, ανάλογα με την κατηγορία, δηλαδή την κλάση των πλοίων, προκειμένου να εξασφαλίζονται οι όροι ασφαλούς ναυσιπλοΐας που ισχύουν διεθνώς.
Συνεπώς, δεν νοείται ομαδική μείωση της οργανικής σύνθεσης είτε σε αριθμό είτε σε ειδικότητες ναυτικών, αφού σε αντίθετη περίπτωση, όπως έχει πει και η νομολογία, θίγονται άμεσα τα επίπεδα ασφάλειας του πλοίου. «Θα μπορούσε άλλωστε να ήταν κι αυτό το πνεύμα μιας ευρωπαϊκής οδηγίας;» είναι η ερώτηση. «Η μείωση δηλαδή του επιπέδου ασφάλειας των επιβατών και του πληρώματος;». Η απάντηση είναι βεβαίως πως όχι.
Το πνεύμα της ευρωπαϊκής Οδηγίας ήταν να διασφαλιστεί στοιχειωδώς ένα επίπεδο ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής, άρα και της ελληνικής ναυτιλίας. Αυτό το πνεύμα εσείς όχι μόνο δεν το ενσωματώνετε, αλλά δυστυχώς το καταστρατηγείτε.
Και μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου σάς έθεσε ορισμένα ζητήματα. Πόσο λάβατε υπ’ όψιν σας, κύριε Υπουργέ, την έντονη εποχικότητα της ελληνικής ακτοπλοΐας;
Πώς προστατεύετε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής ναυτιλίας, αλλά και τους ναυτικούς στην περίπτωση αντικατάστασης ενός πλοίου με ένα άλλο το οποίο προβλέπει λιγότερες οργανικές θέσεις;
Πώς ακριβώς προστατεύετε το ελάχιστο καθοριζόμενο πλήρωμα από τις ομαδικές απολύσεις, σε ένα πλοίο το οποίο πωλείται για να αντικατασταθεί με ένα νέο, πιο σύγχρονο;
 Πώς προστατεύετε τους εργαζόμενους στην περίπτωση μίας μεγάλης ζημιάς, η οποία αναγκάζει ένα πλοίο να μείνει για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στα ναυπηγεία για επισκευή; Με το να θέτετε σε λειτουργία μια δυσλειτουργική, γραφειοκρατική διαδικασία, που μπορεί να φτάσει μέχρι και τους δύο μήνες για να καθοριστούν οι ομαδικές απολύσεις επί του πλεονάζοντος προσωπικού;
Με τον τρόπο που νομοθετείτε, κύριε Υπουργέ, ούτε τους εργαζόμενους προστατεύετε, αλλά, δυστυχώς, ούτε και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής ναυτιλίας. Η ανταγωνιστικότητα είναι προϋπόθεση της πρώτης. Αν δεν αλλάξει αυτή η αντίληψη… 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Δεν παντρεύονται και τα δύο αυτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κι όμως, μπορείτε να τα παντρέψετε, κύριε Υπουργέ, αλλά είναι άλλη συζήτηση. Μπορείτε να μου απαντήσετε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): «Ανταγωνιστικότητα και να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους» μόνο εσείς το λέτε! 
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, έχετε όλον τον χρόνο και το δικαίωμα να μου απαντήσετε στη συνέχεια. Εγώ σας άκουσα με πολύ μεγάλη προσοχή.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Κι εγώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Κύριε Υπουργέ, δεν ακούγεστε. Κύριε Κεφαλογιάννη, μην κάνετε διάλογο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, προφανώς υπάρχουν και οι διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις, γι’ αυτό είμαστε και σε διαφορετικά κόμματα. Εμείς, όμως, θεωρούμε ότι αν δεν αλλάξετε αυτή την αντίληψη, ούτε ανταγωνιστική ναυτιλία θα έχουμε και βεβαίως ούτε αύξηση των θέσεων εργασίας των ναυτικών.
Φέρνετε στη Βουλή μια Οδηγία η εφαρμογή της οποίας είναι υπονομευμένη πριν καν ψηφιστεί. Και δυστυχώς, αργά ή γρήγορα, σας το προβλέπουμε, θα καταπέσει κι αυτή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια ή θα έρθετε πάλι εδώ πέρα, κατά τον προσφιλή σας τρόπο, να αλλάξετε ένα νομοθέτημα το οποίο εσείς οι ίδιοι έχετε εισάγει κι εσείς οι ίδιοι το έχετε ψηφίσει.
Δυστυχώς, όμως, φαίνεται ότι αυτό ούτε που σας πολυενδιαφέρει. Σας ενδιαφέρει να κερδίσετε χρόνο, για να πουλήσετε επικοινωνιακά ότι προστατεύσατε τις οργανικές θέσεις των πλοίων, που –επαναλαμβάνω- ούτως ή άλλως προστατεύονται και αν στο μεταξύ επέλθει και μία κυβερνητική αλλαγή, όπου θα κληθεί η νέα κυβέρνηση να εφαρμόσει τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων, τόσο το καλύτερο για εσάς, διότι τότε θα βγαίνετε και «στα κάγκελα» και θα καταγγέλλετε τον δήθεν νεοφιλελευθερισμό της Νέας Δημοκρατίας που ισοπεδώνει τις εργασιακές θέσεις, κατά την προσφιλή σας τακτική.
Τώρα, για τα υπόλοιπα μέρη του νομοσχεδίου έχει μιλήσει και ο εισηγητής μας και ο κ. Πλακιωτάκης. Αντιγράφετε πιστά το ίδιο μοτίβο νομοθέτησης: διορθώσεις ανεφάρμοστων νόμων της δικής σας Κυβέρνησης, που ψηφίστηκαν πριν από τέσσερις-πέντε μήνες. Κάποιες ρυθμίσεις, ακόμα και καλοπροαίρετοι να είμαστε, μας βάζουν σε υποψίες. Και δυστυχώς,  κάποιες από τις ανεφάρμοστες διατάξεις, που εσείς οι ίδιοι ψηφίσατε κι εσείς οι ίδιοι διορθώνετε με αυτόν τον νόμο, ούτε καν δοκιμάστηκαν στην πράξη.
Γιατί άκουσα τον εισηγητή της Πλειοψηφίας να λέει «εμείς είχαμε το πολιτικό θάρρος ό,τι ήταν λάθος να το διορθώσουμε». Μάλιστα. Αυτό θα συνέβαινε αν είχαν δοκιμαστεί στην πράξη, κύριε συνάδελφε. Δεν δοκιμάστηκαν, όμως. Αλλάζετε διατάξεις που ψηφίστηκαν πριν από τέσσερις μήνες κι ούτε καν δοκιμάστηκαν στην πράξη. Σας λέγαμε τότε ότι ήταν λάθος. Μας κατηγορούσατε ότι κάνουμε στείρα αντιπολίτευση και έρχεστε εσείς οι ίδιοι τώρα, μετά από τέσσερις μήνες, να τις διορθώσετε. Καλώς τις διορθώνετε, αλλά δεν γίνεται να είστε σωστοί και τότε και τώρα. Κάτι λάθος συμβαίνει.

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ (Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φέρνουμε, λοιπόν, την κύρωση και την τροποποίηση πέντε Ευρωπαϊκών Οδηγιών οι οποίες έχουν ως σκοπό την αποτελεσματικότερη προστασία των ναυτικών σε περιπτώσεις ομαδικών απολύσεων, όπου οι ναυτικοί θα έχουν ενεργό συμμετοχή στις διαδικασίες ενημέρωσης και διαβούλευσης σε επιχειρήσεις και ομίλους επιχειρήσεων κοινοτικής κλίμακας, στη διατήρηση δικαιωμάτων των ναυτικών σε περίπτωση μεταβιβάσεων των επιχειρήσεων, σε άρση υφιστάμενων εξαιρέσεων, όπως είναι οι αλιείς με το κομμάτι.
Αυτό το έχουμε περίπου ξεχάσει, αλλά είναι κάτι σημαντικό. Είναι κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι δουλεύουν σε μεγάλα αλιευτικά σκάφη και οι οποίοι παίρνουν προμήθεια και μέχρι τώρα δεν υπήρχε καμία προστασία γι’ αυτούς. Φέρνουμε ένα πλαίσιο προστασίας και αυτών.
Και προφανώς φέρνουμε την αναμόρφωση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για τους ναυτικούς, λαμβάνοντας υπόψη τις αντικειμενικές ιδιαιτερότητες του ναυτικού επαγγέλματος, ώστε να απολαμβάνουν ίση μεταχείριση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους.
Είπαμε, λοιπόν, ότι τροποποιείται η Οδηγία 2008/94/ΕΚ. Είναι αυτό που είπαμε για τους αλιείς με το κομμάτι. Είναι άνθρωποι που ουσιαστικά μέχρι τώρα ήταν στην αφάνεια και δεν προστατεύονταν καθόλου.
Τροποποιείται η Οδηγία 2009/38/ΕΚ με την οποία δίνεται το δικαίωμα στους ναυτικούς σε κοινοτικής κλίμακας επιχειρήσεις και ομίλους επιχειρήσεων να συμμετέχουν σε διαδικασίες ενημέρωσης και διαβούλευσης και ταυτόχρονα τους δίνεται η δυνατότητα και με νέες τεχνολογίες, προκειμένου να μπορούν κι από κει που κάνουν τη δουλειά τους, στη θάλασσα δηλαδή ή σε κάποια άλλα λιμάνια, να συμμετέχουν στις διαδικασίες αυτές.
Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι μπορούν να συμμετέχουν στην ειδική διαπραγματευτική ομάδα ή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εργαζομένων της επιχείρησης και να ορίζουν αναπληρωτή ο οποίος μπορεί να είναι και από εκπροσώπους της ΠΝΟ.
Ποιο είναι, όμως, το πιο σημαντικό; Το πιο σημαντικό είναι η Οδηγία 1998/59 για τη δημιουργία προστατευτικού πλαισίου σε περίπτωση ομαδικών απολύσεων ναυτικών. Μέχρι τώρα δεν υπήρχε κανένα προστατευτικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις. Αυτές συνέβαιναν, αλλά δεν υπήρχε προστατευτικό πλαίσιο. Δεν είχαν δικαίωμα οι ναυτικοί να εκφράσουν άποψη επ’ αυτών.
Ποια είναι, όμως, η πραγματικότητα; Για να το πούμε κι αυτό. Η πραγματικότητα είναι ότι στη ναυτιλία έχουμε τις οργανικές συνθέσεις. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πρέπει να διατηρείται στο πλοίο εκείνος ο αριθμός των ναυτικών με εκείνα τα προσόντα που απαιτούνται, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας για τη στελέχωση των πλοίων οι οποίες έχουν χαρακτήρα δημοσίου αναγκαστικού δικαίου. Κι αυτό διατηρείται.
Κι επειδή υπάρχει η αμφισβήτηση που βάζει ο κ. Αθανασίου συνεχώς για το άρθρο 11, σας είχα πει και στην Επιτροπή, κύριε Αθανασίου, ότι επιτάσσονται από διεθνή και ενωσιακά όργανα τέτοιου είδους προστατευτικές διατάξεις και ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμία ασυμβατότητα με το ενωσιακό δίκαιο, ιδιαίτερα για την παράγραφο 2 που αναφέρονται ειδικότερα οι οργανικές συνθέσεις.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Δεν χρειαζόταν.
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ (Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Καλό είναι να υπάρχει, για να διασφαλίζεται ότι οι οργανικές συνθέσεις θα πρέπει να είναι στο πλαίσιο και αυτής της νομοθεσίας.
Κι επειδή αναφέρθηκε ο κ. Πλακιωτάκης στην Επιτροπή -δεν ξέρω αν αναφέρθηκε και σήμερα- για το Συμβούλιο Εμπορικού Ναυτικού και μας είπε ότι δεν είναι τριμερές όργανο, το είπαμε και στην Επιτροπή, το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος είναι το πλέον αντιπροσωπευτικό όργανο όλων των πλοιοκτητών και εφοπλιστών.
Και για του λόγου το αληθές, καταθέτω στα Πρακτικά τον αναγκαστικό νόμο, τον ν. 191/1936, όπου στο άρθρο 5 τι λέει; Λέει ότι τα μέλη του Επιμελητηρίου διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες –κάνω λίγο ελεύθερη μετάφραση, γιατί είναι στην καθαρεύουσα- της φορτηγού ναυτιλίας, της επιβατηγού ναυτιλίας, της ιστιοφόρου ναυτιλίας.
Άρα, τους εκπροσωπεί όλους, περισσότερους από αυτούς που εκπροσωπεί και η «3Ε».
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Πώς το λέει στην καθαρεύουσα, κύριε Υπουργέ;
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ (Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Θα το διαβάσετε από την κατάθεσή μου στα Πρακτικά, κύριε Λοβέρδο.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Άρα, υπάρχει προστατευτικό πλαίσιο και αυτό διασφαλίζεται από το Συμβούλιο Εμπορικού Ναυτικού, το οποίο είναι τριμερές όργανο.
Και για να κλείσω με αυτό το κομμάτι, πρέπει να σημειώσουμε μερικά πράγματα τα οποία αναφέρθηκαν και από τους φορείς.
Να σημειώσουμε, λοιπόν, ότι τα πλοία που εκτελούν δρομολογιακούς πλόες διέπονται από ένα συγκεκριμένο πλαίσιο δραστηριοποίησης με μία, επίσης, οριοθετημένη περίοδο και έναν οριοθετημένο τρόπο που εκτελούνται τα δρομολόγια, σύμφωνα με εγκεκριμένο πρόγραμμα συγκεκριμένης διάρκειας, τα οποία είναι γνωστά και αποδεκτά μεταξύ των συμβαλλομένων.
Επομένως, οι ρυθμίσεις εξαίρεσης έχουν λάβει υπ’ όψιν τους το πλαίσιο αυτό, καθώς και την εποχικότητα του δικτύου, που συμπεριλαμβάνει και την εκτέλεση εργασιών ετήσιας επιθεώρησης και συντήρησης, καθώς και τυχόν αποδρομολογήσεις πλοίων, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν διεθνώς.
Επίσης, και για τα πλοία διεθνών πλόων απολύσεις που γίνονται στο πλαίσιο βλάβης, τακτικής ή έκτακτης επιθεώρησης, ανικανότητας του πλοίου προς πλου, καθώς και πώλησης αυτού, κατά την οποία διατηρείται η προστασία των δικαιωμάτων των ναυτικών, θεωρείται ότι εμπίπτουν στο πεδίο των εξαιρέσεων αυτού του νομοσχεδίου.
Είναι προφανές, επίσης, ότι για τα τουριστικά πλοία, που λόγω του σκοπού τους δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο, καθώς και για αυτά για τα οποία ισχύουν οι όροι εργασίας τουριστικών πλοίων είναι ομοίως γνωστές οι συνθήκες οργάνωσης εργασιακών σχέσεων και επομένως και αυτά εμπίπτουν στις εν λόγω εξαιρέσεις.
Επειδή πολύς λόγος έγινε για τη συμμόρφωση, νομίζω ότι με τις αλλαγές που έγιναν στο άρθρο 8 και στο άρθρο 27 διορθώθηκε αυτό το πρόβλημα που υπήρχε και προφανώς, δίνεται αναδρομική ισχύ στις ρυθμίσεις, γιατί έτσι πρέπει να γίνει από το κοινοτικό δίκαιο. Όμως, είναι προφανές ότι η αναδρομικότητα δεν μπορεί να καταλαμβάνει ήδη διενεργηθέντες ελέγχους ούτε να αφορά στην επιβολή κυρώσεων εκ του συνόλου των διατάξεων του Πρώτου Μέρους αυτού του νομοσχεδίου.
Να προχωρήσουμε, λοιπόν, λίγο παρακάτω στις άλλες διατάξεις, γιατί δεν θέλω να καταχραστώ τον χρόνο.
Νομίζω ότι έγινε σαφές ότι η διάταξη του άρθρου 14 για την τροποποίηση του τρόπου με τον οποίο δίνεται το επίδομα σίτισης στους φοιτητές των ΑΕΝ είναι κάτι το οποίο βελτιώνει την κατάσταση, διότι δίνει σε όλους τους φοιτητές των ΑΕΝ το επίδομα. Και όταν λέω «σε όλους», εννοώ σε όλους, γιατί άκουσα την ένσταση ότι βάζουμε θέματα επίδοσης αυτών των φοιτητών. Ζητάμε να έχουν περάσει τα μισά μαθήματα. Τι ζητάμε; Κάτι φοβερό; Να έχουν περάσει τα μισά μαθήματα, να μην είναι τουρίστες δηλαδή στην ΑΕΝ, για να μπορέσουν να πάρουν το επίδομα. Είναι κάτι παράλογο αυτό; Δεν το καταλαβαίνω.
Τώρα, σε ό,τι έχει να κάνει με τη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων, νομίζω ότι στις περισσότερες διατάξεις συμφωνεί η πλειοψηφία των κομμάτων. Διεγράφη η παράγραφος 5.
Μιλάμε για δύο ή τρία στελέχη του Λιμενικού Σώματος, τα οποία θα αποτελούν και τον σύνδεσμο –αν θέλετε- της ΡΑΛ, της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων με το Λιμενικό Σώμα.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Για την παράγραφο 4 μιλάτε;
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ (Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Για την παράγραφο 4 μιλάω.
Αυτά, επειδή είναι στρατιωτικό προσωπικό, δεν μπορούν να μπουν στην κινητικότητα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος εκτός της νομοθετικής ρύθμισης. Και καταλαβαίνω την αγωνία να μην λείψει το προσωπικό από τα λιμεναρχεία, αλλά το ρώτησα και στην Επιτροπή: Τώρα θυμηθήκατε τα λιμεναρχεία;
Όταν το προσωπικό των λιμεναρχείων ήταν στο 50% της σύνθεσης και σήμερα είναι στο 95%, σήμερα θυμηθήκατε τα λιμεναρχεία; Εντάξει! Να ξέρουμε λίγο και τι λέμε και να ξέρουμε και την ιστορία μας.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Για το νομικό θέμα που έβαλε η Διεύθυνση Επιστημονικών Μελετών και που το είπα και εγώ;
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ (Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Νομίζω ότι αυτό που είναι σαφές είναι ότι για να μπορέσουμε να αποσπάσουμε προσωπικό από το Λιμενικό Σώμα, δεν υπάρχει άλλος τρόπος πέραν της νομοθετικής ρύθμισης, διότι είναι στρατιωτικό προσωπικό.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ: Άρα, δεν το αποσύρετε;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το αποσύρετε;
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ (Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Δεν αποσύρεται. Όχι.
Σε ό,τι έχει να κάνει με το ΤΑΛΣ, νομίζω ότι σας απάντησε ο Υπουργός. Οπότε συνεχίζω.
Στο άρθρο 17 απαλείφεται η προϋπόθεση το πλοίο αναψυχής να έχει μεταφορική ικανότητα άνω των δώδεκα ατόμων, προκειμένου να κάνει εκτέλεση σύμβασης ναύλωσης, στην οποία ο τόπος παράδοσης και ο τόπος επαναπαράδοσης να βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια. Δεν έχει να κάνει με την ασφάλεια του πλοίου. Είναι ξεκάθαρο. Καμμία σχέση με την ασφάλεια του πλοίου. Τι γινόταν τώρα; Εάν δεν είχε τη δυνατότητα να έχει πρωτόκολλο δώδεκα ατόμων, δεν μπορούσε να γίνει σύμβαση ναύλωσης. Αυτό και μόνο. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπλέκεται αυτό το πράγμα.
Για τα πιστοποιητικά νηογνωμόνων νομίζω ότι δεν υπάρχει αντίρρηση.
Πάμε τώρα στις πανελλήνιες εξετάσεις, για να κλείνω σιγά σιγά. Για τις πανελλήνιες εξετάσεις το είπαμε και πριν. Στην Αστυνομία υπάρχει η Σχολή Αστυφυλάκων και η Σχολή Αξιωματικών. Ενδιάμεσα υπάρχει Σχολή Υπαξιωματικών, η οποία όμως δεν παίρνει από τις πανελλήνιες, παίρνει από τους αστυφύλακες, οι οποίοι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα και με κάποιες εξετάσεις γίνονται υπαξιωματικοί. Τον ίδιο ακριβώς τρόπο φέρνουμε και εμείς εδώ πέρα. Δεν τίθεται κανένα ζήτημα να καταργείται τρίτη σχολή. Μα, δεν υπάρχει πουθενά, σε κανένα άλλο Σώμα τρίτη σχολή, για να βάλουμε εμείς τρεις σχολές στις πανελλήνιες. Νομίζω ότι είναι υπερβολικό.
Νομίζω ότι καλύφθηκαν τα περισσότερα. Να διευκρινίσω και πάλι κάτι για το άρθρο 24, γιατί είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του ο κ. Αμυράς. Νομίζω ότι ήταν σαφείς οι διευκρινίσεις που έδωσα στην Επιτροπή, αλλά να τις δώσω και εδώ.
Το άρθρο 157 του Κ.Δ.Ν.Δ. ήταν το μόνο το οποίο αντιμετώπιζε περιβαλλοντικά ζητήματα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ: Τότε;
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ (Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Τότε, το 1973. Ουσιαστικά έκτοτε έγινε το Προεδρικό Διάταγμα 55/1998 και με βάση αυτό επεβλήθη και το μεγάλο πρόστιμο του 1.200.000 ευρώ περίπου για το «Αγία Ζώνη».
Άρα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχει αυτή η πρόβλεψη σε αυτό το άρθρο. Τι είναι αυτά τα ποσά από 50 ευρώ έως 60.000 ευρώ; Είναι ποσά προστίμων τα οποία περιέχονται στους Γενικούς Κανονισμούς Λιμένων και τα οποία θα εξειδικευθούν ανά παράβαση σε κάθε έναν από τους Ειδικούς και Γενικούς Κανονισμούς Λιμένων. Επομένως, νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην ψηφίσετε και αυτό το άρθρο.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Κύριε Πρόεδρε, κλείνω.
Πιστεύω ότι πραγματικά είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο φέρνει ένα ουσιαστικό προστατευτικό πλαίσιο για τους ναυτικούς μας, σε αντίθεση με ό,τι ακούστηκε. Επειδή αναγράφεται ο όρος «ομαδικές απολύσεις», δεν σημαίνει ότι φέρνουμε ομαδικές απολύσεις. Φέρνουμε προστατευτικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις. Νομίζω ότι γίνονται και κάποιες σημαντικές βελτιώσεις στις λοιπές διατάξεις, οι οποίες θα διευκολύνουν και το γιώτινγκ και το Λιμενικό Σώμα.
Ευχαριστώ πολύ. Να είστε καλά.
ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ (Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Σε ό,τι έχει να κάνει με τις παρατηρήσεις του κ. Κούζηλου, για να τις πάρουμε με τη σειρά που ειπώθηκαν, δεν μπορώ να σας πω πολλά. Θα τα συζητήσουμε και σε άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Ειπώθηκε ότι πιθανόν να υπάρξει ένα κενό, ιδίως στους κυβερνήτες και στους μηχανικούς. Πιθανόν στο επόμενο χρονικό διάστημα να δούμε μια διορθωτική κίνηση ως προς αυτό, προφανώς μέσω ΑΣΕΠ κι όχι μέσω του Μπάρμπα στην Κορώνη όπως γινόταν τόσα χρόνια και ο κ. Δρίτσας το άλλαξε με τις τελευταίες προσλήψεις.
Μίλησε η κ. Μανωλάκου για το άρθρο 10 και το Λάσκαρη. Κυρία Μανωλάκου, δεν έχει να κάνει με τις ομαδικές απολύσεις το άρθρο 10. Πετάτε ένα άρθρο 10, λέγοντας, «άντε, να το ρίξουμε». Το άρθρο 10 είναι η διασφάλιση της ανεπηρέαστης άσκησης των καθηκόντων των εκπροσώπων των ναυτικών στην ειδική διαπραγματευτική ομάδα και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εργαζομένων, όπου στα άρθρα αυτά μπορεί συνολικά ο νόμος να ήταν κακός. Σε αυτά τα άρθρα, όμως, προέβλεπε ότι δεν έχει δυνατότητα ο εργοδότης να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας όσων συμμετέχουν ως εκπρόσωποι εργαζομένων, δηλαδή δεν μπορεί να απολύσει τους συνδικαλιστές. Αυτό λέμε. Αν αυτό είναι κακό, τι να πω;
Πάμε τώρα στο άρθρο 17. Δεν το καταλάβατε πάλι. Δεν μιλάμε για δώδεκα άτομα εργαζόμενους. Μιλάμε για τα σκάφη που έχουν πρωτόκολλο, που μπορούν να βάλουν δηλαδή επιβάτες, όχι εργαζόμενους, και μεταφορική ικανότητα μέχρι δώδεκα άτομα. Αυτά δεν μπορούσαν να κάνουν επαγγελματικούς πλόες. Συνήθως αυτά τα σκάφη τα παίρνουν δύο άνθρωποι που έχουν ναυτική ικανότητα -έχουν δηλαδή δίπλωμα σκίπερ- και πηγαίνουν διακοπές, χωρίς πλήρωμα. Για ποια ναυτεργασία μιλάτε; Δεν το καταλαβαίνω αυτό και μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση.
Συμφωνώ με ό,τι λέτε για μόνιμο προσωπικό και φέρνουμε εκατό θέσεις μόνιμο προσωπικό. Ε, ούτε αυτό δεν θα ψηφίσετε; Τι να πω;
 
Υποστήριξη : SITE | Αρχική | facebook
Δ.Σ © 2012. ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ - limenika-nea.blogspot.com
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ Δ.Σ-Δ.Σ ΦΟΡΟΥΜ
ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ ΛΣBlogger
-->