Πέμπτη, 7 Ιουνίου 2018

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ Οι Αμερικανοί θα βοηθήσουν και στην ανέλκυση του ναυαγίου βυθοκόρου «Όλγα» απ’ το λιμάνι Αλεξανδρούπολης
Οι Αμερικανοί προσφέρθηκαν να βοηθήσουν και στην ανέλκυση του ναυαγίου βυθοκόρου «Όλγα» που βρίσκεται από το 2010 βυθισμένο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στην συνάντηση θεσμικών από την Αλεξανδρούπολη με τον Αμερικανό Πρέσβη Geoffrey Pyatt που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5 Ιουνίου στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Σε αυτή όπως έχει ήδη γράψει το Evros-news.gr, πήραν μέρος ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελος Λαμπάκης, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, Χρήστος Δούκας, ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ν. Έβρου, Χριστόδουλος Τοψίδης και ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης και Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ. Ο Αμερικανός Πρέσβης Geoffrey Pyatt είχε δίπλα του και διπλωμάτες από διάφορα τμήματα της Πρεσβείας των Η.Π.Α.Στη συνάντηση, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου το οποίο εξέδωσε ο δήμος Αλεξανδρούπολης σήμερα, συζητήθηκαν θέματα ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ της Αλεξανδρούπολης και των Η.Π.Α. μέσω επενδυτικών σχεδίων που σχετίζονται με την ανάπτυξη και την ενέργεια με έμφαση στα σχέδια για την κατασκευή Πλωτού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU), την ανάπτυξη του λιμανιού αλλά και την ανέλκυση του ναυαγίου βυθοκόρου «Όλγα». Οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν για τη γεωστρατηγική και οικονομική σημασία της Αλεξανδρούπολης και της ευρύτερης περιοχής του Έβρου αλλά και την προσήλωσή τους στην ενίσχυση της συνεργασίας με τις Η.Π.Α.

Τί είναι το ναυάγιο της βυθοκόρου «Όλγα»


Το ναυάγιο της βυθοκόρου «Όλγα» βρίσκεται βυθισμένο από το 2010 σε ζωτικό σημείο του λιμανιού. Προσπάθειες για την ανέλκυση του ναυαγίου είχαμ καταβληθεί παλαιότερα αλλά κατάφεραν να βγάλουν μόνο ένα κομμάτι του ναυαγίου. Ο Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης το 2016 προχώρησε σε νέο, ανοικτό, μειοδοτικό διαγωνισμό για την ανέλκυση και απομάκρυνση της βυθοκόρου, με μήκος περίπου 66 μέτρα, η οποία είχε χρησιμοποιηθεί στις εργασίες εκβάθυνσης της λιμενολεκάνης. Η βυθοκόρος, που κατασκευάστηκε το 1979 στη Ρουμανία, είναι βυθισμένη από τις 11/7/2010 εντός της νέας, ανατολικής λιμενολεκάνης του λιμένα Αλεξανδρούπολης, παραπλεύρως του ανατολικού κρηπιδώματος, προβλήτα ΣΕΜΠΟ.


Ο διαγωνισμός δεν προχώρησε τελικά και έτσι παραμένει στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης δημιουργώντας πρόβλημα. Οι Αμερικανοί προσφέρθηκαν να βοηθήσουν, αφού διαθέτουν και την τεχνογνωσία και τα μέσα, ενώ από την στιγμή που ενδιαφέρονται για αξιοποίηση του λιμανιού, φυσικά και θα ήθελαν να μην παραμείνει το συγκεκριμένο πρόβλημα.

http://www.evros-news.gr/2018/06/07/%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%AF-%CE%B8%CE%B1-%CE%B2%CE%BF%CE%B7%CE%B8%CE%AE%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BD/ 
 
Υποστήριξη : SITE | Αρχική | facebook
Δ.Σ © 2012. ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ - limenika-nea.blogspot.com
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ Δ.Σ-Δ.Σ ΦΟΡΟΥΜ
ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ ΛΣBlogger
-->