Σάββατο, 9 Ιουνίου 2018

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ Το γρήγορο βάδισμα σώζει ζωές σύμφωνα με έρευνα ομογενή καθηγητή

Τo γρήγορο περπάτημα μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ σε συνεργασία με τα βρετανικά Πανεπιστήμια του Εδιμβούργου, του Λίμερικ και του Ούλστερ.


Η έρευνα της οποίας επικεφαλής είναι ο ομογενής καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ, κ. Εμμανουήλ Σταματάκης,
διαπιστώνει πως αν κανείς περπατά με ένα μέσο ρυθμό, η πιθανότητα πρόωρου θανάτου είναι μειωμένη κατά 20% σε σχέση με κάποιον που βαδίζει με αργό ρυθμό. Αν πάλι περπατά γρηγορότερα, τότε η μείωση του κινδύνου είναι 24% κατά μέσο όρο.

Συγκεκριμένα οι επιστήμονες αναφέρουν
σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «British Journal of Sports Medicine» ότι το περπάτημα σε έναν μέτριο ρυθμό συνδέεται με μείωση της θνησιμότητας.

Μάλιστα ο γρηγορότερος ρυθμός βαδίσματος φαίνεται να έχει τη μεγαλύτερη προστατευτική επίδραση για τα πιο ηλικιωμένα άτομα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν μέσα από τη μελέτη τους ότι τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω εμφάνιζαν μείωση του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια κατά 46% όταν περπατούσαν με μέση ταχύτητα και κατά 53% όταν έκαναν γρήγορο περπάτημα.

Τι εννοούμε γρήγορο περπάτημα;

«Το γρήγορο περπάτημα σε οποιοδήποτε άνθρωπο όταν είναι γρήγορο για την φυσική του ικανότητα, μετά από πέντε-δέκα λεπτά θα πρέπει ελαφρώς να λαχανιάζουμε, αυτό είναι το δείγμα ότι περπατάμε γρήγορα», ανέφερε στο πρόγραμμά μας ο ομογενής καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ, κ. Εμμανουήλ Σταματάκης, υπογραμμίζοντας πως αυτό αντανακλά και η έρευνα του.

«Ο γρήγορος ρυθμός περπατήματος φαίνεται να έχει ευεργετικές επιδράσεις στους καρδιαγγειακούς και γενικούς δείκτες υγείας», τόνισε ο κ. Σταματάκης.
Καθηλωμένοι στην τηλεόραση

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία της έρευνας αναφορικά με τον αριθμό των συνανθρώπων μας που απέχει από οποιαδήποτε φυσική άσκηση.


«Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού δεν περπατά πάνω από 10 συνεχόμενα λεπτά. Δυστυχώς τα αυτοκίνητα έχουν κυριαρχήσει. Μεγάλο ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού έχει βγάλει το περπάτημα από την καθημερινή του ζωή», ανέφερε ο καθηγητής Σταματάκης και συνέχισε: «Είμαστε κατασκευασμένοι για να περπατάμε. Το σώμα μας είναι κατασκευασμένο για να κινείται. Δεν είναι κατασκευασμένο για να κάθεται μπροστά στο τιμόνι, να κάθεται μπροστά στην τηλεόραση».

Το πρόβλημα σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας κ. Σταματάκη, οφείλεται στους σύγχρονους τρόπους ζωής:

«Ζούμε σε έναν κόσμο που ο χρόνος είναι μεγάλο πρόβλημα για πολλούς ανθρώπους. Μην ξεχνάμε όμως πως κατά μέσο όρο ο μέσος ενήλικας παρακολουθεί έως και τρεις ώρες τηλεόραση. Όποτε ας μειώσουμε την τηλεόραση κατά μισή ώρα την ημέρα και ας το κάνουμε περπάτημα».


 
Υποστήριξη : SITE | Αρχική | facebook
Δ.Σ © 2012. ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ - limenika-nea.blogspot.com
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ Δ.Σ-Δ.Σ ΦΟΡΟΥΜ
ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ ΛΣBlogger
-->