Πρόκειται για ένα πλήρως σχεδιασμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα το οποίο δεν αφορά μόνο τον εκσυγχρονισμό των block50 αλλά περιλαμβάνει τόσο την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας με νέα όπλα όσο και τη συντήρηση των υπερπολύτιμων μεταγωγικών C-130.

Δεν θα έχει περάσει ούτε μια εβδομάδα από την ιστορική τελετή παράδοσης του πρώτου ελληνικού Rafale στο Istres της Γαλλίας και η Πολεμική Αεροπορία προχωρά σε μια ακόμα κίνηση ενίσχυσης του οπλοστασίου της. Την προσεχή Δευτέρα κατατίθεται στη αρμόδια επιτροπή της Βουλής το πρόγραμμα που αφορά τον εκσυγχρονισμό των 38 μαχητικών F-16 block 50 από τις Πολεμικές Μοίρες 341 «ΒΕΛΟΣ» και 347 «ΠΕΡΣΕΑΣ».

Πρόκειται για ένα πλήρως σχεδιασμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα το οποίο δεν αφορά μόνο τον εκσυγχρονισμό των block50 αλλά περιλαμβάνει τόσο την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας με νέα όπλα όσο και τη συντήρηση των υπερπολύτιμων μεταγωγικών C-130. Ζήτημα «αγκάθι» εδώ και χρόνια για την ΠΑ με τις διαθεσιμότητες να βρίσκονται πλέον σε οριακό σημείο και την ηγεσία να έχει αποφασίσει άμεσες ενέργειες.

Στόχος είναι πριν κλείσει το κοινοβούλιο και στη χειρότερη περίπτωση αμέσως μόλις ανοίξει έπειτα από τη θερινή περίοδο, το πρόγραμμα να εγκριθεί και να ψηφιστεί ώστε να αρχίσει η άμεση υλοποίησή του. Η Πολεμική Αεροπορία σε συνεργασία με την κατασκευάστρια εταιρεία των F-16 Lockheed Martin είναι πανέτοιμη να υλοποιήσει το πρόγραμμα αναβάθμισης των 38 F-16 block 50 στις δικές της εγκαταστάσεις και συγκεκριμένα στην 111 Πτέρυγα Μάχης στην Αγχίαλο, στη «φωλιά» των block 50. Θα χρησιμοποιηθούν απάρτια τα οποία θα αφαιρεθούν από τα 84 F-16 block 52 τα οποία αναβαθμίζονται σε Viper και ελάχιστα επιπλέον τα οποία θα παραδοθούν από την Lockheed Martin. Kαι αυτό μπορεί να γίνεται ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, με την αναβάθμιση των block 52. Έτσι, όταν θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα των 84  Viper η Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει επιπλέον και 38 αναβαθμισμένα F-16 σε διαμόρφωση block 52.

Ήδη τότε αναμένεται όχι απλά να έχουν παραδοθεί αλλά να είναι πλήρως επιχειρησιακά και τα 18 Rafale με ενδεχόμενη αν τα οικονομικά το επιτρέψουν απόκτηση μιας ακόμη Μοίρας γαλλικών «ριπών».

Όμως ένα από τα θέματα που επίσης απασχολούν την Πολεμική Αεροπορία είναι το μέλλον των 32 μαχητικών block 30 της 330 Πολεμικής Μοίρας «ΚΕΡΑΥΝΟΣ». Των παλαιότερων δηλαδή F-16 τα οποία διαθέτουν τα ελληνικά «γεράκια» και αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Xenia I στα τέλη της δεκαετίας του 80.

Όπως έχει αποκαλύψει το Νewpost, έντονο ενδιαφέρον φαίνεται ότι υπάρχει να αγοράσει τα ελληνικά block 30 η πολεμική αεροπορία του Μαρόκου. Όμως οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο τα block 30 να μην παραχωρηθούν και να εξαντλήσουν στην HAF την επιχειρησιακή τους ζωή. Είτε ως αναχαιτιστές στο Αιγαίο είτε και ως εκπαιδευτικά-μαχητικά αεροσκάφη. Το γεγονός, άλλωστε, ότι οι γείτονες εκτός από τα F-16 διαθέτουν και δεκάδες μη επανδρωμένα UAV Βayraktar δεν επιτρέπει στην Πολεμική μας Αεροπορία να μειώσει την οροφή του οπλοστασίου της.

Επιπλέον, τα block 30 παρά το γεγονός ότι έχουν ξεπεράσει τα 30 χρόνια υπηρεσίας διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση και αυτό αποδεικνύεται από τις ιδιαίτερα υψηλές διαθεσιμότητες ανάλογα με την ηλικία των αεροσκαφών της 330 Πολεμικής Μοίρας «ΚΕΡΑΥΝΟΣ».

https://newpost.gr/amyna/60fc53b3ed2930e93189770f/...