Δεν αλλάζουν τα ποσοστά αναπλήρωσης στους υπηρετούντες στις ειδικές δυνάμεις σύμφωνα με σχετική διάταξη της τελευταίας στιγμής στο σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό που κατατίθενται σήμερα στην Βουλή.

Ειδικότερα τα ποσοστά αναπλήρωσης προσαυξάνονται πέραν των ποσοστών που προβλέπονται για όλους τους υπόλοιπους ασφαλισμένους κατά ποσοστό 1,5% επιπλέον για κάθε έτος μετά το 45ο. Έτσι τα ποσοστά αναπλήρωσης για τους υπηρετούντες στις ειδικές δυνάμεις που θα ισχύουν για έτη ασφάλισης από 45 και πάνω θα είναι ίδια με αυτά που ισχύουν σήμερα σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, δηλαδή στο 2% κατ' έτος μετά το 45ο.

Η διάταξη αυτή αφορά ασφαλισμένους υπηρετούντες σε ειδικές δυνάμεις, βατραχάνθρωποι καταδρομείς, αλεξιπτωτιστές, πιλότοι, πυροτεχνουργοί, υποβρύχιοι καταστροφείς του Πολεμικού Ναυτικού, οι άνδρες υποβρυχίων αποστολών του Λιμενικού Σώματος, όσοι υπηρετούν ως τεχνικοί σε μονάδες εκκαθαρίσεως ξηρός ή σε ναρκαλιευτικά συνεργεία, το αστυνομικό προσωπικό της ΕΛΑΣ, που υπηρετεί σε υπηρεσίες με αποστολή την επισήμανση, περισυλλογή, εξουδετέρωση και καταστροφή εκρηκτικών μηχανισμών και αυτοσχέδιων βομβών, καθώς και το προσωπικό των ειδικών κατασταλτικών αντιτρομοκρατικών μονάδων, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις των διατάξεων των άρθρων 16 του ν. 955/1979 (ΦΕΚ 189 Α') 'και 20 παρ. 3 του ν. 1813/1988 (ΦΕΚ 243 Α').

Για όλες αυτές τις κατηγορίες που ο χρόνος που υπηρετούν λογίζεται διπλάσιος εφόσον συντρέχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις του άρθρου 41 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων και καταβληθούν διπλάσιες εισφορές.

Να σημειωθεί ότι το προηγούμενο καθεστώς που προέβλεπε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των στρατιωτικών καθώς προβλεπόταν σημαντική μείωση στο 0,5% κατ' έτος από 2% στα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου.

Ωστόσο σύμφωνα με την Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Ναυτικού το νέο ασφαλιστικό σχέδιο νόμου αποδείχθηκε άνθρακες ο θησαυρός καθώς όπως επισημαίνει δημιουργεί μεγαλύτερες αδικίες ειδικά για τους Στρατιωτικούς Συνταξιούχους τωρινούς και μελλοντικούς καθώς:

- Δεν θα υπάρξουν αυξήσεις για όσους έχουν ή θα έχουν μελλοντικά (νέοι συνταξιούχοι) έως 30 συντάξιμα χρόνια.

- Εικονικές θα είναι οι αυξήσεις για όσους έχουν από 30 χρόνια έως 38 χρόνια (περίπου), όπου απλά θα μειωθεί, περισσότερο ή λιγότερο και μόνο η προσωπική διαφορά (η διαφορά παλαιάς με νέας σύνταξης).

- Όσοι εξακολουθούν να έχουν προσωπική διαφορά δεν θα λαμβάνουν τις μελλοντικές αυξήσεις μέχρι εξάλειψης αυτής.

- Όσοι έχουν από 38 έως 40 /44 χρόνια συντάξιμα είναι οι μόνοι που θα λάβουν ένα ποσό ανάλογα το ύψος των συνταξίμων αποδοχών και το ύψος της προσωπικής διαφοράς {επί το πλείστον Θετική (μείωση) έως τα 41 χρόνια και αρνητική (αύξηση) πάνω από τα 41 χρόνια}.

- Όμως για τους παλαιούς συνταξιούχους οι όποιες αυξήσεις προκύψουν, θα δοθούν σε βάθος πενταετίας, με αποτέλεσμα να χάνεται ένα σεβαστό πόσο κάθε έτος μέχρι την ολοκλήρωση του το 2024.

ΠΗΓΗ: dikaiologitika.gr