Ακόμα πιο κοντά η αμυντική συνεργασία Ελλάδος – Γαλλίας

Μέχρι το τέλος του Μαρτίου 2020 αναμένεται να έχει «κλείσει» το θέμα της αποκτήσεως των δύο πρώτων φρεγατών τύπου Belh@rra, γαλλικής σχεδιάσεως και κατασκευής, συμφώνως με δήλωση υψηλότατης πηγής του υπουργείου Εθνικής Αμύνης στο lawandorder.gr.

Το γεγονός αποτελεί «κερασάκι στην τούρτα» των υψηλού επιπέδου συναντήσεων και συνομιλιών, που είχε χθες στην Αθήνα η υπουργός Αμύνης της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί, τόσο με τον Έλληνα ομόλογό της Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, όσο και εν συνεχεία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου μετέβησαν οι δύο υπουργοί.

Η ίδια πηγή σημειώνει πως η πρόοδος στις συνομιλίες των δύο πλευρών για την απόκτηση των δύο φρεγατών από την Ελλάδα έχουν «σχεδόν ολοκληρωθεί, καθώς το τελευταίο πρόβλημα που υπήρχε ήταν το ‘‘πακέτο’’ οπλικών συστημάτων που το Πολεμικό Ναυτικό μας επιθυμεί να ‘‘φορέσει’’ η ελληνική φρεγάτα για την εκτέλεση της αποστολής της».

Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι μόλις προ 4-5 ημερών συναντήθηκε – συμπτωματικώς άραγε; - στην Αθήνα, ο επικεφαλής της Γενικής Διευθύνσεως Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Θεόδωρος Λάγιος, με την υπεύθυνη της γαλλικής εταιρείας ΜΒDN, η οποία είναι υπεύθυνη για τα οπλικά συστήματα που ‘‘φορά’’ η γαλλική φρεγάτα.              

Σε αντίστοιχο σχόλιό μας της 12 Φεβρουαρίου 2020 για το συγκεκριμένο θέμα σημειώναμε χαρακτηριστικώς τα εξής: «Το θέμα της αποκτήσεως δύο (σε πρώτη φάση) με δικαίωμα προαιρέσεως (option) για άλλες δύο, φρεγατών τύπου Belh@rra είναι σε προχωρημένο επίπεδο, με την υπογραφή στο Παρίσι της «Επιστολής Προθέσεων» (“Letter of Intent”/LOI) από τους ΥΠΑΜ των δύο χωρών Ν.Παναγιωτόπουλο και Φλ.Παρλί, κατά την εκεί επίσημη επίσκεψη του πρώτου στις 10 Οκτωβρίου 2019. Ενέργεια, που μπορεί νομικώς να μην είναι δεσμευτική για την ελληνική πλευρά, σηματοδοτεί όμως την επίσημη έναρξη εκδηλώσεως «ενδιαφέροντος»  για το πρόγραμμα από την Αθήνα. Βεβαίως ο ΥΕΘΑ έχει δηλώσει ότι «Έχει πολλή δουλειά ακόμα το ζήτημα των φρεγατών Belh@rra», αλλά – συμφώνως με γαλλικές πηγές – οι Γάλλοι πιέζουν ώστε η Ελλάδα να προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας μέχρι τις αρχές του 2020, ώστε η τρόπιδα της δεύτερης φρεγάτας, μετά την πρώτη που ήδη κατασκευάζεται στη Γαλλία για το Γαλλικό Ναυτικό, να τεθεί στη ναυπηγική κλίνη αργότερα εντός του 2020, ώστε να παραδοθεί στο ΠΝ το 2024 με τη δεύτερη ελληνική να ακολουθεί το 2026».

Επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα του lawandorder.gr η υψηλόβαθμη πηγή του ΥΠΕΘΑ είπε – μετά τις ελληνογαλλικές συνομιλίες των δύο ΥΠΑΜ- ότι «μέσα στο Μάρτιο θα τελειώσει το θέμα», προσθέτοντας, «εκτός συγκλονιστικού απροόπτου βεβαίως».

Για το θέμα αυτό ρωτήθηκε ο ΥΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλος από δημοσιογράφο στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με τη Γαλλίδα ομόλογό του μετά τις συνομιλίες τους, για το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά στην είσοδό της σε νέα εξοπλιστικά προγράμματα, και χαρακτήρισε τις εξελίξεις αυτές ως: «μονόδρομο την αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και αποτρεπτικής ισχύος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για την εξασφάλιση συνθηκών ασφαλείας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή που αντιμετωπίζει προκλήσεις ασφαλείας συμπεριλαμβανομένων των αποσταθεροποιητικών και έκνομων ενεργειών της Τουρκίας. Η εξασφάλιση αυτών των συνθηκών αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας. Με οργάνωση και θέση προτεραιοτήτων μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στην επιχειρησιακή αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων», σημείωσε χαρακτηριστικώς.

Στα υπόλοιπα των ελληνογαλλικών αμυντικών σχέσεων, έτσι όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί την παρούσα χρονική συγκυρία.              

Οι δύο χώρες έχουν πλήρη ταύτιση απόψεων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ενώ αμφότεροι οι υπουργοί με δηλώσεις τους καταδίκασαν με τον πλέον έντονο τρόπο τις έκνομες και παράνομες δραστηριότητες της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

 Από γαλλικής πλευράς εκφράστηκαν τα εξής:

Η βαθιά προσήλωση της Γαλλία στο σεβασμό των διεθνών κανόνων και  της ελεύθερης ναυσιπλοΐας παρατηρώντας ότι η ναυτική παρουσία της χώρας της στην περιοχή λειτουργεί αποτρεπτικά απέναντι σε μονομερείς πρωτοβουλίες όπως της Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες που δεν έχουν αναγνωρισθεί ως τουρκικές.

Γνωστοποίηση του γεγονότος ότι η Γαλλία βρίσκεται σε συνομιλίες με Κύπρο, Ιταλία, Ελλάδα και Αίγυπτο για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ιδιότητας της ναυτικής παρουσίας στην περιοχή.

Εντατικοποίηση της γαλλικής ναυτικής παρουσίας στην περιοχή.

Εξέταση από την Ελλάδα τη συστρατεύσεως σε σημαντικό επίπεδο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Αφρική για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής και εξουδετέρωση των λαθρεμπόρων πριν φθάσουν στις ακτές της Μεσογείου.

Επιβεβαίωση της συμμετοχή των γαλλικών αεροσκαφών Rafale στην πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος 2020» που διοργανώνει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία το Μάιο.

Εκτίμηση ότι σύντομα θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις για την υποστήριξη των ελικοπτέρων NH-90.

Χαιρέτισε τη συμφωνία για την «εν συνεχεία υποστήριξη» (FOS) των Mirage -2000/-5.

Εξέφρασε την ελπίδα οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις να καταλήξουν σύντομα στην απόκτηση των 2 φρεγατών Belh@ara.

lawandorder.gr