Μετά την αποφυλάκισή τους από τις φυλακές της Ανδριανούπολης, όπου παρέμειναν για 167 ημέρες, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που είχαν συλληφθεί από Τούρκους τον περασμένο Μάρτη, ενώ έκαναν περιπολία και βρέθηκαν σε τουρκικό έδαφος, ήρθε η ώρα να...

καταθέσουν, προκειμένου να μάθουμε τι έγινε εκείνη τη μέρα, αλλά και να αποδοθούν ευθύνες.

Έτσι, δυο βδομάδες μετά τους πανηγυρισμούς για τη «διπλωματική επιτυχία», ο ανθυπολοχαγός Αγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης κατέθεσαν στον γενικό επιθεωρητή του Στρατού, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Real. Από τις καταθέσεις προκύπτει ότι οι δύο στρατιωτικοί υποστηρίζουν τη θεωρία του λάθους, που τους οδήγησε εντός τουρκικού εδάφους.

Ο ανθυπολοχαγός Μητρετώδης υποστήριξε ότι μαζί με τον λοχία Κούκλατζη εντόπισαν ίχνη στο χιόνι. Αναφέρει ότι είδε ίχνη ούρων στο χιόνι και νόμισε ότι βρίσκονται κοντά σε κάποια ομάδα μεταναστών που είχε περάσει παράτυπα στο ελληνικό έδαφος. Ξαφνικά, σηκώνοντας το κεφάλι, ο ανθυπολοχαγός είδε δύο Τούρκους στρατιώτες απέναντί του.

Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, η πρώτη σκέψη είναι η οπισθοχώρηση. Αυτός ήταν και ο λόγος που υπάρχουν πάντα δύο χειροβομβίδες στις εξαρτύσεις τους. Απειλούν να τραβήξουν την περόνη από τη μία και συνήθως οι δύο πλευρές ακολουθούν αμοιβαία οπισθοχώρηση.

Ο ανθυπολοχαγός Μητρετώδης είπε ότι «αποφάσισα να μην οπισθοχωρήσω άμεσα, διότι δεν γνώριζα αν ο λοχίας Κούκλατζης μπορούσε να με ακολουθήσει», εννοώντας ότι εκείνη τη στιγμή δεν είχε εικόνα της θέσης του λοχία. Η κατάθεση του λοχία Κούκλατζη, που δόθηκε την επόμενη ημέρα, κινείται περίπου στην ίδια γραμμή και επιβεβαιώνει όσα είπε ο ανθυπολοχαγός

Με τις καταθέσεις των δύο στρατιωτικών κλείνει η διαδικασία της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που είχε διατάξει το ΓΕΕΘΑ. Ωστόσο, το πρώτο πόρισμα του ΓΕΣ προς το ΓΕΕΘΑ επιστράφηκ, με την επισήμανση να απαντηθούν 40 ερωτήματα, μεταξύ των οποίων:

Είχαν ληφθεί επιπλέον μέτρα ασφαλείας λόγω της έντασης στο Αιγαίο;

Μετά από πόσες ώρες έγινε αντιληπτή η απουσία των δύο στρατιωτικών;

Γιατί η ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας έγινε μετά τις 15.00, ενώ η περιπολία είχε ξεκινήσει μεταξύ 10.30 με 11.00 το πρωί;

Πέρα από αυτά, οι καταθέσεις του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη εγείρουν κρίσιμα ερωτήματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου και παραβίασης της κυβερνητικής πολιτικής, μιας και κεντρική θέση της κυβέρνησης είναι πως οι πρόσφυγες δεν συνιστούν εχθρική απειλή και δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του στρατού το κυνήγι μεταναστών και προσφύγων.

vice.com/gr