Οι ηγέτες του NATO συμφώνησαν να ενισχύσουν την συλλογική τους άμυνα "έναντι όλων των απειλών, απ' όλες τις κατευθύνσεις", όπως αναφέρουν στην τελική δήλωσή τους, μεταδίδει το Reuters. 

Ειδικότερα, το NATO ανακοίνωσε ότι θα προσαρμοστεί στις τρέχουσες προκλήσεις ασφάλειας που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, κάλεσε την Ρωσία να αποσύρει τον χαρακτηρισμό δύο συμμαχικών χωρών - των ΗΠΑ και της Τσεχίας - ως "μη φιλικές χώρες" και δέσμευσαν κεφάλαια για το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Προειδοποίησε επίσης ότι θα αντιδράσει στο αυξανόμενο πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας και κάλεσε σε αυστηρή γλώσσα την Μόσχα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. "Όσο η Ρωσία δεν δείχνει ότι σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις και ευθύνες της, δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα", προειδοποιεί. 

Για πρώτη φορά, η Συμμαχία αναφέρει ότι η Κίνα θέτει "συστημικές προκλήσεις" για την ομάδα των 30 χωρών. 

Καλεί παράλληλα, το Ιράν να σταματήσει όλες τις δραστηριότητες βαλλιστικών πυραύλων. 

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το Reuters, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν τη Δευτέρα να αυξήσουν την κοινή χρηματοδότηση και για τους τρεις κοινούς προϋπολογισμούς της συμμαχίας, αμβλύνοντας τις γαλλικές ανησυχίες σχετικά με την απόσυρση κονδυλίων από τις εθνικές προτεραιότητες.

Ο Στόλτενμπεργκ πρότεινε τον Φεβρουάριο οι σύμμαχοι να εισφέρουν περισσότερα χρήματα απευθείας στους υπάρχοντες, έστω και μικρούς κοινούς προϋπολογισμούς της συμμαχίας, αντί να βασίζονται στο τρέχον σύστημα που κάθε κυβέρνηση πληρώνει για τις δικές της στρατιωτικές επιχειρήσεις.

https://www.capital.gr/