Του Κώστα Αλατζά

Η εκρηκτική κατάσταση στο Ιντλίπ, το αίτημα της Άγκυρας για ενεργοποίηση του άρθρου 4 του ΝΑΤΟ και οι δηλώσεις αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης για αύξηση των προσφυγικών ροών στην Ευρώπη προκαλούν ανησυχία και εγρήγορση στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OnAlert, βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι καλύτερη δυνατή φύλαξη των συνόρων και η αντιμετώπιση των νέων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας εντείνονται οι συσκέψεις ενώ θεωρείται πολύ πιθανό, ενδεχομένως και εντός της ημέρας, ο υφυπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος να περιοδεύσουν στον Έβρο και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, σηματοδοτώντας έτσι τη σοβαρότητα της κατάστασης, αλλά και την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού.

Την ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες, συνεδριάζει το συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών -μελών του ΝΑΤΟ «για να διαβουλευθεί βάσει του άρθρου 4 της ιδρυτικής Συνθήκης του Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ΝΑΤΟ για την κατάσταση στη Συρία», όπως γνωστοποίησε χθες στο Twitter ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιανς Στόλτενμπεργκ.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του Άρθρου 4 ένας σύμμαχος μπορεί να ζητήσει διαβουλεύσεις αν πιστεύει ότι απειλείται η εδαφική του ακεραιότητα, η πολιτική του ανεξαρτησία ή ασφάλεια.

Η Αθήνα παρακολουθεί με έκδηλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις και σήμερα ο επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ θα σχηματίσει μία πρώτη εικόνα για τη θέση των Συμμάχων απέναντι στην κατάσταση στη Συρία και έναντι του τουρκικού αιτήματος για ενεργοποίηση του άρθρου 4.

Σημειώνεται ότι η υποβολή αιτήματος από μία χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ δε συνεπάγεται αυτόματα και ενεργοποίηση του άρθρου. Διπλωματικές πηγές, δεν επιθυμούν επί του παρόντος να σχολιάσουν τις εξελίξεις και παραπέμπουν στις δηλώσεις που αναμένεται να κάνει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Μόνιμων Αντιπροσώπων της Συμμαχίας.

onalert.gr