Καθώς ο Ερντογάν έχει γίνει απρόβλεπτος, πλέον στην Αθήνα είναι έτοιμοι για παν ενδεχόμενο. Είτε για μια προσχηματική απόσυρση του Oruc Reis ώστε να φανούν οι Τούρκοι ως οι επισπεύδοντες για διάλογο, είτε για μια προβοκάτσια πριν από το κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μια κίνηση που θα βάλει μπουρλότο σε ολόκληρη την περιοχή.

Σε επιφυλακή και ετοιμότητα βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς πλησιάζει αφενός η λήξη των διαδοχικών NAVTEX για έρευνες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, και αφετέρου λιγοστεύει ο χρόνος μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής, όπου όλα συνηγορούν πως θα τεθεί επί τάπητος το ενδεχόμενο κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Καθώς ο Ερντογάν έχει γίνει απρόβλεπτος, πλέον στην Αθήνα είναι έτοιμοι για παν ενδεχόμενο. Είτε για μια προσχηματική απόσυρση του Oruc Reis ώστε να φανούν οι Τούρκοι ως οι επισπεύδοντες για διάλογο, είτε για μια προβοκάτσια πριν από το κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μια κίνηση που θα βάλει μπουρλότο σε ολόκληρη την περιοχή.

Μέσα σε όλα αυτά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε για πρώτη φορά την αυστηρή επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία υιοθετώντας την τροπολογία που κατέθεσε η Ελληνική και Κυπριακή Αντιπροσωπεία, με πρωτοβουλία των Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Λευτέρη Χριστοφόρου και Λουκά Φουρλά. Πέραν όμως της θεσμικής πίεσης, και η Γαλλία, βασικός σύμμαχος της χώρας μας έναντι των τουρκικών προκλήσεων, εντείνει τις πιέσεις του για την επιβολή περιοριστικών μέτρων σε βάρος της Άγκυρας.

Σε ετοιμότητα για προβοκάτσια
Όπως έγραψε το Newpost την Πέμπτη, σε λίγες ημέρες με την λήξη του μπαράζ των NAVTEX για έρευνες του Oruc Reis φαίνεται ότι κλείνει ο πρώτος κύκλος έντασης στα ελληνοτουρκικά με επίκεντρο την ελληνική υφαλοκρηπίδα ανατολικά της Ρόδου. H Άγκυρα έχει σπεύσει να δηλώσει ότι στις 29 Νοεμβρίου ημέρα που λήγει η χρονική ισχύς της τελευταίας παράνομης ναυτικής οδηγίας ολοκληρώνονται και οι έρευνες και αναμένεται να δούμε το σεισμογραφικό να αποσύρεται πιθανότατα στο λιμάνι της Αττάλειας.

Στην Αθήνα υπάρχουν εκτιμήσεις πως η Άγκυρα θα επιχειρήσει να δώσει πανηγυρικό χαρακτήρα στο ρεσιτάλ προκλήσεων που άρχισε το καλοκαίρι στην περιοχή, κλίνοντας την περίοδο ερευνών με ακόμη μια «βόλτα» του Oruc Reis ανοιχτά του Καστελόριζου. Το Πολεμικό Ναυτικό ήδη έχει φροντίσει να ενισχύει την παρουσία του στην θαλάσσια περιοχή, εκτελώντας τις εντολές για συνεχή παρακολούθηση του Τουρκικού ερευνητικού και των συνοδευτικών πολεμικών πλοίων. Με άλλα λόγια, η Αθήνα είναι έτοιμη να αποτρέψει οποιαδήποτε προβοκάτσια επιχειρήσει ο «Σουλτάνος» στην περιοχή.

Blame game
Από την άλλη και με το βλέμμα στη Σύνοδο κορυφής της 11ης Δεκεμβρίου και ενώπιον πιθανών κυρώσεων από την Ευρώπη η Άγκυρα ενδέχεται να επιχειρήσει να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα και αυτόν τον σκόπελο ποντάροντας στην απροθυμία κάποιων μελών της Ένωσης να προχωρήσουν σε λήψη σκληρών μέτρων. Η επόμενη μετά τη Σύνοδο μέρα μιας «ατσαλάκωτης» Άγκυρας θα της δώσει την ευκαιρία να επανέλθει στην ένταση ρίχνοντας πιθανότατα στην Ελλάδα την ευθύνη αποτυχίας των διερευνητικών. Αν τελικά ληφθούν σοβαρά μέτρα αυτό και πάλι της δίνει άλλοθι να επανέλθει ακόμα πιο προκλητική. Σε κάθε περίπτωση κανένας στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν περιμένει κάτι άλλο παρά χειμώνα έντασης ο βαθμός της οποίας έγκειται στη γείτονα.

Πιέσεις της Γαλλίας σε Γερμανία για κυρώσεις και ευρω-χαστούκι σε Ερντογάν
Σε κάθε περίπτωση, σε διπλωματικό επίπεδο, ο προσχηματικός ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Άγκυρας δεν πείθει τους Ευρωπαίους και η Αθήνα πέραν του μηνύματος στην Τουρκία πως απαιτείται συνέχεια και συνέπεια σε μια ειλικρινή πολιτική αποκλιμάκωσης από την πλευρά της, στέλνει μήνυμα στην Ευρώπη πως δεν πρέπει να πιαστεί στο «αγκίστρι» του Ερντογάν.

Και φαίνεται πως αυτό το μήνυμα έχει ληφθεί από το Παρίσι το οποίο ηγείται της προσπάθειας να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας. Το Παρίσι υπογραμμίζει πως ο τούρκος πρόεδρος δεν έλαβε υπόψη τις προειδοποιήσεις των ηγετών της ΕΕ την 1η Οκτωβρίου να κάνει πίσω στη διένεξη για τις τουρκικές έρευνες για φυσικό αέριο στη Μεσόγειο ή διαφορετικά να αντιμετωπίσει συνέπειες.


Μέχρι στιγμής δεν έχουν σχεδιασθεί λεπτομερείς κυρώσεις, όμως διπλωμάτες λένε πως τα όποια μέτρα ληφθούν, θα πλήξουν τομείς της οικονομίας της Τουρκίας με στόχο να περιορισθούν οι τουρκικές έρευνες για υδρογονάνθρακες, πιθανόν τη ναυσιπλοΐα, τις τράπεζες και την ενέργεια.

Ο Ερντογάν έχει καλέσει σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων, κάτι για το οποίο διπλωμάτης της ΕΕ σχολίασε πως δεν προμηνύει βαθύτερες εμπορικές σχέσεις. «Ωστόσο η Τουρκία είναι εταίρος κλειδί σε πολλούς τομείς, έτσι δεν υπάρχει συναίνεση στο Συμβούλιο (των κυβερνήσεων της ΕΕ). Είναι ακόμη πολύ νωρίς», δήλωσε ένας άλλος διπλωμάτης της ΕΕ.

Η υποστήριξη οποιωνδήποτε κυρώσεων έγκειται στη Γερμανία, η οποία ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ. Το Βερολίνο ήλπιζε να μεσολαβήσει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, όμως εξοργίσθηκε όταν η Άγκυρα, η οποία απέσυρε ένα ερευνητικό σκάφος πριν από τη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ τον Οκτώβριο, άρχισε και πάλι τον περασμένο μήνα τις έρευνες για αέριο στα ανοικτά της Κύπρου.

«Ο Ερντογάν πραγματικά το τράβηξε πολύ με τους Γερμανούς», δήλωσε στο Reuters ένας ανώτερος γάλλος αξιωματούχος. «Δεν το πήραν καθόλου καλά το γεγονός ότι το νέο πλοίο επέστρεψε στην ανατολική Μεσόγειο ακριβώς μετά τη σύνοδο κορυφής της 1ης Οκτωβρίου».

Παράλληλα με τις διαβουλεύσεις κορυφής, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έριξε «χαστούκι» στον Ερντογάν, υιοθετώντας τροπολογία με την οποία ζητείται η επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.  Η υπερψήφιση της τροπολογίας αυτής, έχει ιδιαίτερη σημασία διότι εκφράζει την άποψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δίνει εντολή στο Συμβούλιο να ταχθεί με αποφασιστικότητα κατά των παρανόμων Τουρκικών ενεργειών.

Με την τροπολογία αυτή, η οποία στηρίχθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αποδεικνύεται ότι η φωνή των Ελλήνων και Κυπρίων Ευρωβουλευτών του ΕΛΚ είναι ισχυρή. Από την πρώτη στιγμή, ο Πρόεδρος της Κ.Ο του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ έχει ταχθεί στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου, οι οποίες σθεναρά υπερασπίζονται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, ζητώντας κατ’ επανάληψη συγκεκριμένες αποφάσεις και έμπρακτη αλληλεγγύη στα δύο κράτη μέλη της ΕΕ.

Και νέο μήνυμα Δένδια
Μέσα σε όλα αυτά, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, έστειλε νέο σκληρό μήνυμα στην Τουρκία. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας τόνισε στον Γενς Στόλτενμπεργκ με τον οποίο συνομίλησε τηλεφωνικά ότι η τουρκική συμπεριφορά όχι μόνο αποτελεί σημαντικό παράγοντα αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής, αλλά παράλληλα υπονομεύει την συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο. Υπογράμμισε επίσης ότι οι τουρκικές ενέργειες αντιβαίνουν θεμελιώδεις αρχές και αξίες της Συμμαχίας, όπως το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα κ.α.

https://newpost.gr/