Στη Ρόδο βρίσκονται από χθες οι σπουδαστές της σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών ναυτικού (ΣΜΥΝ) στο πλαίσιο του θερινού εκπαιδευτικού τους ταξιδιού.

Οι 156 συνολικά σπουδαστές καθώς και οι 3 σπουδαστές από άλλες σχολές ήρθαν στο νησί μας με το αρματαγωγό «ΡΟΔΟΣ» (L 177) που έδεσε στο κεντρικό λιμάνι χθες το πρωί, προερχόμενο από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης τον πρώτο σταθμό του εκπαιδευτικού ταξιδιού. Μάλιστα μέχρι το μεσημέρι αρκετοί ήταν οι σπουδαστές (άνδρες και γυναίκες) που βγήκαν στην πόλη για να περιηγηθούν στα αξιοθέατα, την αγορά και τη Μεσαιωνική Πόλη.

Σημειώνεται ότι το Α/Γ «ΡΟΔΟΣ» συμμετέχει φέτος στον Θερινό Εκπαιδευτικό Πλου (ΘΕΠ) της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ) ο οποίος θα διαρκέσει έως την Πέμπτη 19 Αυγούστου. Το πλοίο προβλέπεται να καταπλεύσει επίσης στα λιμάνια Κέρκυρας, Τήνου και στον Ναύσταθμο Κρήτης.

Τη Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021, πραγματοποιήθηκε στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά η τελετή έναρξης του ετήσιου Θερινού Εκπαιδευτικού Πλου (ΘΕΠ) της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ), στην οποία παρέστησαν ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο Διοικητής Διοικήσεως Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΔΝΕ) Υποναύαρχος  Ιωάννης Πάττας ΠΝ, o Διοικητής ΣΜΥΝ Πλοίαρχος Χαράλαμπος Γαβαλάς ΠΝ, καθώς συγγενείς και φίλοι των Δοκίμων Υπαξιωματικών. Σκοπός του ΘΕΠ είναι η πρακτική εκπαίδευση εν πλω και η απόκτηση ναυτικής εμπειρίας από τους Δόκιμους Υπαξιωματικούς, καθώς και η προβολή του Πολεμικού Ναυτικού στους λιμένες κατάπλου.

Το αρματαγωγό «ΡΟΔΟΣ» έχει μήκος  116 μέτρα Εκτόπισμα 4.400 τόνους.

Ταχύτητα 16 κόμβους, Πλήρωμα 120 ατόμων και διαθέτει 1 πυροβόλο OTO Melara 76/62, 2 δίδυμα αντιαερoπορικά BOFORS 40L/70, 2 αντιαερπορικά πυροβόλα Rheinmetall 20 χιλ.

Μπορεί να μεταφέρει 22 άρματα μάχης, οχήματα, τζιπ και πυροβόλα ανάλογα με την επιχείρηση μεταφοράς, 287 άνδρες και δυνατότητα μεταφοράς ενός ελικοπτέρου. Είναι ένα από τα πέντε αρματαγωγά  τα οποία κατασκευάστηκαν στα Ναυπηγεία Ελευσίνας μετά από παραγγελία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης. Καθελκύσθηκε στις 6 Οκτωβρίου 1999 και παραδόθηκε στο Ελληνικό Ναυτικό το Μαϊο του 2000, με πρώτο κυβερνήτη τον Αντχο Ν. Καλατζόπουλο ΠΝ.

 https://www.rodiaki.gr/