Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

Στην Ελλάδα τα «τουρκικά» F-35; - Όλο το παρασκήνιο

Στην Ελλάδα τα «τουρκικά» F-35; - Όλο το παρασκήνιο

14/01/20 12:03

Το ότι η χώρα μας έχει φουλάρει για την απόκτηση μιας μοίρας μαχητικών 5ης γενιάς είναι πλέον δεδομένο. 

Του Χρήστου Μαζανίτη - ΠΗΓΗ: enikos

Από την πρώτη στιγμή γράψαμε στο enikos για όλες τις εξελίξεις.

Ένα από τα μεγάλα και ίσως πιο ιντριγκαδόρικα ερωτήματα είναι εάν και κατά ποσό είναι πιθανό να δούμε τα πέντε τουρκικά F-35, που πλέον έχουν περιέλθει στο αμερικανικό δημόσιο και βρίσκονται σε κατάσταση αποθήκευσης, είναι πιθανό να καταλήξουν με τα ελληνικά χρώματα!

Τα πέντε αεροσκάφη κοστολογούνται στα 440 εκατ. δολάρια και ήδη στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει διάλογος περί αξιοποίησής τους. Ένας διάλογος ο οποίος όμως θα μπορεί να έχει ουσιαστική βάση μετά τον Μάρτιο, όποτε και αναμένεται επισήμως η αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα.

Ήδη, από ότι πληροφορούμαστε, παρασκηνιακά έχουν γίνει διερευνητικές επαφές για το ενδεχόμενο απόκτησης των πέντε αεροσκαφών από τη χώρα μας. Εάν κάτι τέτοιο τελικά ευοδωθεί είναι κάτι πρώιμο και με υψηλό ρίσκο να το προβλέψει ο οποιοσδήποτε, πλην όσων μετέχουν στις συζητήσεις και διαβουλεύσεις.

Ωστόσο εάν τελικά υπάρξει θετική εξέλιξη ως προς αυτό το ενδεχόμενο θα έχει άμεση σχέση με την θεαματική - επί του πρακτέου πλέον - μεταστροφή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής υπέρ των ελληνικών θέσεων.

Ίσως και αυτό το ενδεχόμενο να κερδίζει πολλές πιθανότητες. Όμως η ιστορία γράφεται με πράξεις και επ´ αυτών θα πρέπει να περιμένουμε αρκετά.


Σχετικά άρθρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ