Από πού να ξεκινήσει κανείς; Να πούμε να ξεκινήσουμε από τον νόμο; Ωραία λοιπόν, παραθέτουμε τι λέει το σχετικό Π.Δ.

ΠΔ 38/2012 (Α΄ 75)

«.. Άρθρο 2

Σύγκληση Συμβουλίων Κρίσεων 1. Τα Συμβούλια Κρίσεων των Αξιωματικών Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. συγκροτούνται με αποφάσεις του οικείου Υπουργού, πριν από την πρώτη τακτική συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., έχουν διάρκεια ενός έτους μέχρι την επόμενη τακτική συγκρότησή τους και συγκαλούνται κατά τη διάρκεια της χρονικής αυτής περιόδου για τη διενέργεια των κρίσεων, ως εξής: α) Το Ανώτατο Συμβούλιο Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. συνέρχεται σε τακτική σύνοδο και περατώνει τις εργασίες του εντός του δευτέρου δεκαήμερου του μηνός Μαρτίου κάθε έτους….»

Δεν γνωρίζουμε αν ένας Υπουργός με μια Απόφασή του μπορεί να μεταθέτει τον χρόνο των κρίσεων σε ένα Στρατιωτικό Σώμα όπως είναι το Λ.Σ., γεγονός που  στην πράξη αποτελεί  «συνταγματικού τύπου» εθιμικό δίκαιο, που επί δεκαετίες λαμβάνει  χώρα -εκτός εκτάκτων και σοβαρών περιστάσεων- το δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου. 

Σε κάθε περίπτωση οι κρίσεις έτους 2018  έγιναν εκπρόθεσμα 10 περίπου μέρες από την χρόνο που προβλέπεται από το Π.Δ. 38/2012. 

Μαζί τους  σερνόταν και η αγωνία των στελεχών-  χαρακτηριστικό γνώρισμα για τα  ανώτατα στελέχη των όλων των ενόπλων δυνάμεων- αφού  από τις κρίσεις για κάποια από αυτά θα σημάνει το ξαφνικό του πέρατος μιας σταδιοδρομίας 35 περίπου χρόνων.

Συνέπεια  της παράτασης του χρόνου διεξαγωγής των είναι και η φοβική αντιμετώπιση των πραγμάτων από τα στελέχη  με απώτερο στόχο να αποφύγουν την διεξαγωγή κάποιου λάθους που τις περισσότερες φορές οδηγούν και στα αντίθετα αποτελέσματα. 

Ο κ. Υπουργός αντί να υπογράψει στις σχετικές αποφάσεις και να διεξαχθούν οι κρίσεις αμέσως με την έναρξη της προβλεπόμενης προθεσμίας,  αντίθετα αγνόησε παντελώς τα στελέχη και την αποκατάσταση της ηρεμίας  στο Σώμα και ταξίδεψε επί 10 ήμερο στις ΗΠΑ, ενώ με την επιστροφή του δεν έχασε ευκαιρία  να διατάξει και μία ΕΔΕ για το τραγικό συμβάν στο Αγαθονήσι.

Για την εκπρόθεσμη διενέργεια των κρίσεων απαιτήθηκαν για πρώτη φορά στα χρονικά του Λ.Σ,  3 συνεδριάσεις- ξαφνικές διακοπές συνεδριάσεων  των αρμόδιων συμβουλίων Συμβουλίων ενώ στον Τύπο διέρρευσε και μία ζητηθείσα από τον Υπουργό παραίτηση του Αρχηγού του Λ.Σ η οποία δεν έγινε ποτέ.

Το χαρακτηριστικό και των κρίσεων του έτους 2018 είναι το ίδιο όπως και των προηγούμενων ετών διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.:

Όποιος δεν είναι μαζί μας  ή δεν υποτάσσεται στην βούλησή μας ΑΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ.

Αποτέλεσμα ήταν και φέτος να αποστρατευθούν άξιοι αξιωματικοί και να συνεχίσει να διοικεί το Σώμα ομάδα αρεστών στους  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ   όχι όμως και απαραίτητα από τους πλέον ικανούς.

Έτσι παρατηρήθηκε το φαινόμενο:

Αποστρατεύεται Υπαρχηγός Σώματος με θητεία ενός έτους και με πλούσια προσφορά στο Σώμα και αντίθετα παραμένει ο άλλος Υπαρχηγός για τρίτο συνεχόμενο έτος στην θέση του. 

Δεν γνωρίζουμε τι είναι αυτό «που δένει τόσο στενά» τον κ. Αρχηγό με τον κ. Α΄ Υπαρχηγό, ούτε τι είναι αυτό που ωθεί τον κ. Α΄ Υπαρχηγό να κάνει καριέρα στον βαθμό του Υπαρχηγού..

Το βέβαιο είναι ότι ο κ. Αρχηγός έχει αποτύχει πλήρως μέχρι σήμερα για τις επιλογές του ως προς τους Υπαρχηγούς που ηγούνται των διευθύνσεων επί των ναυτιλιακών θεμάτων…

Αλλά τι να πούμε και φέτος που επέλεξε έναν κατά τα άλλα άξιο αξιωματικό αλλά που δεν έχει υπηρετήσει ούτε μία ημέρα σε διεύθυνση με ναυτιλιακό αντικείμενο;

Αποστρατεύθηκαν τόσο φέτος αλλά και τα προηγούμενα  δύο χρόνια ικανότατοι και καταξιωμένοι αξιωματικοί  στην συνείδηση των στελεχών του ΛΣ και για να επιτευχθεί αυτό έγινε τεράστια προσπάθεια αποδόμηση της προσφοράς των  και παντοίους τρόπους, με στόχο να προωθηθούν οι αρεστοί.

Στους διαδρόμους λέγεται ότι  αποστρατεύθηκε Περιφερειάρχης Αρχιπλοίαρχος με μεγάλη προσφορά στα θέματα μετανάστευσης αλλά και στα των προσλήψεων και της  εκπαίδευσης - λειτουργίας των  Σχολών Λ.Σ, επειδή λέει δεν κυνηγούσε τους λιμενάρχες του Ανατολικού Αιγαίου; 

Τι έχει να πει σχετικά η ηγεσία και ιδιαίτερα ο Α΄ Υπαρχηγός;

Αυτή είναι η λογική της στήριξης του προσωπικού στο Ανατολικό Αιγαίο από την Πολιτική και Στρατιωτική ηγεσία;

Μετά από αυτά ασφαλώς και  δεν είναι ανεξήγητο γιατί έχουμε διαχειρίσεις περιστατικών    του τύπου ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ και άλλων που φανερώνουν την αδυναμία συντονισμού Πολιτικής και στρατιωτικής Ηγεσίας και αποτελεσματικής αξιοποίησης των δυνατοτήτων του Λ.Σ.

Αλήθεια -καθώς πληροφορούμεθα- πόσο ωφέλιμη είναι η μη ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ του Υπουργού και του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος και ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες, που στα Ανατολικά σύνορα της χώρας καθημερινά εκτυλίσσονται γεγονότα, που επηρεάζουν την εθνική ασφάλεια της χώρας;