Συνέντευξη του Προέδρου της Π.Ο.Λ. Κυρανη Κωνσταντίνου στα Λιμενικά Νέα .

Ερώτηση: Πώς αντιλαμβάνεστε τις πρώτες αντιδράσεις των συναδέλφων;

Η αλήθεια είναι ότι διανύουμε τον πρώτο μήνα παρουσίας μας στα συνδικαλιστικά δρώμενα και η ανταπόκριση των συναδέλφων είναι κάτι παραπάνω από θερμή. Συνάδελφοι από όλη την Ελληνική επικράτεια αγκαλιάζουν το εγχείρημα μας καθώς πιστεύουν ότι μπορούμε να προσφέρουμε στα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ αυτό το κάτι διαφορετικό που λείπει στις μέρες μας από το συνδικαλιστικό μας κίνημα.

Ερώτηση: Ποια είναι τα άμεσα ζητήματα τα οποία χρήζουν αντιμετώπισης αυτή τη στιγμή στο ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ;

Ως συνδικαλιστικό κίνημα είμαστε τυχεροί καθώς σε κάθε διεκδίκηση μας βρίσκουμε άμεση ανταπόκριση από τον Υπουργό μας κ.Πλακιωτάκη ο οποίος μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα συνέβαλε στην επίλυση σοβαρών και χρόνιων προβλημάτων όπως με τη πρωτοβουλία του για αύξηση των οργανικών θέσεων κατά 1500.

Επίσης είναι πολύ σημαντικό το ότι ο Αρχηγός του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ Αντιναύαρχος ΛΣ Κλιάρης Θεόδωρος αλλά και όλο το επιτελείο του Αρχηγείου βρίσκονται κοντά στο συνάδελφο σε καθημερινή βάση και σε αυτή τη προοπτική το έργο μας βρίσκει πρόσφορο έδαφος.

Παρόλα αυτά τα προβλήματα δεν παύουν να υφίστανται.

·         ΠΔ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ

Θεωρούμε επίκαιρο αλλά και απαραίτητο προς επίλυση το θέμα με το ΠΔ Μεταθέσεων για το οποίο ως πρωτοβάθμια Ένωση είχαμε διαφορετική προσέγγιση όταν ψηφιζόταν ο Νομός 4676/20.

Ως ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδας είχαμε προβεί σε ένστολη διαμαρτυρία προκειμένου να αναδείξουμε τη σοβαρότητα του ζητήματος.

Δυστυχώς τότε έπρεπε να είχαν γίνει βελτιωτικές προτάσεις, οι οποίες και δεν έγιναν, με αποτέλεσμα η σημερινή μορφή του νομικού πλαισίου των μεταθέσεων να παρουσιάζει κενά χωρίς όμως αυτό να ακυρώνει την προσπάθεια που έγινε για ένα ΠΔ Μεταθέσεων σύγχρονο και δίκαιο.

 

Θα πρέπει όμως αφήνοντας στην άκρη όσα λάθη έγιναν ,να συνεργαστούμε ως εκπρόσωποι των συναδέλφων με τη Πολιτική και Στρατιωτική μας ηγεσία προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα να είναι το καλύτερο δυνατό ακόμη και αν απαιτηθεί να ξεπεραστούν δύσκαμπτα ζητήματα.

 

·         ΑΝΑΚΑΤΑΝΟΜΗ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ

Σημαντικό ζήτημα που θα πρέπει να δούμε με περισσή σοβαρότητα είναι η κατανομή των 1500 θέσεων αν και για την Ομοσπονδία μας αυτό που πρέπει να γίνει είναι η πλήρης ανακατανομή των οργανικών θέσεων καθώς τα τελευταία 5 χρόνια έχει αλλάξει εντελώς η λειτουργία ,η δομή και η επιχειρησιακή δράση του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.

 

·         ΠΛΩΤΑ ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ

Εστιάζοντας στο ανθρώπινο δυναμικό του Σώματος θεωρούμε ότι με τη σταθερή ροή νέων συναδέλφων μέσω Πανελλαδικών εξετάσεων εξασφαλίζεται η ισορροπία σε πολλά ζητήματα τόσο στην ενίσχυση των νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου όσο και στην ενδυνάμωση των υπηρεσιών στην ηπειρωτική Ελλάδα. Όμως σε αυτό  που θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση είναι η ενίσχυση των υπηρετούντων στα σκάφη τόσο όσο αφορά στη στελέχωση όσο και στα κίνητρα προκειμένου οι νέοι με εξειδίκευση στη ναυτοσύνη να επιλέγουν το ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ ως επαγγελματικό προσανατολισμό. Στους συναδέλφους που υπηρετούν στα σκάφη οι αμοιβές θα πρέπει να είναι ανάλογες του έργου που παράγουν.

 

Πώς ήταν οι αντιδράσεις από τους άλλους συνδικαλιστικούς φορείς;

Είναι αναμενόμενο η παρουσία της Π.Ο.Λ. να ταράξει τα νερά στα συνδικαλιστικά δρώμενα.

Αυτό όμως που θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι από πλευράς μας δεν πρόκειται να αναλώσουμε τη δυναμική μας σε ανούσιες διαμάχες με συνδικαλιστικούς φορείς.

Πολλοί είναι αυτοί που περιμένουν να δουν ένα αγώνα εντυπώσεων μεταξύ της Π.Ο.Λ. και της ΠΟΕΠΛΣ .Όμως αυτό που θα πρέπει να καταλάβουν όλοι είναι το ότι ο συνάδελφος έχει απογοητευτεί με το να βλέπει τους συνδικαλιστές να διασύρονται στο διαδίκτυο τόσο με καταγγελίες όσο και ανώνυμα δημοσιεύματα που έχουν προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στην εικόνα του συνδικαλιστή. Είναι ιδιαίτερα λυπηρό οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι να σέρνονται στις δικαστικές αίθουσες προκειμένου να λύσουν τις διαφορές τους λες και έχουμε κάτι να χωρίσουμε.

Τα όσα έχουμε βιώσει τα προηγούμενα χρόνια με τις ακραίες συμπεριφορές κάποιων που υποτίθεται αγωνίζονταν για το συνάδελφο, μας οδήγησαν στο να ακολουθήσουμε μια διαφορετική πορεία μέσα από την Π.Ο.Λ.

Ας μη ξεχνάμε ότι πρωτίστως είμαστε συνάδελφοι.

Για το λόγο αυτό πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να δουν από την Ομοσπονδία μας ένα διαφορετικό προφίλ ,μαχητικό μεν αλλά με σεβασμό την ιδιότητά μας ως Ένστολοι.

Σε αυτή τη φιλοσοφία θα βασιστεί η σχέση μας με την ΠΟΕΠΛΣ και πάντα με διάθεση συνεργασίας για το καλό των συναδέλφων. Το ότι μπορεί να διαφωνήσουμε σε βασικά ζητήματα δεν είναι απαραίτητα "αφορμή πολέμου" αλλά βασική αρχή της Δημοκρατίας.

Ήδη έχουμε μια καλή σχέση με τους εκπροσώπους των απόστρατων Λιμενικών ενώ η συνεργασία μας με τη ΠΕΑΛΣ στηρίζεται στο σεβασμό για τον αγώνα που κάνουν οι εκπρόσωποι των Αξιωματικών προκειμένου ο Αξιωματικός του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ να έχει απολαβές και ρόλο ανάλογο της προσφοράς του στη πατρίδα μας.

Στο ίδιο πνεύμα θα διαμορφωθεί και η συνεργασία μας με τις Ομοσπονδίες των Σ.Α και του Στρατού.

Ποιός είναι ο βασικός στόχος της Π.Ο.Λ;

Η Ομοσπονδία έχει βασική αρχή την αποφυγή των δηλώσεων  και κινήσεων εντυπωσιασμού .

Για το λόγο αυτό  θα εστιάσουμε στην καθημερινότητα του συναδέλφου τόσο για τα απλά όσο και τα μεγάλα ζητήματα που μας απασχολούν . Καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με τους συναδέλφους και καταγράφουμε προβλήματα αλλά αυτό που μας εκπλήσσει είναι το ότι ο συνάδελφος πλέον έχει έντονη συνδικαλιστική συνείδηση καθώς πέραν των προβλημάτων  που παραθέτει ,μας προτείνει και λύσεις ,οι περισσότερες εξ αυτών βασιζόμενες σε ρεαλιστική βάση.

Για το λόγο αυτό θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στο συνάδελφο προκειμένου ο ίδιος να γίνει δημιουργικό κομμάτι της Ομοσπονδίας ώστε ο συνδικαλισμός να πάψει να αποτελεί υπόθεση λίγων .

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω τα Λιμενικά Νέα τόσο για τη φιλοξενία όσο και για την αδιάλειπτα αντικειμενική προβολή του συνδικαλιστικού μας έργου αλλά και της προσφοράς  των συναδέλφων σε όλη τη Ελληνική επικράτεια πάντα με αγάπη και σεβασμό στον Λιμενικό και στον καθημερινό αγώνα που δίνει.  

Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών Π.Ο.Λ.
Αναγνωρισμένη Δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση (Ομοσπονδία) σύμφωνα με την αριθμ.55/2020 απόφαση Ειρηνοδικείου Βόλου.

www.omospondia.gr

    limenikanea.gr