Στο κόκκινο η αγωνία στο Υπουργείο για την επιτυχία του διαγωνισμού προμήθειας σφυριχτρών τροχονόμου για τις παραλίες

Θυμάστε, αγαπητοί αναγνώστες κι αναγνώστριες, το θέμα ΕΣΟΘΕ;;;

 

Καλέ, είναι  εκείνο το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης θαλασσίων συνόρων…το ξεχάσατε;;;  Δεν θυμάστε την παραμονή Δεκαπενταύγουστου που ο κ. Κουρουμπλής διέκοψε τα μπάνια του κι έβγαλε άρον-άρον στη δημοσιότητα την προκαταρκτική διακήρυξη του διαγωνισμού των 62 εκατομμυρίων €, των 35 σταθμών, της πλήρους κάλυψης της εξωτερικής περιμέτρου (Αν. Αιγαίο, Κεντρ. Αιγαίο, Κρήτη, Ιόνιο);;;

 Και, που από τότε μέχρι την περασμένη Δευτέρα το θέμα ξεχάστηκε κι ουδείς ασχολήθηκε ούτε ενδιαφέρθηκε γι’ αυτό;;; 

Ε, λοιπόν, σας πληροφορώ, ότι εσχάτως το θέμα απασχόλησε την Κυβέρνηση σε ανώτατο επίπεδο, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του τ. Προέδρου της Ν.Δ. και Τομεάρχη Ναυτιλίας κ. Ι. Πλακιωτάκη η οποία είχε θέμα την καθυστέρηση δημοσίευσης του Τεύχους Διακήρυξης του οικείου διαγωνισμού.  Και, άκουσον-άκουσον, στην Κυβέρνηση διαπίστωσαν ότι πλέον δεν τους φτάνει ο χρόνος για την υλοποίηση του έργου (500 μέρες για την υπογραφή Σύμβασης και 30 μήνες για την υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου) μέχρι την 31/12/2022.

Αντί, λοιπόν, οι αρμόδιοι/ες  να σπεύσουν να δημοσιεύσουν το καθ’ όλα έτοιμο Τεύχος Διακήρυξης του διαγωνισμού και να ζητήσουν από την Ε. Επιτροπή χρηματοδότηση-γέφυρα από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα 2021-2027, αποφάσισαν αναιτιολόγητα να περιορίσουν το εύρος της γεωγραφικής κάλυψης του Συστήματος μόνον στο Ανατολικό Αιγαίο (αντί Κρήτη, Ιόνιο κλπ.), να περιορίσουν τον αριθμό των σταθερών σταθμών σε 20 (από 35) και να περικόψουν τον προϋπολογισμό του σε 40 εκατομμύρια € (από 62).

 Και σαν να μην έφτανε αυτό, θυμήθηκαν οι κκ. της Κυβέρνησης να φορτώσουν στο Λ.Σ. με απευθείας ανάθεση έναν παντελώς αχρείαστο Τεχνικό Σύμβουλο για να βοηθήσει, δήθεν, στην αναπροσαρμογή των ήδη από 6μήνου έτοιμων τεχνικών προδιαγραφών και στη δημοσίευση του Τεύχους Διακήρυξης (μάλλον, στα Αγγλικά…) και ακόμη έναν δεύτερο Τεχνικό Σύμβουλο για να συνδράμει το ΛΣ και τις ΕΔ μελλοντικά στη σύνταξη της προδιαγραφής για τις επόμενες φάσεις ανάπτυξης του Συστήματος.

Δηλαδή, κυρίες και κύριοι, την περασμένη Δευτέρα η Κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του ΛΣ αποφάσισε να αφαιρέσει από την περιουσία του Σώματος είκοσι δύο (22) ολόκληρα εκατομμύρια € και σύσσωμη η φυσική του ηγεσία ήταν περιχαρής, αφού όχι μόνον συμφώνησε αλλά αισθάνθηκε και ανακουφισμένη, που επιτέλους το έργο θα βγει από το τέλμα που η ίδια το οδήγησε…

Εύλογα λοιπόν διερωτόμαστε γιατί κύριοι των φυσικών ηγεσιών αφήσατε να συμβεί τέτοια καθυστέρηση και ολιγωρία;;; 

Αφού θέλατε να γίνει το έργο, ποια μέτρα λάβατε για να αποφευχθεί η εξέλιξη αυτή;;;  

Έχετε συναίσθηση της τεράστιας εθνικής σημασίας που έχει το έργο για την ασφάλεια της χώρας;;;

  Έχετε επίγνωση του βάρους της ευθύνης σας;;;    

ΙΩΝΑΘΑΝ