Ας μάθουμε πως αντιμετωπίζεται το Θρακικό Πέλαγος, υπό το πρίσμα των Διεθνών οργανισμών – Υπάρχουν τεράστιες διαφοροποιήσεις


Τα εθνικά μας θέματα, όπως το Μακεδονικό (επικείμενη νομοθετική κατοχύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών) και το Αιγαίο (επικείμενη συνάντηση Ερντογάν με Τσίπρα στην Τουρκία) είναι και πάλι στην επικαιρότητα. 

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ  ΘΡΑΚΗ για την πληρέστερη ενημέρωση του αναγνωστικού της κοινού και όχι μόνο, θα δημοσιεύσει τμηματικά και σε θεματικές ενότητες, άρθρα-κείμενα με ντοκουμέντα (χάρτες, ΦΕΚ κ.α) του συνεργάτη της, Υποναυάρχου Λ.Σ (ε.α) ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ Νικολάου, τα οποία είχε δημοσιεύσει στο παρελθόν, σχετικά με το τι συμβαίνει στο Θρακικό (τμήμα του Αιγαίου) μας.

Το  Θρακικό υπό το πρίσμα των  Διεθνών Οργανισμών                                         

Όταν αναφερόμαστε στο «Θρακικό πέλαγος», ο ακριβής προσδιορισμός του διαφοροποιείται ανάλογα από την πλευρά της επιστήμης που το εξετάζει. 

Από  πλευράς  Γεωγραφίας, χαρακτηρίζεται το βορειοανατολικό τμήμα του Αιγαίου που εκτείνεται από τις ανατολικές ακτές της Χαλκιδικής μέχρι τις δυτικές ακτές της χερσονήσου της Καλλίπολης. 

Προς Βορρά βρέχει τα παράλια της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και προς Νότο φτάνει στα βόρεια παράλια της Λήμνου και της Τενέδου.

Από  πλευράς  Μετεωρολογίας, χαρακτηρίζεται το βορειοανατολικό τμήμα του Αιγαίου που εκτείνεται από τις ανατολικές ακτές της Χαλκιδικής μέχρι τις δυτικές ακτές της χερσονήσου της Καλλίπολης.

Προς Βορρά καλύπτει τα παράλια της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και προς Νότο φτάνει στο γεωγραφικό μήκος (40ο 25’ Α) δηλ. το τόξο του  ισημερινού που τέμνει οριζόντια τη Σαμοθράκη στο λιμάνι της Καμαριώτισσας. 

Διεθνώς, από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO) αλλά και στην Ελλάδα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), το τμήμα αυτό χαρακτηρίζεται με τον κωδικό 49.  

Από  πλευράς  Αλιείας, εμπεριέχεται στο Αιγαίο το οποίο (Αιγαίο) διεθνώς, από τη Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο (ΓΕΑΜ), General Fisheries Commission for the Mediterranean (GFCM), Περιφερειακή Οργάνωση Διαχείρισης της Αλιείας του Διεθνή Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (Food and  Agriculture Organization – FAO) του ΟΗΕ, χαρακτηρίζεται ως υποπεριοχή της Μεσογείου (Geographical Sub-Area, GSA) με τον κωδικό 22.

Από  πλευράς  Υδρογραφικής, εμπεριέχεται στο Β. Αιγαίο το οποίο προς Βορρά καλύπτει τα παράλια της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και προς Νότο φτάνει μέχρι το Ακρωτήριο του Καφηρέα – Κάβο Ντόρο, ως τμήμα της περιοχής NAVAREA III με κέντρο εκπομπής, καθορισμένο από το Διεθνές Σύστημα μετάδοσης προαγγελιών για τους ναυτιλλόμενους (NAVTEX), τη Λήμνο (L). 

Από πλευράς Διεθνούς Δικαίου,  από τη  «Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσα – UNCLOS 1982» αντιμετωπίζεται όπως κάθε πέλαγος, χωρίς κάποια ιδιαιτερότητα. 

Στο Θρακικό, όπως και σε όλη την Ελληνική επικράτεια, το εύρος των ελληνικών χωρικών υδάτων είναι 6 ν.μ. 

Στη θαλάσσια περιοχή των εκβολών του ποταμού Έβρου, το εύρος των ελληνικών χωρικών υδάτων είναι 3 ν.μ βάσει του Πρωτοκόλλου των Αθηνών της 26ης Νοεμβρίου 1926 το οποίο πρόεκυψε από τη Συνθήκη της Λωζάννης (1923).  

Με τη Συνθήκη της Λωζάννης (1923) η νήσος Σαμοθράκη περιήλθε  στην Ελλάδα. Είναι γεγονός ότι η βραχονησίδα Ζουράφα (Λαδόξερα) δεν κατονομάζεται στη Συνθήκη αλλά το άρθρο 12 αυτής αναφέρει: «…αι νήσοι αι κείμεναι εις μικρότεραν απόστασιν των τριών μιλίων της ασιατικής ακτής, παραμένωσιν υπό τουρκικήν κυριαρχίαν… ». 

Η Ζουράφα απέχει 14 ν.μ από τις τουρκικές ακτές (Άκρα Γκρέμια) και 5,8 ν.μ από την Άκρα Αγκιστρο της Σαμοθράκη. Συνεπώς σαφέστατα η Ζουράφα είναι ελληνική. (σ.σ εκτενής αναφορά για τη Ζουράφα θα γίνει σε ειδικό κεφάλαιο) 

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Υποναύαρχος Λ.Σ (ε.α)