Ο αμυνόμενος έχει πάντα σχετικό πλεονέκτημα, ενώ ο επιτιθέμενος πρέπει να συγκεντρώσει υπεροπλία σε συγκεκριμένα σημεία, ώστε να κάμψει εκεί την άμυνα και να "ξεχυθεί" στα μετόπισθεν. Η μικρή έκταση του θεάτρου επιχειρήσεων καθιστά αυτά τα σημεία προβλέψιμα. Στόχος της Εθνικής Φρουράς είναι να "στομώσει" την τουρκική αιχμή και να καθηλώσει τους Τούρκους σε στατικές θέσεις, ώστε να αρχίσει η φθορά τους.

Για τον σκοπό αυτό πρέπει να γίνει εκτεταμένη χρήση των εφεδρειών από την Εθνική Φρουρά, ιδίως σε δομημένες περιοχές, οι οποίες προσφέρουν κάλυψη και απόκρυψη, αλλά και προστασία από όπλα καμπύλης τροχιάς. Ταυτόχρονα, πρέπει να αποφύγει την καταστροφή των δικών της μέσων από την τουρκική αεροπορία και το πυροβολικό. Τα τεθωρακισμένα και τα πυροβόλα πρέπει αρχικά να αποκρυβούν ή να λάβουν ισχυρή αντιαεροπορική άμυνα, ώστε να μπορούν να αντεπιτεθούν.

Τα τελευταία χρόνια η Εθνική Φρουρά έχει ενισχυθεί με αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα μέσου και μικρού βεληνεκούς (Buk M1/M2, TorM1, Mistral, Atlas) που προσφέρουν μερική προστασία από την τουρκική αεροπορία, ενώ τα αντιαεροπορικά πυροβόλα (Skyguard, GDF-005, M-55) μπορούν να εμπλέξουν τα όποια drones βρεθούν στο βεληνεκές τους.

Η συνέχεια εδώhttps://slpress.gr/ethnika/mporei-i-eleytheri-kypr...