Είναι γεγονός ότι η ημιμάθεια είναι χειρότερη και από την αμάθεια…

Είναι γεγονός ότι η ημιμάθεια σε επίπεδο πολιτικών προσώπων μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνες  για το κοινωνικό σύνολο  αποφάσεις……

Είναι γεγονός ότι  όταν η ημιμάθεια γίνεται  επί σκοπού και εργαλείο πολιτικής αντιπαράθεσης, τότε αυτό είναι επικίνδυνο για την λειτουργία της δημοκρατίας μας…..


Είναι γεγονός ότι  συμβάν ρύπανσης, όπως αυτή που προκλήθηκε από το ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ, δεν έχει αντιμετωπίσει από θέση ευθύνης η σημερινή κυβέρνηση… Ευτυχώς….

Είναι γεγονός ότι   οι κ. Υπουργοί δεν αξιοποιούν την ιστορική εμπειρία που θα μπορούσε να τους φανεί χρήσιμη…. 

Γι’ αυτό-  όπως τα νήπια που αναγνωρίζουν τα φαινόμενα γύρο τους , δια των αισθήσεων και της εμπειρίας..- τα πάντα που  συμβαίνουν γύρο τους  χαρακτηρίζονται σαν γεγονότα, κατά κανόνα ως τα μεγαλύτερα από ποτέ ή για πρώτη φορά συμβαίνοντα…

Έτσι π.χ. ο κ. ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ αντί να μας εξηγήσει γιατί δεν λειτούργησε –όπως προβλέπεται από τα σχέδια αντιμετώπισης ρύπανσης που είναι στηριγμένα στην διεθνή εμπειρία και πρακτική- υπερηφανεύεται για τον αυτοσχεδιασμό και προχειρότητα..: «Το δεύτερο σημαντικό και θα έλεγα, ότι έγινε και κάτι το οποίο δεν έχει ξαναγίνει. Ένας συντονιστικό, το οποίο έφερε όλους όσους έπρεπε να αποφασίσουν και συνεδρίαζε κάθε μέρα και σαββατοκύριακο και πίεζε, γι' αυτό πιστεύω ότι είχαμε και πάρα πολύ γρήγορα αποτελέσματα. Είχαμε Ανώτατους Αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος να επιβλέπουν καθημερινά τα πεδία καθαρισμού, αυτά δεν έχουν ξαναγίνει και νομίζω, ότι για αυτά θα πρέπει κάποιος να πει, «εντάξει, κάτι κάνατε». Δεν περιμένουμε ούτε μπράβο, ούτε συγχαρητήρια..»

Συγχαρητήρια κ. Υφυπουργέ που ως πολιτικός προϊστάμενος,  αντί να τεθείτε υπό, στο από τον νόμο προβλεπόμενο όργανο που αναλαμβάνει το Συντονισμό και να συνεπικουρείται αυτό, εσείς το καταργήσατε…..

Βαφτιστήκατε ως ειδικός και είπατε ότι ο Πολιτικός μπορεί και τα κάνει όλα… Να κάνει πολιτική μέσα από το μαύρο……. 

Γι’ αυτό υποκαθιστώντας τον νόμο οι κ. Υπουργοί ίδρυσαν ένα Συντονιστικό άλλο, που δίνει την δυνατότητα   στον Πολιτικό:

- να ξεφορτώνεται και να στέλνει ανώτατους στις παραλίες  να εκτελούν ως σκοποί περιπολίες,

- να δίνει συνεχώς συνεντεύξεις ανάλογα με τις πολιτικές ανάγκες…

-να «παραδίδει»- βάσει των  επικοινωνιακών αναγκών- τμήματα παραλιών,  πάντα καθαρότερων από ότι ήταν  πριν …. (Αλήθεια θα μας πείτε από ποια διάταξη προβλέπεται, να παραδίδει με πρωτόκολλα  ο Υπουργός παραλίες μετά από ρύπανση…)
-να τολμάει και να ανελκύει ναυαγισμένο  πλοίο για «πρώτη φορά» … Κανένα πλοίο που είχε ναυαγήσει μέχρι σήμερα δεν είχε ανελκυστεί…

Ίσα που δεν μας είπε ο κ. Συντονιστής ότι το θέμα ανέλκυσης  ήταν πρωτόγνωρο και οι Εταιρείες Ναυαγιαίρεσης δεν ήξεραν πώς να το κάνουν……

Μίλησε για την ανέλκυση του  GOOD FAITH  (μήκους 168μ) ότι ήταν πανεύκολο…. γιατί δεν ήταν πλήρης βύθιση…. 

Δεν μας εξήγησε όμως γιατί αφού ήταν τόσο εύκολο, ανασύρθηκε πρόσφατα στην ίδια περιοχή μόνο το μισό από το  πλοίο CABRERA   ….

Εμείς παραθέτουμε παρακάτω, κάτω από ποιες συνθήκες έδρασε τότε το ΕΚΣΕΔ και οι Αεροπόροι, Λιμενικοί διασώστες   και ας κάνει σύγκριση ο κ. Υφυπουργός για τις συνθήκες των ναυαγίων αυτών με αυτό του ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ, για τις ενέργειες διάσωσης καθώς  και για την αποτροπή ρύπανσης.

Το πλοίο GOOD FAITH εξέπεμψε σήμα κινδύνου την 01.45 της 6-2-15. Στο Δελτίο Τύπου της 06-2-2015 και ώρα 06.15 φαίνεται πώς αντέδρασαν η τότε πολιτική και στρατιωτική ηγεσία….. (Υπουργός ο κ. Δρίτσας ήτανε….)
 Ναυάγιο GOOD FAITH 

 Παραθέτουμε και στοιχεία και για την άλλη «βαρκούλα» (έτσι χαρακτήρισε τα ναυάγια που ανασύρθηκαν πρίν από την ανέλκυση του ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ) το πλοίο YUSUF CEPNIOGLU μήκους 117 μ. έμφορτο με 200 κοντέινερ  τα οποία διασκορπίστηκαν και αυτά στο βυθό στα κάθετα βράχια βόρια της Μυκόνου. … 

Δυστυχώς δεν έχουμε στην διάθεση μας βίντεο από την ώρα της διάσωσης του πληρώματος πλην όμως  δείχνει τις δυσκολότατες συνθήκες διάσωσης του πληρώματος και την αποτροπή της ρύπανσης….

Η ανάσυρση του ναυαγίου έγινε αφού το πλοίο κόπηκε σε τρία κομμάτια, ένα εκ των οποίων ήταν μεγαλύτερο σε μήκος από το ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ….

Ναυάγιο YUSUF CEPNIOGLU Μύκονος 08-3-14

Κύριε Υφυπουργέ αντιλαμβανόμαστε τις προθέσεις σας καθώς επίσης ότι ίχνος ευαισθησίας δεν σας διακατέχει…. 

Η ευαισθησία με την αλήθεια ….είναι έννοιες που πάνε μαζί …..