Σήμερα, τα ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ σας έχουν φυλαγμένο ένα κουίζ…

Ξέρετε από πού μπήκαν στην Ε.Ε. 1.000.000 αλλοδαποί το 2015;

Ξέρετε ποια είναι τα περισσότερο αμφισβητούμενα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.;

Όσοι αναγνώστες μας γνωρίζουν την απάντηση, θα συμφωνήσουν ότι η εγκατάσταση ενός Συστήματος Επιτήρησης των Θαλασσίων Συνόρων στο Ανατολικό Αιγαίο είναι απολύτως απαραίτητη, εδώ και πολλά-πολλά χρόνια.

Στις Τάξεις του Λιμενικού Σώματος  είναι σε όλους γνωστό, ότι μετά από σκληρή διαπραγμάτευση με τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές την περίοδο 2013-2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ήδη από το 2015 (κι όχι το 2019, όπως παραπλανητικά έχει διοχετευθεί από το Υπουργείο προς τον Τύπο (π.χ.  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στην ηλεκτρονική έκδοση της στις 2/7/2019) αποκλειστικά για το Λιμενικό Σώμα ΕΛ.ΑΚΤ. γενναία χρηματοδότηση ύψους 62 εκατ. €. (κι όχι 50 εκατ. € όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα στον τύπο) για τη δημιουργία του ΕΣΟΘΕ (Εθνικό Σύστημα Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης).

Εύλογα, όμως, θα αναρωτηθεί κάποιος γιατί το Υπουργείο προβαίνει σε τέτοιου είδους ενέργειες;

Το βέβαιο είναι ότι κάποιοι μεγαλόσχημοι που είχαν την ευθύνη για τα θέματα της Ναυτιλίας μας και του διοικητικού φορέα της  τα τελευταία τέσσερα τελευταία έτη, βρίσκονται σε αποδρομή κι αισθάνονται την ανάγκη να κάνουν απολογισμό του «έργου» και της «κληρονομιάς» που αφήνουν πίσω τους.

Το προηγούμενο διάστημα σας ενημερώσαμε για ορισμένα στοιχεία του «έργου» τους (σκάφη, οχήματα), από τα οποία το Λ.Σ. δεν είδε απολύτως τίποτε την τελευταία 4ετία!!!

Κι έρχονται  και  μας λένε τώρα για το ΕΣΟΘΕ, ότι το 2019 εξασφαλίστηκαν για το Λ.Σ. χρηματοδοτήσεις που είχαν δεσμευτεί ήδη από το 2015. 

Να θυμίσουμε ότι την 26-10-2018 συζητήθηκε στην Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σχετικά με τις τεράστιες καθυστερήσεις της Κυβέρνησης για το ΕΣΟΘΕ στο Αιγαίο.

Χρειάστηκε από την συζήτηση αυτή – παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου- να περάσουν 9 ολόκληροι μήνες για να εγκριθεί η Δαπάνη  του έργου από το Υπουργείο Οικονομικών.

 Την δαπάνη δηλαδή… που η Ε.Ε. έχει δεσμεύσει χρηματοδότηση από το έτος 2015….

Αλήθεια γιατί δεν προκηρύσσεται άμεσα ο διαγωνισμός του έργου, για το οποίο η δημόσια διαβούλευση κι ο τεχνικός διάλογος τελείωσαν από το 2017;;;

Κάποιοι κοροϊδεύουν κάποιους…

 Δυστυχώς, αυτός που δεν ξεγελιέται με τίποτα είναι ο αμείλικτος χρόνος που τελειώνει για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων της περιόδου 2014-2020.  Χρόνος που οι απερχόμενοι Υπουργοί  φρόντισαν να αφήσουν να περάσει άπρακτος για το ΕΣΟΘΕ. 

 Ένα είναι βέβαιο. Εξαιτίας της αβελτηρίας των σημερινών Κυβερνώντων, θα εξαναγκαστούν οι  διάδοχες πολιτικές ηγεσίες να «παρακαλέσουν» εκ νέου την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να χρηματοδοτήσει για την περίοδο 2021-2027, το ίδιο έργο που οι προκάτοχοι δεν ολοκλήρωσαν, παρότι είχαν στη διάθεση του τέσσερα ολόκληρα χρόνια…

Οι χρηματοδοτήσεις όμως για το έργο αυτό για την περίοδο 2014-2020 θα έχουν οριστικά χαθεί..

ΝΤΡΟΠΗ και ΚΡΙΜΑ …

https://www.kathimerini.gr/1031749/article/epikairothta/politikh/systhma-8alassias-epithrhshs-sto-aigaio