Όταν το έτος 2015 ύστερα από πολλές προσπάθειες και του Παπα- Δημήτρη, ιερέα του  Λ.Σ., είχε ευρεθεί χορηγός για την εγκατάσταση ενός μικρού ναΐσκου εμβαδού 100 τ.μ. στον προαύλιο χώρο του κτηρίου του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος, ο τότε Υπουργός εξανέστη, διότι αυτό λέει… δεν ήταν στις προτεραιότητες    της τότε Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Κανείς δεν ζήτησε να καταβάλει η τότε κυβέρνηση κάποια δαπάνη…. Αυτό που  ζητήθηκε, ήταν  τυπικά να συναινέσει για να ικανοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα του προσωπικού, ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες διάφορων τελετών και εορτών που αναφέρονται στο Λιμενικό Σώμα.

Από κοντά σύμμαχοι στην άρνηση του τότε Υπουργού με μύδρους και τα διάφορα φιλικά μέσα, τα οποία όμως στην συνέχεια επλήγησαν από βαριά -επί τετραετία μάλιστα-  αφωνία για τα πεπραγμένα των τότε κυβερνώντων.

Τέσσερα χρόνια μετά κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι του ΣΥΡΙΖΑ. Συζητήσεις και Σύμφωνο με την εκκλησία έγιναν, αντιφρονούντες στην εκκλησία υπουργοί παύτηκαν, αθρόα συρροή στελεχών και Υπουργών στις εκκλησίες και τα θρησκευτικά πανηγύρια παρατηρήθηκε.IMG_20190710_174835(1).jpgIMG_20190710_174845.jpg

Μέσα σε αυτό το κλίμα κατάνυξης και αληθινής μετάνοιας, το αίτημα  του προσωπικού βρήκε επιτέλους ανταπόκριση στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και νάσου επετράπη η εγκατάσταση του ναΐσκου μπροστά στην εναλλακτική έξοδο (κινδύνου θα λέγαμε…..) του προαύλιου χώρου.

Ευτυχώς το εκκλησάκι είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Αϊ Νικόλα, του προστάτη των θαλασσινών και του Λ.Σ..

Και λέμε ευτυχώς, γιατί κάλλιστα θα μπορούσε  -μετά την επέκταση των αρμοδιοτήτων του Λ.Σ. στις παραλίες και τις βουνοκορφές- να επικρατήσει καμιά ιδέα να είναι αφιερωμένο στον  προφήτη Ηλία, που μεγάλη η χάρη του γιορτάζει σε 3 ημέρες.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός  ότι στο εκκλησάκι έχει τοποθετηθεί και σχετική ταμπέλα, η οποία μας ενημερώνει με βεβαιότητα, ότι τα εγκαίνια θα γίνουν ΑΝΥΠΕΡΘΕΤΩΣ τον μήνα Ιούλιο.

Εκείνο που μας μπέρδεψε λιγάκι είναι η γλώσσα που χρησιμοποιείται στην  αναγγελία πληροφοριών στο μελλοντικό επισκέπτη του ναΐσκου.

Είναι σφόδρα πιθανό, εδώ να έχει βάλλει το χέρι του ο καθηγητής και βουλευτής κ. ΖΟΥΡΑΡΙΣ.

Ακόμη και  αν δεν είναι έτσι, για την κατανόησή της απαιτείται  εμπειρία στην μελέτη   των θρησκευτικών κειμένων… Ποτέ δεν είναι αργά για μελέτη και μετάνοια…

Η αλήθεια είναι, ότι όποιος δεν έχει εξοικειωθεί πολύ με τις γραφές, θα χρειαστεί πολλές φορές να καταφύγει στο Συντακτικό και το Λεξικό του Αχιλλέα ΤΖΑΡΤΖΑΝΟΥ.

Αλλά και πάλι δυσκολίες θα συναντήσει… Άντε να κατανοήσεις, τι σημαίνει εκείνο το «…ΕΥΟΡΚΩΣ ΑΡΧΗΓΕΥΟΝΤΩΣ ΦΙΛΑΓΙΩ ΕΜΠΝΕΥΣΕΙ…»

Σε κάθε περίπτωση καλοδεχούμενη η δωρεά και τα Λιμενικά Νέα συγχαίρουν  το χορηγό για την τοποθέτηση του ναΐσκου, έναν χορηγό  που σταθερά με ευγενικές προσφορές συμπαραστέκεται έμπρακτα στις  αυξανόμενες  ανάγκες του Λιμενικού Σώματος.

Εμείς ευχόμαστε ο Αϊ Νικόλας να προστατεύει το προσωπικό του Λ.Σ. και ιδιαίτερα αυτούς που στα σκάφη δίνουν καθημερινά την ψυχή τους για την φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας και την διάσωση ανθρώπινων ζωών στην Θάλασσα… 

Δημήτρης Α.Σαϊτάκης

Επίτιμος Πρόεδρος ΠΕΑΛΣ