Ο εργατολόγος Κώστας Δ. Τσουκαλάς παρουσιάζει αναλυτικά τι αλλάζει με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης

Στην τελική ευθεία είναι οι αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης, τα οποία σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό θα είναι αυξημένα έως 8% σε σχέση με τώρα.

Τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης αναμένεται να φέρουν αυξήσεις στις συντάξεις για όσους έχουν περισσότερα από 30 συντάξιμα έτη, ενώ για λιγότερα χρόνια εργασίας, τα ποσοστά αναπλήρωσης παραμένουν αμετάβλητα. Αξίζει να σημειωθεί πως οι αυξήσεις που προκύπτουν αγγίζουν ακόμα και το 15%. 

Πιο αναλυτικά, από τις διατάξεις του νομοσχεδίου προκύπτει ότι η νέα κλίμακα των ποσοστών αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων (όσον αφορά το ανταποδοτικό τμήμα της σύνταξης) διαμορφώνεται ως εξής:

  • Από 30-33 συντάξιμα έτη στο 1,98%.
  • Από 33,01 έως 36 έτη στο 2,50%.
  • Από 36,01% έως 40 έτη στο 2,55%.
  • Από 40,1 και άνω έτη προβλέπεται ετήσια αύξηση κατά 0,5%.

Μιλώντας στο Newpost, ο εργατολόγος Κώστας Δ. Τσουκαλάς παρουσιάζει αναλυτικά τι αλλάζει με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης:

Νέες συντάξεις ελεύθερων επαγγελματιών

Ποσοστά αναπλήρωσης συντάξεων

Παραδείγματα για 33 έτη ασφάλισης

Παραδείγματα για 35 έτη ασφάλισης

Παραδείγματα για 40 έτη ασφάλισης

Παραδείγματα για 42 έτη ασφάλισης

Αναδρομικά για 1 εκατομμύριο συνταξιούχους

Εν τω μεταξύ, η αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης μαζί με τις αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις οδηγεί σε αναδρομικά έως 1.200 ευρώ και μηνιαία αύξηση έως 200 ευρώ για περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχους.

Τα αναδρομικά θα έχουν ισχύ από 1.10.2019 και η καταβολή τους εκτιμάται ότι θα γίνει με την πληρωμή συντάξεων Μαρτίου ή Απριλίου.

http://newpost.gr