Ερώτηση προς τους κ. υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και Χρήστος Κατσώτης για την κατάργηση όλων των περικοπών στις συντάξεις των αποστράτων των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και των κρατήσεων από τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας.

Αναλυτικά, το κείμενο της Ερώτησης αναφέρει:

«Η Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝΕΑΕΔ) με ανακοίνωσή της διαμαρτύρεται για τις περικοπές που επιβλήθηκαν από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με τον νόμο 4093/2012 στις κύριες συντάξεις, στις επικουρικές και στα μερίσματα των Μετοχικών Ταμείων και των Ειδικών Κλάδων Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού.

Επίσης, η Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων στην ίδια ανακοίνωση τονίζει ότι στόχος της ένωσης ήταν και είναι η άρση όλων των αντιλαϊκών περικοπών που εφαρμόστηκαν με τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους, των κυβερνήσεων των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Επισημαίνει ακόμη ότι παρά τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, (1125 - 1128/2016 και 2192 - 2196/2016), από το Μάη 2016 μέχρι και σήμερα, οι συντάξεις δεν αναπροσαρμόστηκαν και καταβάλλονται μειωμένες. Μάλιστα, στα Μετοχικά Ταμεία - παρά την ύπαρξη των παραπάνω αποφάσεων και του νόμου Κατρούγκαλου 4387/2016, σύμφωνα με τον οποίο δεν υφίστανται πλέον κρατήσεις στις συντάξεις που είχαν επιβληθεί με τον νόμο 4093/2012- η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, εξακολούθησαν και εξακολουθούν να κάνουν κρατήσεις στις συντάξεις.

Ερωτώνται οι κ. υπουργοί,

  1. Η κυβέρνηση θα καταργήσει στην πράξη τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους;

  2. Η κυβέρνηση θα σταματήσει να κάνει κρατήσεις στις συντάξεις, στα μερίσματα και τους Ειδικούς Κλάδους Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων (ΕΚΟΕΜ) των αποστράτων, κάτι που έπρεπε να έχει γίνει με τη δημοσίευση του νόμου 4387/2016 και θα επιστρέψει τα παρακρατηθέντα στους απόστρατους;

  3. Θα αναπροσαρμόσει τις συντάξεις και τα μερίσματα των αποστράτων από το Μάη 2016 μέχρι και σήμερα, σύμφωνα με τις προαναφερόμενες αποφάσεις του ΣτΕ;».