Θα συμπεριληφθούν στο ν/σ για τις 120 δόσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Δύο ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις συντάξεις χηρείας θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, το οποίο κατατίθεται στη Βουλή τις προσεχείς μέρες και θα ψηφιστεί εντός του μηνός.


Αυτό γνωστοποίησε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, μιλώντας σε πολιτική εκδήλωση στα Γιαννιτσά και τόνισε, ότι θα καταργηθεί το ηλικιακό όριο, που περιόριζε την καταβολή της σύνταξης σε χήρες και χήρους, ενώ το ποσοστό της σύνταξης θα διαμορφωθεί στο 70% από 50% που είναι σήμερα. Ειδικότερα, η υπουργός ανέφερε, ότι θα καταργηθεί η ρύθμιση, που προέβλεπε την τριετή μόνο καταβολή της σύνταξης σε χήρους/χήρες ηλικίας κάτω των 55 ετών, ενώ το ποσοστό της σύνταξης χηρείας από το 50% θα διαμορφωθεί στο 70% της σύνταξης του θανόντος συζύγου.

Όπως είπε η κ. Αχτσιόγλου «τα δύο αυτά ζητήματα θα αποκατασταθούν, θα ρυθμιστούν, τα έχουμε συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο. Είναι ήδη έτοιμες διατάξεις, τις οποίες έχουμε στο νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις, άρα είναι νομοθέτημα το οποίο θα ψηφιστεί εντός του Απριλίου». Η κ. Αχτσιόγλου επεσήμανε επίσης, ότι τις περικοπές στις συντάξεις χηρείας τις είχαν επιβάλει οι δανειστές και ότι «δεν ήταν έμπνευση του κ. Κατρούγκαλου» και πρόσθεσε ότι «είναι άδικο να του χρεώνουμε κάτι, το οποίο ο ίδιος το διαπραγματεύτηκε πάρα πολύ σκληρά. Το ξέρω γιατί ήμουν κι εγώ εκεί».

Η υπουργός Εργασίας έβαλε ιδιαίτερα κατά του σχεδίου της ΝΔ για τις συντάξεις, χαρακτηρίζοντας το «βαθιά αντικοινωνικό». Υπογράμμισε, ότι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δεν απαντούν, στο «πώς θα πληρωθούν οι σημερινές συντάξεις και παροχές», εάν κατευθυνθούν οι εισφορές επικούρησης και υγείας των νέων ασφαλισμένων προς την ιδιωτική ασφάλιση. Υπογράμμισε, ότι το σχέδιο της ΝΔ κοστολογείται περίπου στα 55 δισ. «που είναι ένα τεράστιο ποσό», σημειώνοντας ότι είτε θα κληθεί το δημόσιο να τα καλύψει, δημιουργώντας νέα ελλείμματα και δανεισμό υπέρ των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, είτε θα οδηγήσει σε νέες περικοπές συντάξεων.
Για την επιστροφή αναδρομικών

Σε ερωτήσεις πολιτών για το αίτημα της επιστροφής αναδρομικών στους συνταξιούχους, η υπουργός έκανε μια αναφορά στην περικοπή των συντάξεων, με τις ρυθμίσεις Βρούτση–Κουτρουμάνη και στο τι έπραξε μετά την ανάληψη των καθηκόντων της η σημερινή κυβέρνηση με το νόμο Κατρούγκαλου. «Έχουν ονοματεπώνυμο οι περικοπές, δεν είναι δυνατόν να μας κουνάνε και το δάχτυλο αυτοί οι οποίοι περιέκοψαν τις συντάξεις, ας είμαστε σοβαροί» είπε η κ. Αχτσιόγλου και πρόσθεσε: «Από το 2016 και μετά έχει απαντήσει στο ζήτημα πολιτικά και θεσμικά και νομοθετικά με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση».

Η υπουργός σημείωσε ωστόσο, ότι «υπάρχει ένα κενό» στο διάστημα μεταξύ της απόφασης του ΣτΕ, η οποία δεν προβλέπει αναδρομική ισχύ επιστροφών για τα έτη πριν από το 2015 και της ψήφισης του νόμου Κατρούγκαλου και συνέχισε: «Υπάρχει είναι η αλήθεια ένα κενό, από το 2015 στο 2016, είναι ένα κενό περίπου ενός χρόνου, κάτι λιγότερο, όπου εκεί, κατά τη γνώμη μου, όντως θα έπρεπε να δούμε το ζήτημα των επιστροφών. Τα λεφτά όμως είναι πολλά, αυτό πρέπει να το ξέρετε, είναι περισσότερο από 4,5 δισ., για να καταλάβετε τι μέγεθος είναι αυτό, οι περικοπές του 2019 που τις ακυρώσαμε, ήταν 2 δισ. Είναι πολλά τα λεφτά, επομένως αυτό θα πρέπει να το δούμε, έστω σταδιακά, κάπως τμηματικά, την αποκατάσταση αυτή και καλά σχεδιασμένα, γιατί είναι πάρα πολύ μεγάλο ποσό και μπορεί να ανατρέψει σοβαρά τον ελληνικό προϋπολογισμό».

Η κ. Αχτσιόγλου πρόσθεσε, ότι ο πρωθυπουργός είναι ενήμερος για το ζήτημα και το εξετάζει σοβαρά για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και ότι το έχει συζητήσει και με τις συνταξιουχικές οργανώσεις. «Νομίζω, ότι μπορούμε να το βάλουμε σε μια σειρά από το 2020 όμως, από το 2020, το 2109 δεν έχουμε άλλο χώρο» συνέχισε η υπουργός και πρόσθεσε: «Κι αυτό, προφανώς αυτό αφορά εμάς, τι θα κάνουμε αν είμαστε εμείς κυβέρνηση, δεν αφορά τον κ. Μητσοτάκη, δεν ξέρω τι θα έκανε αυτός σε αυτήν την περίπτωση. Δε φαίνονται και πολύ καλά τα μηνύματα με το ασφαλιστικό που προτείνει».