Τι σημαίνει θετική ή αρνητική προσωπική διαφορά και πως θα την πάρετε

Στις 25 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν να αναρτώνται τα πρώτα εκκαθαριστικά των συντάξεων στον ιστότοπο του Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (efka.gov.gr) για τον Ιανουάριο, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ο ΕΦΚΑ έχει ήδη ξεκινήσει να κάνει δοκιμές για την ανάρτηση των εκκαθαριστικών, προκειμένου να μην υπάρξουν τεχνικά προβλήματα την ερχόμενη Τετάρτη.

Πρόκειται για περίπου 1,7 εκατ. συνταξιούχους, οι οποίοι από τον Ιανουάριο του 2019 δεν γνωρίζουν πως προκύπτει το ποσό της σύνταξης που λαμβάνουν και δεν έχω εικόνα ποιο είναι το ποσό της σύνταξής τους μετά τον επανυπολογισμό με τις διατάξεις του Νόμου Κατρούγκαλου.

Μάλιστα, σύμφωνα και με ανακοίνωση του Συνηγόρου του Πολίτη, πολλοί συνταξιούχοι έχουν ήδη προσφύγει στην δικαιοσύνη κατά του
επανυπολογισμού.

Τα εκκαθαριστικά αφορούν τους ασφαλισμένους, που είχαν συνταξιοδοτηθεί έως και τις 12 Μαΐου 2016, πριν την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου και καταβάλλονται από τον Ιανουάριο του 2019 ενώ έχουν επανυπολογιστεί.

Το σύνολο των «παλιών» συνταξιούχων δεν έχουν λάβει ενημερωτικά σημειώματα, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουν το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού αν και κάποιοι εξακολουθούν να εισπράττουν το ίδιο ποσό ή κάποιοι έχουν λάβει και μικρές αυξήσεις.

Τι περιλαμβάνουν τα σημειώματα

Στα ενημερωτικά σημειώματα θα περιλαμβάνεται:

-Η εθνική σύνταξη, δηλαδή το ποσό της εθνικής σύνταξης που φτάνει τα 384 ευρώ για όλους όσους συνταξιοδοτήθηκαν με 20ετία ασφάλισης και πάνω και μειώνεται 2% για κάθε έτος που υπολείπεται των 20 ετών ασφάλισης και μέχρι τα 15 έτη ασφάλισης, οπότε ανέρχεται σε 345,60 ευρώ.

-Η ανταποδοτική σύνταξη, το ποσό της οποίας εξαρτάται από τις εισφορές που είχε πληρώσει ο συνταξιούχος στον ασφαλιστικό του βίο και υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές, το χρόνο ασφάλισης και τα ετήσια ποσοστά αναπλήρωσης

-Την προσωπική διαφορά, δηλαδή τη διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στο καταβλητέο ποσό πριν τον Μάιο του 2016 και το ποσό που προκύπτει από τον επανυπολογισμό με βάση του Νόμου Κατρούγκαλου.

-Το άθροισμα της εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης όπως και της προσωπικής διαφοράς είναι το νέο ποσό της σύνταξης που λαμβάνει ο
συνταξιούχος από 1/1/2019.

Τι σημαίνει θετική ή αρνητική προσωπική διαφορά

Αρνητική προσωπική διαφορά. Για όσους συνταξιούχους ο επανυπολογισμός και η αναπροσαρμογή της σύνταξης είχαν θετικό πρόσημο – επειδή το νέο επανυπολογισμένο ποσό με βάση το νόμο Κατρούγκαλου προέκυψε μεγαλύτερο από το καταβλητέο τον Μάιο του 2016 – προβλέπεται αύξηση σε πέντε δόσεις (έως το 2023).

Θετική προσωπική διαφορά. Για όσους συνταξιούχους ο επανυπολογισμός και η αναπροσαρμογή της σύνταξης είχαν αρνητικό πρόσημο – επειδή το νέο επανυπολογισμένο ποσό με βάση το νόμο Κατρούγκαλου προέκυψε μικρότερο από το καταβλητέο τον Μάιο του 2016 – προβλέπεται διατήρηση της προσωπικής διαφοράς και «πάγωμα» της σύνταξης.

Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή το ποσό της θα συμψηφίζεται με τις γενικότερες αυξήσεις που προβλέπεται να δίνονται στις συντάξεις από το 2023 και μετά (με βάση την εξέλιξη του ΑΕΠ και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή) έως ότου η προσωπική διαφορά εξαλειφθεί.

mononews.gr