Παραμένει άλυτο και ασαφές το κόστος μετάβασης από το διανεμητικό στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες μελέτες.


Στα σκαριά είναι ακόμη 10 Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες από τον πρόεδρο της Ελληνικής Ενωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕΑ) Χρ. Νούνη στο 2ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Με τα νέα 10 ΤΕΑ, το σύνολο θα ανέλθει σε 35. Καλύπτουν ήδη 184.769 ασφαλισμένους, η συνολική αξία του ενεργητικού τους ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ και η μέση απόδοση των χαρτοφυλακίων τους σε 4,9%.

«Στο υπουργείο Εργασίας σχεδιάζουμε τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου, την ενίσχυση των αρμόδιων εποπτικών αρχών και τη μετάβαση από το ισχύον κατακερματισμένο σχήμα σε μια ενιαία εποπτική δομή με στόχο τη θωράκιση του κλάδου και τη διασφάλιση των συμφερόντων των ασφαλισμένων», είπε ο Κ. Χατζηδάκης.

Πρόσθεσε ότι τα αποθεματικά των ΤΕΑ θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν αναπτυξιακές επενδύσεις (π.χ. αυτοχρηματοδοτούμενα έργα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), προκειμένου όχι μόνο να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, αλλά επίσης να προκύψουν σημαντικές αποδόσεις προς όφελος των μελλοντικών συνταξιούχων (επαρκείς και υψηλότερες συντάξεις).

Κίνητρα και μέτρα για τον 3ο πυλώνα ασφάλισης προανήγγειλε και ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, σημειώνοντας ότι στο υπουργείο έχει συσταθεί ομάδα εργασίας με στόχο ανακοινώσεις πριν από το τέλος της χρονιάς. «Ολες οι δράσεις μας έχουν κύριο σκοπό να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, αλλά και την προσέλκυση νέων, ειδικά μακροπρόθεσμων επενδυτών».

Πρόσθεσε δε ότι όσον αφορά τον τρίτο πυλώνα της ιδιωτικής ασφάλισης, έχει συστηθεί ομάδα εργασίας στο υπουργείο Οικονομικών για τη νομοθέτηση εθνικών εφαρμοστικών μέτρων του Κανονισμού για το πανευρωπαϊκό ατομικό συνταξιοδοτικό προϊόν, το λεγόμενο PEPP, το οποίο αποτελεί ασφαλιστικό προϊόν που θα παρέχεται από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Η ομάδα εργασίας θα πρέπει να ορίσει κυρίως τα κριτήρια συσσώρευσης και αποσυσσώρευσης των εισφορών, τις αρμόδιες εποπτικές αρχές και τις κυρώσεις. «Ως κυβέρνηση, εξετάζουμε και τα κατάλληλα κίνητρα για τους ασφαλισμένους που θα επιλέξουν το προϊόν αυτό, αλλά και γενικότερα τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν για την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης», σημείωσε ο κ. Ζαββός.

Ο executive manager της Τράπεζας Πειραιώς Γ. Γεωργόπουλος πρότεινε «να υπάρξουν περισσότερες επενδυτικές επιλογές στο πλαίσιο των ΤΕΑ, ώστε να είναι πιο ελκυστικά ιδιαίτερα για τους νέους ασφαλισμένους», ενώ για τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν τα ΤΕΑ στην αντιμετώπιση του αφελληνισμού της ελληνικής ναυτιλίας μίλησε ο εμπνευστής του Επαγγελματικού Ταμείου στην εταιρεία του, Π. Τσάκος. Ο όμιλος απασχολεί 3.000 άτομα σε στεριά και θάλασσα και ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων είναι τα 40 έτη.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επισήμανε ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για την ανάπτυξη και του κεφαλαιοποιητικού συστήματος (δεύτερος και τρίτος πυλώνας), καθώς το υφιστάμενο διανεμητικό σύστημα: α) Είναι έντονα εκτεθειμένο στο δημογραφικό πρόβλημα, β) Αντί να λειτουργεί ως αναπτυξιακός καταλύτης, εμποδίζει πολλές φορές την εργασία και τις επενδύσεις, γ) Δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, ωθώντας πολλούς στη λεγόμενη γκρίζα εργασία. Το συνέδριο άνοιξε με την ομιλία του ο νομπελίστας Χρ. Πισσαρίδης, επαναλαμβάνοντας τις βασικές αρχές της έκθεσής του και τα οφέλη του flexicurity.

Αρκετός χρόνος της πρώτης ημέρας του συνεδρίου δόθηκε στην επικείμενη κεφαλαιοποίηση του συστήματος επικουρικών συντάξεων με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του υφ. Π. Τσακλόγλου, του καθηγητή Τ. Γιαννίτση, του διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα.

Δύο είναι τα βασικά συμπεράσματα από αυτόν τον κύκλο συζήτησης: α. Παραμένει άλυτο και ασαφές το κόστος μετάβασης από το διανεμητικό στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Απάντηση, όπως σημείωσε ο υφυπουργός, θα υπάρξει μόνο όταν ολοκληρωθούν οι τρεις μελέτες: μακροοικονομική, αναλογιστική και μελέτη βιωσιμότητα του χρέους και β. Ο διοικητής της ΤτΕ δεν φάνηκε καθόλου ευχαριστημένος από την πρόθεση Τσακλόγλου να συστήσει ξεχωριστή εποπτική Αρχή για το νέο επικουρικό σύστημα και τα επαγγελματικά Ταμεία.

https://www.efsyn.gr