Ιστορική ήταν η χθεσινή ημέρα για τον Παναθηναϊκό αλλά και για τον Δήμο καθώς μπήκε στις ράγες το πρότζεκτ Βοτανικός, μέσα από το οποίο και θα αλλάξει μορφή η πόλη αλλά και το «τριφύλλι» θα ανέβει επίπεδο αποκτώντας την δική του έδρα.

Οι υπογραφές που όλοι περίμεναν για τη Διπλή Ανάπλαση, που αποτελεί μια μεγάλη χωροταξική και πολεοδομική παρέμβαση για τη δημιουργία δύο υπερτοπικών – μητροπολιτικών πόλων αναψυχής, αθλητισμού, πολιτιστικών και άλλων συμπληρωματικών λειτουργιών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και τον Βοτανικό του Δήμου Αθηναίων, έπεσαν χθες.

Για την υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος συμφώνησαν η κυβέρνηση, ο Δήμος Αθηναίων ως επισπεύδων και συντονιστής, ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός και η ΑΕΠ Ελαιώνα (Alpha Bank & Τράπεζα Πειραιώς).

Τι προβλέπεται για Λ. Αλεξάνδρας και Βοτανικό

Στο μνημόνιο συναντίληψης που υπεγράφη προβλέπονται τα εξής:

Στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, εκεί που σήμερα είναι το γήπεδο του Παναθηναϊκού, θα δημιουργηθούν:

α) ελεύθερος χώρος πρασίνου και αναψυχής 18 στρεμμάτων

β) αθλητικό μουσείο του Παναθηναϊκού

γ) εντευκτήριο

δ) χώρος αναψυχής και εστίασης και ε) υπόγειο πάρκινγκ έως 700 θέσεων στάθμευσης.

Οπως τονίζεται από όλους τους φορείς: «Με το νέο πάρκο- τοπόσημο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, θα δοθεί η ευκαιρία της ανάπλασης των Προσφυγικών και της σύνδεσής του μέσα από ελεύθερους υφιστάμενους χώρους, με τον Λυκαβηττό και με το Πάρκο Ελευθερίας».

Στον Βοτανικό, όπως προβλέπει το εν ισχύ Προεδρικό Διάταγμα, δημιουργείται:

α) γήπεδο ποδοσφαίρου διεθνών προδιαγραφών έως 40.000 θέσεων

β) αθλητικές εγκαταστάσεις του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού 7.500 τ.μ.

γ) ανοιχτή αθλητική πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων

δ) αθλητικές εγκαταστάσεις του δήμου Αθηναίων 4.800 τ.μ.

ε) χώροι πρασίνου έκτασης τουλάχιστον 80 στρεμμάτων

ζ) σημαντικές περιβαλλοντικές υποδομές για την οχύρωση της περιοχής από φυσικές καταστροφές

Θα χωροθετηθεί και κλειστό γήπεδο

Από εκεί και πέρα σε περιοχή εκτός της έκτασης της Διπλής Ανάπλασης ο Δήμος θα χωροθετήσει -κατόπιν συμφωνίας με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός και τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό- τη δημιουργία Κλειστού Γηπέδου Μπάσκετ και Εγκαταστάσεις Πολλαπλών Χρήσεων.

Η μεταφορά των εν λόγω αθλητικών εγκαταστάσεων στην περιοχή έχει έναν διττό στόχο:

α) την ουσιαστική βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης και την πολεοδομική εξυγίανση της περιοχής, η οποία παρά τις θεσμοθετημένες ήδη από το 1985 προβλέψεις ουδέποτε μπόρεσε να υλοποιηθεί

β) τη διεύρυνση των επιλογών αθλητισμού, αναψυχής, ψυχαγωγίας και εργασίας προς όφελος υποβαθμισμένων περιοχών της πρωτεύουσας.

Σε αυτή τη κατεύθυνση ο Δήμος Αθηναίων προετοιμάζει Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την περιοχή του Ελαιώνα.

Στα 163,5 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του έργου

Ο συνολικός ενδεικτικός αρχικός προϋπολογισμός υλοποίησης των έργων της Διπλής Ανάπλασης ανέρχεται στο ποσό των 163,5 εκατ. ευρώ περίπου και θα χρηματοδοτηθεί μέσω ενός μείγματος χρηματοδοτικών εργαλείων, αξιοποιώντας εθνικούς, ευρωπαϊκούς και ιδιωτικούς πόρους.

Ο δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει την ευθύνη και τις διαδικασίες υλοποίησης και κατασκευής του γηπέδου ποδοσφαίρου του οποίου ο ενδεικτικός αρχικός προϋπολογισμός ανέρχεται στο ποσό των 72 εκατ. ευρώ περίπου.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί με πόρους που θα εξευρεθούν από τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οι οποίοι και θα παρασχεθούν στον Δήμο Αθηναίων.

Η χρήση και η λειτουργία του γηπέδου εκχωρείται, άνευ ανταλλάγματος, στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, για 99 χρόνια, με τη δυνατότητα να το χρησιμοποιεί και η Εθνική Ελλάδος. Τα έσοδα, από κάθε μορφής εμπορικές λειτουργίες του γηπέδου, κατανέμονται μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Δήμου Αθηναίων.

Η ανέγερση του Κλειστού Γηπέδου Μπάσκετ και Πολλαπλών Χρήσεων θα γίνει με μέριμνα και ευθύνη του Δήμου Αθηναίων και με πόρους που ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει να εξασφαλίσει μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία. Ο ενδεικτικός αρχικός προϋπολογισμός υλοποίησης ανέρχεται στο ποσό των 30 εκατ. ευρώ περίπου, συμπεριλαμβανομένης της αξίας της γης.

Η ΑΕΠ Ελαιώνας (Ελαιώνα (Alpha Bank & Τράπεζα Πειραιώς), με ιδίους πόρους, αναλαμβάνει την ευθύνη να χρηματοδοτήσει τη μελέτη και την κατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων τόσο του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, όσο και αυτών του Δήμου Αθηναίων.

Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός για τα έργα υποδομής και στις δύο περιοχές ανέρχεται στο ποσό των 37,5 εκατ. ευρώ περίπου, με πόρους που θα εξευρεθούν από τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Eναρξη των έργων κατασκευής προς τα τέλη του 2021

Το πρώτο βήμα έγινε για να αποκτήσει ο Παναθηναϊκός το δικό του υπερσύγχρονο σπίτι και πλέον όλα αναμένεται να τρέξουν πιο γρήγορα.

Η εκπόνηση όλων των αναγκαίων μελετών των αθλητικών εγκαταστάσεων που προορίζονται για τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό και του γηπέδου ποδοσφαίρου προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου.

Η έκδοση των περιβαλλοντικών και οικοδομικών αδειών για τις αθλητικές εγκαταστάσεις προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30 Νοεμβρίου του 2021.

Με λίγα λόγια, η έναρξη κατασκευής των αθλητικών εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού και του γηπέδου ποδοσφαίρου προσδιορίζεται στους τελευταίους μήνες του 2021.

Οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν σε ένα χρόνο από τότε, ενώ η κατασκευή του ποδοσφαιρικού γηπέδου υπολογίζεται σε τρία χρόνια. Σημειώνεται ότι η εκπόνηση των μελετών για το νέο γήπεδο θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες 30 ημέρες.

Παράλληλα, ως προς το Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ και Πολλαπλών Χρήσεων, ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει την υποχρέωση, εντός τριάντα ημερών από χθες, να προσδιορίσει και να εξειδικεύσει τις ανάγκες της ΚΑΕ ΠΑΟ, σε συνεργασία μαζί της, προκειμένου να ωριμάσει στον συντομότερο δυνατό χρόνο η χωροθέτησή του, καθώς και οι αθλητικές, τεχνικές και λοιπές προδιαγραφές.

«Αυτή τη φορά έχει έλθει η ώρα οι υποσχέσεις να γίνουν πραγματικότητα…»

Μετά τις υπογραφές ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης είπε χαρακτηριστικά: «Ο κόσμος του Παναθηναϊκού και οι πολίτες της Αθήνας έχουν ακούσει πολλές φορές πολλές υποσχέσεις για τη διπλή ανάπλαση. Αυτή τη φορά οι υποσχέσεις έχει έλθει η ώρα να γίνουν πραγματικότητα.

Η κυβέρνηση, κατόπιν απόφασης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και μετά από σκληρή εργασία και του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων και των συναρμόδιων υπουργείων, αναλαμβάνει τη δέσμευση να βοηθήσει τον Δήμο Αθηναίων ως κύριο ανάδοχο του έργου να υλοποιηθεί εντός των επομένων 36 μηνών η περίφημη διπλή ανάπλαση, που θα δώσει στους πολίτες της Αθήνας ένα νέο πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της πόλης και μια καινούργια, σωστά πολεοδομημένη γειτονιά στον Βοτανικό, στον Παναθηναϊκό, εγκαταστάσεις αξιοπρεπείς και σύγχρονες για τον Ερασιτέχνη, καθώς και γήπεδο για την ομάδα του ποδοσφαίρου και σημαντικούς οικονομικούς πόρους για τον Δήμο Αθηναίων και το Ελληνικό Δημόσιο. Μια ιστορία επιτυχίας ξεκινά σήμερα και όσα λέμε θα γίνουν πράξη».

Πατούλης: «Σηματοδοτεί αναπτυξιακή επανεκκίνηση»

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, δήλωσε: «Εκφράζω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου που σήμερα μπαίνουν τα θεμέλια για την έναρξη του εμβληματικού έργου της διπλής ανάπλασης, που θα σηματοδοτήσει την αναπτυξιακή επανεκκίνηση σε δύο σημαντικά σημεία της Αττικής: στον Βοτανικό και στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Η διοίκηση της περιφέρειας στηρίζει από την πρώτη στιγμή τη μεγάλη προσπάθεια για την εκκίνηση των έργων της διπλής ανάπλασης και θα συμβάλει έμπρακτα στην υλοποίηση της επένδυσης, που αφενός θα αλλάξει ριζικά την όψη σε δύο ιστορικές περιοχές στην καρδιά της Αττικής και αφετέρου εξασφαλίζει στέγη σε μια ιστορική ομάδα όπως είναι ο Παναθηναϊκός.

Σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο, που η χώρα μας δίνει μια μεγάλη υγειονομική μάχη, στέλνουμε μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας πως η επόμενη ημέρα για την Αττική θα είναι καλύτερη, για μια περιφέρεια-πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης, ανοιχτή και προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες. Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές και θα εργαστούμε όλοι σκληρά για να το καταφέρουμε».

Μπακογιάννης: «Εργα πνοής που δημιουργούν νέα δεδομένα για την πρωτεύουσα»

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης σημείωσε: «Η Αθήνα, βήμα-βήμα, κλείνει τους λογαριασμούς του παρελθόντος. Εργα πνοής και ανάπτυξης για την πόλη, που παραμένουν εδώ και δεκαετίες στα συρτάρια, μπαίνουν σε τροχιά δημιουργίας και ολοκλήρωσης.

Ηταν στρατηγική απόφασή μας η διπλή ανάπλαση να γίνει πραγματικότητα. Δεσμευτήκαμε, μελετήσαμε, συνεργαστήκαμε, διαβουλευτήκαμε και σήμερα δίνουμε το σήμα εκκίνησης για μια σειρά από έργα που δημιουργούν νέα δεδομένα για την πρωτεύουσα.

Τη διπλή ανάπλαση την περιμένουν, εδώ και πολλά χρόνια, όχι μόνο η οικογένεια του Παναθηναϊκού, αλλά και όλες οι Αθηναίες και όλοι οι Αθηναίοι. Ακουσαν λόγια, άκουσαν υποσχέσεις και πολλές θεωρίες.

Ενα μεγάλο “ευχαριστώ” στον κύριο Γεωργιάδη, στον κύριο Μαλακατέ, στον κύριο Αλαφούζο, στον κύριο Ψάλτη, στον γενικό γραμματέα του Δήμου Αθηναίων Αλέξανδρο Τσιατσιάμη και σε όλη την ομάδα που εργάστηκε τους τελευταίους 14 μήνες. Οπως επίσης στον κύριο Πατούλη, στον κύριο Γεραπετρίτη, και κυρίως στον πρωθυπουργό, για την ισχυρή πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα».

Αλαφούζος: «Ενα όνειρο δεκαετιών μπαίνει σε φάση υλοποίησης…»

Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννης Αλαφούζος είπε: «Είναι μια ιστορική στιγμή για τον Παναθηναϊκό η σημερινή. Ενα όνειρο δεκαετιών, να αποκτήσει ο σύλλογος το σπίτι του, μπαίνει σε φάση υλοποίησης. Ο Παναθηναϊκός αλλάζει επίπεδο με το γήπεδο στον Βοτανικό. Το κύτταρο του συλλόγου, ο Αθλητικός Ομιλος, θα αποκτήσει επιτέλους τις εγκαταστάσεις που αρμόζουν στην ιστορία του πλέον πολυνίκη συλλόγου της Ελλάδας. Αποτελεί τιμή για μένα που επί των ημερών μου στην ιδιοκτησία της ΠΑΕ ικανοποιείται το απολύτως δίκαιο αίτημα του Παναθηναϊκού να αποκτήσει το δικό του γήπεδο».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού Παναγιώτης Μαλακατές δήλωσε: «Σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα για τον Παναθηναϊκό μας. Ο Παναθηναϊκός Α.Ο. έχει τη δυνατότητα πλέον να αποκτήσει τις δικές του σύγχρονες εγκαταστάσεις και την οικονομική του αυτοδυναμία ώστε να μπορέσει να καταστεί πρωταγωνιστής και πρωταθλητής σε όλα τα σπορ».

Ψάλτης (CEO Alpha Bank): «Αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Αθήνα…»

Ο Βασίλειος Ψάλτης, CEO της Alpha Bank, δήλωσε: «Είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι που, από κοινού, η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχουμε στο σημαντικό σχέδιο της διπλής ανάπλασης. Η διπλή ανάπλαση δεν περιορίζεται στην κατασκευή ενός σύγχρονου γηπέδου για μία από τις μεγαλύτερες ομάδες της χώρας. Αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Αθήνα και, βεβαίως, λειτουργεί ως καταλύτης ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας, που έχει ανάγκη η Ελλάδα».

https://eleftherostypos.gr/