Αντιπαράθεση έπειτα από τροπολογία του υπουργείου Άμυνας

Εντάσεις προκαλεί στη Βουλή κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την αναβάθμιση των F16, τροπολογία που συστήνει Εθνικό Συντονιστή για το μεταναστευτικό.

Και αυτό γιατί η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη ρύθμιση η οποία όπως αναφέρει, δίνει υπερεξουσίες στον πρόσωπο που θα αναλάβει το συγκεκριμένο πόστο. Σε αυτή τη κατεύθυνση κινήθηκε η τοποθέτηση του πρώην προέδρου της Βουλής, Ν. Βούτση, ο οποίος ζήτησε από την κυβέρνηση να την αποσύρει άμεσα, κάνοντας λόγο για φωτογραφική διάταξη. Από κοντά και ο Δ. Βίτσας που ζήτησε από την πλειοψηφία να «πετάξει τη ρύθμιση».

Όπως είπε με την τροπολογία δημιουργείται ένοπλο σώμα με αρμοδιότητες των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού και της Αστυνομίας, το οποίο στελεχώνεται από πολιτικό και ένστολο προσωπικό των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη με μια απλή υπουργική απόφαση. «Τέτοια πράγματα στη δημοκρατία δεν γίνονται», συμπλήρωσε.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Κ. Βελόπουλος από την Ελληνική Λύση που έψεξε τη κυβέρνηση για τις απευθείας αναθέσεις που προβλέπονται στη τροπολογία. «Σας ακυρώνουν κ. Παναγιωτόπουλε, τι φτιάχνετε; Στρατό μες το στρατό;», αναρωτήθηκε.

«Δεν μπορεί να λέτε μπροστά σε αυτά τα παιδιά (μαθητές στα Θεωρεία)! Εκνευρίστηκα!», απάντησε σε έντονο ύφος ο κ. Στεφανής με τον υπουργό Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο να σημειώνει: «Από πού κι ως που η θέσπιση εθνικού συντονιστή και ενιαίου φορέα επιτήρησης συνόρων συνιστούν στρατό μέσα σε στρατό που εγώ πρέπει να σηκωθώ να φύγω; Αυτό καταλάβατε;».

«Γιατί τη ταλαιπωρείτε τη Βουλή; Γιατί το κάνετε αυτό; υπάρχει σύμπνοια πολιτικών δυνάμεων στο νομοσχέδιο. Φέρνετε τροπολογία με πολλά θέματα! Τι να πούμε; Επιδιώκετε τη διαφωνία; Ξέρατε ότι θα το φέρετε γιατί το είχατε πάει στο ΓΛΚ. Γιατί δεν το είχαμε εγκαίρως; Δεν είμαστε αντίθετοι με εθνικό συντονιστή αλλά αν δεν ξέρουμε ποιος είναι δεν μπορούμε να πούμε ναι», είπε από τη πλευρά του ΚΙΝΑΛ, ο Ανδ. Λοβέρδος.

Στο θέμα επανήλθε ο ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Τζανακόπουλος λέγοντας πως με την τροπολογία αποτελεί τον ορισμό της στρατιωτικοποίησης των Σωμάτων Ασφαλείας της χώρας. «Κάνουμε ύστατη έκκληση και ζητάμε να αποσύρετε άμεσα τη τροπολογία. Δυναμιτίζετε τη διαδικασία αλλά δημιουργείτε πραγματικούς όρους κινδύνου για τις ίδιες τις προϋποθέσεις λειτουργίας του κράτος δικαίου και της δημοκρατίας πρωτοφανείς», είπε χαρακτηριστικά.

«Το επιχειρησιακό κομμάτι αφορά το μεταναστευτικό! Έγινε ευρύτατη συζήτηση και καταλήξαμε εδώ», απάντησε ο κ. Στεφανής και πρόσθεσε: «Η δική μας εκτίμηση είναι ότι μπαίνει τάξη, δεν στρατικοποιείται τίποτα».

newpost.gr