Με το άνοιγμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 18-24, η Ελλάδα προσφέρει από την Τετάρτη 16 Ιουνίου τη δυνατότητα εμβολιασμού στο σύνολο του ενήλικου πληθυσμού της.

Όπως ανακοινώθηκε κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας το απόγευμα, την Τετάρτη 16 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τα εμβόλια Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson, για τις ηλικίες 18-24. Έτσι, δίνεται πλέον η δυνατότητα εμβολιασμού με ένα εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό σε κάθε ενήλικο πολίτη της χώρας.

Πλησιάζουμε τα 7 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων
Εως και τη Δευτέρα 14 Ιουνίου έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα 6.938.959 δόσεις εμβολίου. Συνολικά, 4.274.475 πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση, ενώ 2.831.081 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Το τελευταίο δεκαήμερο 275.000 συμπολίτες μας από όλες τις ηλικιακές ομάδες έχουν κλείσει νέα ραντεβού για εμβολιασμό.

Την Πέμπτη 10 Ιουνίου άνοιξε η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 25-29 ετών, και μέχρι στιγμής έχουν κλείσει ραντεβού 93.000 πολίτες.

Αλλαγή σύστασης για το εμβόλιο της AstraZeneca
Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, ανακοίνωσε την τροποποίηση της σύστασης αναφορικά με τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca. Από τούδε και στο εξής το συγκεκριμένο σκεύασμα θα χορηγείται μόνο σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

«Στην παρούσα φάση, που τα επίπεδα διασποράς του ιού είναι μέτρια προς χαμηλά με σταθερή τάση περαιτέρω μείωσης, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται τον εμβολιασμό με πρώτη δόση AstraZeneca των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών, στα οποία το όφελος υπερτερεί σαφώς του κινδύνου θρόμβωσης με θρομβοπενία», είπε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Τι γίνεται με όσους έχουν κλείσει ραντεβού για το εμβόλιο της AstraZeneca -Δεν αλλάζει η δεύτερη δόση
«Με βάση αυτά, όσοι έχουν προγραμματισμένο ραντεβού πρώτης δόσης του AstraZeneca ηλικίας κάτω των 60 ετών, θα λάβουν ένα ενημερωτικό SMS για την απόφαση της Επιτροπής και τη σύσταση, αν θέλουν, να αλλάξουν εμβόλιο» εξήγησε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Αντίστοιχα, η Επιτροπή σημειώνει πως όσοι έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca θα ολοκληρώσουν κανονικά τον εμβολιασμό τους με μια δεύτερη δόση του ίδιου σκευάσματος.

Από την πρόβλεψη αυτή εξαιρούνται μόνο τα άτομα που έχουν εκδηλώσει σοβαρές παρενέργειες, κυρίως θρομβώσεις ή ορισμένα ειδικά ιατρικά προβλήματα, για τα οποία μπορεί ο θεράπων ιατρός να κάνει ένα αίτημα στην αρμόδια επιτροπή για έγκριση διαφορετικού εμβολίου στη δεύτερη δόση.


Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/ellada/embolia-gia-kathe...